Dostlar, müsadenizle konuya farklı açıdan yaklaşayım. Sadece müzik açısından düşünmeyelim, konuyu hayatın başka alanları için de ele alalım. Biliyorsunuz bu forumun tartışma bazındaki geleneklerinden biri, müziğin dışına çıkabilmektir. Ben de bu güzel gelenekten faydalanacağım.
Günümüzde en mühim sermaye bilgidir. Bilgiyi doğru kaynaklardan edinirseniz, sermayeniz sağlam olur, yapacağınız işi düzgün yaparsınız, bundan mütevellit düzgün seçimler üzerine düzgün bir hayat kurarsınız. Buraya kadar bir sorun yoktur sanırım.
Lakin, bilgiyi doğru kaynaklardan edinmek te şart. Hatta yerine, duruma göre pek çok kaynağa bakıp doğru tahliller, karşılaştırmalar, elemeler, çözümlemeler, gerektiğinde de sentezler yapmak şarttır. Burada da bir sorun yoktur sanırım.
Peki, Türkiye'de Türkçe bilgi kaynakları ne kadar sağlam sizce? Akademik kaynaklarımızdaki emek, çalışma, araştırma ve alın teri ürünü bazı gerçek eserleri ve tezleri tenzih ederim de, şu inhital durumları ne alemdedir? Ondan vazgeçtim, inhitalin dahi sağlam olduğunun garantisi var mıdır? Kitaplardan hariç, takip edecek adam gibi haber, bilim, genel kültür kaynaklarımızın hali sizce nedir? Bence içler acısı. Bu yüzden kendimi en azından İngilizcemi sağlam tutmak zorunda hissetmekteyim.
Yahu gözünü sevdiğim yabancı forumları olmasa, Japonların güzelim replikalarının ayrıntılarından haberim olmayacaktı. Sağlam forum kullanıcılarının çoğu bilgilerini yabancı sitelerden ve forumlardan İngilizce bilmesi sayesinde elde edebiliyor. Bu da burnumuzun dibinde duran bir gerçek. Kaldı ki o forumlarda sadece İngiltere, Amerika, Kanada vb. İngilizce konuşulan ülkelerden değil, Avrupa, Afrika ve Asya'dan da geniş bir katılım var.
Bu yüzden, bilgi ve bilgi paylaşımı konusu kafamızda evrenselleşiyor, bazılarımız da paylaşımlarını yerel tutmayıp dünyaya duyurmaya yöneliyor. Bunu doğru ve yanlış olarak niteleyebilirsiniz, ama sonuçta reflekslerimiz ister istemez böyle bir rotaya kayıyor.