Merhaba Çağrı. Bu konudaki araştırma ve tecrübelerime dayanarak söylüyorum. Gümrük kanunu sana elde/valizde taşınabilecek boyutta, hepsinden birer adet olmak üzere üç adet müzik aleti getirme hakkı tanıyor. Fiyatlarına bakılmaksızın. Açıklamak gerekirse; üç adet gitar getiremezsin ama bir gitar, bir flüt, bir de gitar amfisi getirebilirsin diyor.
Diyelim ki bu sınırı aştın; 3 adet birbirinden farklı müzik aleti getirdin ve bunlara ek olarak bir de gitar pedalı aldın. Bu muafiyetlerden bağımsız olarak 430 euroluk bir alışveriş limitin var. 430 euroya kadar olan her şeyi vergisiz geçirebiliyorsun. Yani getirdiğin 4. ürün olan gitar pedalı 430 euronun altındaysa yine sıkıntı yok. Burada da toplam değere bakılır. İstersen 430 euroluk tek bir pedal, istersen 10 euroluk 43 tane pedal getirebilirsin.(Ticari mahiyet olduğu için getiremezsin tabii ki ama konuyu anlaman için söylüyorum)
Diyelim ki bunu da aştın; 3 adet birbirinden farklı müzik aleti getirdin, 430 euroluk alışveriş limitini doldurdun ve üstüne 1000 euroluk bir de başka bir ekipman aldın. Bu sefer limitlerinin hepsini doldurduğun için o 1000 euroluk kısmı vergilendirilir. Avrupa birliği için %18 tek bir vergi alırlar. Dışını tam hatırlamıyorum.
Diyelim ki 1500 euroyu da aştın; o zaman yandın işte. İthalat olarak geçiyor ve çok ağır vergiler devreye giriyor. Boşuna bunu anlatmaya gerek yok.
Bu konuda okuman gereken kaynaklar, ve gümrükte bir sorunla karşılaşırsan göstereceğin kanunları bırakıyorum.
2009/15481 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı
Bu bakanlar kurulu kararının 59,60,61,62. maddeleri seni ilgilendiren maddeler.
2009/15481 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı'nın EK-9 isimli listesi
Bu liste beraberinde neyden, ne kadar getirebileceğini gösteren liste. Buradaki sınırları aşarsan 430 euro limitin devreye girer.
T.C. Ticaret Bakanlığı
ticaret.gov.tr