Gitar ve Ekipmanı hakkında (sorunlarınız)

squall5 demiş ki:
adam farklı tel takıldığı için ve köprünün havaya kaldktığı için şikayet ediyor, siz telleri indirmek için, köprünün tamamen indirilen yerlerinden bahsediyorsunuz? bence sorunun farklı tel takıldığı için köprü havaya kalkmış ve arkadan vidaları sıkması lazım.

Merhabalar...dostum farklı tel takılsada floyd rose yada bu gibi sistemlerde böyle bir durum ortaya çıkmaz...çünkü sonuşta olay dengedir ve dengede mevcuttur...Buyüzden hemen öyle arkadaki yaylara saldırılırsa 5 tel değişiminden sonra o yayların sıkacak yeri kalmaz ;) Akord eden cocuk belliki bu sistemden bi haber (muhtemelen sabit eşik kullanıcısı),yardım etmek istemiş ama sistemi bilmediğinde her teli akort edip yukarı birdaha baktığında akordun düştüğünü görmüş yine sıkmış yine sıkmış derken malum köprü kalkmış....Yapılması gereken tellerin tamamen gevsetilip köprüyü sabit tutarak yeniden akord edikmesi...Yaya maya gerek yok öle hemen....saygılar
 
squall5 demiş ki:
adam farklı tel takıldığı için ve köprünün havaya kaldktığı için şikayet ediyor, siz telleri indirmek için, köprünün tamamen indirilen yerlerinden bahsediyorsunuz? bence sorunun farklı tel takıldığı için köprü havaya kalkmış ve arkadan vidaları sıkması lazım.

Yanlız sabit köprü gitar? Farklı tel takınca nasıl köprü havaya kalkıyor? Bizim tam okumadığımla şikayet ediyonda sende tam okumadın sanırım.
 
Sabit körpü hareket ediyor diyorsun yani? Neden o zaman sabit diyorlar. Neyse gereksiz tartışmaya döndü. Ben hala telle filan alakası olmadığını düşünüyorum.
 
Sabit köprüde kol filan yoktur. Sat 10 Bridgede filan dediğin gibi tek yönlü hareket vardır. Ha sabit köprüde hareket eder ama onu sen ayar çekerken yaparsın. Telle imkansız bişey.
 
:D. hangi köprüden bahsettiğinizi tam anlayamadım. tam ismini söylerseniz bakayım köprünün resimlerine ona göre birşeyler söyleyeyim:D eğer sabit köprüyü arkadaki yaylar çekmiyorsa benim çakma strattaki tremoloyu bastırınca köprü nasıl hareket ediyordu?
 
squall5 demiş ki:
:D. hangi köprüden bahsettiğinizi tam anlayamadım. tam ismini söylerseniz bakayım köprünün resimlerine ona göre birşeyler söyleyeyim:D eğer sabit köprüyü arkadaki yaylar çekmiyorsa benim çakma strattaki tremoloyu bastırınca köprü nasıl hareket ediyordu?

Ha şöle :D Sen böle sor burda herkes yardım eder ;) ama adam ne diyor siz ne diyorsunuz,soruyu anlamadan ce3vaplıyorsunuz vs demen önce bir düşün bakalım bu adamlar kafadanmı sallıyorlar yoksa bir bildiklerimi var diye ;)

Herneyse senin çakma stratttaki köprü sabit değil oyüzden oynuyordur,arkadaşın bahsettiği tremolo eşik sistemiyle aynıdır...Sabit eşikli gitara örnek ise bir Les Paul olabilir mesela...Değil tremolo kolu yangın alarmı kolu taksanda yerinden milim oynatamazsın bu eşikleri :D Yayları yoktur direkt ağaca montedir çünki.Yine arkadaşında belirttiği gibi ancak köprü ayarı çekerken bu köprüyü yukarı aşağı yada eğik pozisyonlarda konumlandırabilirsinki buda işlevsel bir durum olmadığından hareketli olduğu söylenmez ;)

The End... Sevgiler Saygılar
 
işte ben sabit köprüyü okuyunca les paul köprüsü değil de vintage köprüsü anladım:) özür diliyorum o zaman sizin dediğiniz tam sabit köprü:D lan o gitarın akordunu yapan adam köprüyü niye kaldırıyor acayip yav:D
 
Estafurullah dostum olur böyle şeyler.O arkadaşta o sistemi bilmediğinden sabit köprü mantığıyla akortlamaya kalktığı için o şekilde kalkmasına sebep olmuştur...
 
Malesef yayları gevşetip yayları tutan vidaları sıktım ancak değişen birşey yok. Örneğin en kalın telin akordunu yapıyorum aşağı iniyorum diğerlerinin akordunu yapıyorum. En kalın notaya vurunca akordunun kaçtığını gösteriyor ve tekrar akort yapıyorum. Ve sürekli telleri geriyorum. (PC'de AP Tuner var.) Sanırım ondan kalkıyor fakat neden yayları sıkmamın bir etkisi olmadı anlamış değilim.
Resimle izaha çalışırsam tam olarak bu:
dsc00015a.jpg



dsc00016c.jpg
 
bu sabit köprülü bir gitar değil farklı bir floyd rose modeli.
arkadaşım bu işi kendin yapmak istiyorsan gerçekten biraz ugraşıcaksın nasıl yaparım sorusuna gelince
gitarın akordunu yap(köprü kalkık yada inik vaziyette iken) sonra o vidaları gerek sıkarak gerek gevşeterek istediğin konuma getir köprüyü. akordun tekrar kacacak. tekrar akord yapacaksın (akord etme işlemi seni zorluyacak kalın Mİ den ince Mi ye gecene kadar tekrar akordun bozulacak. akord işini dogru seviyeye gelene kadar tekrarlaman lazım) sonra tekrar köprüye döneceksin. köprü gene kalkacak veya inecek yine aynı işlemi tekrarlayacaksın. taaki köprü inip akord tutuncaya kadar. gitarının sık sık akord kacırması muhtemel. ayrıca yeni tel taktıgından gitarın akordu normalden daha fazla kaçacaktır.

ve bir not. eger gitarın standart olan tel kalınlıgını ( 009) değiştirip farklı kalınlıkta tel takarsan tellerin direnci artacagından sapa daha fazla baskı yapacaktır. bu durum gayet normal ve olası. ayrıca tel değiştirdiğin için floyd rose un yükselmesi yada inmesi gayet normal. X6 kullanırken bu durumu fazlasıyla yaşadım. eger cok cok ugrasıp gene beceremediysen şiddetle luthier i tafsiye ederim sana
 
1 - Bak dostum,yukarıda sana nasıl akort etmen gerektiği yeteri kadar detaylıca ben ve bir arkadaşım tarafından anlatıldı...Biraz dikkatlice okursan herkez için daha iyi olmazmı?

2 - Arkadaşlar lütfen bir konuya fakıfsanız o konu hakkında yorum yapın çünki bu tür yanlış yönlendirmeler,istemeden yada bilinçsizcede olsa insanların birşeyleri yanlış anlamasına ve yanlış hareket etmesini sağlar...Ozaman bende gidip tarot forumunda rahatça yorum yapabilirim...
Bakın bu bir floyd rose sistemi DEÐİLDİR!!! Çalışma prensibide mantığıda farklıdır.Floyd rose un aksine bu tek taraflı çalışan TREMOLO sistemidir.Akort etme mantığıda farklıdır herşeyi farklıdır...

Naıl akort edileceğini bir kez daha yazıyorum ve sanırım bu konu artık kapanır...

- Öncelikle köprüyü olmasını istediğin pozisyona getirip sabitlemen gerekiyor (ki bunu nasıl yapacağını yukarıdaki cevaplarımdan birinde sana en basit uygulayabileceğin bir yöntemi örnek vererek anlattım)

- Ardından akordu güzelce yapıyorsun

- En son olarak köprüyü serbest bırakıyorsun...Normal şartlarda bu işlemden sonra KÖPRÜ O POZİSYONDA KALACAKTIR.

- Ha ufak bir ihtimalde olsa çok hafif bir kalkma yapabillir sorun değğildir ama yok arkadaş ben tam insin istiyorum dersen işte ozaman arkadaki 3 yayın takıldığı mekanizmayı gitarın gövdesine tutturdukları,resimde görünen o 2 vidayı köprü istediğin pozisyondan ÇOK ÇOK AZ YUKARIDA olacak şekilde ve mutlaka AYNI ORANDA sıkıyorsun....

- Ardından ilk anlattığım 3 maddeyi tekrarladıktan sonra köprü kesin olarak istediğin pozisyona oturuyor...hepsi bu...En fazla yavaş bile yapsan 5 dakkanı alır bu işlem...öle çok çok zor bişey değil...Denge prensibi mevcuttur biraz durup düşünürseniz mantığı kendiniz anlayacaksınız zaten

Yani o yaylarla floyd rose sisteminde olanın aksine , her akord edişinizde öle çok fazla oynamıyosunuz çünki floyd rose sisteminde o yayların amacı,salınım iki yönlü olduğu için köprüyü olabildiğince güçle aşağıya çekmek ve akord ta ufak kaçmalar olsa bile akordu yukarı - aşağı,sağ ve sol kenarlardanda yukarı - aşağı olmak üzre toplam 6 hareketi birlikte gerçekleştirerek ,bu ufak akord kaçmalarını bertaraf etmek ve dengeyi korumaktır...Yani anlayacağınız Floyd Rose denilen sistem bir tremolo siteminin yanı sıra başlı başına bir köprü modelidir ve farklı işlevlerde üstlenmiştir.Ancak bu tür tremolo sistemlerinde salınım sadece tek yönlü ve yukarıdır artı olarakta sağ ve sol kenarlardada herhangibir oynama sözkonusu değildir buyüzdendirki ,bu sistemdeki yayların amacı dengeyi sağlamaktır köprüyü olabildiğince kuvvetle aşağıya çekmek değil.

Hadi kolay gelsin....

EK BİLGİ: Bir ekleme daha yapmak istedim...bu işlemi 1 kez yapman yeterlidir çünki belirttiğim gibi bu bir FLOYD ROSE SİSTEMİ DEÐİL...Birkere istediğin konuma getir köprüyü. ardından tel değiştirincede telleri teker teker değiştir köprü konumu hiçbirzaman değişmeyecektir...(tabiki bu bilgiyi aynı kalınlıkta tel kullanacağın varsayılarak veriyorum) Yani bu tür tremolo sistemlerde floyd rose gibi akort etmek için sürekli yaylarla oynamak gerekmez!!!

saygılar sevgiler...
 
Floyd rose bir tremolo sistemidir. Hatta başlı başına tremolo sistemi markasıdır. Bu resimdeki ise Floyd Rose sistemi değildir, bildiğimiz vintage tremolo köprüdür.
 
Arkadaşlar gnx3 aldım fabrika ayarlarına döndürdüm pedalı tanıttım ama içindeki fabrika kayıtlarından kurtulamadım :O loop için kullanmayı planladığım recorder kısmında kayıt silme ve kayıt yapmanın nasıl olduğunu anlatabilecek birisi var mı?
 
cevabı buldum arkadaşlar kapatıyoruz açarken devamlı "record" tuşuna basıyoruz kaldırmadan çıkan "format;?" yazısına yine recorda basıyoruz 2 kere.. formatlıyor
 
Ibanez RG320 üstüne bridge pozisyona super distortion taktım. Stock manyetiklere göre oldukça fark etti, özellikle sustain konusunda, fakat sustainimi daha da artırmak istiyorum, neler önerirsiniz
 
Geri
Üst