Mark V & Dual Recto

@J-P;
Stereo etkisi farklı bir olaydır. Şöyle örnek vereyim, tek kanal ritim gitar kaydı yapın ve bunu iki kanal olacak şekilde kopyalayıp 1. kanalı sağa, diğerini sola panlayın. Bu birinci kaydımız olsun. Daha sonra aynı rifi iki kere ayrı ayrı çalıp, birini sağa, diğerini sola panlayın.(burada riffler hatasız, doğru vurgulu ve üst üste çalınmalı ki tek ses etkisi versin) Bu da ikinci kaydımız olsun. İkinci kaydı dinlerken duyduğunuz ton daha hacimli, geniş stereo olacaktır. Birinci kayıt ise daha kulağa daha zayıf gelecektir.

Birinci tipte stereo etkisini arttırmak için, sağ ve sol kayıtlar arasına biraz(milisaniyeler civarında) gecikme konabilir, bu da stereo etkisini arttırır ancak hiçbir zaman ikinci tip kayıt kadar etkileyici olmuyor.

kayıtlar için evet öyle double track yapılır
Live'de durum nasıl aynı şey mi ben onu soruyorum 2 gitar kullanmak mı gerekiyor yani panning örneğinde bahsettiğiniz stereo etkisi için, mesela double track yapılmadığı müddetçe napılırsa yapılsın o duyum elde edilemiyor live'de aynı durum söz konusu olabilir mi sanmıyorum çünkü bildiğimiz dünyaca ünlü en loud gruplar bile tek gitarla sahnede çünkü.

tek gitarla böyle bişey sorunu çözüyor zaten

f5b8c02b-c5f8-4309-9415-b30f6fae894c.JPG
 
Son düzenleme:
@tunckk Tunç hocam, ENCIL kullanan biri olarak sizi de davet edelim buraya.
Ben tabi çok ayrıntılı bilgiye ve tecrübeye sahip değilim, sağolsun bilgili arkadaşlarımız hiç esirgemeden paylaşımlarda bulunmuşlar, hepsine teker teker teşekkür ederim.
Naçizane kişisel fikrim, eğer Recto mu Mark V mi derseniz ben Mark V derim.
ENGL ın birkaç modelini, Recto yu ve Mark V i ayrıntılı ve uzun uzun deneme şansım oldu. Misal bir Fireball ile Mark V arasında tercih sorsanız çok zorlanırım, ikiside kendine has ve bence çok iyiler.
Ama ev için düşük wattlı amfiler söz konusuysa ve tercih Recto ile ENGL arasında olacaksa, artık çok net söyleyebilirim ki kesinlikle ENGL. Ironball almadan önce çok düşündüm, araştırdım, denedim, güvendiğim ağabeylerimden fikir aldım vs.
Cihazı ilk aldığımda ufakta olsa şüphelerim vardı acaba Mini Recto mu alsaydım acaba diye. Ama ENGL ı tanıdıkça, ona nasıl yaklaşacağımı öğrendikçe :) iyiki ENGL almışım diyorum.
Tabi sert sound lardan bahsediyorum, benim zaten crunch yada clean le işim olmuyor pek :)
Böyle söylememin nedeni ise çok stabil bir drive ının olması, gitarın tellerine rastgele vursanız bile her notayı ayrı ayrı duyabiliyorsunuz. (Gaini köklemiş dahi olsanız) Asla çamurumsu bir ton çıkmıyor aletten. Ek olarak ; birde bende ki psikolojik birşey mi bilemiyorum ama sanki amfiler kendi kabinleriyle daha verimli oluyor. Örneğin ENGL bir amfiye, her ikiside v30 yüklü biri Marshall diğeri ENGL kabin bağlayınca, sanki ENGL kabinle daha iyi bir ton çıkıyor. Dediğim gibi bu bende ki psikolojik bir algı olabilir ama böyle hissediyorum.
Şunu da eklemeden geçemeyeceğim, gerçekten kaliteli amfi ve kaliteli kabin kullanıldığında (hangi marka olursa olsun) çok iyi sonuçlar alınabiliyor. Yani ben şu amfi, diğerinden kesinlikle daha iyidir diyemiyorum.
Hiç sevmediğimi düşündüğüm bir amfiden bile, ağzım açık dinlediğim tonlar olabiliyor. Belki bu benim konuya tam hakim olmayışımdandır onu da bilemiyorum. Ama kendi adıma söyleyebileceğim amfi ve kabine, gitardan da , pedaldan da daha çok para harcanmalı. Acı tecrübelerle sabittir :):):):)
 
Şahsi fikrim Mesa'nın baba bir marka olduğu. -Mesa fan değilim bu arada.- Ancak tabi ki zevkler renkler tartışılmaz. Bana Mark V kuru, sert, fazla tizlerden ve baslardan uzaklaşmış, daha ortada duran, kendi halinde ama öttürdüğünüzde de çığlık atan bir alet. Özellikle Dual ve Triple Rectifier ise; daha yağlı, tizlere hafiften abanılmış ve daha koyu geliyor kulağıma. Mark V'te EQ olması ve daha detaylı bir amfi olması kullanımı zorlaştırıyor bir tık. Sonuç: İkisi de gayet başarılı ama Rectifier bir tık önde ton olarak benim için. Ama Metallica fanı olarak grubun Master of Puppets gibi efsane bir albümde Mark serisini kullanması aklımı kurcalıyor.

Mesa markasını diğer baba hi-gain amfi markalarıyla (ENGL, Marshall JVM, Orange TH serisi...) karşılaştırdığım zaman ise ENGL ton olarak açık ara önde gidiyor. Hem saha sert, baslar ve tizler midler ile birlikte oldukça dengeli, gerektiğinde vahşi bir aslan, gerektiğinde bir kedi yavrusu kadar şirin ve tatlı olabiliyor. (İnvader.)

Marshall JVM ile karşılaştırdığımda ise Marshall daha çamurlu, daha baslı ve bir tık daha boğuk, gain karakteri olarak Mesa'dan bir tık düşük ve solo tonlarında Mesa'yı beşe katlayan bir tona sahip.

Orange ile karşılaştırdığımda ise çok şaşırdım. Zira Orange gerçekten berbat bir amfi. (TH-100) Ton boğuk, EQ birbirine girmiş, Clean beş para etmez ve yağsız kuru bir amfi.

Görüşlerim tamamen kendi zevkime göre yazıldı. Özellikle Mark'ı uzun süre denedim. Ama yine de karar veremedim. Şimdi siz Rectifier mi Mark mı diyorsunuz ey Türkrock'çılar?
Mesaj düzenleme süresi bitmiş alıntı yapayım.

Yaptığım karşılaştırma düzeni şu an itibariyle şöyle:

1.Mark V
2.Dual Recto
3. İnvader 100
4. JVM
5.TH-100
 
@hackeiommi Hakan hocam, çok büyük bir yanlışım varmış. Metallica fanı olarak kendimden utandım. Grup Kill Em All ve Ride The Lighting albümlerinde modifiyeli Marshall JCM800, Master of Puppets'da Mark IIC+, Black Album'de Mark IV ve Marshall JCM800, Load ve Reload'da Vox AC30, St. Anger'da Twin Reverb ve Death Magnetic'te Krank Krankenstein kullanmış.
 
Üç senedir Mesa Mark V sahibiyim Mesa 4x12 ile akustik düzenlemesi yapılmış stüdyom mevcut ve bir çok alt seviye, üst seviye, vintage gitarla denedim hala %100 çözemedim aleti. 3 saatte amfinin kötü olduğunu anlayan arkadaşları tebrik ediyorum :)
 
Geri
Üst