Gitar Manyetikleri hakkında herşey (Genel)

Hetepes-Sekhus demiş ki:
Sayın Barlo, cevabınız için teşekkürler.Duncan Demon baslarda benim için yetersiz.Amfi üzerinden bası açtığım oranda yapay ve boğuk baslar alıyorum.Evet, netlik önemli ve bu yüzden yorumlarınız doğrultusunda Invader'ı seçeneklerden çıkartıyorum.Alternative 8 modelini düşüneceğim.

Sap için little 59 uygun gözüküyor fakat gain konusunda endişem var.Köprüden sapa geçişlerde şu anki single manyetik (Stack Plus) pek yetersiz kalıyor ve gain hatırı sayılır derecede azalıyor.Little 59 için aynı gain seviyesinde köprü manyetiğinin distortion'daki ton doygunluğuna yaklaşabilir diyebilir miyiz? Stack Plus Alnico V Rods, Little 59 ise Ceramic Bar olarak gözüküyor Seymour Duncan'ın sitesinde.Bu mıktanısların tona ne gibi etkileri vardır? Şimdiden teşekkürler.

Manyetikler hakkında genel bilgileri edinmek istersen alttaki adrese bir göz at derim:

http://www.gitarpedal.net/forum/viewtopic.php?t=968

Bunun yanında lil 59'un çıkışı ile alakalı bir derdin olmasın bence, yeterli olacak şekilde tasarlanmış. Yani köprüde güçlü bir HB ile çalışacak şekilde tasarlanmış durumda zaten.

Bir de şu var: Eğer van Halen cinsi tok akışkan bol midli ama bassları yumuşak bir şey düşünürsen, van Halen'nın Duncan ile beraber tasarlamış olduğu Custom Custom adlı manyetiğe bir göz at. Ama baştan uyarayım, bassları gani gani ve tok olmasına rağmen biraz süngerimsi şekilde yumuşaktır. Ama bence SL-1lerde veya o yapıdaki gitarlarda Floyd'un verdiği metalikliği yok etmek ve de dolayısı ile adam gibi tok bir LP sesine yaklaşmak için birebir bir çözüm.

Alternative 8 Custom customa benzer bu açıdan, ama içindeki alnico 8 mıknatısı sayesinde tonal açıdan aynı özellikleri taşırken, basslarda daha net, ve de çıkışta dikkate şayan şekilde daha güçlüdür.

Ve daha önce bahsettiğim gibi Duncan Custom da gitarın çok tiz değilse hiç mi hiç fena bir çözüm değil.

Kolay gelsin,

B
 
Selamlar,

Bir kaç senedir Ibanez RG1570 çalıyorum. Aldığım zamanlar hangi stile yoğunlaşacağımı bilmediğim için harika idare etti beni. Çünkü metalden jazz'a her şeyi çalabiliyorum.

Son zamanlarda funk ve funk/rock'a olan ilgim arttı baya. Sevdiğim ve çalmak istediğim gruplara arasında RHCP, Jamiroquai, James Taylor Quartet var. Gitarın manyetikleri HSH. Ortadaki single coil'i kullanarak funk çalabiliyorum. Amfiden de mid'leri iyice kısıp, treble'ı kökleyince idare ediyor. Ama yine de strat yada tele tonlarına kıyaslanacak gibi değil.

Bir yandan ikinci gitar olarak meksika yapımı bir strat yada tele almak istiyorum. Öte yandan da diyorum, acaba ibanez'deki single coil manyetiği funk'a yatkın bir manyetik ile değiştirsem işimi görür mü? Şu anda stock S1 manyetiği kullanıyorum. Böyle bir şey tavsiye ederseniz hangi manyetikler uygundur?

Edit: Bu arada söylemeyi unuttum. Bir fark yaratır mı bilmiyorum ama köprüde Tone Zone, neck'te Air Norton var. Sadece ortadaki single coil'i değiştirmek istiyorum.
 
Köprü ve sap split oluyor mu 2. ve 4. pozisyonda.

Bu arada soruna cevaben herhangi normal bir (alnico mıknatıslı 6.00K #42) strat manyetiği olur, orta manyetiği olarak. Ve de ayrıca köprü ile split olduğunda (köprü HBın sapa yakın bobinini aktive edecek şekilde) vereceği ton gayet gayet strat kılıklı bir ton olacaktır.

B
 
Köprü ve sap split oluyor mu 2. ve 4. pozisyonda?

Bu arada soruna cevaben herhangi normal bir (alnico mıknatıslı 6.00K #42) strat manyetiği olur, orta manyetiği olarak. Ve de ayrıca köprü ile split olduğunda (köprü HBın sapa yakın bobinini aktive edecek şekilde) vereceği ton gayet gayet strat kılıklı bir ton olacaktır.

B
 
Evet split oluyor 2. ve 4. poziyonlar.

Standard strat manyetiği taksam gitarın ağacının basswood (ıhlamur mu oluyor bu?) olması ne gibi bir etki yaratır peki? Benim ibanez'deki S1'e oranla ciddi bir değişiklik olur mu? Ona göre manyetik almak yerine tele yada strat almayı düşünüyorum.

Bu arada sattığın gitarlar çok güzelmiş. Türkiye'de olsam ilgilenirdim.
 
Cok acil

Arkadaşlar bana 2 gün kadar önce emg 85 aktif manyetik geldi. Elimde Epiphone Les Paul war. Emg tonlarına baktımda dinlediğim müzik tonlarına çok uygun.Şimdi sorularım var bu yüzden yardım edicek arkadaşa şimdiden teşekkür ediyorum
1) Bu tür manyetikler gitarımın her hangi bi özelliğini, ses tonunu etkiler mi?
2) Bu manyetiklerin pillerle çalıştığını öğrendim bu pillerle ne gibi bi işim olucak?
3) Bendeki emg set olmadıgından sadece bi tane var. Hangi kısımdaki manyetiğimle deiştirsem daha kaliteli tonlara ulaşabilirm ? Neck'e mi daha iyi gider yani?

Lütfen bana bu soruların cevabını verebilirseniz çok sevinirim...
 
1) Ses seviyesini arttırıyor. Ses tonunu etkiliyor. Sustain arttırıyor. Ama duyduğum kadarıyla pena vuruş stilin ses tonunu daha az etkilemeye başlıyormuş.

2) Piller gitarın arkasında bir bölmeye koyuluyor. Senin onlarla bir işin yok. Piller bitince değiştirmen gerekiyor sadece. Ne kadar gidiyor tam hatırlamıyorum ama ne kadar çalış sıklığına göre 6 ay ile 2 yıl arası falan diye duymuştum.

3) En yaygın olarak 85 ve 81 ikili olarak kullanılıyor. 85 sapa, 81 köprüye takılıyor. Ama illa öyle olacak diye bir kural da yok. Yalnız genelde tavsiye edilen 2 aktif yada 2 pasif kullanmak. 85'i tek başına takarsan iki manyetik arasında ciddi bir ses seviyesi farkı olabilir. Tonlar da uyuşmayabilir. Ben zamanında sorduğumda buna benzer bir şey demişlerdi en azından.
 
Manyetik takıp çıkarmak öyle tel değiştirmek kadar basit değil diye biliyorum. Manyetiğin arkasındaki kabloları yuvalarına doğru sırayla leğimlemen gerekiyor bildiğim kadarıyla. Özellikle aktif manyetik takmak daha zor çünkü gitarın arkasında piller için bir yuva yapman lazım. Uygun bir yer yoksa gitarın arasını delip bir göz yapıyorlar sanırım.
 
KHammett demiş ki:
Peki bu delik dısarıdan gozukuo mu bide gitarıma bi zarar saglıyor mu onu cok merak ettim dogrusu. Eger zararı warsa ki zaten hevesim kursaımda kaldı :)
o deliğin tek götürüsü,ekstradan gitar gövdesini oyucak olman ve gövdeden biraz ağaç eksiltmen.ama bu öyle kayda değer bir miktar değildir tabi.eğer bi kapak bulabilirsen şu şekilde gözükür dışardan,



eğer bulamazsan,nasıl olur bilemem :) ama büyük ihtimalle pot lar için ayrılan o boşlukta pilin sığacağı kadar bi boşluk vardır zaten.
 
Peki cok soru sordum ama yanlıs bisi yapmak istemiorm. Bu oyugu actırmak icin işçilik gerekio büyük ihtimal. Bunu gidip gitarı aldıgım yer olan Zuhal Muzikten yapabilirmiyim ?
 
dostum fazla heycanlısın sanırım :) gitarın les paul kasa değilmi,evet.arkada bir tane kapak var,onun içine sığar,bukadar dert etme.oyuk falan açtırmana gerek yok yani.
 
evet cok heyecanlıyım ya :) Gitarım cok degerlidir benim icin. Simdi cok rahatladım cok tesekkur ederim yardımın icin. Oyuk actırmaya gerek yoksa yine de yanlıs bişi yapmamak icin her hangi bir muzik dukkanında taktırabilirmiyim manyetigi?
 
hepimizin gitarı değerli kendimizce,haklısın. herhangi bir dükkan yapmaz,zannetmiyorum.daha doğrusu dükkanların bu işi yapıcağnı zannetmiyorum.tünelde tonla usta var fatih,yüksel,murat,ekrem,rıfat ve adını hatırlamadığım bi dünya usta.onlardan birinin dükkanını sor,götür,hallederler ;)
 
bu isimleri sorduğunda adamın dükkanını göstercekler zaten,bulmak tahmin ettiğin kadar zor değil.tünel denilen yerde öyle kocaman ,karmaşık,büyük biryer değil zaten.hiç isim bilmeyip, ''bir gitar tamir atölyesi arıyorum'' desen bile,istemediğin kadar yer bulursun.
 
KHammett demiş ki:
Cok tesekkur ederim. Bide daha once hic manyetik takmadım ne gibi hususlara dikkat etmeliyim bunuda yazarsan tam süper olur :)

internette bolca şema mevcut hatta gitarın modeline manyetiğe göre şema bile bulabilirsin.bunun için emgt sitesinden yararlanabilirsin.kabloları uzun kalacak şekilde kesmek dikkat etmen gereken ilk şeylerden.ayrıca ince uçlu hassas bir lehim aletin olmalı.sonrası zaten netten kabloların rengine göre bulacağın şemalardan halledebilirsin.
 
Artunsan demiş ki:
Evet split oluyor 2. ve 4. poziyonlar.

Standard strat manyetiği taksam gitarın ağacının basswood (ıhlamur mu oluyor bu?) olması ne gibi bir etki yaratır peki? Benim ibanez'deki S1'e oranla ciddi bir değişiklik olur mu? Ona göre manyetik almak yerine tele yada strat almayı düşünüyorum.

Bu arada sattığın gitarlar çok güzelmiş. Türkiye'de olsam ilgilenirdim.

Çok çok çok önemli değil basswood olması. Sonuçta eski meksika stratlar da basswood idi ve de bazılarının sesi alder ash stratlardan falan daha iyi çıkabilmekte idi. Ondan ağaca bağlı olarak yorum yapmaya hacet yok, gitar zaten sende.

Netleşeceği, tizlerin biraz artacağı ve daha strat olacağı kesin.

B
 
Merhaba Arkadaşlar,
Artık kesin olarak rg imin pickuplarını değiştirmeye karar verdim.
Öncelikler çaldığım tarzlar:Children of bodom,bullet for my valentine,iron maiden,joe satriani,john petrucci ve steve vai.
Biraz karışık metal çaldığım grubum var fakat enstürmental sevdiğimden dolayı çalıyorum her tarzı.
İstediğim olay simdiki pickuplarımda bulamadığım gain yırtıcılık ve harmoni yani enstrumenttallerde falan melodiyi belirten.
EMG kesinlikle istemiyorum seymour duncan ve dimarzio tercihimdir
bana neck-bridge tavsiyesi belirtirseniz sevinirim
bu arada blues ve jazz da çalıyorum yani her telden:D
GİTAR:IBANEZ RG320 FM
Saygılarımla,
plaROCK
 
Geri
Üst