Makale/Tutorial Red Strat Projem

Evet, belki de kendimi maddi yönden sıkıntıya sokacağım belliydi ama yine de bu projemi yapmalıydım. Ne de olsa bir kere geliyoruz dünyaya ve içimizde birşeyler kalmasın.

Kasım 2015'te projeye start verdim. Önce ebay'de güzel bir sap arayışına girdim. İnce eleyip sık dokuyarak sonunda istediğim gibi 22 perde, Made in USA, maple bir Fender sap buldum ve siparişi verdim. 3 hafta sonra sap elimdeydi. Gerçekten de sıfır ayarında, fretleri tertemiz, minimum yıpranma izleriyle 2002 model bir Fender maple sap elimde durmaktaydı.

Sonra elimde hazırda bulunan lake placid blue rengindeki Jay Turser stratın gövdesini kullanmaya karar verdim. Sorunsuz bir şekilde göydeye uydu. Yaptığım tek şey Jay Turser'ın sapını çıkarıp bu sapı takmak oldu. Fakat David Gilmour hastalığı nedeniyle kırmızı bir gövde almaya karar verdim. Tam da bu fikrimi eşimle de paylaşmıştım ki sevgili @mecmast elindeki kırmızı renk alder gövdeyi bana takas için teklif etmez mi??? Sanki içine doğmuş. Adamın kalbi temiz olunca böyle sürprizler de yaşanıyor işte. :) Sağolasın Emre.

Tabi gövde de geldi ve işin en can alıcı noktaları başladı. Ton nasıl olmalı? Manyetikler ne olmalı? İşte bu bağlamda yıllarca alıp satıp tecrübe ettiğim ve aklımda yer etmiş manyetikleri almaya başladım. Ortaya Fender Custom shop Texas Special aldım ebay'den. Sap için de forumdan @welmour'ın bir tanıdığı için açtığı ilandan gözüme çarpan DiMarzio Blue Velvet'i almaya karar verdim ve bütçeyi ayarlar ayarlamaz hemen aldım. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Köprüye ilk başta Giovanni GCS-1 takmıştım. Gayet de kütür kütür bir single. Fakat aklımda hep yer etmiş bir manyetik olan DiMarzio Heavy Blues 2 forumda bir alınık ilanına @mtabakoglu tarafından teklif edilmiş ve tesadüfen gördüm. Aynı gün aradım ve hala elinde olduğunu söyledi. Ertesi gün benim elimdeydi. :) Kendisine güzel iletişim için teşekkür ediyorum.

Peki potanslar nasıl olmalıydı? İşte bu noktada kafamda hep merak uyandıran şu blender pot meselesini uygulamaya karar verdim ve ebay'den no load CTS potanslar aldım. Volume için zaten elimde mevcut olan 250Kohm CTS potansı kullandım. Ton için 250Kohm no load CTS ile 104 numaralı mercimek kapasitörü tercih ettim. en alttaki ton potansının yerine de 500Kohm no load CTS potansı yerleştirip blender pot şeklinde bağladım. Bu pot köprü manyetiği ile sap manyetiğini istenilen dengede birleştiriyor. Yani tek bir switch gibi değil 1den 10a kadar kademeli olarak kulağımıza hoş gelen tonda birleştirmemizi sağlıyor. 10 konumunda pot no load olduğu için devrede değil. Pot 1e geldiğinde 2 manyetik de full volume birleşmiş oluyor. Tele benzeri bir ton elde ediliyor.

Köprü için de daha önce de kullanıp çok memnun kaldığım kalın bloklu Wilkinson'ı tercih ettim ve onu da ebay'den aldım.

Bu arada gövdenin manyetik yuvasını ve pickguard arkasını aluminyum ile ekranladım. Bunun ne gibi bir artısı var inanın bilmiyorum ama yalıtım için önemli olsa gerek.

Burgulara gelince de kilitli olmalarını tercih ettim ve yine ebay'den Hip Shot Grip Lock Closed set alıp taktım. Vida ile hiç uğraşmadan kutu içeriğindeki üniversal aparat ile mis gibi oldu.

Elimde hazırda bulunan DiMarzio 5 yollu switch, DiMarzio pickguard ve Banzai'den aldığım 70's "F" logolu Fender neck plate, Planet Waves oval askı pinleri ve Switchcraft jack girişini de birleştirince geriye bir tek telleri takmak kaldı. Tel olarak da .09 Dean Markley tercih ettim.

Sapın gövdeye tam oturması ve sap ayarı konusundaki yardımlarından dolayı @metalupyourass Sezer'e de çok teşekkür ediyorum.

İşte bugün itibariyle tamamladığım yeni (partcaster) stratım. ek olarak da M-Audio Fast Track ses kartına arada hiçbirşey olmadan her 7 pozisyonda gitarın temiz tonları hakkında fikir vermesi için amatör bir kayıt ekliyorum. (evet, vasat bir gitaristim ama mutluyum :) )


20160409_121958.jpg
20160412_122607----.jpg
20160412_122629.jpg
20160409_122008.jpg
20160412_094228.jpg
20160412_122424.jpg
20160412_122559.jpg
20160412_122619.jpg
20160412_122639.jpg
20160412_122654.jpg
20160412_122546.jpg
 
Son düzenleme:
Tahmin ediyorum her aşama ayrı bir heyecan olmuştur ve çok keyifli geçmiştir. Çok güzel olmuş Selçuk abi, güzel günlerde kullanırsın umarım. Hayırlı olsun. :)
 
Tonlar tek kelimeyle harika, ne yazacağım bilemedim. 3 kere dinledikten sonra şu saniyelerdeki tonlara dibim düştü:

00:34
00:50
01:24
01:35
02:30
03:01
03:32

Çok şahane, valla kıskandım :D Doğrudan kayıtta aldığın bu tonları, millet dünya kadar para verip compressor & EQ eşliğinde almaya uğraşıyor. Rezonanstan tut, manyetik uyumuna, EQ dengesine kadar oldukça overdosed olmuş :)
 
Tonlar tek kelimeyle harika, ne yazacağım bilemedim. 3 kere dinledikten sonra şu saniyelerdeki tonlara dibim düştü:

00:34
00:50
01:24
01:35
02:30
03:01
03:32

Çok şahane, valla kıskandım :D Doğrudan kayıtta aldığın bu tonları, millet dünya kadar para verip compressor & EQ eşliğinde almaya uğraşıyor. Rezonanstan tut, manyetik uyumuna, EQ dengesine kadar oldukça overdosed olmuş :)
Çok çok teşekkür ediyorum. Hele hele blender potun bu kadar güzel birşey olduğunu hiç tahmin etmemiştim.
 
Çok güzel görünüyor, hayırlı olsun :) Bu vesileyle ben de Jay Turser'lara USA Fender sapların sorunsuz uyduğunu öğrenmiş oldum. Kimbilir, belki ben de böyle bir işe kalkışırım :)

Fazla off topic olsun istemiyorum ama, zor bir işlem mi sapı gövdeye monte etmek?
Yalnız bendeki Jay Turser için geçerli olabilir bu durum. Çünkü Jay Turser'ın sapında 4 değil 6 vida yeri vardı. yani sanki adamlar belli bir standarda oturtmadan deneme yanılma ile yapıyorlar gibi geldi bana.

Sap ile gövde birleşimi gerçekten çok önemli ve ince bir ayar. Hem tel yüksekliği hem de entonasyon açısından çok çok önemli.
 
Selçuk abi, güle güle kullan. Çok güzel görünüyor!

Ampli olarak lambalı birşeyler var senden sanıyorum, ENGL idi hatta değil mi?

Ben bu Strat-Superstrat ile lambalı ampli denkleminde, gitar için Treble Bleed Mod önereceğim, vallahi çok güzel olur.
Sen biliyorsun da, bilmeyenler için: Ampli'den drive verdik diyelim, Volume potansından biraz kıstığımızda Gain temizlenirken, bir miktar ton kaybı yaşıyoruz, sanki Tone potanslarımız da kısılmış gibi. Treble Bleed Mod bunun önüne geçiyor işte. Strat-Superstrat kafalarında bence çok güzel ve fiyatı da sıfıra yakınsayan bir modlama işlemi.

Blue Velvet kullanmadım ama Heavy Blues II harika manyetik!

Edit: Treble Bleed Mod için anlatımlı link: Alan Ratcliffe - Articles: Electric Guitar Volume Pots 2: Treble Bleed Mods
 
Geri
Üst