"yeni başlayan" soru ve talepleri neden tepki görüyor

Selam forum ahalisi ve özellikle bu işlere yeni giren arkadaşlar,

O kadar çok başlıkta benzer muhabbet döndü ki artık jenerik bir cevap yazıp bu soruları sorana bu başlığı göndermeye karar verdim. Her zamanki gibi yazdığım her şey kendi fikrimdir, sadece kendi tecrübelerimden damıtılarak oluşmuştur.
Mevzumuz bazı konulara açıklık getirmek veya düzeltmek; acemiler tarafından doğru bilinen yanlışlar, kocakarı ilacı ya da mahalle dedikodusu seviyesinde saçmalıklar, yanlış yönlendirmeler (aptal dost zeki düşmandan kötüdür) ve araştırma yapmadan armut piş ağzıma düş talepleri...

Bazen telefonu göster diyen dayı olmakla suçlanmamıza sebep olan tepkiler neden doğuyor onu da her başlıkta atarlı ergenlerle demagoji yapmak yerine aşağıdaki konuları okuyunca anlayacaksınız.
Son zamanlarda neredeyse günde bir sıklıkla tekrarlanan bir tema var ... yeni başlayan biri olabilecek en bilinen ucuz 3 gitarın adını yazıp hangisini alayım diye soruyor... eski üyeler Arama yap bu konu bin kere konuşuldu diye cevap verince de konu sahibi inanmıyorsan da saygı göster diyen cihatçı yobaz hiddetiyle cevap yazma o zaman kardeşim filan diye tepki gösteriyor.... neden böyle olduğunu da anlayalım bakalım: ... özellikle bu hususla ilgili başlık da şu:


Genel sorular, merak edilenler ile ilgili kabaca ilk aklıma gelen başlıklar:

Hangi gitarı alayım?

Bu soru genç birinin hiç tanımadığı 40 kişinin oturduğu bir cafe’ye girip ileride büyüyünce ne olayım demesi kadar anlamsız. O 40 kişi hepsi kendince bir şey söyler elbet; kimi cerrah ol der, kimi kutup kaşifi, kimi de araba yıkamacı ol der ya da yürü git bizimle mi eğleniyon yiğenim der, bir şey söylemez.
Kimsin, nesin, hedefin ne, eğitimin ne, tecrüben ne vs vs... biraz temel bilgi vermeniz lazım yani öncelikle BÜTÇE nedir? Amaç nedir, müzisyen olmak mı, keyif için çalmak mı, ciddi hobi mi, sahilde karşı cinsi etkilemek mi, daha önce haşır neşir olmuşluğunuz var mı bu sabah kalkınca mı aklınıza gitar çalmak geldi vs vs.. bunlara kendi kendinize cevap vermediyseniz şunu al bunu al diye model sıralayanı ananız babanız olsa dikkate almayın zaten.

Hangi amfiyi alayım?


Şunlardan hangisini alayım?

Hiçbirini ... bir iki site dolaşıp link atmayın sürekli. Bu forumun ortalama kullanıcısı zaten bu gitarlardan onlarcasını gördü, çaldı, aldı, sattı ... siz nasıl bir gitara ihtiyacınız var onu anlamaya çalışın zaten seçmek de bir o kadar kolaylaşacak. O siteleri dediğim gibi ortalama forum kullanıcısı zaten ezbere biliyor, link atmak “ben tembelim, sen benim için bak karar ver” demek. Hele de attığınız link’lerdeki gitarlar birbiriyle son derece alakasız rastgele seçilmiş modeller olunca inanın aklı kafası çalışan hiçkimse zahmet edip de cevap yazmak istemiyor size. Hala üşenmeyip yazanlar var onların da güzel kalplerine selam olsun ne diyeyim... açıkçası Ibanez GRG’nin 5 rengi, SX strat’ların 4 rengi liste halinde gelince ooo piti piti yapsan olur demekten başka seçim yöntemi yok.
Önce biraz araştırma yapın... link sıralayıp biri HH sabit köprü, biri SSS tremolu,, biri de HSS floyd 3 gitar atıp hangisini alayım demek sokakta hiç tanımadığınız bir adama abi acıktım sence kebap mı, balık mı, vegan mı yiyeyim ne dersin demekten farksız.
Bazen de kişi kafasında zaten karar vermiş ama onay / destek istiyor ki tam ikna olsun, ısrarla olmaz denilen cihaz için iyi ama neden diye üsteliyor. Hatta destek bulursa bir de ekürisini alıp ciddi muhalefet ediyor.. yav baba 10 dakika önce yeni başladım ne alayım diyen sen değil miydin?


HSS mi SSS mi?

Doğru veya yanlışı olmayan bir soru daha. Tarzınıza göre değişir. Öncelikle Single (S) ve Humbucker (H) manyetik nedir, ne durumlarda daha tercih edilesidir bunu araştırın. Arkadaşım metal çalacaksan HH almalısın dedi ya da clean tonlarda çalacaksan mutlaka SSS olmak zorunda... bunları diyenler ile arkadaşlığınızı gitar dışında kalan konularda yürütün sadece. Genel eğilim evet o şekilde olsa da gitar işinde olmaz diye bir şey yok ama amacımız her şeyi kolayından ve kalitelisinden yapmak. Çıplak ayakla koşmak da mümkün ama sabah koşusu yapacaksak spor ayakkabı giyiyoruz değil mi?


F/P ürünü önerin, yıllarca kullanayım.

Zor çünkü gitar işi keyif işi, hobi işi. Eve çamaşır makinası alır gibi alınmaz. Elbette geliştikçe, beklentiler arttıkça, daha fazla zaman ve emek harcadıkça çokça gitar alıp satacaksınız. Bazıları seviye yükseltmek için, bazıları da yanlış tercih olduğu için. Bunu baştan kabullenin, aldığı gitarla kariyer yapan ya da 10 yıldır çalan insan yok denecek kadar az. Nadiren o unicorn gitar denk gelebilir, mesela bende sıralama yaparsak 3. satın aldığım gitar olan Cort NZS-1 hala duruyor ama yanından 30+ gitar geldi geçti, NZS-1 evladiyelik oldu. Ama şans... üçüncü değil de onuncu elimi attığım gitar da olabilirdi o veya belki de hayatımın gitarını henüz bulup almadım, bilemem.
Başlangıçta çok ucuz dandik markalardan sakının... ya sürdürmezsem param yanmasın demeyin çünkü kötü ekipman zaten şevkinizi kırar ve sürdürmezsiniz. Ama tabi ilk günden gidip USA PRS’i almanıza da gerek yok, kendinizi de tanıdıkça seviye yükseltmek en akıllı para harcama yolu.


Peki F/P konusunu anladık nereden ne bakmaya başlayayım.

Öncelikle bilindik markalar ve firmalar tabi ki. Zuhal, Dore, Cangöz, Senkop, mydukkan benim %99 tercihlerim. Trendyol, hepsiburada, amazon gibi marketplace’lerden almanızı tavsiye etmem. İlk saydığım markaların da bazen orada şubesi oluyor ama kendi varken zaten neden o siteden alasın. Kadıköy ve Tünel bu işin İstanbul’daki merkezleri, orada bir sürü kurumsal olmayan mağaza da var ama onlardan alacaksanız biraz bilen biriyle gitmekte fayda var. Kazıklarlar demiyorum ama büyük mağaza ürün çeşitliliği olmayacaktır.
Marka olarak seçenek çok fazla ama en azından Midex, Kozmos vs gibi yanında amfisiyle satılan setlerden uzak durun. Tam sıralama yapmak zor ama genel kabul görmüş Ibanez, ESP, LTD, Schecter, Fender, Squier, Gibson, Epiphone, Sire, Fujigen, Yamaha, Cort gibi markalardan başlayın en azından araştırmaya.


Üretim yeri neresi olmalı.

Bunun kolay cevabı yok. Markasına göre değişir. Ben Çin malı almam. Elektronikte (prosesör, pedal) hiçbir sorun yok, Çin artık eskisi gibi değil ama gitarda hala erken. Endonezya’da üretim yapan bazı markaları sobada odun diye yakmam ama mesela bir Ibanez RGT Premium gitarım var (Premium’lar IND üretimi) harika bir gitar. Her zaman da Japon Ibanez almaya bütçe olmuyor 😊. ESP bence en iyi marka ama Japon olanlar 2000 dolardan aşağı değil, neredeyse aynı kaliteyi yine ESP markası olan LTD ile (Kore veya Endonezya) yarı fiyatına alabiliyorsunuz. Schecter Kore bulursanız bakmadan alın ama Endonezya ise fos da çıkabilir iyi de... Fender desek sadece hangi ülke değil hangi onyılda üretildiği bile fark yaratabiliyor. Kısaca xxx kötü zzz iyidir demek zor. Ezber cevaplarla iş yapmayın. Üstte verdiğim örnek olsun, RGT Premium Endonezya gitarım çaldığım pek çok Japon ya da USA gitardan pek de farklı çıkmadı...


Almışken sabit köprü değil Floyd Rose”lu alayım.

Mümkünse hayır. FR bir marka bu arada onlara hareketli köprü diyoruz. Hani tüpe Aygaz, mendile Selpak demek gibi oldu o iş biraz. Alabilirsiniz ama uğraştırır ve özellikle düşük fiyatlı gitarlarda %90 ihtimal kalitesiz malzeme, ayar tutmayan işçilik vb bir sürü baş ağrısı verir size. Arkadaşım FR daha iyi dedi... diyen arkadaşınızla üstte dediğim gibi müzik dışı konularda arkadaşlık edin. Başlangıçta FR alınmaz demiyorum ama şunu net söylüyorum kaliteli (muhtemelen pahalı) bir model değilse ayarıydı, tutarlılığıydı üzebilir sizi. Bu dönemde öncelik öğrenme süreciniz olmalı, bu da sabit köprü gitar ile daha kolay. İtiraf edeyim ilk senemde heves edip bir FR gitar almıştım, bir gece komple temizlik sök tak giriştim ilk defa... işim bittiğinde sabah ezanı okunuyordu, köprü oynadı, ayar tutturamadım, tel kopardım vs vs... yani sonra öğrendim tabi de o gün için gereksiz uğraşıydı.


Yazdığım başlığa hiç cevap / tepki gelmiyor.

Aynayı biraz kendinize çevirin. Mesela şöyle bir başlık olsa: “Zuhal’den pedal aldım”... sonra hasbelkader bu ne lan diye içine girseniz ve şu soru çıksa “bir delay pedalı aldım ama jack’ı temassızlık yapıyor nerede tamir ettirebilirim.. ha bir de adaptör tavsiye eder misiniz?” ..... ya da başlık “thomann’dan gitar” ve içinde yazan “biliyorum thomann başlığı var ama ben özellikle zorttiri marka gitar için sorayım dedim, sipariş versem başıma ne gelir”....
Daha fazla örneğe gerek yok, arif olan anladı. Çoğu katkı yapan üye bu tip başlıklara artık girmiyor bile ... daha derdini anlatamayan kişiye ben neden vakit ayırayım diye soruyor kendine. Benim de bir süredir söylemim bu.


İlk defa alacağım bilgim yok... diye başlayan başlıklar.

Hoşgeldiniz, ilk defa gitar alan ve bunu yazan ilk kişi olduğunuzu zannetmeniz nor...!!! hayır normal değil. Herkes bir zamanlar “ilk” idi. Önce forumu biraz dolaşın, başka binlerce “ilk” kez yazan, soru soran var, onlara verilen cevaplar belki sizin de aradığınız cevap. Civciv tavuğa, bebek anasına dünya bir tanesidir, tek kıymetlisidir. Siz sadece ilk defa gitar alıyorsunuz, bebek şefkati beklemeyin, ilk ıngaa diyen de siz değilsiniz. Sert oldu ama böyle... ben foruma üye olmadan haftalarca sadece başlıkları dolaştım kafamdaki bin sorunun yarısını anladım sonra güzel ortammış diye üye oldum mesela. Ha bulamadım cevabımı yine de soracam diyene eyvallah başımız üstüne... dediğim gibi iletişimde bulunmasını, soru sormasını bilene zaten ilkmiş sonmuş demeden herkes cevap yazıyor burada.


Amfi mi ses kartı mı?

Bu konuda çok kesin yönlendirmesi olan BEN dahil kimseyi ciddiye almayın. İkisi de artı ve eksileri olan farklı yollar. Biri diğerine göre yanlış olamaz. Şartlara, ortama, beklentiye göre seçim kriterleri var. Amfiden bahsettik zaten, ses kartı ve yazılım için ise:


Bir de unutulmasın ki ses kartı yoluna giderseniz sesin çıktığı şey çok önemli. Okursanız göreceksiniz.. dünyanın en iyi ses kartını alıp, neural DSP full paket filan da kursanız mikrofonlu telekonferans kulaklığı ile duyacaksanız hiç o kadar masraf da yapmayın baştan.

Duman tonu nasıl alırım?

Bu da çok konuşuldu... cevap bile verilmiyor artık, esprisi de mide bulandıracak derecede çok yapıldı, lütfen aşağıya uzamasın bu konu ....
Duman tonu diye bir şey yok o yüzden alamazsınız. Hafif crunchy blues-rock tonu (biraz da egzotik oryantal süslemelerle) nedir ve ne tip ekipmanla daha iyi alınır, bu tip kavramları anlarsanız Duman olsun Athena olsun, Metallica olsun vs vs kimi isterseniz benzer bir tonu alırsınız zaten ama öyle aleti seç, düğmesine bas tonu al olmuyor. Hani var öyle de oyuncaklar ama ...oyuncak işte.


Üstte de dediğim gibi başlamak zor ve çok fazla soru var bu normal. Tecrübeyle sabit genel kabul görmüş bazı şeyleri cebinize koyun, o soruların yarısı azalacak zaten. Bunlar üstte de dediğim gibi mutlak doğrular değil ama ciddi başağrısı azaltıcı prensipler.
Başka da benzer tavsiyeleri olan eski veya yeni ama tecrübeli üyeler buraya yazacaktır muhtemelen.
 
Son düzenleme:
Solitude çoğu insanın "hah bunu diyom" dediği cümleleri yazmış.

Bir diğe soru çeşidine de ben genel cevap yazayım.

Sert tonlar istiyorum. Metallica, Megadeth, Grup 84 çalarım. Rock soundlar metal tonlar. Ama şimdi bir pentatonik gam da çalınır yani. O yüzde blues ton alabileceğim hss bir gitar bakıyorum. S lazım dedi arkadaş. Üstadlar abiler ne alayım ?

Arkadaşlar herkes enstrüman çalmaya müzik dinleyerek başlıyor. Bir insan hüsnü şenlendirici dinliyor klarnet sesi hoşuna gidiyor. Klarnet çalıyor. Efendim bazıları klasik müzik seviyor piyano öğreniyor. Kemençe sesine bayılan kemençe alıyor eline. Bizler de gitar, davul sesi sevidik ki bu iş hobimiz oldu. Bazılarımız sahneye çıktı amatör profesyonel oldu. Bazılarımız konservatuara gitti profesyonel oldu. Ama hepimiz duyduğumuz sese yürüdük. Öncelikle duyduğumuz sesi bizimde çıkarabilmemiz için mesafe kat etmemiz ve belirli seviyede ekipmanlar ve tuşe gerekiyor. Bu işi şöyle düşünün İbrahim Tatlıses'in sesini çok sevdiniz. Siz de şarkı söylemeye başladınız. Ayni ses çıkıyor mu? Çıkmıyor. Ben söyleyeyim 20 sene sonra da çıkmayacak. O yüzden enstrüman çalmaya başlarken özellikle sesi ekipmanlarla değişen elektrik gitar gibi bir enstrümana başlarken ben şu tonu istiyorum şeklinde başlamanız sizi gitardan soğutur. Çünkü alamayacaksınız. Biz dinlediğimiz müziği kulaklıkla, hoparlör ile dinliyoruz. Bize gelen ses amfilerden sonra mikrofona oradan kayıt cihazına oradan ses mühendisleri ile masteringe gidiyor. O gitardan gelen sinyal 40 yerden geçiyor. En çok bilinen Metal Grubu Metallica. Bu adamların gitar tonu bile albümden albüme farklı. Milyon dolarlar dönüyor bu işte. Sizce amatör olan bizler bunu başlangıç ekipmanı ile yapabilir miyiz?

E peki nasıl olacak abi bu iş. Gitar satan ciddi sitelerde sayfaların altına indiğinizde ses kayıtları var. Özellikle bilinen Alman sitesitesinde adam gitarı 5-6 müzik tarzında kaydetmiş. O bir referans olabilir. Malum video sitesinde yüzlerce video var. Hele bilinen bir marka ve model ise binlerce var. 5 tane izlesen yine bir fikrin olur. Kendin de göreceksin hepsinde farklı ton olacak. Kafana orada bir şeyler yatacak.

Gitara ton diye başlamayın. Çalım rahatlığına bakın. Gitarı deneyin parmak falan dokunun. Elinize avcunuza alın. Saygılar.
 
Solitude çoğu insanın "hah bunu diyom" dediği cümleleri yazmış.

Bir diğe soru çeşidine de ben genel cevap yazayım.

Sert tonlar istiyorum. Metallica, Megadeth, Grup 84 çalarım. Rock soundlar metal tonlar. Ama şimdi bir pentatonik gam da çalınır yani. O yüzde blues ton alabileceğim hss bir gitar bakıyorum. S lazım dedi arkadaş. Üstadlar abiler ne alayım ?

Arkadaşlar herkes enstrüman çalmaya müzik dinleyerek başlıyor. Bir insan hüsnü şenlendirici dinliyor klarnet sesi hoşuna gidiyor. Klarnet çalıyor. Efendim bazıları klasik müzik seviyor piyano öğreniyor. Kemençe sesine bayılan kemençe alıyor eline. Bizler de gitar, davul sesi sevidik ki bu iş hobimiz oldu. Bazılarımız sahneye çıktı amatör profesyonel oldu. Bazılarımız konservatuara gitti profesyonel oldu. Ama hepimiz duyduğumuz sese yürüdük. Öncelikle duyduğumuz sesi bizimde çıkarabilmemiz için mesafe kat etmemiz ve belirli seviyede ekipmanlar ve tuşe gerekiyor. Bu işi şöyle düşünün İbrahim Tatlıses'in sesini çok sevdiniz. Siz de şarkı söylemeye başladınız. Ayni ses çıkıyor mu? Çıkmıyor. Ben söyleyeyim 20 sene sonra da çıkmayacak. O yüzden enstrüman çalmaya başlarken özellikle sesi ekipmanlarla değişen elektrik gitar gibi bir enstrümana başlarken ben şu tonu istiyorum şeklinde başlamanız sizi gitardan soğutur. Çünkü alamayacaksınız. Biz dinlediğimiz müziği kulaklıkla, hoparlör ile dinliyoruz. Bize gelen ses amfilerden sonra mikrofona oradan kayıt cihazına oradan ses mühendisleri ile masteringe gidiyor. O gitardan gelen sinyal 40 yerden geçiyor. En çok bilinen Metal Grubu Metallica. Bu adamların gitar tonu bile albümden albüme farklı. Milyon dolarlar dönüyor bu işte. Sizce amatör olan bizler bunu başlangıç ekipmanı ile yapabilir miyiz?

E peki nasıl olacak abi bu iş. Gitar satan ciddi sitelerde sayfaların altına indiğinizde ses kayıtları var. Özellikle bilinen Alman sitesitesinde adam gitarı 5-6 müzik tarzında kaydetmiş. O bir referans olabilir. Malum video sitesinde yüzlerce video var. Hele bilinen bir marka ve model ise binlerce var. 5 tane izlesen yine bir fikrin olur. Kendin de göreceksin hepsinde farklı ton olacak. Kafana orada bir şeyler yatacak.

Gitara ton diye başlamayın. Çalım rahatlığına bakın. Gitarı deneyin parmak falan dokunun. Elinize avcunuza alın. Saygılar.
Bu arkadaşlara şöyle demeyi düşünüyorum artık: "Ben senin rehberlik öğretmenin, kankan veya terapistin değilim."
Onu da istiyorum, bunu da gak guk. Peki ben ne yapsam. "...bir kere alayım, bir de evladiyelik olsun, bütçe 5bin TL ama. İkinci el alamam, güvenmiyorum."
"Olmaz öyle şey. Saçmalama"
Vay sen misin bunu diyen...
Adamın gitar tercihi sorusu, ergen (gerçek anlamda) sorunların bir yansıması ise buradan onu kimse çözeme. Sosyal medyada daha çok mutlu olur.
Gitsin arkadaşınla konuşsun diyeceğim ama, bu akılsızlar zaten arkadaşları ile de sadece internet üzerinden konuşuyor!!!
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Üsttekilere ek olarak;
Onu mu alayım bunu mu alayım epey bir muhabbet dönüyor, bazen sağlıklı muhabbet bazen çocuk eğliyoruz... neyse epey bir mesaj sonunda eleman diyor ki... ya zaten şimdi almayacam, önümüzdeki yaza para biriktirirsem belki alırım.
Sağol canım, bana da iyi geldi alınmayacak bir gitar için bunca boş beleş muhabbet etmek.
 
Yarim saate birisi bu "ne onerirsiniz" temali lanetli sorulardan birini sorarak bu konuyu da paradoksa sokar, hepimiz rahatlariz 😁
Al sana
 
Yukarıda abilerimiz, kardeşlerimiz tarafından muazzam şekilde açıklanmış konu 🤘👍

Ez cümle ana fikir nedir bunca yazılan şeyde :

Ne kadar pound o kadar sound 😉
 
Son düzenleme:
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
Al sana
Ulan forum mu inception mı nedir belli değil…
 
forumu nerdeyse 15 yıldır biliyorum. keza gitarpedal isimli yan çar ego grubu da..
benim takılmaya başladığım dönemlerde forum kullanmayı hiç bilmiyordum. sora sora, göre göre, araştıra araştıra öğrendim. dediğiniz konu başlıklarının alasını da açmışımdır 20li yaşlarda..
uzatmayayım. artık foruma üye girişi bile yapmıyorum. öyle vakit geçirmelik ara ara girip bakıyorum. acemi arkadaşların konularını da görüyorum hemen hemen her girişimde..
tavsiyem görüp geçmeniz, ya da gülüp geçmeniz.. bu kadar takılınmasını, özellikle 40lı yaşlardaki arkadaşların böyle konu açacak kadar içerlediğini görmek de ayrı bir tezat. rahatsız oluyorsanız veya verecek cevabınız yoksa niye giriyorsunuz ki? konu açarlar açarlar, muhtemelen cevap gelmedikçe kendi yollarını kendileri bulurlar. belki forumu kullanmayı çğrenirler.. forum mu kaldı ayrıca. yıl 2024. adam sosyal medyada Instagram face vs bundan başka birşey görmemiş. 18 yaşında bile değil çoğu. ay bu sorular soruldu, ay çok yorgunuz, biz sizin uşağınız mıyız vs.. yazma abi cevap. silah zoruyla mı sokuyorlar sizi buraya..
kusura bakmayın da eşşeğin ... su kaçırdınız pardon iyice suyunu çıkarmışsınız işin..
nasıl bir beslenme, tatmin şekli bu forum ahalisininki yıllardır çözemedim.. yani birine yardımcı olup sonrasında kulağını çeken öğretmen gibi azarlayıp horlayacaksanız yapmayın zaten o yardımı. aha orda başlıklar var baksana y...m der gibi.. bu insanlar zaten leş gbi bir sistemin içinde yaşıyor. herkes tarafından hor görülüyor. çoğu ailesi, öğretmeni veya arkadaşları tarafından. sokağa çıkıyor horlanıyor. eve gidiyor horlanıyor.. b.k gibi bir hayat yaşıyoruz hali hazırda, ülke yangın yeri olmuş uğraştığınız şeyler gerçekten içler acısı...
 
Son düzenleme:
forumu nerdeyse 15 yıldır biliyorum. keza gitarpedal isimli yan çar ego grubu da..
benim takılmaya başladığım dönemlerde forum kullanmayı hiç bilmiyordum. sora sora, göre göre, araştıra araştıra öğrendim. dediğiniz konu başlıklarının alasını da açmışımdır 20li yaşlarda..
uzatmayayım. artık foruma üye girişi bile yapmıyorum. öyle vakit geçirmelik ara ara girip bakıyorum. acemi arkadaşların konularını da görüyorum hemen hemen her girişimde..
tavsiyem görüp geçmeniz, ya da gülüp geçmeniz.. bu kadar takılınmasını, özellikle 40lı yaşlardaki arkadaşların böyle konu açacak kadar içerlediğini görmek de ayrı bir tezat. rahatsız oluyorsanız veya verecek cevabınız yoksa niye giriyorsunuz ki? konu açarlar açarlar, muhtemelen cevap gelmedikçe kendi yollarını kendileri bulurlar. belki forumu kullanmayı çğrenirler.. forum mu kaldı ayrıca. yıl 2024. adam sosyal medyada Instagram face vs bundan başka birşey görmemiş. 18 yaşında bile değil çoğu. ay bu sorular soruldu, ay çok yorgunuz, biz sizin uşağınız mıyız vs.. yazma abi cevap. silah zoruyla mı sokuyorlar sizi buraya..
kusura bakmayın da eşşeğin ... su kaçırdınız pardon iyice suyunu çıkarmışsınız işin...
Ağırlıklı olarak alım-satımı kullanan ve temel kaygısı bir şeyler alıp satmak olan üyeler neden başka başlıklarda ne döndüğünü umursuyor ki? Onlara ne bundan...
Heee.. Öyle olmuyormuş demek ki.
Siz bu tepkisel yazıyı nasıl kimse zorlamadan yazdıysanız, ama aynı zamanda nasıl ki burada bir cevap vermeyi gerekli gördüyseniz, başkaları da kendince başka şeyleri önemsiyor ve mesaj atıyor. Eğe bu mesajı atmaya hakkınız olduğunu düşünüyorsanız, yazdıklarınız yaman bir çelişkiye dönüşüyor.
Anlaşılamayan pek çok şey var belli ki ama, önce şu notu düşeyim: Bu forum, 10 senede 90 mesaj (yılda 9 tane) yazmış üyelerle ayakta durmuyor.
Sizin gibilerin tümü bu forumu bıraksın, yarın hiç bir şey değişmez forumda. Çünkü bu forumu ayakta tutan şey sizin gibi üyeler değil.
 
forumu nerdeyse 15 yıldır biliyorum. keza gitarpedal isimli yan çar ego grubu da..
benim takılmaya başladığım dönemlerde forum kullanmayı hiç bilmiyordum. sora sora, göre göre, araştıra araştıra öğrendim. dediğiniz konu başlıklarının alasını da açmışımdır 20li yaşlarda..
uzatmayayım. artık foruma üye girişi bile yapmıyorum. öyle vakit geçirmelik ara ara girip bakıyorum. acemi arkadaşların konularını da görüyorum hemen hemen her girişimde..
tavsiyem görüp geçmeniz, ya da gülüp geçmeniz.. bu kadar takılınmasını, özellikle 40lı yaşlardaki arkadaşların böyle konu açacak kadar içerlediğini görmek de ayrı bir tezat. rahatsız oluyorsanız veya verecek cevabınız yoksa niye giriyorsunuz ki? konu açarlar açarlar, muhtemelen cevap gelmedikçe kendi yollarını kendileri bulurlar. belki forumu kullanmayı çğrenirler.. forum mu kaldı ayrıca. yıl 2024. adam sosyal medyada Instagram face vs bundan başka birşey görmemiş. 18 yaşında bile değil çoğu. ay bu sorular soruldu, ay çok yorgunuz, biz sizin uşağınız mıyız vs.. yazma abi cevap. silah zoruyla mı sokuyorlar sizi buraya..
kusura bakmayın da eşşeğin ... su kaçırdınız pardon iyice suyunu çıkarmışsınız işin..
nasıl bir beslenme, tatmin şekli bu forum ahalisininki yıllardır çözemedim.. yani birine yardımcı olup sonrasında kulağını çeken öğretmen gibi azarlayıp horlayacaksanız yapmayın zaten o yardımı. aha orda başlıklar var baksana y...m der gibi.. bu insanlar zaten leş gbi bir sistemin içinde yaşıyor. herkes tarafından hor görülüyor. çoğu ailesi, öğretmeni veya arkadaşları tarafından. sokağa çıkıyor horlanıyor. eve gidiyor horlanıyor.. b.k gibi bir hayat yaşıyoruz hali hazırda, ülke yangın yeri olmuş uğraştığınız şeyler gerçekten içler acısı...
amaç: ne işe yaradı diyene o bir tane deniz yıldızı için farketti ama demek... biliyorsundur hikayeyi
 
Uzun süredir forumu takip eden birisi kısa süredir de üye olarak paylaşım yapmaya çalışan biri olarak kendi fikirlerimi belirtmek isterim. Genelin aksine şunu alayım mı bunu alayım mı şu ton vs muhabbetleri ne kadar sıkıcı olsada ufakta olsa gitar müziğine hevesli olan genç ve yaşlı neyse insanları görmek hoşuma gidiyor malum müzik piyasasının kalitesizliğinden ötürü. Buraya gelip konu açan insanlara arama çubuğuna yaz, google a yaz vs demek yerine varsa bir fikir yazabilir, yazmak istemiyorsanız da bakıp geçip kendi kendisini imha etmesini sağlayabilirsiniz. Çakal çukal isimli insanları dinleyeceklerine varsın olsun hangi gitar başlığı açsınlar ben rahatsız olmam şahsen 😀
 
Ben ve benim gibi düşünenleri yanlış anlıyor bir sürü insan... öcelikle kimseye başlık açma diyen yok. Cevap istiyorsan biraz sen de emek ver aslında altta yatan talebimiz. Yoksa dingil gibi başlıklara zaten bakmıyorum bile.. ne hali varsa görsün. Bu arada mesele sadece buraya açılan kof başlıklar değil, bir de özelden taciz edenler var.. aynen şu: abi forumda çok mesajın var sen bilirsin, Kozmos amfili set var alsam randıman verir mi? ... ha bunlara cevap yazmıyorum ama ortak alanda hepimiz bilgi paylaşmak için giriyoruz, bari orayı çöplüğe çevirmesinler isteğim.
Ayrıca telefon göster dayısı veya zulmeden öğretmen egosu ima edilmiş... üstte yazdıklarım dikkat ederseniz yeni başlık açanlara fırça atmak için değil neredeyse dörtte üçü aslında sordukları sorulara nasıl cevap bulmalılar ona yol gösteren tavsiye niteliğinde. Oradan 3 kişi aa abi iyi oldu bak böyle yaklaşınca olaya süper alet aldım dese işte tatminim odur, yoksa kimsenin ağası, babası, üstadı, patronu, hocası filan değilim... bilgisayarlı işim olduğu için de açık Tab var diye buradayım yoksa girmediğim günler de oluyor eksikliğini filan da hissetmiyorum aman laf sokamadım kimseye mutsuzum durumu yok yani :)
 
Bazıları acemi üyelerin açtığı bu konulardan nasıl rahatsız oluyorsa ben de onlara verilen arama yapın vs türü aynı atarlı cevaplardan rahatsız oluyorum forumun bir takipçisi/okuyucusu olarak. Hem kullanıcıya ve foruma pozitif bir katkısı yok hem gereksiz yere bu konular ana sayfada tutuluyor. Gençleri boşuna geriyoruz. İşten güçten fırsat bulup 10 dk foruma bakarken yeni üyelere atarlanan dinazor mesajlarını görmek istemiyorum ben de mesela. Görmezden gelmek neden bu kadar zor ki? Acaba bu konu üzerinden mesaj sayısı falan mı kasılıyor aslında?

Spesifik bir teknik sorunun çözümü için kesinlikle arama kullanılmalı ve bu her türlü teşvik edilmeli, yeni üyeler gerekirse bu konuda eğitilmeli, güzel bir şekilde yönlendirilmeli. Ama kişisel tavsiye başlıkları için çoğu insan arama kullanmayacaktır. Bunu kabullenip biraz salmak lazım artık.

Bu konuların konuşulduğu ayrı bir başlığı geçen gün de gördüm mesela şimdi bu konu niye açıldı? Yıllar içinde bu konuyla ilgili bir sürü konu açılmıştı zaten. Neden sürekli aynı konuları açıyorsunuz? Arama yapıp bu konuları bulmak zor mu geldi 😇
 
Aslında konu çok arada bir konu. Barrios, Solitude71 gibi ve daha birçok yıllardır forumda emeği geçen hocalarım haklı bir serzenişte bulunmuşlar. Araştırmak ve aranılan gitarı amfiyi vs. en azından belli bir yere kadar indirebilmek günümüz imkanlarında zor değil. Ama şu da var: Forum kültürü son yıllarda neredeyse hiç kalmadı. İnsanlar sosyal mecralardan çok alışmış her şeyin bir anda olmasına ve burada da bunu istiyor. Ve illa ki o ürünü kullanan biri ya da yeterince konuya hakim biri o gönderiye yorum yapıyor. Bu geri dönüşler de bence forumu yıllardır ayakta tutuyor. Ayrıca bu tür soru soranların çok büyük bir çoğunluğu 18 altı ve cidden yeni başlayacak insanlar. Heves kırma durumu da olabilir ve görmezden gelinebilir diye düşünüyorum. Çünkü dediğim gibi illa biri sorusuna cevap veriyor ve o arkadaş da yoluna bakıyor. Ha tabi yok seneye alacağım, yok vazgeçtim gibi yorumlar da üstüne gelecektir. Ama bunları da artık iyi sen bilirsinle geçiştirmek gerekiyor bence.
 
dikkate almayarak, yardımı esirgeyerek o "sosyal medya" gençlerine daha faydalı olacağıma inandığım gün yazmam zaten... onun dışında acı gerçekleri söylemekle hakaret etmek arasında büyük fark var - kimseye hakaret etmiyoruz(um)... ne yapsınlar canım onlar da böyle demek yardımcı olmak değil, benim çöpüm değil süpürmeye gerek yok demek... Arama yap derken zgigit başımdan diye değil, hayatta her derdini "Arama yaparak" çözeceksin sana başkaları çözmeyecek... bu mesajı vermeye çalışıyoruz
 
Bu durumu çok normal karşılayanları da anlamıyorum. Ben annemden 30 yaşında doğmadım. Elimde gitarla da çıkmadım karnından. Benim de sorularım vardı. Ben de soru sordum. Hala da soruyorum. Ama soru sormanında bir usulü olmalı.

Görmezden gelin ne demek? Yardımcı olmayalım mı? Anlaşılanın aksine insanlar yardımcı olmak istiyor. Ama doğru sorulara yardımcı olmak istiyor.

Şimdi gitar kelimesi yerine mont koyalım ve sabit sorumuzu soralım.

Merhaba abiler forumda yeniyim. 1200 tl bütçem var uzun yıllar kullanabileceğim bir mont tavsiyesi yapar mısınız? Hangi markayı alayım?

Ne kadar saçma dimi. Ben ne bileyim hangi renk seversin. Kalın mı seversin. İnce mi seversin. Ya da piyasayı nereden bileyim sürekli. 1200 liraya mont mu var. Buraya soru soran insanlar şu alışveriş sitelerinde sağ altta çıkan online asistan gibi sanıyor. Hani ona tıklayıp soru sorabiliyorsunuz. Bura da öyle mi işlemeli? Size nasıl yardımcı olalım mı diyeceğiz?

İnsanların hevesi kırılır mı? Abi ben gitar alacağım zaman sabahlara kadar araştırıyorum. O heves varya beni nerelere götürüyor. Hatta almayacak olsam bile bazen 40 tane ayrı sitede buluyorum kendimi. Bir bakmışım Avustralya sitesinde gitar bakıyorum. Gidip alma ihtimalim sıfır ama o hevesle bakıyor insan. Bir bakmışım custom gitar özellikleri seçiyorum. Onu da alma ihtimalim yok. Ama hevesimi gideriyorum. Ben buraya iki cümle yazıp soru soran birinin hevesi olduğunu düşünmüyorum. Heves öyle bir şey değil abi. İlk elektrik gitarımı almadan önce kaç yere baktım sizin haberiniz var mı? İnternet gelişmiş. Her bilgi heryerde var. Onu araştırmaya üşenen adamda bu işin hevesi olmaz. Keyfi yazıyor adam. %95'nin de gitar almadığına eminim ama ispatlayamam.

Bana amfi önerin maks 3000 verebilirim. Emredersiniz. Gir internet sitelerine filtreye maks 3000 yaz bak. Bir iki fikrin olsun. Sonra arama motoruna yaz "x amfi nasıldır?" Çıkan sonuçları oku. Video sitesine yaz. Çıkmama ihtimali var mı? Sonra aklına takılanı gel sor bu fiyata şu modeller var. Daha önce kullanmadım. Şöyle videoları var. Adamın güzel ton almış. Sizce şu şu tarzda ben de böyle ton alabilir miyim? Ev ortamında sorun olur mu? Gibi gibi.
 
Geri
Üst