6 sene önce de bu konuyu ben açmışım tamamen unutmuştum bu konuya ne kadar takık olduğum yüzüme çarptı resmeb
🙂
Tekrar gündemime geldiği için chatgpt ye sordum doğal olarak
🙂 yanıtı aşağıya ekliyorum belki 5-6 sene sonra yine fikrim değişirse referans olsun forum...
Tabii ki! İşte "tonewood" tartışmasının Türkçe çevirisi:
Elektrik gitarlarla ilgili "tonewood" tartışması, müzisyenler ve gitar meraklıları arasında oldukça tartışmalı bir konu. İşte her iki tarafın temel görüşleri:
Tonewood’un Etkili Olduğunu Savunan Görüşler
- Rezonans ve Titreşim:
- Tonewood, gitar gövdesinin nasıl titreştiğini ve tellerle etkileşim kurduğunu etkiler. Bu, sustain, armonikler ve genel rezonans üzerinde hafif bir etki yaratabilir.
- Örneğin, maun gibi yoğun ağaçlar daha sıcak ve yumuşak bir ton üretirken, dişbudak veya kavak gibi daha hafif ağaçlar daha parlak ve net bir ton sağlar.
- Akustik Özelliklerin Önemi:
- Elektrik gitarlarda bile, tellerin başlangıçtaki titreşimi (ki bu titreşim ağacın özelliklerinden etkilenir) sesin temelini oluşturur. Manyetikler bu titreşimi yakalar.
- Çalanların Algısı:
- Pek çok gitarist, ağacın gitarın "hissi" ve "tepkisi" üzerinde fark edilir bir etkisi olduğunu söylüyor. Bu, çalma dinamiklerini ve ton algısını etkileyebilir.
Tonewood’un Önemsiz Olduğunu Savunan Görüşler
- Manyetikler ve Elektroniğin Baskın Rolü:
- Elektrik gitarlarda sesin büyük bir kısmı manyetikler, elektronik devreler ve amfi ayarlarından gelir. Bu faktörlerdeki değişiklikler, ağacın ton üzerindeki hafif etkisini kolayca gölgede bırakabilir.
- Kör Testlerde Şüphecilik:
- Kör testlerde, diğer değişkenler (örneğin manyetikler ve teller) kontrol altında tutulduğunda, çoğu gitarist farklı gövde ağaçlarına sahip gitarlar arasındaki farkı tutarlı bir şekilde ayırt edemiyor.
- Tel ve Donanımın Katkısı:
- Teller, köprü tipi ve hatta üst eşik malzemesi, gövde ağacından daha fazla tonal etkiye sahip olabilir.
- Modern Yapım Teknikleri:
- Kompozit malzemeler ve geleneksel olmayan ağaçların artan kullanımıyla, bazı üreticiler klasik "tonewood" kullanılmadan da harika bir ton elde edilebileceğini gösteriyor.
Bilimsel Perspektif
- Ahşabın yoğunluk ve sertlik gibi akustik özellikleri, titreşimlerin gitar boyunca nasıl iletildiğini etkiler. Ancak elektrik gitarlarda, titreşimlerin elektrik sinyallerine dönüştürülme şekli (manyetikler yoluyla) tonun büyük bir kısmını belirler.
Sonuç
Tonewood’un elektrik gitar tonundaki etkisi
ince bir detaydır ama tamamen efsane değildir. Bu, daha çok çalan kişinin deneyimini (örneğin, gitarın nasıl hissettirdiği veya vücuduna karşı nasıl rezonans yaptığı) etkiler. Nihai ses, amfi üzerinden duyulduğunda, genellikle daha az fark edilir. Eğer gündelik bir gitaristseniz ya da yoğun bir şekilde efekt pedalları ve amfiler kullanıyorsanız, fark muhtemelen ihmal edilebilir olacaktır. Ancak "saf ton" arayanlar veya gitarın "akı unplugged" rezonansı ve sustain gibi nüanslarını takdir edenler için daha önemli olabilir. Sonuç olarak, gitar çalarken sizi neyin motive ettiğine bağlıdır.