Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Miçotakis ortak basın toplantısı düzenledi. Miçotakis açıklamasında Türkiye-Yunanistan arasındaki ilişkilerin yeniden canlandırılmasına karar verildiğini belirterek şu ifadelere yer verdi:
"Vize meselesinde de daha yakın bir iş birliği konusunu ele aldık. Vize meselesinde Türk öğrenciler ve Avrupalı öğrenciler arasında muaf meselesini de ele aldık. 10 Yunan adasında Türk vatandaşlarının 7 gün vizesiz seyahat etmesi konusunda karar olarak ele aldık
İlginç bir gelişme. Daha düne kadar 82 Atina vari açıklamalar yapılıyordu. Eğer olumlu sonuçlanır ve vize için imtiyaz verilirse sizce Yunanistan üzerinden gitar alma fikri?
Yunanistan üzerinden alışveriş konusunda tecrübem var. Belki bir değeri olur, biraz paylaşayım.
Öncelikle Thomann Greece çok iyi çalışıyor. Her konuda çok yardımcı oluyorlar.
Ben gitar aldım. Türkiye'den kredi kartıyla ödeme yaptığım için fatura adresimi Türkiye olarak girdim. Teslim adresini de kuzenimin evi. Herkesin Yunanistanda kuzeni mi var lan! Bu ne biçim tecrübe yürüüü, demeden önce açıklayayım Yunanistan da kuzene ihtiyacınız yok.
Neyse, ödemeyi yaptıktan sonra bana Thomann'dan bizimle iletişime geçin diye bir mesaj geldi. Aradım. Dediler ki, bakın isterseniz direkt Türkiye'ye göndeririz Yunanistan'a KDV ödemezsiniz. Dedim yok zaten
Tax Free yapıcam.
Tax Free faturamı da gönderin dedim. Ha tamam dediler. Kartınız, provizyonunuz iyi dediler ödemeyi gerçekleştirdiler.
Siparişi verirken tahmini bir teslim tarihi oluyor. O tarih neredeyse tam tuttu. Benim kargom UPS ile yola çıktı. Önce İtalya'gitti sonra Yunanistan'a girdi. Bütün bu adımları UPS'den takip edebiliyorsunuz. Kargo Yunanistan'a girdikten sonra taşımacılık UPS'den çıkıyor. Taşıma, yerel kargo firmalarıyla devam ediyor. Hangi firma olduğunu UPS'nin takip sayfasından ya da Thomann Greece'ten öğrenebilirsiniz. Kargolar son dağıtım şubesine oldukça hızlı ulaşıyor. Şansımıza, şubelerden adresi kargo dağıtım işi çooooook çok çok ağır işliyor. Yani, ev yerine otel adresi verirseniz, şubeden otele gitme süresi uzun olduğu için, kargounuzu şubede tak diye yakarlarsınız. Kargo kuzeninim evine yakın en olan şubeye ulaştığında gittim gitarımı aldım. Çalışanların çoğu da ingilizce biliyor.
Aldım gitarı koydum bagaja çıktım yola geldim kapıya. Yunanistan'dan çıkış yapmadan önce (pasaport kontrol), elimde Tax Free faturasıyla geçtim gümrük memurunun karşısına. Dedim Yunanistan'dan ürün aldım ortak pazarın dışına çıkarıyorum. Ver dedi pasaportu aldı baktı. Sen dedi nörüyon. Kurnaz mı sanıyon kendini.
Meğerse AB vatandaşı kişiler (ben) AB'den ürün çıkarırlarken Tax Free geri ödemesi alamıyormuşşş. Beraber yolculuk ettiğimiz, TC vatandaşı diğer arkadaşım aldığı davul setinin, Yunanistan'da %24 olan KDV'sini çatır çatır cash cash oh renkli renkli eurocuklar halinde geri alırken, ben dondurmamı yalamaya devam ettim.
Şimdi Yunanistan...
Bir vizeye bakıyor. En iyisi turla gitmek. Otobüsler falan da var. 5-6 saatlik yolculuk. Teslim için kaldığınız otelin adresini verin. Siparişi abartmayın. Ya Türkiye'de bulunmayan şeyleri sipariş edin ya da fiyat farkı çok büyük olan şeyleri. Gittiğinizde güzel yemek yiyin.
Bir ara da onları da yazıcam.