Ben de evimde ufak bir odayı yalıtma kararı verdim 1 ay önce. Hakikaten çok araştırılması gereken bir konu. Tabi yapmak istediğinize bağlı olarak. Hangi frekansı kaç desibel yutmak istiyorum, binanın ses taşıyıcı elemanları nelerdir, benim odamda mevcut mu, sesi taşımalarına nasıl engel olurum, en ucuz ama en verimli yalıtım malzemesi hangisi, kimden almalıyım, kime yaptırmalıyım, karmakarışık oluyor kafanız. Bu işi yapmanın en doğru yolu, onu bir proje olarak ele almak ve en doğru şekilde yönetmek. Proje haline gelmiş bir iş, doğru yönetilirse en iyi sonucu verir zaten. Yani yukarıda da anlatıldığı gibi, kulaktan dolma bilgiler, “orda-burda” yazan şeyler, meşhur şehir efsaneleri, güvenilmez kaynaklardan edinilmiş verilerle bir odayı yalıtmaya kalkmak, işi şansa bırakmaktır aslında. Ben belki faydası olur diye yaptığım projeden biraz bahsetmek istedim. Halen eksiklikler veya yanlış uygulamalar içeriyor olabilir. Gören, düşünen, eklemek - çıkartmak isteyen herkes birşeyler yazsın ki, bu forum “stüdyo yalıtımı” hakkında güvenilir bir kaynak haline gelsin...
Buyrun:
Elinde, aşağıda ölçüleri verilmiş ufak bir oda ve müzik yap diye sana bahşedilmiş onlarca ekipman var. Yüksek bir volume yaratmak ama bunun için de kimseyi üzmemek istiyorsun. İzole olmak...
Şekil 1
İzole olmak için seçebileceğimiz malzemeler sınırlı. Çoğumuz rock müzik yapıyor ve yüksek volume kullanıyor. Öyle yumurta kartonları, straforlar, foamboardlar falan kurtarmayacak bizi. Malzemelerin ses iletim katsayıları ile ilgili ufak bir araştırma yaparsanız ve bu malzemelerin temin edilebilirlik / fiyat / performans / uygulama kolaylığı / ağırlık (duvarlara, hatta tavana taşıtmanız gerekiyor) / vs. analizlerini yaptığınızda elinize kalan malzeme camyünü veya taşyünü olacak. Taşyününü tercih etmek size daha yüksek yoğunlukta, dolayısıyla daha ince kesitte çözüm sunacağından, fiyat olarak camyünü ile aynı ama aynı zamanda yangına dayanıklı (Mevcut duvarınızdan yalıtımın üzerine taşıyacağınız elektrik bağlantı elemanları – priz, duy, ve anahtarlar – için yapacağınız kablolamalar önemli bir yangın riskini de getirecektir, bu yüzden bu işe ekstra dikkat !!!) bir malzeme kullanmayı sağlayacak.
Odanın en tehlikeli detaylarından biri bilgisayarın arkasındaki duvarın solundan geçen kolon.
Şekil 2
Bu kolon ve içindeki çelik demetler, özellikle bas frekanslardaki sesleri yüksek desibelde yakaladılar mı, binanın en alt katında bulunan bu odadan en üst katındaki komşulara, uykularının en derin yerlerinden tatsız bir uyanış yaşatabilecek kadar ciddi bir ses taşıma potansiyeline sahipler. (Potansiyel diyorum çünkü binanın yapım aşamasında bu kolona ne kadar çelik koyuldu bilmiyorum. Umarım en azından yeteri kadardır...)
Bu kolonun sesi taşımasını önlemek için sadece görünen yüzeylerini yalıtmak yetmeyecek. Çünkü odanın tabanı da kolonla fiziki olarak temas halinde ve yalıtılması gerekiyor. Yani “taban yalıtımı” ndan bir binanın en alt katındaysanız dahi kaçış yok. “Oda içinde oda” prensibi herşeyi iki kelime ile anlatıyor aslında.
Ben, yalıtımı İzocam firmasının ürünleri ile yapmayı seçtim ilk başta. Bu yüzden aşağıdaki tüm çizimler bu ürünlere göre yapıldı. Şu sıralar daha uygun fiyatlı ürünlere yöneldim ve muhtemelen aşağıdaki çizimlerden biraz daha farklı bir görüntü ile sonuçlanacak proje...
Şekil 3
Yukarıda (Şekil 3) yan duvarlarda İzocam Kaliper (Alçıpan (kalınlık: 1,25cm) ile kaplanmış taşyünü (kalınlık: 3cm) Toplam 4,25 cm kalınlık), tavanda 8cm kalınlığında (yukarıda komşumun yatak odası var) İzocam Ara Bölme Levhası (Çıplak Taşyünü Levha) ve şekilde görünmeyen tabanda da 3 cm kalınlığında İzocam Ara Bölme Levhası kullandım, o zamanlar, çizimi yaparken. Tavanda kullandığım taşyünü levhaları, bu levhaların boyutlarına uygun bir yerleşim planı tasarlayarak uzun raf ayakları üzerine yerleştirip tavandan asılmış plastik zincirlerle kuvventlendirdiğim sunta raflar üzerine yerleştirmeyi planlamıştım. Taşyünü, solunduğunda ve deri ile kontak halinde bünyemizde problem yaratan bir malzeme. Bu yüzden sunta raflarla taşyünü levhalar arasına büyük bir naylon sermeyi ve o sesi izole ederken ben de taşyününü hayatımdan izole etmeyi düşünüyordum.Tavandaki işim ise, bütün bu sistemi kapatacak şekilde bir tekstil (çuval benzeri bir kumaş var, beğeniyorum görüntüsünü) germekle bitecekti.
Şekil 4
Duvarlarda kullanmayı planladığım, kaliper denilen malzeme çok ergonomik, benim odamın boyutlarına uygulayınca (Kaliper levha ölçüsü standart: 120 x 270 cm) fire miktarı da az oluyor. Fakat metrekaresini 14 YTL’ den bayilere satıyorlar, yani biz bayilerden almak istesek bu fiyat 16 YTL’ nin altında olmayacak. 20 metrekare kullansanız sadece yan duvarlar için 320 YTL’ yi gözden çıkarmanız gerekiyor. Bana pahallı geldi, daha ucuz olması için tabanda kullanacağım çıplak 3 cm kalınlığındaki taşyünü ara bölme levhalarını kullanmaya karar verdim. Bunların standart boyutu 60 x 120 cm. Metrekare fiyatı ise 3 YTL. İzocam (
http://www.izocam.com.tr ) veya Özpor (
www.ozpor.com.tr ) firmasından / bayilerinden satın alıp yakınlardaki bir alçıpan ustasına verip odama bu yalıtım malzemesini kaplamasını ve üzerine alçıpan uygulamasını isteyeceğim. Bu işin (alçıpan) metrekare maliyeti (yalıtım malzemesini ben alacağım) 16 YTL gibi görünüyor fakat daha ucuz bir alçıpancı bulacağıma inanıyorum. (Tanıdık inşaat mühendislerine tanıdık usta siparişi verebilirsiniz fiyatı düşürmek için) Böylece hem işi ben yapmamış olacağım ( !!! ATP tasarrufu

), hem de işi usta ellere bırakarak en kısa zamanda çözmüş olacağım.
Dikkat edin, yaptığım fiyat analizinde, işi kendim yapmaya kalkar ve vidasına, dübeline, matkabına, şarjlı tornavidasına, suntasına, taşyününe, eksik tool’ lara, vs. vereceğim para yaklaşık 1000 YTL’ yi buluyor. (Fiyatların çoğunu (taşyünü hariç) Praktiker’ den aldım, yani biraz yüksek çıkmış olabilir, ama Siteler (Ankara) gibi ağaç malzemesi cennetleri, Ulus veya Ostim (Ankara) gibi sanayi malzemesi depolarını ince ince araştırmak bana en fazla 100 – 150 YTL kazandıracak - eksi zaman - eksi yol masrafları...) Alçıpancı’ ya yalıtım malzemesini teslim edip odayı alçıpan kaplattırmak içinse 700 YTL’ yi bulacak maliyetleri gözden çıkarttım. Bu miktara taban ve kapı yalıtımı dahil değil ama onlar da – kendim yapacağım – yaklaşık 150 - 200 YTL tutacak. Yani toplam olarak en fazla 900 YTL’ ye bu işi – fazla yorulmadan ve zaman harcamadan – çözeceğim. Kendi odanızı benimkinin boyutları ve konumu ile kıyaslayıp maliyetinizi yaklaşık olarak belirleyebilirsiniz. Kendim yaparsam 1000 YTL, Alçıpancıya yaptırırsam 900 YTL. Karar sizin, ister enerji ve zaman harcayarak kendiniz yapın, ister işi ustasına bırakın...
Fakaaat, standart uygulamada çelik profiller (alçıpanı duvara monte etmek için) kullanan alçıpancıları PVC profil veya ahşap çıtalar kullanarak montaj yapmaya ikna etmeniz gerekiyor. (Çelik sesi iyi taşır !!!) Duvara açtığı her deliğe plastik dübel taktığından da emin olun ki, kullanacağı onlarca çelik vidanın yaratacağı ses köprüleri bütün işi berbat etmesin... Bir diğer detay da kullanacağı vidaların en azından galvanizli olması. Özellikle alçı, çelik vidaların korozyona uğraması (paslanma) için çok uygun bir ortam yaratacak ve kurduğunuz konstrüksiyonun ömrü bir hayli kısalacaktır. Galvanizli vidalar çeliğin üzerinde ince bir çinko tabakası ile satılır ve korozyon dirençleri oldukça yüksektir.
Taban için düşündüğüm çözümü henüz çizmedim. Ama anlatmak gerekirse, yere 30 x 30 cm boyutlarında 10 cm kalınlığında ve yeterli miktarda ahşap ayaklar yerleştirmeyi bunların altına ve üstüne kendisi ile aynı boyutta 50 mm kalınlığında kauçuk plakalar yerleştirip aralarını (yani odanın zeminini), yukarıda bahsettiğim taşyünü ara bölme levhaları ile kaplayıp, tümünün üzerini sunta levhalar ile komple kapatmayı ve halıflex kaplayıp son görünümü vermeyi hedefliyorum. Bu durumda zemin yükseleceği için kapıyı kesmem ya da değiştirmem gerekiyor. Yeni kapıyı da taşyünü levhalarla kalınlaştırıp, tüm duvar, tavan, taban ve kapı üzerinde kullandığım taşyünlerinin arasına silikon sıkıp izolasyonu garantiye aldığım takdirde “Oda içinde oda” mı kurmuş ve muradıma ermiş olacağımı umuyorum.
Şekil 5
Odamın boyutları yaklaşık 3,5 x 1,5 metre olacak. Kullanılan yalıtım malzemesi ne kadar yoğun ise kalınlığını o kadar ince seçebilirsiniz. Bu sayede odanızı (özellikle benimki kadar küçükse) fazla daraltmamış olursunuz.
Küçük bir hatırlatma; alçıpan için yukarıda verdiğim fiyata boya / badana dahil. Yani alçıpan ustası aynı zamanda duvarları istediğim renge boyayıp tertemiz teslim edecek. Bana ise biraz akustik çalışıp, sorup - soruşturup, duvarların nerelerine yumurta kartonuna benzeyen o stüdyo süngerlerinden yapıştırmam gerektiğini belirlemek kalacak. Bu kadar küçük bir odada oluşması kuvvetle muhtemel ötme problemini de bu şekilde önleyebilmeyi umuyorum. Odaya elektronik davul kuracağım, ufak bir de gitar amfisi koyunca midi eşliğinde 2 müzisyenlik bir alana sahip olmayı planlıyorum. Daha kalabalık çalışmalar için ise Profesyonel Müzik Stüdyolarına gitmeyi uygun buluyorum. Sonuçta oralarda yapılan çalışmalar da ayrı bir keyif ve sinerji yaratıyor, fiyatları da gayet uygun esasen. Yani bireysel veya eksik elemanlı grup çalışmalarında “Ev Stüdyosu” kollektif / prova çalışmalarında “Profesyonel Stüdyo” tercih etmekte fayda var bence. O kadar kalabalık çalışmaların bizde yapılmasını şahsen tercih etmiyorum. Ertesi gün evi temizlemek, yukarıda anlattığım tüm masrafları “temizlikçi” olmak için harcayacağım anlamına gelecek ?. Bunu siz de düşünün, çünkü rock müzik çalışmaları her zaman yüksek volume ürettiği gibi yüklü miktarda bira şişesi, sigara izmariti, hava kirliliği ve ciddi sayıda pizza kutusu da üretiyor.
Yorumlarınızı, önerilerinizi bekliyor, hepinize bol izolasyonlar diliyorum.
Sevgiler...