Amfi Yardimi

Sizi "uzun sürece tatmin edecek amfi" nedir bilemem açıkçası. Ama mesela sıradan bir Fender Pro Junior'un Jeff Beck'i uzun yıllar boyunca tatmin ettiğini biliyorum. 😉

Orange Tiny Terror'lara da bakabilirsiniz. Effect loop'u olan modelleri de var. Gain karakterini sevmeseniz bile, gaini fazla açmadan önünde bir distortion / overdrive ile bir çok ton alabilirsiniz. Sahibinden'i takip etmek lazım. Arada ucuz cihazlar düşüyor.

Evde lambalı amfi kullanılmaz diyenlere de aldırmayın.
 
Orange Tiny Terror'lara da bakabilirsiniz. Effect loop'u olan modelleri de var. Gain karakterini sevmeseniz bile, gaini fazla açmadan önünde bir distortion / overdrive ile bir çok ton alabilirsiniz. Sahibinden'i takip etmek lazım. Arada ucuz cihazlar düşüyor.

Evde lambalı amfi kullanılmaz diyenlere de aldırmayın.
Dark terror'ün sesini daha zarif ve güzel buluyorum.

Micro dark yeterli olur mu peki? 1-2 overdrive pedalı, reverb ve delay ile nasıl etkisi olur?
 
Dark terror'ün sesini daha zarif ve güzel buluyorum.

Micro dark yeterli olur mu peki? 1-2 overdrive pedalı, reverb ve delay ile nasıl etkisi olur?
Dark Terror'da FX loop var mesela. Bende de bu tip bir amfi olan OR15 vardı. Pedallarla da gayet iyi sonuç veriyordu.

Micro dark serisini bilmiyorum açıkçası.. Araştırdım biraz. Şemasını birileri devre kartı üzerinden çizmiş. AB sınıfı çıkışı olan, preamfisi opamp tabanlı ve lambayı çok düşük voltajda çalıştıran bir amfiye benziyor. Bu amfiyi lambalı veya hibrit bir amfi olarak tanımlamak aslında bir zorlama. Ama tonları yine de tatmin edici olabilir tabii..
 
Son düzenleme:
Sizi "uzun sürece tatmin edecek amfi" nedir bilemem açıkçası. Ama mesela sıradan bir Fender Pro Junior'un Jeff Beck'i uzun yıllar boyunca tatmin ettiğini biliyorum. 😉

Orange Tiny Terror'lara da bakabilirsiniz. Effect loop'u olan modelleri de var. Gain karakterini sevmeseniz bile, gaini fazla açmadan önünde bir distortion / overdrive ile bir çok ton alabilirsiniz. Sahibinden'i takip etmek lazım. Arada ucuz cihazlar düşüyor.

Evde lambalı amfi kullanılmaz diyenlere de aldırmayın.
Dedikleriniz cok cazip geldi belli ki deneyimlisiniz ama sormadan edemiyorum, genel olarak fender ve marshall dusunuyorum. Lambalilar hakkinda cok detay bilmedigim icin ise “ya su amfi isimi gorur bu gormez” gibi bi ayrim ne yazik ki yapamiyorum, Fender veyahutta Marshall alacak olsaniz neye dikkat ederdiniz yada Marshallin su modelini al bu modelinden uzak dur, Fenderin su modelleri efsanedir ama sakin yanasma basini agritir gibi dusundugunuz modelleri var midir, varsa hangi modelleridir ve genel olarak rock/blues icin hangi modelleri onerirsiniz?Tamamen merakimdan ogrenmek istedigim icin soruyorum yanlis anlamayin hocam…😅
 
Bende +/- lerini dusundugumde sunu farkettim kafa+kabin yapmak Turkiye sartlarinda cok pahali oluyor, combo almak daha mantikli.
Ayni sekilde iyi bi kabin almadikca akil isi degil performansi verdigimiz fiyatina denk gelmiyor malum ekonomi sagolsun…

tabii istedigimiz kabini ve kafayi secme sansi cok guzel bi olanak ama maddiyat girince orada isler degisiyor.

ozetle combo almak cok daha makul gelmeye basladi😅😅
Combo mu kafa mı farklı bir konu, lambalı mi solid-state mi veya elektronik mi bambaşka bir konu. Combinin en büyük artısı sizlerin de belirtmiş olduğu gibi ağırlık ve kapladığı yer. Şöyle söyleyeyim, benim kullandığım Marshall JCM 2000 TSL 100 modeli 3 kanallı kafa anfi tek başına 22 kg civarı. İlk resimde alttaki kabin ise 2x12 inç lik kolonlu Marshall 1936 lead vintage. Kabin de en az 35 küsur kg. Etti sana 50 kg üstü. Ve genişlik olarak da aşırı yer kaplıyor (konserlerde gördüğümüz kafa+kabin veya çift kabinlerler aynı genişlikte en olarak). Mesela beni bir bakımdan rahatsız ediyor bu. Çünkü ufak bir apartman dairesinde yaşıyorum. 1+1, dolayısıyla yer tasarrufu yapmak için kafa+kabin dezavantaj.
Gelelim ses kalitesi, giriş çıkış bağlantıları, efektler...vb özelliklere: Ses kalitesi olarak evet gerçekten fark büyük, 100 watt olması avantaj olduğu gibi kimine göre de dezavantaj olabilir, çünkü lambalı anfilerde asıl performansını gösterebilmesi için yüksek volümde kullanmak gerekir- lambaların ısınması gerekir gibi bir görüş var (doğru ve yanlış tarafları olmakla birlikte biraz tartışmalı bir konu olabilir 🤓 ). Ama çoğu marka-model bunu da çözmüş, anfiye bir tuş koymuşlar ona basınca anfinin gücünü 25 watta düşürüyor ve böylece bir önceki cümlede bahsettiğim "sorun" bir nevi giderilmiş oluyor ve evde biraz daha düşük volümde calisabiliyoruz. Benzer özellik başka kafa - lambalı-dijital anfilerde de olabiliyor, bazıları 15-10-5 ve hatta yarım watta kadar dusurebiliyor gücü. Kafa ve lambalı anfilerin çoğunda FX loop giriş çıkışı bulunur. Ekstra olarak bir veya iki dahili efekt bulundurur. Benim modelde sadece Reverb var (her 3 kanal için bağımsız Bass, mid, treble var ama onları efekt olarak saymıyoruz).
Gelelim herkes için sayabileceğimiz en büyük dezavantaja: fiyat. Iyi bir kafa anfi en az 20 bin liradan başlıyor (lambalilar). Üst seri Marshall, Mesa Boogie...etc gibi markaların ürünleri ikinci elde 20-25 bin TL civarı. Ekstra masraf olarak yine bir dezavantaj uzun vadede lambaların değişmesi, bias ayarları gibi şeyler gerekecektir. Benim anfide 4 tane preamp (giriş gücünü etkiler) + 4 tane de power lambası (Çıkış gücünü etkiler) var. Orta veya iyi kalite bir tane lamba ortalama 800 TL civarı. Olur da preamplarin değişmesi lazım , gitti 3200 sadece lamba parası (çünkü tüm grubu degistirmeniz gerekecek çoğu zaman) + servis ücreti -eğer teknik bilgi tecrübemiz yok, kendimiz bu işlemi yapamayız dersek- ki bende durum öyle. Kasım ayında 4 lamba değişimi toplam 4 bin liraya patladı bana. Neyse ki çıkış lambaların durumu gayet iyiydi, onları değiştirtmeme gerek yok. Sonuç olarak uzun vadede 20 bin liralik dediğimiz lambalı anfi bize 4-7 bin lira arası masraf çıkarabilir.
Dersek ki lambalı veya kafa anfideki efektler beni kesmez, o zaman harici pedal veya prosesör lazım, ayrı masraf tabi. Ses kalitesi ve birkaç özellikten ödün vererek (dijital çözüm olarak) piyasada, forumda da çok sık bahsi geçen Boss Katana gibi ürünler var. Daha uygun fiyatlı, daha kompakt ve combo, ayrıca üzerinde onlarca hazır efektler de var. Ben geçenlerde ekstradan bir de dijital anfi simülasyon ve efektli Marshall code 50 aldım. Anfiden çok processor gibi bir ürün. Malesef birkaç gün sonra sattım hemen, ses kalitesini beğenmediğim için. Biraz uzun bir mesaj oldu, kusura bakmayın. Kendimce artı ve eksileri i anlatmaya çalıştım farklı anfi türlerinin. Tabii tamamen sübjektif konular bunlar, gitar seçimi, manyetik seçiminde olduğu gibi. Bir kişiyi tatmin edecek ses diğerine çok farklı veya yetersiz gelebilir. Veya bahsettiğim gibi, eviniz odanız küçükse boyut olarak daha kompakt ürünler işinize daha çok yarayabilir.
Benim kısa vadeli planım şu anki kafa anfimi ve kabini küçültmek - Marshallleri elden çıkarıp Mesa Boogie mini rectifier 25 watt kafa (Marshallin en az yarı boyut ve 7 buçuk kg ağırlığında) + 1x12 inç V30 hoparlörlü bir kabın ( bu da şu anki kabinimin en az yarı ağırlığında olur). Onun dışında processor+frfr referans monitöru (processor alındı, şimdi hoparlörü bekliyorum). Ha, belki olur da referans monitöru+processor ilk başta beni tatmin etmeyebilir, çünkü şu an kadar hep analog kullandım.
 

Dosyalar

  • PXL_20221116_152533775.MP.jpg
    PXL_20221116_152533775.MP.jpg
    4.7 MB · Gösterim: 66
  • PXL_20221025_143432928.jpg
    PXL_20221025_143432928.jpg
    961.3 KB · Gösterim: 77
Son düzenleme:
ne olursa olsun, küçük olsun.
10w değerini geçmesin.
unutmayın ki bir trompeti iyi bir şekilde üflediğinizde çıkan ses miktarı yaklaşık 5w.
apartman dairesi gibi bir ortamda daha fazlası çılgınlık olur. atteunator ihtiyacı duyarsınız.
 
Hocam daha once hic lambali kullanmadim, zaten almayi dusundugum ama deneyimsiz oldugum icin konu actim fikir edinip yanlis seyler almamak amacli yani… 😅😅
Anladım, iyi yapmışsınız.

İmkan varsa evde bir tane deneseniz iyi olur, lambalı amfiler tahmin ettiğinizden daha yüksek ses seviyelerine çıkabilir. Bu piyasada oldukça da pahalılar.

Düşük ses düzeyinde pek tadı tuzu olmuyor. Ev içinde zaten speaker kırılmasını alamadığınız için 1 0 geriden geliyorsunuz. Bu durumda verilen paraya değmiyor.

Lambalı olacaksa kullandığım 2 model vardı, bugera v5 ve marshall dsl1cr. İlki daha vintage. İkincisi daha çok yönlü. İkisi de 0.1w a kadar iniyor. Düşük watt yüzünden çabuk kompres olsalar da ev için nispeten uygunlar. Gerçi 0.1w modunda da sesi tamamen açamıyorsunuz.

10w ve 5w headroomları daha geniş olsa da bence ev için fazlalar. Marshall dsl5cr vardı örneğin, 5w modunda oldukça zorlamıştı. Geçen sene elimdeki güç düşürücüyü satarken en çok fender blues jr sahipleri talip olmuştu.
 
Şu anda ikinci el ilanlarda göremedim ama Marshall Jvm 205 i şiddetle tavsiye ederim. Bekli o fiyatın biraz üstüne çıkmanız gerekebilir. Normal apartman dairesinde kafa kabin şeklinde kullanıyorum ve çok memnunum. Bence önemli olan amfinin watt değerinden ziyade üzerindeki master volume un ne kadar başarılı olduğu. Mesela Jvm 205 50 watt lık bir amfi fakat daha önce kullandığım 30 watt gücündeki ve üzerindeki ayarlarla 7,5 watt a kadar düşürülebilen Orange Th30 a göre evde kullanımı çok daha rahat. Orange de resmen volume düğmesini milimetrik çevirince inşallah polis gelmez diye dua ediyordum:) Düşük seste de sinek vızıltısı gibi tonu vardı. Jvm 205 komşuları hiç rahatsız etmeyecek ses düzeyinde bile gerçekten çok tatmin edici bir amfi. Fazlasıyla versatil, biraz modern kafada bir Marshall. Jvm 410 u evde hiç denemedim, yorum yapamayacağım ama 205 evde mis gibi kullanılıyor. Yabancı forumlarda da düşük seste ne kadar başarılı olduğunun konuşulduğu bir çok konu görebilirsiniz.
 
Başlık lambalı amfi alma rehberi haline gelmiş 🤟

@jinop hocamın amfisini 2 ay önce gitar alışverişimizde tecrübe ettim. Master volume olayı önemli. Yoksa eve değil polis, evde terör estirdiğin için özel kuvvetler pencereden girer valla 🤣

@BC_Rich_Warlock hocam dediklerine katılıyorum. Mümkün olan en optimum yeri kaplayacak şekilde almalı amfiyi. Ne senin ne @jinop hocamın tesisatını 2+ çocuklu her adamın evi kaldırmaz 😉
 
Başlık lambalı amfi alma rehberi haline gelmiş 🤟

@jinop hocamın amfisini 2 ay önce gitar alışverişimizde tecrübe ettim. Master volume olayı önemli. Yoksa eve değil polis, evde terör estirdiğin için özel kuvvetler pencereden girer valla 🤣

@BC_Rich_Warlock hocam dediklerine katılıyorum. Mümkün olan en optimum yeri kaplayacak şekilde almalı amfiyi. Ne senin ne @jinop hocamın tesisatını 2+ çocuklu her adamın evi kaldırmaz 😉
Aynen 🤓
Aslında benim mesajımda lambalı/kafa anfinin daha çok dezavantajlarından bahsettim kendimce. Ev için ufak bir Blackstar veya Katana iyidir. Aynı kategorideki Marshall Code 50 'yi önermem.
Bu esnada ikinci el lambalı anfi alacaklara tavsiyem lambaların durumu ne özellikle sormak lazım. Çoğu zaman kullanıcılar sırf yeni lamba masrafı ödememek için değişme zamanı gelince satıyorlar, çok az kullanıldı, evden dışarı çıkmadı.... şeklinde ilanlarla fahiş fiyatlara satmaya çalışıyorlar. Teknik olarak bunu teyit etmek çok zor olsa da yine de sormak faydalı bence.
 
Bu esnada ikinci el lambalı anfi alacaklara tavsiyem lambaların durumu ne özellikle sormak lazım. Çoğu zaman kullanıcılar sırf yeni lamba masrafı ödememek için değişme zamanı gelince satıyorlar, çok az kullanıldı, evden dışarı çıkmadı.... şeklinde ilanlarla fahiş fiyatlara satmaya çalışıyorlar. Teknik olarak bunu teyit etmek çok zor olsa da yine de sormak faydalı bence.
4 sorum var bu konuda. (farklı amfi tecrübesi olan herkese aslında)

Lamba ömrü yaklaşık ne kadar gider saat olarak?

Lamba adedi fark eder mi? Özellikle preamp katı ve power katını ayrı ayrı soruyorum.

Amfinin teknolojisine göre değişkenlik gösterebilir mi?

Öyle ise hangi özelliğe ya da teknolojiye dikkat etmemiz gerekiyor?
 
4 sorum var bu konuda. (farklı amfi tecrübesi olan herkese aslında)

Lamba ömrü yaklaşık ne kadar gider saat olarak?

Lamba adedi fark eder mi? Özellikle preamp katı ve power katını ayrı ayrı soruyorum.

Amfinin teknolojisine göre değişkenlik gösterebilir mi?

Öyle ise hangi özelliğe ya da teknolojiye dikkat etmemiz gerekiyor?
Kendi tecrübeme ve sadece kullandığım JCM 2000 TSL 100 watt 3 kanallı kafa anfide 4 adet preamp 4 adet de power lambası var. Pwer lambalarinin sayısı çıkış gücü watti ne kadar artarsa lamba sayısı da fazla oluyor bildiğim kadarıyla. Mesela Mesa Boogie mini rectifier 25 watt kafa anfide çıkışta 2 lamba var sadece, ama diğer taraftan preamp kısmında 5 tane var. Preamp sayısı kanal sayısına göre artabiliyor. Ömür olarak kaç saat gidiyor bilmiyorum ama ne kadar çok güç kullandığımiz da etkiliyor. Ben ikinci el almıştım. Ve birkaç sene kullandıktan sonra distortionlu kanallarda ton gücünün zayıfladığını farkettim, o zaman servise vermeye karar verdim. Yaşadığım yerde bu konuda uzmanlaşmış birkaç servis var bilgisayar destekli çok ayrıntılı bir diagnostik yapıyorlar ve sonuçları ve sonuclardaki ayrıntılı parametreleriyle gösteriyor. Bu rapora göre hangi lambalar ne durumda, değisim tavsiye ediyorlar mı (zamanı gelmiş ise eğer), transformatör ve sigortalarin ve de ayrıca tüm düğme -potlarin da durumunu gösteriyorlar. Ondan sonra müşteri bütçesine göre tavsiye edilen değişiklikleri yaptırıp yaptırmamakta kararını veriyor ve ücreti ödüyor 😅
Benim preamp lambalar %40'lara düşmüştü, power lambaları 90% üstü oldugi için değiştirmedik. Preamp değişir değişmez tonlarda hissedilir derecede büyük gelişme oldu.
Power lambaların ömrü azaldığı zaman seste kararsızlık kar, titremeler meydana geliyor, veya hasta yorgun bir insan gibi tabiri caizse "halden düşmüş" oluyor.

Lamba üreticisi çok az olduğu için ( çoğunluk Rus üretimi, bir tane de Slovak üretici var sanırım, Mesa Boogie lambaları USA diye geçer ama onlar da Rus menşeli) ve özellikle pandemi döneminde üretim sıkıntıları meydana geldiği için son bir-iki senede lamba fiyatları epey artmış (dolar bazında bile). Bir önceki sene değiştirmiş olsam nerdeyse yarıya yakın fiyata olacakmış. Bu esnada piyasada daha düşük sayıda preamp lamba türü var, power lamba daha fazla model/türde olmakla birlikte anfinin ses karakteristiğini belirliyor. Kabinlerdeki kolon türü sanırım çok daha fazla sayıda ürün/model var.
Ben kişisel olarak vintage metal & hard rock tonlarını sevdiğim için suanki anfi ve hoparlor modelini seçmiş bulunmaktayim. Celestion vintage 30 hoparlörün karakteristiği uyuyor bana. Blues veya daha farklı türler için farklı lamba türü, farklı hoparlör daha iyi gider. Her tarz ve beklentiye uygun bir setup mutlaka bulunur.
Daha düşük bütçeli anfilerde ise hibrit olanlar hiç de fena değil. Örnek olarak Marshall Valvestate (VS) ve AVT serileri. Genelde bir adet preamp lambası oluyor ve gerisi transistör ile. Transistörlü, hibrit ve dijital anfiler servis bakımından daha masrafsız olacaktır.
Forumda çok daha tecrübeli ve farklı marka ürünleri kullanan arkadaşlar var. Onlar da kendi görüş ve tavsiyelerini belirtirse hepimizin bilgisi artar 👏
 
4 sorum var bu konuda. (farklı amfi tecrübesi olan herkese aslında)

Lamba ömrü yaklaşık ne kadar gider saat olarak?

Lamba adedi fark eder mi? Özellikle preamp katı ve power katını ayrı ayrı soruyorum.

Amfinin teknolojisine göre değişkenlik gösterebilir mi?

Öyle ise hangi özelliğe ya da teknolojiye dikkat etmemiz gerekiyor?
merhaba,
lamba ömrü kullanıma göre değişir. amfiyi standby ile hazırda bekletmeden, ısıtmadan kullanmak, lambalar sıcak iken taşımak/hareket ettirmek, kısa süreli aç kapa yapmak, uzun süre bakımsız kalan amfilerde yeni lamba kullanmak, atteunator ile sürekli tam yükte çalıştırmak vs.

lamba adedi devreye göre değişir, preamp için ton ile alakası var. güç katında ise yani büyük lambalarda sayının artması gücü logaritmik olarak artırır. el 34 normalde her biri devre tasarımına bağlı olarak 20w olarak düşünülse bile 4 adedinden 200w güç almak da mümkün. el84 normalde optimum 5w güç üretir ama 2 adedinden iyi bir devre tasarımı ile stabil 15w alınabilir. bknz. blues jr.

lambalı amfilerin devreleri genelde class A,B,AB,C,D olarak tanımlanır. mesela fender blues jr class A amfidir. kullanıma göre lambalardan daha fazla yada daha az güç istenebildiği için lamba ömrünü etkiler.

genellikle Gitar için lambalı amfiler iki kategoriye ayrılır: A Sınıfı ve AB Sınıfı. Örnek A Sınıfı amplifikatör bir Vox AC30 iken, en ünlü Fender, Marshall ve Mesa/Boogie amfileri AB Sınıfı amfilerdir. A sınıfı amfiler tüpün tüm çıkış gücünü kullanırlar. tüp her zaman tam yükte çalışır. B sınıfı amfiler yarım yükte çalışır (B sınıfı amfi tasarımı genelde kullanılmaz ama bu bilgiyi AB sınıfını anlatmak için verdim)

ben genelde AB sınıfı amfileri -daha iyi optimize adilmiş ses sundukları için- tercih ederim. lambalar tam güçte çalışmadıkları için temiz ses elde edersiniz. ses açıldıkça kirlenmez.

şimdi buna karşı blues junior A sınıfı bir amfidir. sesi açtığınızda kirlenmeye başlar ve adı üzerinde olduğu gibi blues için kırık güzel ses verir.

bazı arkadaşlar şimdi hemen mesa yada marshall kırılmıyor mu vs diye söze girişmeden belirteyim. Şu ana kadar konuştuğumuz tüm sınıflar üzerinde örnek verilen konular POWER katındaki lambaların tasarımı ile alakalıdır.
marshall yada mesaboogie amfideki preamp katındaki kırılan sinyal ses açtıkça değişmeye eğilim göstermez. preampa ne kadar yüklenirseniz o kadar sesi bozarsınız.
fakat A sınıfı amfilerde preampın kırdığı sesin dışında power katındaki lamba da tam güçte çalıştığı için orada da kırılma oluşur.

kısaca özetlersek;
teknik olarak tüp ömrü tamamen iyi tasarıma, kullanıma bağlıdır.

amfi seçiminde de nasıl bir ton istediğiniz artık size kalmış.
 
Selam, Mesa'nın amfilerini denediniz mi? Ben bir Mesa Mini Rectifier kullanıcısı olarak memnunum, evde 10W modunda, sahnede 25W modunda gayet hoş bir ton elde edebiliyorum, 2 farklı kanal ve her kanalın 2şer farklı modu bulunuyor, clean kanalında pushed modu çok tatlı blues tonları üretiyor, hi-gain deliler gibi yüklenmesin derseniz de, drive kanalında vintage modu var, epey tatlı distortion veriyor, modern modda ise tam bir heavy metal makinesine dönüyor. FX loop var, 8-16 ohm çıkışları var. Kafa kabin ayrı almak bence güzel bir esneklik, biraz taşıması zahmetli oluyor ama sonuçta hamal gibi de her yere taşınmıyor, sadece kafa taşıyacağın zaman da el çantası gibi alıp gidebiliyorsun, güzel oluyor. Açıkçası kanal ve ton bakımından Mesa bana çok özgür ve esnek hissettiriyor.
 
Çok detaya girmeden kendi bilgilerimi biraz paylaşayım. Başlığı çok detaylı incelemedim ve atladığım bazı ifadeler (ve iddialar) da olabilir. Hatam olduğunu düşünen arkadaşlar da yazarsa memnun olurum. Belki yanlış yazmışımdır veya yanlış biliyorumdur, doğrusunu öğrenirim. Lamba yerine “tüp” ifadesini de tercih edeceğimi de öncelikle belirteyim...

Master volume konusu.. Amfinin tasarımı ve MV’nin konulduğu yer gibi konulara girmeyip sadece potansın kendisini ele alalım mesela. Master volume potansları genellikle logaritmik tipte olurlar ve bunların taper’ları (potans pozisyonuna göre gösterdikleri direnç diyelim) aynı marka ve tipte potanslarda bile değişiklik gösteriyor. (Kullanıma bağlı bir yıpranma da olabiliyor sanıyorum.) Amfilerde sadece MV potansını değiştirip büyük fark sağladığım oldu. Ayrıca MV’si kullanışlı olan bir çok amfide de ayrıca düşük potans pozisyonlarının hassasiyetini arttırmak için seri/paralel dirençler eklenmiş olabiliyor. Bunların tona etkisi çoğu zaman pek yok. Ölçmedim, ama ilgilendiğim devrelerde ben duymadım ve simülasyonlarda görmedim.

Amfi gücü ve evde kullanım.. Özellikle modern amfilerden bahsediyorsak, düşük güçlü bir amfinin yüksek güçlü bir amfiye göre evde kullanıma her zaman daha uygun olacağı genellemesi yanlış. Amfinin tasarımı ve kullanıcının ihtiyaçlarına göre değişir.. Preamfi gaini düşük kalan blues junior gibi bir amfide faz invertörü ve güç katından drive/harmonik almak için sesini açmanız gerekebilir. Öte yandan düşük volümde amfi önüne bir distorsiyon/OD pedalı koymanın da bence hiç bir mahsuru yok. Amfi üzerindeki volume potansını da kullanın lütfen. Amfi tüplü diye sesini rahatsız edecek seviyelere açmanıza gerek yok.

Masraf konusu... Transistörlü, hibrit ve dijital amfiler servis bakımından tüplü bir amfiye göre daha masrafsız mı acaba? Bu cihazların özellikle modern olanlarının çoğu uzun süre kullanılacak ve kolayca tamir edilecek şekilde tasarlanmıyor (Zaten büyük ihtimalle bir çoğunu uzun süre kullanmak da istemeyeceksiniz 😉 ). SMT ile üretilmiş bozuk amfilerde çoğu zaman devre kartının komple değiştirilmesi veya amfiyi çöpe atmak tercih edilebiliyor (işgücü ucuz olan TC gibi ülkelerde uğraşacak birileri bulunabilir tabii). Diğer taraftan şu anda 50 senelik bir Fender Showman’i restore etmeye çalışıyorum ve bu amfi hayatımda gördüğüm en kötü durumdaki amfi olmasına rağmen hala çalışır durumdaydı. Masraflar tabii ki var.. Kaliteli bir tüplü bir amfide bozulan tüplerin ve 10-15 senede bir filtre kondansatörlerinin değiştirilmesi gerekir. Tüp fiyatları da konjonktürel olarak gerçekten yüksek. Ama fiyatların hep bu şekilde kalacağını sanmıyorum. Bozulmadıkları sürece tüplerin değiştirilmesi bence şart değil. Bir tüp yeni diye eskisinden daha iyi ve uzun ömürlü olacak diye bir kaide maalesef yok.

Gözüme çarpan şu ufak tefek şeyleri de ekleyeyim:


  • EL84 5W güç üretmez. Bunlar genelde tüp başına maksimum 12W civarında üretecek şekilde tasarlanıyorlar. EL34 ise 20W değil genelde maksimum 25W üretecek şekilde tasarlanıyor.
  • D sınıfı tüplü amfi yok.
  • Blues junior ve Vox AC30 aslında Class AB tipi bir tasarımlar ama tüpleri çok sıcak biaslı.
  • Güç katında tüp sayısının artması ile güç logaritmik olarak artmaz.
 
Son düzenleme:
şimdi söylediklerinizin büyük çoğunluğuna katılmakla beraber tüplerin üretebilecekleri güç ile çalıştırıldıkları güçler için zaten örnek verdim. siz tekrar etmek istediğiniz için etmiş oldunuz.
anlamadığım konu zaten d sınıfı tüplü gitar amfisi var diye iddaam olmadı. gitar amfileri a yada ab olarak tasarlanıp kullanılıyorlar. şimdiki durum ne bilmiyorum ama 90 lı yılların başında meslek liselerinde ilk öğretilen konu amfi tipleri idi. google da tüplü yada tüpsüz kaç sınıf amfi var görebilirsiniz.
blues jr için birçok forumda a mı yoksa ab mi diye tartışma söz konusu iken birçok amfi meraklısı / tasarımcısı A class diyor. siz AB diye iddaa ediyor iseniz diğer kanatta yer almış olacaksınız.
tüp sayısı ile ilgili verdiğim bilgi optimal olarak 20w da kullanılan bir tüpü siz eğer 4 adet kullanırsanız 100w ve üzeri güç alırsınız. aklı başında hiçbir tasarımcı tek tüp/lamba ile yaptığı tasarımda tüpün tüm gücünü -peak- kullanacak limitlerini zorlayacak devre kullanmaz.

6V6 yı örnek vereyim. 5w çıkış gücü vardır. push pull devre ile ikisinden 14w güç alırsınız.
çıkış gücü 10w olmadığına göre lineer değil logaritmik artmış olur.

tabiki herkesin bir fikri var...
 
Oncelikle actigim konunun bu kadar fazla ilgi gorecegini ve detaya inecegini zannetmiyordum, ilginizden dolayi her birinize ayri tesekkurlerimi ileterek konuya girmek istiyorum….

sirasiyla fikirlerimi belirtmek gerekirse;

@jinop
Marshall’in Jvm serisi bana cok cazip gelmisti dediginiz gibi 205 modeli cok fazlasiyla hosuma gitmisti fakat kafa+kabin amfiler hakkinda yeterince bilgim olmadigi icin ve fiyatlari geregi de almadan once iyice dusunmek gerekiyor…

kullanmadigim muzik aletlerimi ve aksesuarlarimi satip
onlardan gelen parayi eklersem bi ihtimal jvm serisi alabilirim ancak bu beni cok zorlar gibi geliyor, gonul ister ki kafa+kabin yapabilelim ama maddiyat konusuna gelindiginde sonuc tatmin etmiyor…

Bu sebeplerden dolayi kombo bi amfi almak bana daha uygun geldi

konu hakkinda deneyimli arkadaslara sormak istiyorum, kombo yonunde blues+rock tarzina uygun lambali(tuplu) nasil bi amfi alabilirim
evde kullanim icin fakat gerektiginde bi sahne ortaminda da is gorecek bi amfi ariyorum ekstra olarak;

Fender ve Marshall’in tonlari bana daha cazip geliyor kombo modellerinde de hangileri isimi gorecektir herhangi bi fikrim yok…

yorumlarinizi bekliyorum:)
 
@GreyMisha Neye inandığınız benim için çok önemli değil. Ancak forumda yanlış bilgi paylaşmaya devam ediyorsunuz ve çok da tutarlı sayılmazsınız. Mesela "lambalı amfilerin devreleri genelde class A,B,AB,C,D olarak tanımlanır. " dedikten sonra "anlamadığım konu zaten d sınıfı tüplü gitar amfisi var diye iddaam olmadı. " diye bir cevap vermeniz.

Neyse.. İkimizden birisi Türkçe bilmiyor herhalde. Çok da ciddiye almaya gerek yok. Uzatmayacağım..
 
Geri
Üst