Evde PC ile Kayıt...

Me_ThuS demiş ki:
Manyetik alan yapıyor o sesi büyük ihtimalle "bilgisayara benzeyince" ile ne demek istediğini anlasam daha rahat cevap verirdim de. Misal monitörlerin yakınlarında gitarlar daha çok dip gürültüsü yaparlar bunun sebebi manyetik alanın kuvvetli olması ve gitarın topraklamasının çok iyi olmamasıdır. Bu tür etkenleri kaldırırsan dip ses te çözülür.

Birde elektrik beslemesi ile alakalı bir dip ses var. Senin sorunun o da olabilir. Ona da yapılacak şey topraklı hat kullanmak. Temiz bir hat kullanmak birden fazla cihazın bağlı olduğu hatlarda dip ses miktarı artmakta.

öncelikle teşekkürler cevap için.

orada "bilgisayara bağlayınca dipgürültüsüne benzer bir ses oluşuyor" yazacaktım. kafam karışmış sanırım sıcaktan =)

amfide normalde evdeki elektrik hattının çok iyi olmamasından kaynaklanan hafif bir dip gürültüsü var. ama bilgisayara bağlayınca oldukça ön plana çıkan bir ses oluyor. kayıtta gitardan daha önde olduğunu söyleyebilirim hatta.

gitarımda sorun yoktu şu ana kadar. epiphone lp custom sg-400 gitarım elektriğinin kötü olmadığını düşünüyoruma ama baktırabilirm de tabi.

ses kartı olarak laptoptakini kullanıyorum harici, kaliteli bir ses kartım yok ondan da olabilir mi acaba?
 
Ground Loop oluşuyor o zaman senin sisteminde. Bilgisayarla amfi ayrı prizlerden besleniyorsa eğer olabilir bu. Kablo kötü de olabilir. Aslında seçenek çok ama genel olarak sorun elektrik hattı üzerinde eğer gitarla sağa sola hareket ettiğinde ortam içinde dip ses miktarı değişiyorsa o zaman manyetik alanda katkıda bulunuyordur.

Bir de sen ses kartının line girişine pre out u bağlıyorsan arada di box gibi bir empedans düzenleyici aygıt yoksa bu olay oluşabiliyor. Pre out enstrüman seviyesinde mi ( instrument level diye geçer) kullanım kılavuzundan bakarsan anlarsın. Eğer line level değilse böyle bir cihaz kullanımı dip seslerin bir kısmının önüne geçecektir.
 
Me_ThuS 2. el aldığımdan kullanma kılavuzu yok ama di box fşkri bana da mantıklı geldi.

bilgisayar da amfi de aynı çoklu prizde. ultra-g arıyorum ben de. bulabilirsem alıp onu denemek gerekir.

teşekkürler.
 
Me_Thus arkadaşım merhaba , bahsettiğim aletleri aldım kurdum çalışıyorum ufaktan ama tek sorunum var , mikrofonum studio projects b3 , kayıtta ses çok az geliyo yani dinamik mikrofon gibi , bunun bi ayarı var ama işte onu bilmiyorum. ses kartında 48v power var da kullanımı ile ilgili bi bilgim yok, gücü bilgisayardan da alıyor ama adaptör de var onuda kullanmak gerekiyormu , nasıl çözerim bu işi ben :)
 
Me_Thus arkadaşım merhaba, ne haber? Arada halini hatrınıda sormak lazım :)

JasonBecker demiş ki:
Me_Thus arkadaşım merhaba , bahsettiğim aletleri aldım kurdum çalışıyorum ufaktan ama tek sorunum var , mikrofonum studio projects b3 , kayıtta ses çok az geliyo yani dinamik mikrofon gibi , bunun bi ayarı var ama işte onu bilmiyorum. ses kartında 48v power var da kullanımı ile ilgili bi bilgim yok, gücü bilgisayardan da alıyor ama adaptör de var onuda kullanmak gerekiyormu , nasıl çözerim bu işi ben :)

JasonBecker,
Senin mikrofon +48V yemeden sesi yükseltmez. Vızvız gelir sesi. Önce karnını doyurmak lazım. Firebox un üzerindeki adaptörünü de tak üzerindeki +48V düğmesine de bas(ışığı yanar) mikrofonu taktıktan sonra. Bu durumdayken ses yükselmiyorsa mikrofon ses kartın veya kablo üçlüsünden birinde sorun var demektir. Ama sanmıyorum. +48V düğmesine bas yeter ;)
 
valla yaptım , ek olarak da presonusun +12 db seçeneği var onu da kullandım ama ne bilim kayıttaki sesi, monitoringdeki sesi az geliyo bana arkadaşımın yaptığı el yapımı bile daha fazlaydı. normalize yapıp artırıyorum sesi ama ben normal halde yüksek sesli bir kayıt bekliyordum. mikrofon kablom monoymuş onuda yeni farkettim.
 
İyiyim Skull_KruSher :D Yani gece gece bi koptum burda çok yaşayasın sen.

JasonBecker ses kaynağı mikrofona uygun uzaklıktadır umarım. Yeterli miktarda gain verdiğinde ve +48V açtığında cihazlarda bir problem yoksa sorun olmaması gerek.
 
selamlar,

başlığın sayfalarında gezindim ama sorunuma bi cevap bulamadım, forumdada mixing ile ilgili başlığıda çok profesyonel bulduğum için pek birşey anlayamadım. mixing öğrenmek istiyorum, gitarla kayıt yaptığım zaman gitarın sesleri demo albümlerin kayıtlarındaki gibi bile olmuyor. bide kullandığım pedal'ın(digitech death metal) üzerinde iki çıkış var "amp" ve "mixer" olmak üzere. mixer çıkışını kullandığım zaman kaydettiklerim daha anlaşılır oluyor ama sesi nası desem çok "çiğ" geliyor. amp çıkışını kullandığım zaman ses daha tok ama anlaşılması güç oluyor. dip gürültüsü sorunumda yok kablolamalarım sağlam. mümkün olduğunca iyi ve kısa kablolar kullanmaya çalışıyorum. bütçem biraz kısıtlı sayılır laptopuma birde ses kartı alıp öyle deniycem gerçi ses kartını alınca tahminimce yine aynı sonucu alıcam olay mixing de bitiyor sanırım. eve yine aynı sorun mixing'i nasıl örenebilirim? bunun için inglizce veya türkçe kaynak arıyorum.

geçenlerde bi arkadaşımla konuştum gurupları var evde kayıt yapmışlar. vokal gitar bas hepsini evlerinde kaydetmişler. davullar FL ile kaydedilmiş sanırım tam olarak bilmiyorum ama akustik davul değil ondan eminim. Gitarlarda Amfi mikrofonlama yapmamışlar direk bilgisayara girmişler gitarı. Aşşağıdaki linkte yaptıkları şarkıardan bi tanesini upload ettim. Ev ortamında bu kalitede şarkı kaydetmek mümkünmü ? Gerçekten şu an bu işi öğrenmek istiyorum ve bütçem izin verdiğince her ay bir ekipman almayı düşünüyorum öncelikli olarak USB veya Firewire ses kartı ve pedal seti tamamlamayı düşnüyorum.

Bahsettiğim şarkı

yardımlarınız için şimdiden teşekkürler
 
Gitar soundunun tok ve güçlü o alışıldık havasını veren kısmı amfidir her zaman. Amfiyi zincirden çıkardığınızda o havayı kaybetmek normal. Bunu geri toparlamak için amfi simülatörleri var onları kullanabilirsiniz tabi ama başarısı tartışılır. Burda bir başlıkta konusu geçmişti sanırım.

Olay mixing de değil tam olarak. Baştan sona bütün adımlar önemli. Ham kaynak iyi değilse iyi miksin onu getireceği yer çok çok iyi olamayacaktır. Bu sebepten öncelikle iyi bir kayıtçı olmaya gayret ederseniz miks te işinizin kolaylaştığını görürsünüz.

Linkini verdiğiniz şarkıyı indiremiyorum çünkü şu an kotamı aşmış durumdaydım :D Oldukça başarılı demolar kaydetmek mümkün ev koşullarında sadece neyi nasıl yapacağını bilecek biri gerek.

Kaynak olarak Ufuk Önen'in Ses Kayıt ve Müzik Teknolojileri kitabını önerebilirim türkçe ve başlangıç için. İngilizce kaynak ise internette istemediğiniz kadar yoğun. Google araştırması yardımcı olacaktır.

İyi günler.
 
ibanez tb15 r yi headphone çıkısından line in girişne ve mikrofon girişiyle bilgisayara bağladım kayıt için ses alamadım.


marshallarda bulunan line out ve roland micro cube deki record out çıkısından amfiyi bilgisayara bağlasam line inden kayıt alabilir miyim ?
 
philosopsycho demiş ki:
kayıttan 3 saniye sonra hadisesi şudur...
programdan efekt vermiyorum gitara.. direk processorın kendi sesini kullanıyorum çalmaya başladıktan 5 6 saniye sonra kaydedilen ses dinledinildiğinde bu sesin yavaş yavaş alçalmaya boğuk bir hale geldiğine ve sanki phaser efekti varmış üzerinde gibi bi ses gelmesine neden oluyor bişeyler ama ben çözemedim..hani 64 kbps mp3 ler sert şarkılarda dalgalanır ve ses boğulur ya onun gibi diyebiliriz kısmen...

Aynı sorun bende de var, kafayı yiyeceğim en sonunda. Ben amfiyi mikrofonlayarak ses kaydetmeye çalışıyorum (line in bağlayınca hiç ses alamıyorum o yüzden), kaydın ilk 5 saniyesinde sorun yok, 5. saniyeden sonra ses kısılmaya boğulmaya başlıyor ve neredeyse duyulmayacak seviyeye iniyor, phaser varmış gibi de ses yapıyor aynen. Bu sorun özellikle hızlı ritmler çaldığımda yapıyor. Çok yavaş tempoda bir melodi çaldığımda ise normal ses geri geliyor. Ses kartım on board, mikrofon da bildiğimiz PC mikrofonlarından. Sorun bunlar mı yoksa başka birşey mi anlayamadım.

Birisi yardım ederse çok sevineceğim gerçekten, doğru dürüst bir riff bile kaydedemedim.
 
Sorun mikrofondan. Kullandığın mikrofon bu pc mikrofonu olarak satılan net üzerinden sesli iletişim kurmaya yarayan cihazlardansa onlar sürekli ve o dinamikte bir gitara cevap verecek kadar hassas olmadığından kısa sürede diyaframları tepkisizleşebiliyor. Yavaşladığında düzelmeye başlaması da bundan dolayı. Daha bu işlere uygun bir sisteme geçmediğin sürece sorun böyle devam edecektir.
 
hammerandtheanvil demiş ki:
... roland micro cube deki record out çıkısından amfiyi bilgisayara bağlasam line inden kayıt alabilir miyim ?

Bugün aynen bunu yaptım. Ama bir türlü temiz ses alamadım. Hoparlörler sürekli tiz şekilde ötüyor, gitar da duyulmuyor. Kayıt yaptığımda da 5 saniye sonra ses kayboluyor. Yani Me_Thus, benim sorun sadece PC mikrofunundan değil. Ses kartıyla alakalı olabilir.
 
Geri
Üst