Aslında ben bunu almayı düşünüyordum. Harley Benton HWY-25BKS Progressive Series fiyatı 788 TL buradan şöyle bir işlem yaptım.
788x18=14.184 14.184/100=141,84=vergi miktarı, 253 TL de kargosu var. Yani 253+141,84+788=1.182,84 TL ye işin içinden sıyrılıyorum.Bir de gitarın işçiliği kötü diyorlar ama 1-2 yıllık götürsün istiyorum.Zaten artık hep plug-in kullanıyorum gerek yok çok pahalı gitara.
Pahalı gitara gerek var/yok konusu tartışmaya açık, yani evet gitardan alınabilecek ton en önemli kriterlerden biri ve pluginleri kullanırken iş dijitalleştiğinden farklı ağaçların, farklı gövde/sap/manyetik kombinasyonlarının geleneksel analog yöntemde olduğu kadar fark yaratmasını sağlayamıyor, zaten amacı da bunu sağlamak değil. Ama her şey tondan ibaret de değil. Kusursuz işçilik, eline aldığında o kalite hissiyatını veren dokunma hissi, görüntü, gövde şekli, renk, akort stabilitesi, bazı markalara karşı sempati beslemek ve o markalara ait modelleri almayı arzulamak gibi birçok etmen de var. Dersen ki ben gitar almak istiyorum ve buna ayırabilecek bu kadar param var, bu para ile hangi modeller benim için iyi seçim olur? Bir sürü öneri gelir. Ama dersen ki çok pahalı gitara sahip olmak o kadar da fark yaratmıyor yani o kadar para vermeye gerek yok, ona katılmıyorum. Sonuçta bu iş bir tutku işi, hatta bazı insanların hayatı için bir mutluluk kaynağı, ticari bir olay falan değil.
Yaptığın fiyat hesaplamasına gelirsek de, gitar için olumlu senaryoda (ek vergi çıkmaması halinde ki çıktığını pek duymadık) gümrük vergisi dahil €110, kargo için €30 ödeyeceksin. Gümrükleme işleminin yapıldığı günün EUR/TRY kuruna göre muhtemelen 1160-1200₺ arasında bir miktara mal olur toplamda. EUR/TRY=8.40 (±0.05) seviyesinde devam ettiği sürece.
ÖTV yüzde kaç çıktı?
Gümrük vergisi şu kadar, ÖTV bu kadar diye kalem kalem bir açıklama yoktu. Ödemem gereken toplam miktar yazıyordu. USD/TRY kurunu da kaç kabul edip hesapladıkları da belli olmadığı için "toplam vergi %35-40 arasında bir şey" şeklinde yorumlayabildim sadece. Gümrük vergisinin %20 olduğunu bildiğimiz için kalan miktar ÖTV yani.