Tuncer Custom Guitars

Başlıkta ilk defa sıfırdan başlanıp bitirilmiş bir proje görüyorum. Detaylı anlatımınız için teşekkürler. Custom shop gitarların, seri üretilen gitarlarda istediğini bulamayacak kadar meraklı, obsesif veya üstün çalım özelliklerine sahip insanların kozmetik veya donanımsal gereksinimlerini karşılamak için başvurduğu, herkes tarafından bulunamayacak kalitede ve biriciklikte ürünlere, herkesin ödediğinden yüksek meblağlar ödediği bir üretim anlayışıyla yapıldığını düşünüyorum. Bu nedenle kurumsallığı ve mevcut ol(may)an ürünleri sebebiyle markayı/kişiyi ilk gördüğümde neredeyse "hater" noktasında görülebilecek kadar işe güven duyamayan birisi olarak gelinen noktaya dair birkaç sorum olacaktı. Bunlar hem donanımsal hem de işçiliğe dair sorular...
Hocam merhabalar, Sorularinizi elimden geldigince soyle cevaplayayim:

Oncelikle sizin custom shop gitar taniminiza deginmek istiyorum. Sizden alinti yapacagim, "Custom shop gitarların, seri üretilen gitarlarda istediğini bulamayacak kadar meraklı, obsesif veya üstün çalım özelliklerine sahip insanların kozmetik veya donanımsal gereksinimlerini karşılamak için başvurduğu, herkes tarafından bulunamayacak kalitede ve biriciklikte ürünlere, herkesin ödediğinden yüksek meblağlar ödediği bir üretim anlayışıyla yapıldığını düşünüyorum" Hocam ben 22 yasinda bir universite ogrencisiyim, ustun calim ozelliklerine sahip biri degilim, donanimsal olarak veya calima dair ozel bir gereksinimim de yok, gitarimdan da birinci kalite bir urun bekleyemiyorum, zira konustugumuz ve odeyebilecegim fiyat bandi belli. O yuzden tanimladiginiz gibi bir urun veya hizmet beklemem maalesef benim icin soz konusu degil. Benim bu firmadan beklentimi basit bir sekilde "butun ozelliklerini benim belirleyebilecegim, uygun fiyata custom gitar" seklinde tanimlayabilirim.

-Instagram sayfalarında en ucuz ürün segmentinin 600 USD olduğunu belirtmiş firma. Bu nedenle asgari 4000 - 4500 Tl ödediğinizi varsayarak, elde ettiğiniz ürün, bir Epiphone Les Paul Custom'a verilen para ve elde edilecek ürüne kıyasla ne kadar avantajlı konumda sizce?

Ben ucuz ve orta fiyat bandindaki fabrikasyon gitarlarin gorunusunu begenmiyorum, ornegin epiphone les paullarin veya squier stratlarin cogu birbirinin aynisi ve cok klise renklerde geliyor. Bu benim hosuma gitmiyor ve kalite anlaminda da ust duzey olmadiklari icin cok standart buluyorum gitarlari. Tabii ki istisna ve ozel gitarlar mevcut, fakat onlarin da ya fiyati butcemi asiyor, ya bulunmasi zor oluyor, ya da begenmedigim yerleri oluyor, gold hardware veya maple klavye gibi. Elimdeki gitarin, bahsettiginiz seriden avantajli olup olmadigi konusunda kapsamli bir yorum yapamam, cunku epiphone les paul'lara alt modeller haric calim olarak cok fazla hakim degilim, magazalarda denedigim kadariyla biliyorum. Bu sebepten dolayi maalesef net bir karsilastirma yapamiyorum. Tecrubemin oldugu Epiphone lp 100 veya squier affinity strat gibi modellerle karsilastirdigimda ise zaten elimdeki gitarin bariz iyi oldugunu tartismamiza cok gerek yok diye dusunuyorum. Bir arkadasimin gibson les paul'uyla vakit gecirmistim; elimdeki gitar, bana suanlik kozmetik harici o gitari aratmiyor. Birde bahsettiginiz serinin fiyati 8000 tl civari, bu da zaten benim butcemin yukarisinda kaliyor. Eger iki gitari da yanyana karsilastiracak olsaydim muhtemelen tarafli olurdum cunku bu elimdeki gitar, tamamen benim isteklerim dogrultusunda yapildi o yuzden ust seviye olmayan fabrikasyon bir gitarin beni daha fazla etkileyebilecegini dusunmuyorum, fakat tabii ki bu dedigim yanlis olabilir, sasirabilirim.

-Köprü vidasındaki deformasyon "custom" bir üretimde tolare edilemeyecek kadar amatörce bir durum bana göre. Gitara eklenen donanımları siz mi temin ettiniz yoksa üretici mi temin etti? Üreticinin temin ettiği bir durumda, 15 - 20 tllik bir parça değişimi muhakkak yapılıp böyle forum ortamlarında rastgele insanlardan laf yenmemeliydi, bu nedenle üreticinin temini kısmını geçip sizin temin ettiğiniz bir senaryoda, bu deformasyon yaşandığında, teslimattan önce haberdar edildiniz mi?

Donanimi tamamen ben sectim, renginden modeline kadar. İnternetten donanimi secip onlara ilettim, onlar da siparisi verdiler. Ben boyle istedigim icin boyle oldu yoksa onlarda sizin yerinize secebiliyor diye biliyorum. Bu ciziklerden haberim vardi bildiriliyor, bana bildirilmeyen 1 2 kozmetik hata fark ettim fakat bunlar da oldukca ufak seylerdi, ornek olarak binding uzerinde hafif lekeler olmasi. Kendim bir bezle silerek temizledim. Boyle basit kozmetik hatalari tolere etmek bana da biraz garip geldi, Amatorce bir durum. Bu konuda soylenebilecek fazla birsey yok. Sanirim ben ikinci veya ucuncu musterileriydim, biraz bunun etkisiyle olmus gibi duruyor . Bir arkadasim daha yeni jazzmaster/strat karisimi bir gitar siparisi verdi, o geldiginde bakacagiz nasil olacagina, Tuncer bey kendisi boyle kozmetik hatalarin olmayacagini bize ozellikle iletti.

-Gitarda kullanılan manyetik, burgu, köprü, switch, pot vb donanımlara dair detaylara hakim misiniz? Hakimseniz paylaşabilir misiniz? Bunların seçim sürecinin nasıl ilerlediğini anlatabilir misiniz?

Evet, arastirma ve detay sevdigim icin bu konulara bir derece hakim oldugumu dusunuyorum. Hardware seciminde bildigim kadariyla onlar size yardimci olabiliyor fakat Yukarida bahsettigim gibi boyle istedigim icin hardware i tamamen ben sectim, tabii ki onlara da danistigim noktalar oldu, yardimci oldular. Hardware in cogunu solomusicankara dan temin ettik. Manyetikleri Tonerider marka sectim fiyat/performans olarak gordugum icin, kopru manyetiginde yuksek, sap manyetiginde ise daha dusuk/vintage bir cikis istiyordum ve bu sekilde sectim. Kopru gotoh, tailpiece S.I.C, Burgular ise wilkinson marka yine fiyat/performans bir sekilde sectim. Switch hosco japan marka, Potanslar iki tanesi CTS diger ikisi ise Alpha secildi, dondururken farkli hassasiyette olduklari icin tone ve volume potlarini bu sekilde ayirdim. Genel olarak hardware ve elektronikte amacim fiyat/performansti. Ozellikle manyetikler ve kopru parcalari secimi konusunda oldukca arastirma yaptim.

-Ağaç üstündeki olayları, seri üretimlerde de karşılaşıp gözardı ettiğimiz toolmark kavramının sınırlarını zorlarcasına olduğunu kabul ederek - yine custom bir üretimde ne kadar müsamaha gösterilir bilemedim - önceden haberdar edildiniz mi? Bu durumu telafi etmek adına neler yapıldı?

Toolmarktan kastinizin ne oldugunu tam olarak anlayamadim kusuruma bakmayin, Bu konuda net bir cevap veremiyorum o yuzden. Eger anlatirsaniz elimden geldigince cevaplarım.

-Aldığınız ürünün size ait hissettirecek bir custom öğesi olduğunu düşünüyor musunuz? Eğer düşünüyorsanız elinizedeki gitarın seri üretim bir lespaulden hangi kıstaslarla ayrıldığını düşünüyorsunuz. Bellycut ve ince bir gövde demişsiniz, bunların sizin için erişilebilirlik anlamında seri üretim alternatifleri var mıydı? Olmadığı için mi özel üretim tercih ettiniz?

Evet hocam, tamamen bana ait ve custom oldugunu dusunuyorum, ozellikle fiyat bandini dusundugumuz zaman. Gitarin, Tru-oil finish'ten dolayi parlak olmayip mat bir sekilde gorunmesi, Ceviz agaci kapakli ve akcaagac sapli olmasi, hardware in siyah olmasi, standart bir les paula gore oldukca ince olmasi, ust fretlere daha kolay erisilmesi ve hardware in tamamen bana hitap etmesi bana bunu hissettiriyor.

-Bu hatalar, gitarın işçiliğine dair diğer detaylarla kıyaslandığında sizce her ustanın yapabileceği hatalar mı yoksa amatörlüğe verilebilecek yöntemsel bilgi eksikliğine mi dayanıyor?

Hocam bu hatalarin hepsinin her ustanin yapabilecegi hatalar oldugunu dusunmuyorum, bariz olarak tecrube eksikliginden kaynakli seyler mevcut. Muhtemelen bu isi uzun suredir yapan, Luthier, usta diyebilecegimiz kisilere bu isi verirsek bu bahsettigimiz hatalarla karsilasmazdik. Fakat fiyat konusu da luthierin tecrubesiyle birlikte logaritmik olarak artacagindan dolayi benim icin zaten boyle bir gitar mumkun olmazdi. Eger Tuncer Bey kendini bu konuda gelistirirse cok iyi isler cikartacagini dusunuyorum. Hocam ayrica son sorularinizi tam olarak anlayamadim, yani bunlar benim cevaplayacagim seyler degil, zaten fotograflara bakarak kendiniz, veya herhangi okuyan bir kimse bunu kendi kendine cevaplayabilir. Burda sorguladiginiz seyi tam olarak anlayamadim. İyi aksamlar dilerim.
 
Hocam ayrica son sorularinizi tam olarak anlayamadim, yani bunlar benim cevaplayacagim seyler degil, zaten fotograflara bakarak kendiniz, veya herhangi okuyan bir kimse bunu kendi kendine cevaplayabilir. Burda sorguladiginiz seyi tam olarak anlayamadim. İyi aksamlar dilerim.

Markanın hangi müşteri profiline hitap ettiğini anlama çabasındaydım, fotoğraflara bakarak kendi anlayacağımı anlayabiliyorum zaten :) Vakit ayırıp detaylıca yazdığınız için çok teşekkür ederim.
 
Abi hayırlı olsun, gitarı fotoğraflardan görebildiğim kadarıyla beğendim. Benim kafamdaki "uygun fiyata özel yapım gitar" tanımını karşılıyor görüntüdeki gitar. Gitarın sesine hiç değinmemişsiniz. Arkadaş sormuş ama ben de sorayim:
- Bir Epi LP Standart'a kıyasla çalım hissiyatı ya da tonu nasıl ? Sustain tatmin ediyor mu ?
- Üstteki arkadaş; sap formu kelle ve gövdeye yakın olan kısımlarda birbirinden biraz farklı demiş. Örneğin "sapa yaklaştıkça C'den D'ye doğru kayan bir sap şekli" var diyelim. Sizin gitarda da bu böyle mi ?
- Klavye işçiliği nasıl ? Beyaz bindingde ve inlaylerde çatlak ya da taşma var mı ? Perdelerden memnun musunuz, bend yapınca ölen ya da titreyen nota var mı mesela ?
Bu arada Tuncer bey mi karar verdi bilmiyorum ama şu ağaç seçimi ve doğal renginin üstüne, donanımın renk seçimi muhteşem olmuş. Gitarı harbiden kaliteli gösteriyor.
Ben de bir ara konuşmuştum bayram dönemi. Fiyatlarında indirimli döneme kıyasla çok ciddi bir artış yok. Doların da yükseldiğini düşünürsek 600 dolarlık gitar için ortaya çıkan ürün başarılı bence.
Vuruk dediğiniz şeyler ve taşmalar sorun değil, 700-800 dolarlık sıfır gitarlarda daha kötülerini gördüm. Tek göze batan şey köprüyü monte ederken ağaca biraz hasar vermeleri olmuş. Tecrübelendikçe bunlar da aşılır. Özellikle sap ve sap kellesi işçiliğinde biraz daha tecrübelenmelerini bekleyeceğim ben. Aklımda yuvarlatılmış köşeli Hamer Glen Tipton X kasa yaptırmak var.
Tesekkur ederim hocam, Evet benim kafamdaki de tam sizin dediginiz gibi bir tanimdi ve bunu karsiladi.

-Bir Epi LP Standart'a kıyasla çalım hissiyatı ya da tonu nasıl ? Sustain tatmin ediyor mu ?

epiphone les paullardan lp 100 modelini sadece iyi biliyorum. Diger modelleri magazalarda caldigim kadariyla biliyorum. Les paul olarak zaman gecirdigim bir arkadasimin gibson'u var. bu sekilde karsilastirirsam eger, lp 100 e gore sustain ve ton oldukca iyi, zaten alt seviye bir model. Gibson'a gore ise sustain cok yakin diyebilirim, yine de bu cok degisken bir konu, amfinin ayarlari gitarin durumu vs hersey etkiliyor. Ton olarak ise elimdeki gitar bana gibsonu aratmiyor. Ben gibsona yakin fakat biraz daha parlak bir ton istiyordum, sapi bu yuzden sapı akcaagac istedim. Bunu elde ettigimi dusunuyorum. Duruma gore gitari kaydedip yukleyebilirim.

- Üstteki arkadaş; sap formu kelle ve gövdeye yakın olan kısımlarda birbirinden biraz farklı demiş. Örneğin "sapa yaklaştıkça C'den D'ye doğru kayan bir sap şekli" var diyelim. Sizin gitarda da bu böyle mi ?

Benim gitarda boyle bir durum yok, sap profili ayni her yerinde.

- Klavye işçiliği nasıl ? Beyaz bindingde ve inlaylerde çatlak ya da taşma var mı ? Perdelerden memnun musunuz, bend yapınca ölen ya da titreyen nota var mı mesela ?
Bu arada Tuncer bey mi karar verdi bilmiyorum ama şu ağaç seçimi ve doğal renginin üstüne, donanımın renk seçimi muhteşem olmuş. Gitarı harbiden kaliteli gösteriyor.

Binging veya inlaylerde herhangi bir sorun veya catlak tasma vs. yok. Fretlerin yeri ve cakilmasi tamamen dogru, bendler sorunsuz ve gitarin entonasyonu cok iyi. Tesviye konusunda ise, bu konuda uzman degilim fakat tam olarak dogru yapilmis bir tesviye %100 ise bu gitara %90 civari diyebilirim. Yani bu kotu degil, bundan daha kotu durumda olan fender gitarlara denk gelmistim. Gitar ilk geldigi zaman 1, 2 perdede hafif cizlamaya denk gelip duzelttirdim. Hardware ve kapak agaci secimini ben yaptim. Tesekkur ederim guzel yorumunuz icin. Aklimdaki goruntu buna cok yakindi ve bunu elde edebildik. Eger kopruyu monte ederken agaca hasar verilmseydi cok iyi olurdu. Dediginiz gibi fiyat bandini dusununce bence tatmin edici bir gitar cikti ortaya.
 
Merhabalar ben Tunçer Custom Guitars'ın sahibi Ömer Batuhan Tunçer. 9 eylül bilgisayar mühendisliği 3 sınıf öğrencisiyim. 21 yaşındayım, 1 yıldır bu işle uğraşıyorum. İşi çıraklıkla değil büyük bir özveri ile, kendi çabalarımla öğreniyorum. Bu konuda bana yardımcı olan bu işe yıllarını vermiş abilerim var, onlara çok teşekkür ediyorum. Bu bir yıl içerisinde tamamen el işçiliği olan 11 adet gitar yaptım, inşallah bu sayı artarak devam edecek. Her yaptığım gitar benim için büyük bir ilham ve umut oldu ve bu gitarlardan oldukça fazla tecrübe kazandım. Bu işe başladığımda, ve bu işi icra edebilmek adına, birçok zaiyat verdim. Aynı zamanda her zaiyatım ve tavizim benim için büyük birer tecrübe oldu. Tecrübe denilen şey bitmez tükenmez, sonu yoktur. En iyisi olmak istiyorsan da çalışmanın, özverinin ve öğrenmenin sonu gelmez, bu bende böyle olacak.
Yaptığım gitarlarda entonasyon ve çalım olarak problem bulunmuyor. Müşterilerimden aldığım geri dönüşler bu şekilde; çalım kolaylığına ve setup denilen gitarın entonasyonu, ayarları, tel yüksekliği gibi konulara büyük özveri gösteriyorum ve geri dönüşler bu şekilde pozitif oluyor. En büyük sıkıntım biraz dağınık çalışmam ve canlılığım diye düşünüyorum. Bu da ince kozmetik kusurlara yol açıyor. Ağaç işleri aceleye gelmez biliyorum, ve bunu icra ettiğim işe de daha fazla yansıtmam gerektiğinin farkındayım. Tabii ki bu konuyu üzeltiyorum ve üzerinde çalışıyorum. Yazdığınız yorumları özenle okuyorum. Görüşleriniz, yapıcı ve usluplu eleştirileriniz eksiklerimi görmek adına beni mutlu ediyor ve güçlendiriyor.
Benim, bu işe girmemedeki asıl amacım müziği istekle yapan herkesin bütçesine uygun, Fahiş fiyatlara maruz kalmadan, isteyenin daha kolay edinebileceği kaliteli gitarlar üretmekti. Scaymore Mile veya matt guitars çok değerli abilerim, ve harika işler yapıyorlar. İnşallah onlar kadar titiz ve özenli işler çıkaracağım. Ben biraz daha fazla tecrübe edinip, her bakımdan %100 eksiksiz gitarlar üretebilecek seviyeye geldiğim zaman da fiyatlarımda herhangi bir fahiş artış olmayacak, bu işe başlamamdaki amaç bu değil. Benim ilk gitarımı 10 yaşında iken dedem almıştı, ucuz bir gitar bulabilmek için gece dua ederek uyumuştum, bu hiçbir zaman aklımdan çıkmıyor. Yorumlarınız için teşekkür ederim, hepinize sevgilerimi sunar sağlık dolu günler dilerim.
 
yaşın çok genç olması ve işi ustasız öğrenmiş olmak sanırım biraz geri çekilmeye sebebiyet veriyor. yapılan ürünlerin tonları duyabilmek, başlık altına yazan onlarca arkadaşın beklediği bir şeydir diye düşünüyorum. yapılan ürünlerin detaylı fotoğrafları, videoları ve kayıtları çok mühim piyasaya yeni girmiş ve uygun fiyatlı üretim yapanlar için.
 
Merhabalar ben Tunçer Custom Guitars'ın sahibi Ömer Batuhan Tunçer. 9 eylül bilgisayar mühendisliği 3 sınıf öğrencisiyim. 21 yaşındayım, 1 yıldır bu işle uğraşıyorum. İşi çıraklıkla değil büyük bir özveri ile, kendi çabalarımla öğreniyorum. Bu konuda bana yardımcı olan bu işe yıllarını vermiş abilerim var, onlara çok teşekkür ediyorum. Bu bir yıl içerisinde tamamen el işçiliği olan 11 adet gitar yaptım, inşallah bu sayı artarak devam edecek. Her yaptığım gitar benim için büyük bir ilham ve umut oldu ve bu gitarlardan oldukça fazla tecrübe kazandım. Bu işe başladığımda, ve bu işi icra edebilmek adına, birçok zaiyat verdim. Aynı zamanda her zaiyatım ve tavizim benim için büyük birer tecrübe oldu. Tecrübe denilen şey bitmez tükenmez, sonu yoktur. En iyisi olmak istiyorsan da çalışmanın, özverinin ve öğrenmenin sonu gelmez, bu bende böyle olacak.
Yaptığım gitarlarda entonasyon ve çalım olarak problem bulunmuyor. Müşterilerimden aldığım geri dönüşler bu şekilde; çalım kolaylığına ve setup denilen gitarın entonasyonu, ayarları, tel yüksekliği gibi konulara büyük özveri gösteriyorum ve geri dönüşler bu şekilde pozitif oluyor. En büyük sıkıntım biraz dağınık çalışmam ve canlılığım diye düşünüyorum. Bu da ince kozmetik kusurlara yol açıyor. Ağaç işleri aceleye gelmez biliyorum, ve bunu icra ettiğim işe de daha fazla yansıtmam gerektiğinin farkındayım. Tabii ki bu konuyu üzeltiyorum ve üzerinde çalışıyorum. Yazdığınız yorumları özenle okuyorum. Görüşleriniz, yapıcı ve usluplu eleştirileriniz eksiklerimi görmek adına beni mutlu ediyor ve güçlendiriyor.
Benim, bu işe girmemedeki asıl amacım müziği istekle yapan herkesin bütçesine uygun, Fahiş fiyatlara maruz kalmadan, isteyenin daha kolay edinebileceği kaliteli gitarlar üretmekti. Scaymore Mile veya matt guitars çok değerli abilerim, ve harika işler yapıyorlar. İnşallah onlar kadar titiz ve özenli işler çıkaracağım. Ben biraz daha fazla tecrübe edinip, her bakımdan %100 eksiksiz gitarlar üretebilecek seviyeye geldiğim zaman da fiyatlarımda herhangi bir fahiş artış olmayacak, bu işe başlamamdaki amaç bu değil. Benim ilk gitarımı 10 yaşında iken dedem almıştı, ucuz bir gitar bulabilmek için gece dua ederek uyumuştum, bu hiçbir zaman aklımdan çıkmıyor. Yorumlarınız için teşekkür ederim, hepinize sevgilerimi sunar sağlık dolu günler dilerim.
Tebrik ederim kardeşim, bu yaşta bu işerle uğraşıyor olman, eksiklerin olsa da ortaya ürünler çıkarabilmen, eleştiriye ve kendini geliştirmeye açık olman çok güzel. Olumsuz eleştirileri dikkate alarak daha iyi yerlere geleceğine inanıyorum. Gelecekte profesyonel olarak bu işi yapmayacak olsan bile ömür boyu uğraşabileceğin harika bir hobi sahibi olmuş olacaksın. Yaptığın çalışmalarla ilgili görselleri ve ortaya çıkardığın ürünleri bizimle paylaşmanı ben de isterim açıkçası.
 
Bence 21 yaşında alaylı birine göre iyi işler yapıyorsunuz, elinize sağlık. Burada temel mesele ticari (yani bu gibi işlerin sizin için çok da kar bırakmayacağını tahmin ediyorum ama para varsa ticari oluyor) bir iş ise son üründe ortaya çıkan 'kusurlar' konusunda alıcının bilgisi olması durumu. Önden bu tür sorunlar çıkabileceğini/çıktığını biliyorlarsa bence sorun yok.
 
Değerli yorumlariniz için hepinize teşekkür ederim dediklerinizi dikkate alarak sizlerle sizin belirleyeceğiniz 3 tane proje yapmak isterim.
Eğer aranızda çizim yeteneği olan herhangi biri yada bir firmadan şu gitar ne kadar güzel dediginiz bir gitar varsa paylaşırsanız çok sevinirim bunu yapıp yapım videosunu burda paylaşacağım sizlerle beraber çok güzel bir etkinlik yapmış oluruz nasıl bir işleyişin olduğunu görmüş olursunuz aynı zamanda tavsiye ve yorumlarınızı bekliyorum sağlıcakla kalın...
 
Herkese tekrar selamlar, benim govde elime bugün ulaştı. 20 Ocak gibi elimde olacaktı ancak bazi boya problemleri oldu, son halinin fotoğraflarını paylaşacağım aşağıda basit görünüyor ancak istediğim boyanin çok ince atılması gerektiginden biraz problemli oldugunu biliyorum.

Daha once de dediğim gibi elimdeki Ibanez parçalarını degerlendirmek adina telecaster bir gövde istemiştim. Boya olarakta bulduğum bir örneğin fotoğrafını göndermiştim. Gövde tam istediğim gibi oldu, işten güçten vakit bulabilirsem onukuzdeki hafta gitarı toplattirmaya niyetliyim.

Les paul yaptiran arkadaşın bazi kozmetik sorunları olmuş, bubtarz sorunlar benim gövdede yok.

Ton ile ilgili ben de merak içindeyim, OBL X900 ve Bill Lawrence L500 manyetikler kullanacağım. Bittiğinde tekrar fotograf paylaşırım, istanbulda gelip denemekbisteyen olursa da buyursun gelsin kapim her zaman açık.
 
Herkese tekrar selamlar, benim govde elime bugün ulaştı. 20 Ocak gibi elimde olacaktı ancak bazi boya problemleri oldu, son halinin fotoğraflarını paylaşacağım aşağıda basit görünüyor ancak istediğim boyanin çok ince atılması gerektiginden biraz problemli oldugunu biliyorum.

Daha once de dediğim gibi elimdeki Ibanez parçalarını degerlendirmek adina telecaster bir gövde istemiştim. Boya olarakta bulduğum bir örneğin fotoğrafını göndermiştim. Gövde tam istediğim gibi oldu, işten güçten vakit bulabilirsem onukuzdeki hafta gitarı toplattirmaya niyetliyim.

Les paul yaptiran arkadaşın bazi kozmetik sorunları olmuş, bubtarz sorunlar benim gövdede yok.

Ton ile ilgili ben de merak içindeyim, OBL X900 ve Bill Lawrence L500 manyetikler kullanacağım. Bittiğinde tekrar fotograf paylaşırım, istanbulda gelip denemekbisteyen olursa da buyursun gelsin kapim her zaman açık.
 

Dosyalar

  • IMG_20210210_205133.jpg
    IMG_20210210_205133.jpg
    418 KB · Gösterim: 198
  • IMG_20210210_172613.jpg
    IMG_20210210_172613.jpg
    632.6 KB · Gösterim: 232
  • IMG_20210210_172622.jpg
    IMG_20210210_172622.jpg
    673.3 KB · Gösterim: 188
  • IMG_20210210_205108.jpg
    IMG_20210210_205108.jpg
    424.9 KB · Gösterim: 202
İnsanın amatörlük/tecrübesizlik kavramlarının üstesinden gelebilmesini sağlayabilecek tek şek eleştirileri olgunlukla karşılayıp özünü kavrayabilmek. Bu yaklaşımı görebilmek çok mutlu etti. Eminim şu an yapılan işlerin çok daha üstünde işler yapıldığında bile, burada söylenenlerden çok daha ağır sözler yine sarfedilecektir. Umarım böyle bir süreç içinde yılmadan bu olgunluğu, soğukkanlılığı koruyarak istenilen yerlere ulaşırsınız.

Değerli yorumlariniz için hepinize teşekkür ederim dediklerinizi dikkate alarak sizlerle sizin belirleyeceğiniz 3 tane proje yapmak isterim.

Çok güzel öneri, ama yıldırabilir ve suistimal edilebilir. Naçizane önerim yaptıklarınızı bir markalaşma çabası ve ticari ürünler yerine bir süre hobi ölçeğinde yapmanız. Malesef artık başlıkları bile durmuyor ama bu forum bu yolla başlayıp markalaşan nice güzel insan gördü. En yakın geçmişteki örneklerden birisi şu an Limbus ve Cinotti Guitars olarak iş yapan Benan ve Dingdongdaddy* olabilir. Bu kişiler tek tek, eski gitar tamiri, sap yapımı, gitar boyama, gövde kesimi, inlay yapımı diye ufak ufak işleri birlikte yaparken en son yine kendi aralarında anlaşıp aynı model gitarı kendi evlerinde kendilerine üretiyorlardı. Benan hocam işi iyice ilerletip yanlış hatırlamıyorsam Arduino tabanlı manyetik sarıcı bir sistem bile yapmıştı kendine. Uzunca bir süre bu şekilde forumda paylaşımlarda bulundular, insanların değerlendirmelerini dinlediler, dinlediklerinden onlarca kat fazla bilgiyi burada kendileri paylaştılar. Sonra saçma sapan sebeplerle bu forumdan uzaklaştırıldılar gittiler daha gitar yapımı odaklı başka bir forum kurdular. Bu işlerden çok sonraları, markalaşma işine girdiler.

Siz de bu şekilde ilerleyip marka olmanın yükünü kaldıracak kalitede ürünler ürettiğinizde, ürünlerinizin profesyonelliğine de yakışacak bir kurumsal kimlik çalışması ile işin hakettiği segmente oynayacak bir konumda, ve harcadığınız emeğin karşılığının da bu ölçüde ödendiği bir şekilde iş yapabilirsiniz. Biz burada Ömer Batuhan'ı değerlendirelim, Tunçer Guitars'ı değil.


*15 dakika boyunca adını hatırlamaya çalıştım, Instagramdan markasının takip ettiği 600 kişiye tek tek baktım yine bulamadım. Ofisine gidip gitar toplama konusunda inanılmaz yardımını almışlığım var ve adını hatırlayamadığım için dev kendimden utandım, görüyorsan çok özür dilerim sayın hocam.
 
Son düzenleme:
Değerli yorumlariniz için hepinize teşekkür ederim dediklerinizi dikkate alarak sizlerle sizin belirleyeceğiniz 3 tane proje yapmak isterim.
Eğer aranızda çizim yeteneği olan herhangi biri yada bir firmadan şu gitar ne kadar güzel dediginiz bir gitar varsa paylaşırsanız çok sevinirim bunu yapıp yapım videosunu burda paylaşacağım sizlerle beraber çok güzel bir etkinlik yapmış oluruz nasıl bir işleyişin olduğunu görmüş olursunuz aynı zamanda tavsiye ve yorumlarınızı bekliyorum sağlıcakla kalın...
Bu 3 gitar önerisi güzel bir öneri. Yaptığınız işlerin kalitesini var olan seri üretim gitarlarla 1-1 kıyaslama fırsatı verebilecekseniz müthiş bir referans olabilir bence bu iş. Mesela ben İzmir'deyim(hatta meslektaşız ege-bilmüh) ve varsa atölyenizi de ziyaret etmek isterim. Özellikle 3 gündür tüm markaları didik didik ettim ama kafamdakine göre seri üretim bir gitar bulamadım. Zihnimi rahatlatmanın tek yolu özel yapım olacak gibi duruyor. Bu noktada da benim gibi emin olamayan insanların sizi tercih etmeleri adına büyük bir adım olur bahsettiğiniz proje. Dışarıdan görünür ve güvenilir olmalısınız.
Bu 3 gitar projesi yapılırsa elinizdeki işlerin kalitesini göstermek adına çok başarılı olur. Benim aklımda şöyle birşey canlandı mesela sizin de öyle mi emin değilim:
- Piyasada var olan ve çoğumuzun denediği, bilinen markaların bilinen modellerinden 3 tanesi seçilir, aynı cins ağaçlarla ve aynı yapı ile gitar sizin elinizde yeniden üretilir.
- Sap kellesi ister aynı olur ister sizin belirlediğiniz birşey olur, tona etki eden birşey değil.
- Manyetikler mümkünse orjinal modeldekilerle aynı olmalı.
- Yan yana orjinal gitarı ve sizin ürettiğiniz gitarı aynı amfide deneyebilme fırsatımız olmalı. Bu konuda öncelikle benim gibi İzmir'deki forumdaşlar da yardımcı olur deneyimlerini paylaşmak adına. Sadece bununla da kalmaz, aramızda video çekip detaylı incelemesini anlatacak olanlar da olur. Bunlar inşa etmeye çalıştığınız markanın geleceği için bir dayanak noktası oluşturabilir.
Benim aklıma gelen referans olabilecek modeller:
- Ibanez rg(ıhlamur-akçaağaç, bolt on, 19-21mm D shape neck)
- Jackson soloist(kavak-akçaağaç, neck thru, 19-20mm C shape neck)
- PRS SE Custom 24(maun-akçaağaç, set neck, 20-22 C shape neck)
- LTD EC(maun-maun, set neck, 19-20mm U shape neck)
Bir anket açarsınız bu 3 gitarı belirlemek için, en çok oy alan 3 gitarı seçersiniz.
Bir de ayrıca şu 600-1000-1500-2500 dolarlık üretimleriniz arasındaki farkları net şekilde kullanıcıya sunmalısınız. 4 farklı fiyat sınıfı fazla bu arada, ideali 750-1500 şeklinde 2 sınıf bence bu arada markalaşma süreci sona erince.
 
İnsanın amatörlük/tecrübesizlik kavramlarının üstesinden gelebilmesini sağlayabilecek tek şek eleştirileri olgunlukla karşılayıp özünü kavrayabilmek. Bu yaklaşımı görebilmek çok mutlu etti. Eminim şu an yapılan işlerin çok daha üstünde işler yapıldığında bile, burada söylenenlerden çok daha ağır sözler yine sarfedilecektir. Umarım böyle bir süreç içinde yılmadan bu olgunluğu, soğukkanlılığı koruyarak istenilen yerlere ulaşırsınız.



Çok güzel öneri, ama yıldırabilir ve suistimal edilebilir. Naçizane önerim yaptıklarınızı bir markalaşma çabası ve ticari ürünler yerine bir süre hobi ölçeğinde yapmanız. Malesef artık başlıkları bile durmuyor ama bu forum bu yolla başlayıp markalaşan nice güzel insan gördü. En yakın geçmişteki örneklerden birisi şu an Limbus ve Cinotti Guitars olarak iş yapan Benan ve Dingdongdaddy* olabilir. Bu kişiler tek tek, eski gitar tamiri, sap yapımı, gitar boyama, gövde kesimi, inlay yapımı diye ufak ufak işleri birlikte yaparken en son yine kendi aralarında anlaşıp aynı model gitarı kendi evlerinde kendilerine üretiyorlardı. Benan hocam işi iyice ilerletip yanlış hatırlamıyorsam Arduino tabanlı manyetik sarıcı bir sistem bile yapmıştı kendine. Uzunca bir süre bu şekilde forumda paylaşımlarda bulundular, insanların değerlendirmelerini dinlediler, dinlediklerinden onlarca kat fazla bilgiyi burada kendileri paylaştılar. Sonra saçma sapan sebeplerle bu forumdan uzaklaştırıldılar gittiler daha gitar yapımı odaklı başka bir forum kurdular. Bu işlerden çok sonraları, markalaşma işine girdiler.

Siz de bu şekilde ilerleyip marka olmanın yükünü kaldıracak kalitede ürünler ürettiğinizde, ürünlerinizin profesyonelliğine de yakışacak bir kurumsal kimlik çalışması ile işin hakettiği segmente oynayacak bir konumda, ve harcadığınız emeğin karşılığının da bu ölçüde ödendiği bir şekilde iş yapabilirsiniz. Biz burada Ömer Batuhan'ı değerlendirelim, Tunçer Guitars'ı değil.


*15 dakika boyunca adını hatırlamaya çalıştım, Instagramdan markasının takip ettiği 600 kişiye tek tek baktım yine bulamadım. Ofisine gidip gitar toplama konusunda inanılmaz yardımını almışlığım var ve adını hatırlayamadığım için dev kendimden utandım, görüyorsan çok özür dilerim sayın hocam.
Ne demek bende hatırlayamadım 😂 ama olsun öncelikle şundan bahsedeyim evet bu işten para kazanıyorum yani bir dükkanım var bunu bir şekilde dönmesi lazım ama benim için ayrıca bu bir hobi. Size söyle bir söz verebilirim benim yola çıkma amacım suydu ulaşamayan insanlara gücü yetmeyen insanlara kaliteli enstruman sunmak yada ellerindeki enstrümanı en güzel hale getirmek ben bundan 10 yıl önce annesinin babasının parası olmadığı için ilk gitarını çok zor ve carik çürük alan bir çocuk ben bu çocuğu hiç unutmadım asla unutmayacağım hatta o gitarım hala duruyor atölyemin duvarına astım baktıkça o günleri hatırlıyorum. Bu iş para kazanmadan olmuyor insan bir şekilde kendini gecindirmeli dükkanını dondurmeli ve belli bir hayat şartlarına sahip olmalı. Suan fiyatlarım zaten dolar üzerinden ve hiç bir zaman ne 1 dolar aşağıya ne 1 dolar yukarıya çıkacak buna emik olabilirsiniz
 
Bu 3 gitar önerisi güzel bir öneri. Yaptığınız işlerin kalitesini var olan seri üretim gitarlarla 1-1 kıyaslama fırsatı verebilecekseniz müthiş bir referans olabilir bence bu iş. Mesela ben İzmir'deyim(hatta meslektaşız ege-bilmüh) ve varsa atölyenizi de ziyaret etmek isterim. Özellikle 3 gündür tüm markaları didik didik ettim ama kafamdakine göre seri üretim bir gitar bulamadım. Zihnimi rahatlatmanın tek yolu özel yapım olacak gibi duruyor. Bu noktada da benim gibi emin olamayan insanların sizi tercih etmeleri adına büyük bir adım olur bahsettiğiniz proje. Dışarıdan görünür ve güvenilir olmalısınız.
Bu 3 gitar projesi yapılırsa elinizdeki işlerin kalitesini göstermek adına çok başarılı olur. Benim aklımda şöyle birşey canlandı mesela sizin de öyle mi emin değilim:
- Piyasada var olan ve çoğumuzun denediği, bilinen markaların bilinen modellerinden 3 tanesi seçilir, aynı cins ağaçlarla ve aynı yapı ile gitar sizin elinizde yeniden üretilir.
- Sap kellesi ister aynı olur ister sizin belirlediğiniz birşey olur, tona etki eden birşey değil.
- Manyetikler mümkünse orjinal modeldekilerle aynı olmalı.
- Yan yana orjinal gitarı ve sizin ürettiğiniz gitarı aynı amfide deneyebilme fırsatımız olmalı. Bu konuda öncelikle benim gibi İzmir'deki forumdaşlar da yardımcı olur deneyimlerini paylaşmak adına. Sadece bununla da kalmaz, aramızda video çekip detaylı incelemesini anlatacak olanlar da olur. Bunlar inşa etmeye çalıştığınız markanın geleceği için bir dayanak noktası oluşturabilir.
Benim aklıma gelen referans olabilecek modeller:
- Ibanez rg(ıhlamur-akçaağaç, bolt on, 19-21mm D shape neck)
- Jackson soloist(kavak-akçaağaç, neck thru, 19-20mm C shape neck)
- PRS SE Custom 24(maun-akçaağaç, set neck, 20-22 C shape neck)
- LTD EC(maun-maun, set neck, 19-20mm U shape neck)
Bir anket açarsınız bu 3 gitarı belirlemek için, en çok oy alan 3 gitarı seçersiniz.
Bir de ayrıca şu 600-1000-1500-2500 dolarlık üretimleriniz arasındaki farkları net şekilde kullanıcıya sunmalısınız. 4 farklı fiyat sınıfı fazla bu arada, ideali 750-1500 şeklinde 2 sınıf bence bu arada markalaşma süreci sona erince.
Merhabalar şuan birazcık taşınma surecim var biterbitmez bu anket olayı ile ilgileneceğim ama sıradan gitar yapma düşüncem yok yani insanların nasıl farklı işler yapabildiğimi görmesini istiyorum mutli scale dan tutun 7 8telli gitarlara kadar şuan yeni bir siparişim var onun üstünde çalışıyorum solar marka v kasa 7 tello mutli scale bitince sizlerle paylaşacağım bana kendi el çiziminizle birşeyler paylaşabilirseniz çok onure olurum iyi akşamlar
 
*15 dakika boyunca adını hatırlamaya çalıştım, Instagramdan markasının takip ettiği 600 kişiye tek tek baktım yine bulamadım. Ofisine gidip gitar toplama konusunda inanılmaz yardımını almışlığım var ve adını hatırlayamadığım için dev kendimden utandım, görüyorsan çok özür dilerim sayın hocam.
Onur abi, sağolsun bütün aptalca sorularıma mantıklı cevaplar verip çok yardımcı olmuştur bana.
 
https://www.youtube.com/channel/UCJNqUhR8XC1gr0PiWubhanQ naçizane benim youtube kanalım atılan son 2 video tuncer guitarsın yaptığı gitar daha önce resim atamamıştım burdan inceleyebilirsiniz ses ve tonda duyabilirsiniz tabi ama 15 watlık bluesmandan ne kadar ton duyarsınız artık orasını bilemem gövde alder sap akçaağaç manyetik dimarzio x2n
hiç amfi kullanmıyor musunuz yoksa acıdan haz alma gibi bir durumunuz mu var ? Özel gitar yaptıran adam ufağından da olsa eli yüzü düzgün bir amfi alabilmeli bence. Geçici bir durum mu yani bu bluesman'a katlanma durumu onu merak ettim
 
hiç amfi kullanmıyor musunuz yoksa acıdan haz alma gibi bir durumunuz mu var ? Özel gitar yaptıran adam ufağından da olsa eli yüzü düzgün bir amfi alabilmeli bence. Geçici bir durum mu yani bu bluesman'a katlanma durumu onu merak ettim
hocam siz olayı çözememişsiniz bu gitar custom mantığına uymayan bir gitar bu gitar beni daha üst çıtaya çıkartacak malzemeyi kaliteli tutan ama pahalı olmayan bir gitar gerçekten bir custom mantığıyla grişsseydim bu işe tüm klavyeyi boydan boya sedeflerle süslerdim gövdede işlemeler olurdu neckthru bir gitar yaptırırdım sırf gitar ucuz olsun diye ve sap manyetiğini pek kullanmıyorum diye sap manyetiği taktirmadım gitara siz düşünün benim gitarım böyle bir gitar

dediğinizde haklısınız bluesman ın çilesi ne olursa olsun çekilecek şey değil ama çok fazla seyahat eden biriyim ve sürekli sabit bir yerde duracak ve taşıması zor olacak bir şey için para ayırmak saçma geliyor kulaklık amfisi ile geçiniyorum çoğunlukla bluesman lüks bile şuan için ama merak etmeyin yakında neural dsp ye geçmeyi planlıyorum :)
 
Geri
Üst