Referans Monitör Tavsiyesi

1000 tl Türkiye fiyatlarını konuşuyorsak ve sıfır alınacaksa hs50'den başka alternatif zor gibi, Prodipe'lerin 5"'leri de o fiyatlara güzel. M-Audio'lar bass ağırlıklı, pek referans sayılmazlar çünkü midrange-tiz bölgelerde zayıflar. AV-40'ı kullandım ama 3 gün sonra iade edip hs50 almıştım, av40'lar bass konusunda çok zayıf ve aşırı bi boomy denen uğultu soundu var, cevaplayamadığı frekansları bu şekilde yansıtıyor sanırım. Akustik düzenlemem mükemmel olmasa da iyi durumda şu an aynı odada JBL LSR308 kullanıyorum herşey yolunda :) İkinci el bulunabilirse LSR305'leri de değerlendirin, JBL'ler bu yeni serileri ev kullanıcılarının da alabilmesi için uygun fiyattan piyasaya sürdü ve yabancı forumlarda hep övgüyle bahsediliyor, pırıl pırıl net bir duyum, geniş bir stereo imaj isteyenlere tavsiye ederim...
 
KRK Rokit 5 de alabilirsiniz ama TR fiyatini bilmiyorum.
Ingiltere'deki en ucuz monitorlerden biri. Hatta HS50'den bile ucuz olmasi lazim :D
Tabi ki bir VXT serisi degil ama ev icin isinizi hayli hayli gorur.
HS50'den daha guzel, dans muzigi icin :)
 
Ben raf tipi düzgün 2. el hi-fi seçeneklerine bakmanızı öneririm.

Referans monitörü adı altında satılanlar maalesef çöp. Ama aynı fiyatlara hi-fi diye geçen ama dengeli ses veren bir sürü seçenek var.
 
Siz zaten 1000 lira civarı bütçe ayırdığınızı söylemiştiniz. Tanju Bey'in dediği düşük bütçelere istinaden, yani 300-400 liralık ref. monitör diye aldığınız şeye kıyasla, aynı fiyatlara 2. el alacağınız hi-fi bir monitörün çok daha iyi olacağı şeklinde. Ha, hi-fi dünyası da devasa bir dünya. Örnekler bitmez yani.
 
Uzmanı değilim. HS50m kullanmadım. Ancak Zensor'ları herşey için kullanıyorum.

Basit bir cevap: HS50m'e kıyasla muhtemelen müzik dinlerken daha fazla keyif alırsınız (Zensor'lar boylarına göre çok iyi bas veriyorlar) ama tüm tiz detayları belki aynı şekilde alamazsınız..

HS50m ve Zensor'un frekans tepki diyagramlarını da buldum. Benim acemi gözlerime göre (düşük frekanslar dışında) çok da ciddiye alınacak farklar yok gibi. Bilen birileri yorumlarsa ne güzel olur.

Bir onkyo receiver'ın ne kadar flat olduğu ise başka konu tabii. Ancak bunlarda ıvır zıvırı by-pass eden pure audio diye bir mod da var. Şahsen ben pure audio'ya basınca (muhtemelen EQ kullanmadığım için) çok da fark duyamıyorum.

yamaha-hs50m-frequency-response-graph.gif

712Dalifig3 (1).jpg
 
Turkiye fiyatlarina baktim da, gercekten monitor onermek imkansizlasmis. Yalniz Hi-Fi Audio konusundaki yorumlara da pek katilmiyorum.
Elde edeceginiz sonuclar icin sisteminizi cidden iyi tanimaniz lazim.
Akustik konusuna hic girmiyorum gercek akustik demek dehset masraf cunku, ekipmanlarinizdan kat kat fazlasini harcamaniz lazim :D
Sanatciyi intihara surukler bu vergi oranlari.

Ingiltere'de yasiyorum Pound 4 TL diyebiliriz. Bu kosullarda bile bir cok monitor Turkiye'nin neredeyse 3'te birine denk gelebiliyor.
Nefret ettiriyorlar insani kendi ulkesinden.

Bende Technics Setup var SA-AX 710AVR + Jamo BX200A Cab, zamaninda araba parasi ediyordu.
Aldigim sonuclar kesinlikle ama kesinlikle ref monitor ile kiyaslanamaz.

1500 TL+ butce belirleyin caninizi disinize takin ama kalburustu bir monitor alin.
2-Way monitorler de bir yere kadar sonucta, 6.000 TL'lik bir monitor de alsaniz 3-Way ust duzey monitorler ile kiyaslanamaz.
Bass Portlari ise tamamen sacma sapan bir mimari. Alt frekans yerine camur uretiyor...
 
Bitmiş ürünü kim ref monitörden dinliyor? Hiç kimse…
Eğer tüm frekansları gerçek halleriyle veren bir monitör almayacaksanız, ki oldukça pahalıya patlayacaktır, o zaman hiç değilse insanların sonradan dinleyeceği hoparlörlerle miks/mastering yapmak daha mantıklıdır.
HS-50M kötü bir ref monitörü, kendine göre bir rengi ve tonu var.
Ayrıca diyelim ki NS-10M buldunuz ve aldınız. Eğer böyle flat monitörlerin esas ne işe yaradığını ve nasıl kullanacağınızı bilmeden de doğru sonuçlar almak imkansız. Flat ref monitör kullananlar genellikle bu monitörlerde aldıkları sonucun hi-fi da nasıl duyulacağını ezbere bilirler ve ona göre davranırlar. Yani bu iş iyice bir tecrübe işi, yoksa flat monitör sahibi olmakla miksi garantiledim diye düşünmeyiniz.
 
Axe-fx ile kullanıp amp modellemelerini flat bir şekilde duyarım diye düşünüyordum fakat Türkiye de bu işi yapabilmek için en az 3000 tl şart gibi duruyor sanki.

Combo amfinin fx-return den takılmaya devam etmek daha mantıklı gibi sanırım. Yazılanları okuyunca HS-50M ayarında bir monitör almak parayı çöpe atmak gibi geldi.Yanlış mı anlamışım acaba?
 
Ya yok işte, konuşma dallanıp budaklanınca öyle anlaşılabilir. HS50 ile oturup albüm yapıp da yayınlamayın tabi. Ama Axe-fx vs. aletler için gayet uygun, hiç de çöpe atmak vs. değil. Hep de HS50 muhabbeti geçti, aynı fiyat aralığında başka 5" referans monitörü yokmuş gibi. Presonus'lar var, Esi'ler var, Prodipe'ler var, hele de Adam'lar var, Genelec'ler var, Dynaudio'lar, Eve'ler var. Var oğlu var.

Arkadaşlar zaten (genel için konuşuyorum) ses mühendisi değilsiniz, herkes evde albüm yapma derdine düşmüş gibi konuşuyor. :) Lütfen ihtiyacınızı belirleyin, ona göre konuşun.
 
O zaman yanlış anlamışım. :) Benim ihtiyacım olan şey evde kendi demolarımı yapabilmek. Bir de tabi Axe-Fx ile çalarken içerisinde ki amp. modellemelerini monitörün flat işmlemesi vs.

Genelde videolarda Axe-Fx ile HS50 gördüğümden ben öyle örnek verdim. :)
 
Bence bu seviye için fazla ince eleyip sık dokumanıza gerek yok. Hi-fi ses sistemleriyle bir süre uğraştım, çok geniş bir dünya. Her amfi her hoparlörle uyum sağlayamıyor, iyi amfi bulmak dert, iyi kolon bulmak dert. Pasifler genelde 2. elde çok yıpranıyor, körükleri gidiyor. Bunları taşımak dert, yer kaplarlar. Amfi diyip geçmeyin 5-10kg filan oluyorlar. Doğru sistem güzel sonuç verir ama inanın şu aşamada gerek yok. Bir de pasif sistemlerin sinyal gürültü oranları düşüktür. Belli miktar volume açmadan düzgün sonuç alamazsınız ama near-field monitörlerde öyle bir sıkıntı olmaz.

Hi-fi kafası bambaşka bir kafa. Gerçek bir hobidir ve emek gerektirir. Bence Hs50m veya biraz daha verin M Audio Bx8a alın. Hepsini az çok denedim. Bx8a bu bütçede güzel bir seçim. 8" sayesinde bas konusunda daha iyi sonuç verecektir. Mix olarak değil de duyum olarak ben simülatörlerle iyi sonuç aldım, müzik dinlemede de başarılıdır. Gayet fiyat/performans ürünüdür. Hs50m bas duyumu konusunda pek iyi değil, zaten en çok eleştirilen noktasıdır ama genel olarak geniş aralıkta transparan bir ses sağlar. KRK veya Mackie de önermek isterdim ama bx5a ile aynı fiyata satılmalarına rağmen, Türkiye fiyatları x3 civarında.

Yalnız aktiflerde de durum bu kadar basit değil. Mükemmel duyum için Adam, Genelec gibi üst düzey monitörlere, hatta çok düzgün akustik düzenlemeye ihtiyaç var. İnanın şu an bx8a bile size cennet gibi gelecektir.
 
Hi Fi? İkinci el olmak şartıyla söz konusu bütçeyle örneğin bir Onkyo receiver ve bir çift de Dali Zensor 1 alabilirsiniz..
Üstadım bende E-Mu 0404 ses kartı var, bu Zensor kabinlerden ve bahsettiğiniz reciverdan alsam, bunları Pc bağlantısı içinde, E-Mu 0404 ses kartı üzerinden çıkıp bağlantı yapabiliyor muyuz? Benim ses kartta hem aktif monitör için hem de 2+1gibi sistemler için ayrıca stereo çıkış mevcut.
 
Üstadım bende E-Mu 0404 ses kartı var, bu Zensor kabinlerden ve bahsettiğiniz reciverdan alsam, bunları Pc bağlantısı içinde, E-Mu 0404 ses kartı üzerinden çıkıp bağlantı yapabiliyor muyuz? Benim ses kartta hem aktif monitör için hem de 2+1gibi sistemler için ayrıca stereo çıkış mevcut.

Evet herhangi bir recieverı ya da hifi sistemlerinin pre/power amfisini line çıkışı ile Emu'a bağlayabilirsiniz. Bu aynı cd çaları cihaza bağlamaya benzer.
 
Üstadım bende E-Mu 0404 ses kartı var, bu Zensor kabinlerden ve bahsettiğiniz reciverdan alsam, bunları Pc bağlantısı içinde, E-Mu 0404 ses kartı üzerinden çıkıp bağlantı yapabiliyor muyuz? Benim ses kartta hem aktif monitör için hem de 2+1gibi sistemler için ayrıca stereo çıkış mevcut.

CoolDog'un da belirttiği gibi "evet". Örneğin benim Onkyo txsr700E'da 9 tane cihazı bağlayıp ön panelden seçebilir, aynı anda da iki farklı input'u farklı iki hoparlör çiftine (zone özelliği) yönlendirebilirsiniz.

Ve benim Roland Quad Capture'ın normalde aktif monitör için kullanılan analog çıkışları tam olarak da CD girişine bağlı.

Ses kartının (eğer varsa) dijital çıkışını bağlama imkanı da var. Ancak benim emektar receiver o durumda sanıyorum yetersiz kalıyor. Gecikme oluyor.

Bu arada ben cihazımdan memnunum ama siz başka receiver'ları da inceleyin tabii. Özellikleri (ve fiyat) açısından daha uygunları da olabilir.
 
Son düzenleme:
Geri
Üst