Luthiere Gitar Yaptırmak

Merhaba ben Barış, ankaralıyım amatör gitaristim. buyrun alalım cevabı.

Bu arada çamur attığımı kabul etmiyorum. Neyi neden düşündüğümü fotoğraflarla, örneklerle gayet net anlattığımı düşünüyorum.
Sıkıntı da burada zaten bilgin olmadığı bir konuda imalat hatası damgasını basmakta bir sorun görmüyorsun. Daha önce Multiscale, zero fretli, Kahler tremololu bir gitarı çaldığın şüpheli ama bunu yapan, satın alan ya da deneyip çalan insanların fikrini sormadan deneyimlerinden faydalanmadan verilmiş aylarca emeği hiçe sayarak hiç tanımadığın insanları kötüleyebiliyorsun.
Normalde bu locking nut neden düz gibi mantıklı bir soru sorsan sayfalarca cevap yazabilirdim (bu sitedeki diğer mesajlarımı okuyabilirsin) ama bu tavrından dolayı bir açıklama yazmak içimden gelmiyor. Zaten Hakan da gerekli açıklamayı yapmış.
Özetle bir üretim hatası yok. Sende bir tavır hatası var. Umarım birgün düzeltirsin.
 
Bir kötü deneyim yüzünden tüm luthierleri kötülemek yapılan işe, emeğe bir hakaret. Normalde mümkün olduğunca yazmıyorum turkrock.com'da ancak bu başlıkta okuduklarım beni gerçekten üzdü ve yazma gereği hissettim.


Boya yapmıyormuşuz / boya işçiliği kalitesizmiş, genel işilik kötüymüş, hep ahşap görünümlü gitarlarmış, donanım kalitesizmiş...


gqjQgR.jpg


9Qvjz3.jpg

qb9z0D.png

ldBAlr.jpg

V02jdv.jpg
3. resimdeki gitarın klavyesi çok güzel olmuş...
 
Hakan harbiden nazik bir arkadas. Eline saglik.

Bakin, birlesin 60 kisi, gelin beraber bir kasa cizelim, 60 adet yapalim ;) Bakin o zaman is daha kolay olur ;)
Abi hazır öyle demişken aklıma geldi de, Erdem abi siz hakan abi ve birkaç luthier daha birleşerek firmalaşabilir misiniz acaba? Şu anki dolar euro vs sebebiyle ltd mh-50 gibi alt seviye gitarımın yanına şu an bir meksika fender ya da endonezya g&l bile koyamayınca kafama dank etti.

Hem sağda solda mal satmak yerine benim gibi gerçekten bir üretim bir tasarım yaratmak isteyen mühendislere de iş çıkarabilirsiniz. :D
 
Son düzenleme:
Merhabalar. Uzun süre konu ile ilgili bilgi sahibi olmadığım için yazmadım ama fikirlerimi paylaşmak isterim...
Öncelikle tüm luthier kardeşlerimiz bu işe emek veriyor, uğraşıyor ve ortaya bir "sanat eseri" çıkarıyor. Bunların da fotoğraflarını haklı olarak paylaşıyorlar. Fotoğraflardan bakarak "Bu gitardan asla doğru ses çıkmaz", "Bu gitarın truss rodu yamuk sapı döner" gibi şeyler demek ne kadar doğru? Bu adamlar bu işe yıllarını veriyor ve değerli aletler üretiyorlar. Size özel gitarlar tasarlayıp, hayallerinizi yapan insanları silip atmak bu kadar kolay mı? Bir gitar yapmak kolay mı? Kasanın şeklini yapmak, sapın uzunluğunu ayarlamak, köprüyü tam yerine oturtmak, fretleri en doğru yere çakmak... Luthierler bunların hepsini yapıyor. Bizler fikirlerimizi bildirebiliriz, fakat bunu "Böyle gitar olmaz" gibi bir söylem ile yapmak tamamen yanlıştır.
Burada da kimseye bir laf söylemiyorum, yanlış anlaşılmasın...
Sevgiler saygılar...
 
Evde üc aylik bebek var, o yüzden sürekli bakamiyorum. Bu sebepten dolayi toplama cevaplar.

Türk luthierlere gitar yaptırmak, pişmanlıktır...3 kuruş fazla ver git ESP al orjinal ;)

Laf ola beri gele derler ya, o iste senin yaptigin.

Şşş tamam sakin ol hemen sinirleniyosun sen de aa

Lakayitliga gerek yok, aramizda 17 yas var seninle, biraz düsün klavyeye atlamadan lütfen.

ayrıca mesela sen, ben bir de metin türkcan bir luthiere aynı anda sipariş versek büyük ihtimalle metin türkcan ın siparişi önce biter...

Yok öyle degil yahu, Metin de sagolsun bekledi.

Kötü tecrübe var anlaşılan.. Çok önyargılı bir laf olmuş.. Kesinlikle katılmıyorum.

Aşağıdaki gitarı benim isteklerime göre luthier Uğur Keçecioğlu yaptı, gelsin de bir Gibson Custom üzerine çıksın göreyim:
97940 eklentisini görüntüle

Al iste, demek ki bir tane degil güzel is cikartan adam. Ugur da gayet güzel yapiyor. Eline saglik adamin.


Şu resimdeki gitarın truss rod'u sağa kayacak şekilde yanlış yapılmış. Bu gitarın sapının dönmesine sebep olacaktır. Custom bir gitarda hiç olmaması gereken bir şey. Bir Luthier olarak nasıl böyle bir şey yapabildiniz? Bence farkında bile değilsiniz çünkü bir dönem fotoyu facebook sayfanızın profil fotosu yapmışsınız. Ayrıca kullandığınız kendi üretiminiz köprülerin tel ile yaptığı açılar tasarımdan dolayı çok düşük. Bu sustain'i oldukça kötü etkileyecektir.

Neyse uzatmayayım, bir şey üretiyorsunuz ama insanları lütfen küçümsemeyin. İşinize odaklanın, zaten butik iş yapıyorsunuz, tüm forum "hadi bize gitar yap" desek o kadar vaktiniz, imkanınız, ham maddeniz yok. o yüzden bırakın yaptığınız gitarlar konuşsun.

Genel olarak soruyorum. Bu özgüvenin kaynağı ne? Hangi yurtdışı gitar yapım kurslarından sertifika aldınız, ne tür bir gitar yapım eğitimi geçmişiniz var da özgüven patlaması yaşıyorsunuz?

Köprüyü yakindan acaba nerde gördün onu anlamadim. Bir tane adama biraktim görsün diye, o gözlüklü arkadas sen isen köprüyü takmadan denemeden konusmanin manasi yok. Zaten patronun da "bosver ugrasma bunlarla" falan dediyse, kenara koymussundur duruyordur. Demek ki denemeden yaniliyorsun.

Hakan truss rod ile ilgili aciklamayi yapmis, tekrarlamama gerek yok ama o sap dönerse agacta dert vardir, kanalda degil. Gerci o gitar da müsteriye degil, kendime deneme amacli, evimde duruyor, o da ayri konu.

Bu özgüvenin kaynagi tecrübe kardesim. On yil oldu baslayali ben bu ise, 8 yildir full time yapiyorum. Halk dilinde "alayli" dediklerindenim. Ilk yaptigim gitar bundan 17 yil önce, bis Strat kopyasi, hala parcalar halinde atölyede durur. Söz meclisten disari, Calgi Yapimdan iskerpela bilemesini bilmeden mezun olmadim ben.

ucuz etin yahnisi yenmez

Ne o ichi yok mu? Sandalye yapacaktik daha butik butik?

Sonra öyle büyük kazık yersiniz ki hayatınız boyunca o gitarı kaça aldığınızı kimseye söyleyemezsiniz :)


Ayrıca Türkiye'de luthier'lik değil daha çok kereste tüccarlığı yapılıyor diye düşünüyorum.

Bence en büyük kazik sözde gitar üzerine uzmanlasmis tüccar mantikli dükkanlarin müsterilerine yaptiklaridir. Listesi 4.000 Dolardan yüzde %50 indirimle al gitari, getir Istanbul'a gümrük bilmem ne diye 5.500 Dolardan cak müsteriye. Hic mi piyasada olanlari görmüyoruz. Elindeki gitari takasa getiren arkadaslari da ayrica öperler.

Kereste tüccarligi lafi elbette isin artik terbiyesizligi... Neyse.


Saygılar, sevgiler...

Eline saglik bak ne güzel anlatmissin.


Gibsondan ayrilip Heritage`i yapip Gary Moore'a satabileceksem, Fenderden ayrilip Suhr yapip Guthrie'ye caldirabileceksem neden kopya gitar yapmayayim? Bence bu markalar asillarindan daha sanatsal ve iyi. Bilmiyorum. Yani lüthiyerlik adi altinda neler gordü bu gözler ne siz sorun ne ben söyleyeyim. Simdilik uzak duruyorum sahsen, ileride duruma göre belki...

Kesinlikle haklisin. Kopya yapip yapmamak tamamen kisiye bagli bir tercih. Cografya da farkli bu arada, unutmamakta fayda var. Amerika'da, Avrupa'da bir kösebasi atölyesinde kopya gitar yaparak ünlü olan, aile gecindiren ve zamanla efsane haline gelmis bir yigin adam var. Biri mesela Ron Kirn. Digeri Shane Hornsby. En iyi avrupali örnek Smitty Customs. Is o kadar büyüdü ki 2 eleman aldi Eric. Daha yeni oturduk sohbet ettik.

Türkiye'de gitar calan arkadaslar genel anlamda internette bir degisikler. Dükkana gelip de konusan yok. Gelip konusan arkadaslar ile aramizda böyle tartismalar da yok.

Kabahat ama siz de degil, sizlere (siz derken elbette sacma sapan seyleri iddia eden arkadaslari kastediyorum) bu sacmaliklari ileten, tekrar ede ede sizi bunlara inandiranlarda. Gitara fabrika cikisindakinden daha kalin tel takarsan sap catlar diyen adam var bu forumda yahu! Daha ne diyeyim? Yaparsin ayarlarini pasa pasa olur biter. Uzaya roket mi gönderiyoruz? Truss rod merkezden 2mm kacik olursa sap döner... Ben de diyorum ki (offsetleme sebebini bir kenara birakalim) nah döner.

Boya yapamiyormusuz... Eee uzaylilar mi boyuyor Erdem'in, benim, Hakan'in, Levent'in gitarlarini? Ses cikmazmis... Ben ERS'nin manyetiklerini kullaniyorum, deli gibi de cikiyor. Hem de senelerce Häussel kullandiktan sonra (Häussel ne diyorsan hic konusma kardes).

Pahaliymisiz... Degiliz. Yapilan isin karsiligini aliyoruz sadece. O kadar. Git Fender Custom Shop'a kac paraya yapiyorsa ona yapalim o zaman, dert degil. Sen de biliyorsun o gitarlari kimin getirdigini, ben de.
Soralim.

Bana birisi gelsin desin ki, birader su modelinde kasa biraz dar gibi, ergonomik problem var mi? Ben de cikartayim bir gövde bir de gecici sap vereyim denesin. Bu kadar.

Resme bakip neye karar veriyorsunuz? Agir olacak biraz ama Akbille sigorta acentasinda ise gidip aksam
Suhr ile Fender arasinda eksper modunda inceleme yazan adam var burda ya.

Kendimizi övmek gibi bir niyetimiz yok, hepimizin tarzlari da farkli. Ben hayatta Hakan'in yaptigi gitari yapamam, o da benimkini yapmaz. Onu begenen beni begenmez, beni begenen Erdem'i begenmez. Tamamen de normal bir durumdur.

Normal olmayan ekran arkasinda olmanin verdigi rahatlikla insanlarin ekmek kazandiklari ise saldirmaktir.

Haydi iyi geceler.
 
Evde üc aylik bebek var, o yüzden sürekli bakamiyorum. Bu sebepten dolayi toplama cevaplar.



Laf ola beri gele derler ya, o iste senin yaptigin.



Lakayitliga gerek yok, aramizda 17 yas var seninle, biraz düsün klavyeye atlamadan lütfen.



Yok öyle degil yahu, Metin de sagolsun bekledi.



Al iste, demek ki bir tane degil güzel is cikartan adam. Ugur da gayet güzel yapiyor. Eline saglik adamin.




Köprüyü yakindan acaba nerde gördün onu anlamadim. Bir tane adama biraktim görsün diye, o gözlüklü arkadas sen isen köprüyü takmadan denemeden konusmanin manasi yok. Zaten patronun da "bosver ugrasma bunlarla" falan dediyse, kenara koymussundur duruyordur. Demek ki denemeden yaniliyorsun.

Hakan truss rod ile ilgili aciklamayi yapmis, tekrarlamama gerek yok ama o sap dönerse agacta dert vardir, kanalda degil. Gerci o gitar da müsteriye degil, kendime deneme amacli, evimde duruyor, o da ayri konu.

Bu özgüvenin kaynagi tecrübe kardesim. On yil oldu baslayali ben bu ise, 8 yildir full time yapiyorum. Halk dilinde "alayli" dediklerindenim. Ilk yaptigim gitar bundan 17 yil önce, bis Strat kopyasi, hala parcalar halinde atölyede durur. Söz meclisten disari, Calgi Yapimdan iskerpela bilemesini bilmeden mezun olmadim ben.



Ne o ichi yok mu? Sandalye yapacaktik daha butik butik?



Bence en büyük kazik sözde gitar üzerine uzmanlasmis tüccar mantikli dükkanlarin müsterilerine yaptiklaridir. Listesi 4.000 Dolardan yüzde %50 indirimle al gitari, getir Istanbul'a gümrük bilmem ne diye 5.500 Dolardan cak müsteriye. Hic mi piyasada olanlari görmüyoruz. Elindeki gitari takasa getiren arkadaslari da ayrica öperler.

Kereste tüccarligi lafi elbette isin artik terbiyesizligi... Neyse.




Eline saglik bak ne güzel anlatmissin.




Kesinlikle haklisin. Kopya yapip yapmamak tamamen kisiye bagli bir tercih. Cografya da farkli bu arada, unutmamakta fayda var. Amerika'da, Avrupa'da bir kösebasi atölyesinde kopya gitar yaparak ünlü olan, aile gecindiren ve zamanla efsane haline gelmis bir yigin adam var. Biri mesela Ron Kirn. Digeri Shane Hornsby. En iyi avrupali örnek Smitty Customs. Is o kadar büyüdü ki 2 eleman aldi Eric. Daha yeni oturduk sohbet ettik.

Türkiye'de gitar calan arkadaslar genel anlamda internette bir degisikler. Dükkana gelip de konusan yok. Gelip konusan arkadaslar ile aramizda böyle tartismalar da yok.

Kabahat ama siz de degil, sizlere (siz derken elbette sacma sapan seyleri iddia eden arkadaslari kastediyorum) bu sacmaliklari ileten, tekrar ede ede sizi bunlara inandiranlarda. Gitara fabrika cikisindakinden daha kalin tel takarsan sap catlar diyen adam var bu forumda yahu! Daha ne diyeyim? Yaparsin ayarlarini pasa pasa olur biter. Uzaya roket mi gönderiyoruz? Truss rod merkezden 2mm kacik olursa sap döner... Ben de diyorum ki (offsetleme sebebini bir kenara birakalim) nah döner.

Boya yapamiyormusuz... Eee uzaylilar mi boyuyor Erdem'in, benim, Hakan'in, Levent'in gitarlarini? Ses cikmazmis... Ben ERS'nin manyetiklerini kullaniyorum, deli gibi de cikiyor. Hem de senelerce Häussel kullandiktan sonra (Häussel ne diyorsan hic konusma kardes).

Pahaliymisiz... Degiliz. Yapilan isin karsiligini aliyoruz sadece. O kadar. Git Fender Custom Shop'a kac paraya yapiyorsa ona yapalim o zaman, dert degil. Sen de biliyorsun o gitarlari kimin getirdigini, ben de.
Soralim.

Bana birisi gelsin desin ki, birader su modelinde kasa biraz dar gibi, ergonomik problem var mi? Ben de cikartayim bir gövde bir de gecici sap vereyim denesin. Bu kadar.

Resme bakip neye karar veriyorsunuz? Agir olacak biraz ama Akbille sigorta acentasinda ise gidip aksam
Suhr ile Fender arasinda eksper modunda inceleme yazan adam var burda ya.

Kendimizi övmek gibi bir niyetimiz yok, hepimizin tarzlari da farkli. Ben hayatta Hakan'in yaptigi gitari yapamam, o da benimkini yapmaz. Onu begenen beni begenmez, beni begenen Erdem'i begenmez. Tamamen de normal bir durumdur.

Normal olmayan ekran arkasinda olmanin verdigi rahatlikla insanlarin ekmek kazandiklari ise saldirmaktir.

Haydi iyi geceler.
lakayıt derken ne demek istediğinizi anlayamadım. kelimenin bilmediğim bir anlamı daha mı var acaba diye sözlüğe baktım ancak yine anlayamadım sizi. eleştirileri yapıcı değil sert bir tarzla cevapladığınız için kişisel görüşümü bildirdim. bir de burada tartışılan konu luthiere gitar yaptırmak değil mi? konunun sizin benden 17 yaş büyük olmanızla ne ilgisi var? benden 17 yaş büyük olmanız neyi değiştiriyor?
 
Sıkıntı da burada zaten bilgin olmadığı bir konuda imalat hatası damgasını basmakta bir sorun görmüyorsun. Daha önce Multiscale, zero fretli, Kahler tremololu bir gitarı çaldığın şüpheli ama bunu yapan, satın alan ya da deneyip çalan insanların fikrini sormadan deneyimlerinden faydalanmadan verilmiş aylarca emeği hiçe sayarak hiç tanımadığın insanları kötüleyebiliyorsun.
Normalde bu locking nut neden düz gibi mantıklı bir soru sorsan sayfalarca cevap yazabilirdim (bu sitedeki diğer mesajlarımı okuyabilirsin) ama bu tavrından dolayı bir açıklama yazmak içimden gelmiyor. Zaten Hakan da gerekli açıklamayı yapmış.
Özetle bir üretim hatası yok. Sende bir tavır hatası var. Umarım birgün düzeltirsin.

Bir şey sormak istiyorum; bahsettiğimiz ve aşağıya eklediğim gitarınızda o ilk perde, telin aşağı yukarı hareket etmesini engellemiyor. Aşağı yukarı hareketi engellemediği için de tel, bendlerde o ilk perdeye çok yoğun şekilde sürtünmeye maruz kalacak. Yine aynı şekilde tremolo kullanımında da tel, o ilk fret'te çok fazla sürtünmeye maruz kalacak. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Demem o ki normal bir gitar sahibi 100 takım tel kullanıyorsa bu gitarın sahibi üretimdeki bu küçük ayrıntı yüzünden belki de iki üç kat daha fazla tel kullanacak. Yani bu gitarın sahibi standart bir kullanıcıya göre çok daha fazla tel kopması sorunu yaşayacaktır. Bu da üretim hatasını işaret eder.

Ayrıca o gitarın 5. 6. ve 7. tel 2. perdelerine bend yaptığımızda nasıl tuhaf bir ses çıkacağını tahmin edemiyorum. Çünkü tel o zerofret'te tamamiyle serbest.

Şimdi bir şeyler yazıyoruz, söylediğiniz tek şey "cahilsiniz, çamur atıyorsunuz" oluyor. Cahilsek aydınlatın. Dediğim gibi teller o zerofret üzerinde tamamıyla serbest ve sürtünmeye maruz kalacaklar, alim de olsak cahil de olsak bunun aksini kimse söyleyemez.

Buradaki tartışma işlerinizi kötü falan da etkilemez, en fazla "abi nut'ı eğimli yapalım" derler, siz "olum inanma şu cahillere" dersiniz, müşteri "yok abi boşver nut da eğimli olsun" der. En fazla olacak olan şey bu. Herkese sevgiler, başarılar.
 

Dosyalar

  • erdem koca yanlış nut.png
    erdem koca yanlış nut.png
    549.2 KB · Gösterim: 330
Başlık eleştiri tarafına kaydı ama beklediğim eleştiriler çıkmadı.

Birinin de en azından elle tutulur, yapılmış gitar örnekleri ile "Arkadaş bak, Türk Luthierler kalitesiz ağaç kullanıyor. Atölyelerindeki donanımları, alet edevatları yetersiz. Şu şu sebeplerden dolayı gitarın dinamiklerinden, tasarım estetiğinden anlamıyorlar. Sağır, tonu kötü, üstü kaval altı şişhane gitarlar yapıyorlar. Dizaynları berbat, boya teknikleri kötü, bir gitar yaptırdım, ayar, entonasyon tutmuyor, şu kadar para verdim ama bir Epiphone veya ortalama gitar kalitesinde bir gitar çıkmadı ortaya. Maun sap, abanoz tuşe istedim, maple sap ceviz tuşe sap yaptılar" falan desin.

Tabii bunun için elde kusurları gösterilebilecek bir ürün olması gerek. Eleştirinin de nasıl olması gerektiğine dair ders verdirmeyin insana.

Buradaki videoda kullanılan gitar @Novacorda Guitars Mete Bey'in yaptığı gitar mesela:



Açık söylüyorum. Mete Bey'in dizaynları genelde hitap etmiyor. Klasik kafada alışkanlıkları, kalıpları olan bir adamım çünkü. Yok yıkamıyorum bir türlü. Ama şu gitarda tarafsız bakınca ton da var, estetik de.

EKLEME: Hiç kimsenin avukatı veya fanboyu falan değilim. Yerli olsun, bizden olsun kafası da bende yoktur. Kendini elektronik dehası zanneden bir kaç çakma yerli pedal "dahisi"nin de salasını bizzat verip baytlar cennetine yolcu ettim. İnanmayanlar için başlıklı link de asarım buraya.

O yüzden beyler, elle tutulur, ölçülebilir, net bir şeyler. Lütfen!
 
Son düzenleme:
Kabahat luthier arkadaşların bu forumda adam olmayan bazılarını adam yerine koyma çabası ve bu forumun her geçen gün daha bir saygısız ergen mekanına dönüyor olması.
Hocam belli ki okumadiniz ama yukaridaki farkli kalinliktaki tel takilmasi sonucu garantinin delinmesi referansi sizeydi. Ergenlik degil, bilgi icerigi yanlis. Bilgi veriyorlar, sag olsunlar. Ortada bir iddaa var -uslup tartisilabilir- ama ergence degil bu sorularin sorulmasi. Tekrarliyorum, uslubu savundugum yok, ama sorularin sorulmasi gerekiyorsa, sorulmali. Luthierler cevaplamak zorunda tabiki degil, ama tartismaya noktayi koyacak kisiler de onlar. Soru soran kisileri ergen vb. yaftalamak dogru degil, luthier dedigimiz kisiler de senin benim gibi insan.
Cevaplari icin hepsine tesekkur ederim ayrica, fikrim olmadigi icin sadece okumakla yetindim. Zira bizim millete ozgu bilmedigimiz konuda yorum yapmak; en buyuk yanlisimiz.
 
Bence bu forumun en büyük sorunlarından biri taraflı düşünmek sonra da bunu ergenlerin üstüne atmak hayır kimin ergen olup kimin olmadığını da hepimiz biliyoruz genelde aile gibiyiz burda ama işte
 
Bir şey sormak istiyorum; bahsettiğimiz ve aşağıya eklediğim gitarınızda o ilk perde, telin aşağı yukarı hareket etmesini engellemiyor. Aşağı yukarı hareketi engellemediği için de tel, bendlerde o ilk perdeye çok yoğun şekilde sürtünmeye maruz kalacak. Yine aynı şekilde tremolo kullanımında da tel, o ilk fret'te çok fazla sürtünmeye maruz kalacak. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Demem o ki normal bir gitar sahibi 100 takım tel kullanıyorsa bu gitarın sahibi üretimdeki bu küçük ayrıntı yüzünden belki de iki üç kat daha fazla tel kullanacak. Yani bu gitarın sahibi standart bir kullanıcıya göre çok daha fazla tel kopması sorunu yaşayacaktır. Bu da üretim hatasını işaret eder.

Ayrıca o gitarın 5. 6. ve 7. tel 2. perdelerine bend yaptığımızda nasıl tuhaf bir ses çıkacağını tahmin edemiyorum. Çünkü tel o zerofret'te tamamiyle serbest.

Şimdi bir şeyler yazıyoruz, söylediğiniz tek şey "cahilsiniz, çamur atıyorsunuz" oluyor. Cahilsek aydınlatın. Dediğim gibi teller o zerofret üzerinde tamamıyla serbest ve sürtünmeye maruz kalacaklar, alim de olsak cahil de olsak bunun aksini kimse söyleyemez.

Buradaki tartışma işlerinizi kötü falan da etkilemez, en fazla "abi nut'ı eğimli yapalım" derler, siz "olum inanma şu cahillere" dersiniz, müşteri "yok abi boşver nut da eğimli olsun" der. En fazla olacak olan şey bu. Herkese sevgiler, başarılar.
Hala bilmeden yargılarda bulunmaya devam ediyorsun. Böyle bir gitarı hiç kullanmadan kaç paket tel kullanılacağını hesaplıyorsun. Resmen çamur atmak için garip garip şeyler icat ediyorsun. Sana açıklayacağım hiçbir şey yok. Aynı çirkin tavrın sürüyor. Tanıdığım tüm yapımcı arkadaşlarımdan da kendi adıma bu gibi dipsiz kuyulardan uzak durmalarını rica ediyorum.
 
Son düzenleme:
Hocam belli ki okumadiniz ama yukaridaki farkli kalinliktaki tel takilmasi sonucu garantinin delinmesi referansi sizeydi. Ergenlik degil, bilgi icerigi yanlis. Bilgi veriyorlar, sag olsunlar. Ortada bir iddaa var -uslup tartisilabilir- ama ergence degil bu sorularin sorulmasi. Tekrarliyorum, uslubu savundugum yok, ama sorularin sorulmasi gerekiyorsa, sorulmali. Luthierler cevaplamak zorunda tabiki degil, ama tartismaya noktayi koyacak kisiler de onlar. Soru soran kisileri ergen vb. yaftalamak dogru degil, luthier dedigimiz kisiler de senin benim gibi insan.
Cevaplari icin hepsine tesekkur ederim ayrica, fikrim olmadigi icin sadece okumakla yetindim. Zira bizim millete ozgu bilmedigimiz konuda yorum yapmak en buyuk yanlisimiz.

Sonuç ne oldu?
 
Yukarıdaki luthier arkadaşlardan birisinin yazdığı yorum sizin o zamanki yaptığınız yorumlarla çelişir durumda. İşin piri onlarsa, verdiğiniz bilgi yanlış.
Bahsettiğim şey o günkü yaptığımız yanlışlar değil. Sordukları sorular yüzünden luthierlere soru sorulamazmış gibi ergen vb. yakıştırmalar mantıklı gelmiyor.

Sonuç ne oldu? Benim dediğime geldik mi? Tel değişikliği sebebi ile kullanıcı hatası ve garanti dışı...

10 yıllık luthier'i dinleyin tabiki. Herkes "10 yıllık luthier konuşuyor, adam bir şeyleri başarmışta. Ne diyor bu ergen?" dese zaten sorun kalmayacak. Bu başlıkta şöyle ilginç bir çaba var: "Zaaaa bak 10 yıllık luthier ama nasıl mors ediyorum, zaten beş para etmezler".

Biz Türklerin ilginç huylarından birisi bu. İlginç bir yabancı sevdamız var. Sanki hiç bir şey beceremeyen bir toplummuşuz gibi sürekli bir aşağılama var. Özellikle genç ergenlerde.
 
Son düzenleme:
Bir şey sormak istiyorum; bahsettiğimiz ve aşağıya eklediğim gitarınızda o ilk perde, telin aşağı yukarı hareket etmesini engellemiyor. Aşağı yukarı hareketi engellemediği için de tel, bendlerde o ilk perdeye çok yoğun şekilde sürtünmeye maruz kalacak. Yine aynı şekilde tremolo kullanımında da tel, o ilk fret'te çok fazla sürtünmeye maruz kalacak. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Demem o ki normal bir gitar sahibi 100 takım tel kullanıyorsa bu gitarın sahibi üretimdeki bu küçük ayrıntı yüzünden belki de iki üç kat daha fazla tel kullanacak. Yani bu gitarın sahibi standart bir kullanıcıya göre çok daha fazla tel kopması sorunu yaşayacaktır. Bu da üretim hatasını işaret eder.

Ayrıca o gitarın 5. 6. ve 7. tel 2. perdelerine bend yaptığımızda nasıl tuhaf bir ses çıkacağını tahmin edemiyorum. Çünkü tel o zerofret'te tamamiyle serbest.

Şimdi bir şeyler yazıyoruz, söylediğiniz tek şey "cahilsiniz, çamur atıyorsunuz" oluyor. Cahilsek aydınlatın. Dediğim gibi teller o zerofret üzerinde tamamıyla serbest ve sürtünmeye maruz kalacaklar, alim de olsak cahil de olsak bunun aksini kimse söyleyemez.

Buradaki tartışma işlerinizi kötü falan da etkilemez, en fazla "abi nut'ı eğimli yapalım" derler, siz "olum inanma şu cahillere" dersiniz, müşteri "yok abi boşver nut da eğimli olsun" der. En fazla olacak olan şey bu. Herkese sevgiler, başarılar.


Elle tutulur bir ispatın yok, orası kesin. Hiç eline almadığın bir gitar hakkında nasıl bu kadar eminsin? Abi cidden şu gitarın sahibi çıksa da ne olduğunu söylese...
 
Yukarıdaki luthier arkadaşlardan birisinin yazdığı yorum sizin o zamanki yaptığınız yorumlarla çelişir durumda. İşin piri onlarsa, verdiğiniz bilgi yanlış.
Bahsettiğim şey o günkü yaptığımız yanlışlar değil. Sordukları sorular yüzünden luthierlere soru sorulamazmış gibi ergen vb. yakıştırmalar mantıklı gelmiyor.

Luthiere soru sorulamaz diye bir şey yok. Ama soru da soruya benzemeli hani. Burada yazan luthierlerin tavrında bir sorun göremiyorum. "Ergen" olmak ise burada yaş değil, tavır meselesi.

Umarım, bu başlık hem dahil hem de hariç, bazı arkadaşlar Reinhold Bogner gibi adamlarla karşılaşır da buradaki gibi "Morartıcam şimdi bakın!" tarzı garip tavırlarla sorular sorma gafletine düşerler.
 
Geri
Üst