Alkol üretimi ve tüketimi hakkındaki gelişmeler

Alkollü içecekleri...


  • Toplam oy veren
    1,083
metal_up_your_ass_ demiş ki:
Ben kendim içki içmem tadı hiç cezbedici gelmediği ve kustuğum için :) ama çevremde bazı içki içenlerin bana karşı aptalca yaklaşımları yüzünden bir bakımada seviniyorum.Öküzler içiyorsunuz bari içmeyenden sizene.Öyle değilmidir yahu.Özgürlükse bende içmemekten yana kullanıyorum özgürlüğümü :)) gelde anlat bizim taş kafalara.


özgürlük baabında yasaklar sınırlandırmalar "mahalle baskıları" içenlere karşı olduğu için özgürlük içmeyle, muhafazakarlık/baskıcılık içmemeyle ilişkilendirilebiliyor bu yüzden ülke olarak bi kafa karışıklığı, bağcıyı dövme sorunlarıyla karşı karşıya kalabiliyoruz..
halbuki alkol kullanmayan insanların tümünün dini sebepler yüzünden alkol kullanmadığı aşikardır...
hem dini yasaklıyorsa içmeyebilir tabiki.. nasıl benim vicdanım bir karıncayı öldürmeye elvermiyorsa diğer insanlarda hayat kurallarını din ile (yada başka herhangi birşeyle) belirleyebilir... (nekadar mantıklı olduğu ayrı bir konudur)

diğer yandan tadı zaten pratikte pek cezbedici olamaz.. sonuçta "bozulmuş" bir yiyecektir bir bakıma.. ama ekmek olsun peynir olsun yoğurt olsun bunlarla aynı klasmandadır.. hatta ekmek mayasında belirli miktar alkol bile bulunur ama ekmek pişerken alkol buharlaştığı için varolduğu söylenemez..
yinede eğer tad diyorsanız "vişne şarabı"nı denemeden alkollü içki kullanmam demeyin.. demedi demeyin sakın.. çünkü o öyle böyle bişey değil hem tadı mayhoş değil aksine berrak ve muntazzam hemde güzel kafa yapıyor yahu.. ornitorenk gibi bişey (hem memeli hem gagalı hemde yüzüyor)
 
Bakın arkadaşlar, ister için ister içmeyin ister dindar olun ister dindar olmayın bedenimiz alkol üretir... Yüce tanrı öyle yaratmış bizi...

Derler ki "yemekten sonra meyve yemeyin"
Neden derler?
Bedenimizin alkol üretimi daha az olsun diye...
Beden alkol üretir, ama yine de kimse çarpılmaz... Demek ki alkol faydalı bir şey... :LOL: :twisted:

Varsayalım yemekten sonra 1 tane şeftali yedi bir Hacı Amca...
O şeftali midede 2-3 saat kadar bekler, sonra o şeftali mideden önce 12 parmak bağırsağına sonrada ince bağırsaklara geçer...

Bu arada ne olur?
Bu arada şeftali çürür...
Çürük şeftaliyi koklayan bilir? Etil alkol kokar... Yani bildiğimiz içki alkolü.

Demek ki ne oluyormuş?
Sindirim sistemizde sürekli bir fermantasyon durumu vardır... Yani alkol üretimi...

İçindeki binde1 veya binde 5 alkol yüzünden, kefir hatta colayı haram sayan yeşil yobazlar var ülkemizde...

kefir.jpg


2008-10-06_181427.jpg

alıntı adresi


Eğer alkole günah açısından bakarsak, 1 ml alkol de günahtır, 100 cl alkol de günahtır...

O zaman bedenin o minicik alkol üretimini bile günah olarak saymak gerekir ki, bundan saçma bir şey olamaz...

Günahsa, aldığımız alkol en az 2 duble olmalı... Yani kararında olmalı...
İyi ki alkol var...:)

Ömer Hayyam demiş ki:
"ırmaklarından şaraplar akacak" diyorsun,
cennet-i ala meyhane midir?
"her mümin'e iki huri vereceğim" diyorsun,
cennet-i ala kerhane midir?
 
yahu tamam da sen vücudun kimyasal tepkisi yüzünden sonradan eser miktarda alkole dönüşen yiyeceklerden veya içeceklerden sorumlu değilsinki, sen onu içinde alkol yok diye yiyorsun veya içiyorsun, vücut onu sonradan alkole çeviriyosa o, senin sorumluluğun altında değil bence, bu biraz demogojiye giriyor...
İslamiyet'te alkol mevzusu açıktır, evet dediğin gibi küçüğü de büyüğü de günah, cola konusunda ise bişey diyemiycem, içinde alkol var mıdır, yokmudur bilmem...
ayrıca alkolün vücuda hiçbi yararı falan yoktur, kendinizi kandırmayın, ben de içki içiyorum tamam eywallah ama bu gibi tesellilere gerek yok yani, bi bok yararı olmayan şeyi ikide birde yararlıymış gibi göstermeye de çalışmayın...
 
1. Mesajımda, yeşil yobazlara yaptığım göndermeyi anlamamışsın...:)

2. Az miktarda alkolün; vücudumuza, özellikle kalbe (bilhassa viski) yararlı olduğunu tüm dünya kabul ediyor...

Umarım Mayoclinic'e de karşı çıkmazsın...:) Aşağıda minik bir alıntı yaptım.
İşte belge:
Moderate alcohol consumption may provide some health benefits. It may:

* Reduce your risk of developing heart disease, peripheral vascular disease and intermittent claudication
* Reduce your risk of dying of a heart attack
* Possibly reduce your risk of strokes, particularly ischemic strokes
* Lower your risk of gallstones
* Possibly reduce your risk of diabetes

Haberin tamamı: http://www.mayoclinic.com/health/alcohol/SC00024
 
ben daha bir tane bilim insanının çıkıp ta "az miktarda alkol bünyeye faydalıdır" dediğini ne duydum ne gördüm, "bi kadeh şarap için" diyolar, onun da açıklaması; üzümün içinde bulunan maddeden kaynaklanan birşey, şarap içme, üzüm ye aynı şey ;)
senin alkolü sevmene karışacak değilim, kimse de karışamaz zaten fakat bu "yararlı" muhabbetini önceden de yapmıştın yanlış hatırlamıyosam o zaman da demiştim...
yararlı olan birşeyi tüketmemek sağlıksızdır dimi, vücuda illaki zarar getirir, alkol kullanmayan bi insan ne gibi zararlara maruz kalır?
 
db demiş ki:
alkol almamak yobazlıksa ben yobazım ala ala... benden de çok var bilesiniz :D :D :D
Yine yanlış anlama yine genelleme...:)

Kast edilen kişiler; alkol kullanmayı cehennemlik bir günah olarak addeden, cola'da bile alkol var diyerek alkol üzerinden din tüccarlığı yapan yeşil yobazlardır.

Kapito?
 
Kalbe faydalı iddiası bilimsellikten uzak

Az miktarda tüketilen alkolün kalp-damar sağlığına iyi geldiği iddia ediliyordu. ABD'deki California Üniversitesi ile Kanada'daki Victoria Üniversitesi'nin araştırmaları bu iddianın doğru olmadığını ispatladı. Alkolün kalbe etkileri konusunda yapılan 89 bilimsel araştırmayı inceleyen uzmanlar, bu çalışmalardan 82'sini metodolojik açıdan kusurlu buldu. İçkiyi bırakanlarla az miktarda alkol kullananların karşılaştırıldığı çalışmalarda 'içkiyi bırakanlar' başlığı altında ele alınan grubun, ağır hastalıklar nedeniyle tıbben alkolü terk etmek zorunda kalan insanlardan oluştuğu tespit edildi. Karşılaştırma için alkol kullanmayan insanlar arasından örnekleme yapılması gerektiğine dikkat çeken bilim adamları, 89 araştırmadan 7'sinde bu kurala uyulduğunu aktardı. Bu 7 araştırmada da içkinin kalp sağlığına herhangi bir koruyucu etkisinin olmadığı sonucu çıkmıştı.
 
Damarları sertleştirerek kalp krizi ve felç riskini artırıyor. Cinsel açıdan da çeşitli sorunlara yol açıyor. İçki, anne karnındaki bebekleri bile olumsuz etkiliyor. Yapılan araştırmalar, annesi alkol kullanan bebeklerin yüzde 46'sında hormonal ve cinsel işlev bozukluğu, yüzde 41'inde duyma kaybı, yüzde 33'ünde ortopedik arıza, yüzde 29'unda kalp sorunları ve yüzde 25'inde görme kusuru yaşandığını ortaya koyuyor. Yeşilay'ın raporu, içkinin sürekli artan aile facialarındaki rolünü de ortaya koyuyor. Buna göre boşanmaların ve kadın dövme olaylarının yüzde 70'i eşlerden birinin alkolik olmasından kaynaklanıyor. İntihara teşebbüs edenlerin yüzde 90'ı, cinayet işleyenlerin yüzde 85'i, hırsızlık yapanların yüzde 71'i ve tecavüz olaylarına karışanların yüzde 50'si alkol bağımlısı.
 
kosovian demiş ki:
kuranda "alkol haramıdr" diye bir ifade görmedim.peygamber alkolü rezil arabın birine haram etmiştir.

2/219:Sana içkiyi ve kumarı sorarlar. De ki: “Onlarda hem büyük günah, hem de insanlar için (bazı zahiri) yararlar vardır. Ama günahları yararlarından büyüktür.” Yine sana Allah yolunda ne harcayacaklarını soruyorlar. De ki: “İhtiyaçtan arta kalanı.” Allah size âyetleri böyle açıklıyor ki düşünesiniz.

4/43:Ey iman edenler! Sarhoş iken ne söylediğinizi bilinceye kadar, bir de -yolcu olmanız durumu müstesna- cünüp iken yıkanıncaya kadar namaza yaklaşmayın. Eğer hasta olur veya yolculukta bulunursanız, veyahut biriniz abdest bozmaktan gelince ya da eşlerinizle cinsel ilişkide bulunup, su da bulamazsanız o zaman temiz bir toprağa yönelip, (niyet ederek onunla) yüzlerinizi ve ellerinizi meshedin. Şüphesiz Allah çok affedicidir, çok bağışlayıcıdır.

5/90:Ey iman edenler! (Aklı örten) içki (ve benzeri şeyler), kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak, şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz.

5/91:Şeytan, içki ve kumarla, ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık vazgeçiyor musunuz?
 
açıkçası büyük ölçüde yamuldum.fakat içkinin tek başına geçtiği ifadelerde direk bir haramlık durumu söz konusu değil. daha çok içki + kumar gözüme çarpıyor.daha dikkatli bir şekilde yeniden okumam lazım demek :)
 
ukalalık yapmak istemem, bu konunun uzmanı da değilim, alim de değilim ama bu kadar açık olan birşeyi görmediğin için yukarıdaki mesajı attım, şimdi düşüncen değişmiştir umarım...
ben de o meredi kullanırım fakat bi onun günah olduğunu bilerek kullanmak var, bi de günah olduğunu inkar edip kullanmak var, günah olduğunu bilip kullanmak, günah olduğunu bilmeden veya inkar ederek kullanmaktan daha iyi birşey bence...
yine kendi bildiğim kadarıyla söylüyorum; kuran-ı kerim'de "bu kesin haramdır" tarzında söylemler geçmez, eğer bir kavram hakkında "yapmayın, etmeyin, kullanmayın, uzak durun, vazgeçin" tarzında söylemler geçiyorsa zaten o bahsedilen şeyin haram olduğu anlaşılır, yani okurken bazı şeyleri kendin çıkarman gerekir, inşallah yanlış şeyler söylemiyorumdur, bu konular hassas konular...o yüzden önce okuyup, bilgi sahibi olunup sonra yorum yapılmalı...
 
Tabiki helaldir...:)

Üzüldüğüm bir nokta var:
Türkiye'mizde büyük bölümü bira olmak üzere kişi başına yıllık içki tüketimi 13 litre.

Ülkemizde kola-gazoz tüketimi ise 28 litre.

İngiltere’de ise 18-24 yaş kızların bile yıllık içki tüketimi kişi başına 203 litre...
Almanya'da ise kişi başına sadece bira tüketimi 110 litre...

Bu kadar çok içip sağlığını mahveden Batı Dünyası için çok üzülüyorum .... :cry:
 
içki üstün medeniyet oluşturmada, zenginlik ve refah içerisinde yaşama bakımından yararlı mıdır yani? bu zihniyetle hiç bi yere varamayız. bu zihniyetteki kesime göre modernlik ve gelişmişlik ancak içkiden veya kıç baş açmaktan ibaret olur.
 
piyanist bu konuda hep değişik yorumlar yapıyon :)
napsın yani insanlar, avrupadaki içki tüketim seviyesine ulaşmak için hırs mı yapsınlar, niye böyle bi kıyaslama yapma gereği duydun ki, ülkemiz zaten çoğunluğun müslüman olduğu bir ülke ve alkol kullanmayan çoğu insan inanışları yüzünden alkol kullanmıyordur bence, sence çok mü anormal bizim onlardan bu konuda geri kalmamız, ayrıca hiç te öle ah-vah çekilcek, dert edilcek bi geri kalmışlık değil bence bu
ülkemiz insanı daha fazla içtiğinde daha mı mutlu olucan, anlamadım ki :)
 
josephking demiş ki;
5/90:Ey iman edenler! (Aklı örten) içki (ve benzeri şeyler), kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak, şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz.
5/91:Şeytan, içki ve kumarla, ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık vazgeçiyor musunuz?

sanırım daha açık ve net olamaz! :)
 
Geri
Üst