Aardvark Direct Pro Q10

Merhaba

Aardvark Direct Pro Q10'u birinci elden tecrube etmis biri var mi aramizda? Hakkinda iyi gear review'lar okumama ragmen son kullanicilarin sacmasapan review'lari kafa karistiriyor, mide bulandiriyor. Sermayeyi kediye yuklemeden once bir de buradan arastirayim dedim :) preamp kalitesi ve temizligi ne duzeyde,gerek kurulum gerek kullanim sirasinda ne gibi ciddi problemlerle karsilasilmis, vs vs, bilgisi olup da aktaran olursa sevinirim

sevgiler/saygilar
 
Mahcem saniyorum, alacakti veya aldi. Aardwark'in wordclock'u cok iyi oldugu icin tercih ediyordu. preamplilerini bilmiyorum,zaten o focusrite uzerinden giriyor vokalleri bildigim kadari ile. Hangi sequencer ile kullanacaksan onun forumuna bakarsan, kimlerin ne sorunlarla karsilastigini gorursun :) Bildigim kadari ile uzerindeki converter'ler apogee, lynx kalitesinde olmamakla Maudio, Echo, ST Audio'nun kartlarindan daha iyi, sanirim protools digi 02, MOTU ile es degerde gibi okumustum bazi forumlarda. Icindeki wordclok'u diger kartlarla da senkronlamak icin cok iyi diye duydum. Ben MOTU 828 kullaniyorum, preamplileri simdilik uzmuyor.
 
Evet Mahcem aldi ve sonra bu konuda birsey yazmadi, umarim memnun kaldigi icindir cunku ben tavsiye etmistim...

O zaman bu alet konusunda epey birseyler yazmis ve link vermistik, "arama" dugmesi hizmetinize amadedir. The truth is out there, Agent Mulder ;)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Tesekkurler dostlar. Umarim Mahcem memnun kaldigi icin yazmamistir :) Benim de preamp tercihim focusrite vokal icin. Mixerless sekilde akustik davul kayidi falan gibi multitrack recording yapmak icin kullanacagim aleti, elimde mikser veya kartin kendi preamplari olayi olsaydi Delta 1010'u tercih ederdim aslinda, o ayri.Aardvark'tan oyle muthis preamplar beklemiyorum, benim derdim:
-preamplari gurultusuz olsun, is gorsun
-adam gibi AD/DA converterlari olsun
-bi de adam gibi XP destegi, duzgun calisan driveri olsun,biraz yuklenince surunmesin alet

Iste bu yukaridaki parametreler icin herkes farkli bisiler yazinca ortam karisiyor, insan "the truth is out there.. but so are lies!" diyor kendi kendine :) Neyse, ben en iyisi forumda aardvark konusunda bir sismik arastirmaya daha gireyim :p
sevgiler

Kubilay
 
1) Kullanıcı review'leri şaşırtır, çünkü 50 bin farklı bilgi, beceri ve zeka seviyesinde kullanıcı elli bin farklı konfigürasyonda bilgisayarda elli bin farklı kulağa elli bin farklı şekilde müzik yapmaya çalışıyor, dolayısı ile birisine muhteşem gelen bir özellik diğerine hiç de öyle gelmeyebiliyor. Burada kendine ve çok yakından tanıdığın birkaç kişiye güvenmek durumundasın.

2) XP yüklemesi hiçbir sorun olmadan gerçekleşiyor. Aardvark'ın bütün ürünleri aynı driver'ı kullandığından sistemine toplamda dört birimi aşmamak üzere mesela diyelim iki direct Pro Q10 bir Aark24 bir de 24/96 bağlayıp tek kontrol panelinden hepsine ulaşabiliyorsunmuş filan, ben denemedim. Sadece iki adet Q10'um var, gayet güzel çalışıyorlar(dı, dün birini değiştirtmek üzere geri gönderdim, yenisini bekliyorum, o da cihazda bir sorun olduğundan değil, benim pimpirikliliğimden. PCI kartlardan biri revizyon 5 diğeri 4 idi, ben kıllık yapıp ikisini de revizyon 5 isterim dedim, burada koşulsuz müşteri mutluluğu olayı standart olduğu için "eh peki, versiyon 4'ü gönderin size versiyon 5 gönderelim" dediler, cihazları ABD'den aldığım için bazı gümrük evraklarının gelmesini beklemek durumundaydım, şımarıklık yapıp "Gördünüz mü şimdi? Cihazı geri de gönderemiyorum, evraklar gecikiyor, işim yarım kaldı, ne yapacağım ben şimdi?" dedim, satıcı firmadan da "siz de evraklar gelene kadar cihazları kullanın, tamamlanınca gönderirsiniz, biz size yenisini gönderir eskisini de üreticiyle aramızda hallederiz" dediler, sonuçta burada müzik büyük endüstri, firmalar profesyonelleri küstürmek istemiyor, dolayısı ile o arada evraklar tamamlanana kadar ben de iki üniteyi bağladım bilgisayarıma kullandım, hiç de sorun olmadı, zımba gibi çalıştılar).

Kartı Sonar 3'ün en son update'i ile beraber ASIO modda kullanıyorum. Latency diye birşey sözkonusu değil zira kartın direct hardware monitoring özelliği var. Kendi software mikseri üzerinden direkt miksaj yapıp özel monitör çıkışına stereo miks gönderebiliyorsun. Q10'daki Direct monitoring ve kayıt/okuma hattından bağımsız kendi iç monitör miksajı özelliği olayı koparmakta. Kayıt esnasında büyük rahatlık, daha önce bu iş için patchbay'de sinyal bölüp oradan hardware miksere veriyordum, oradan kulaklık amplisine filan. Ölüm. Şimdi resmen monitör çıkışları ver kulaklık amplisine direkt. Zınk. İş bitti. Ayrıca bir de diğer 8 analog çıkışın ikisini monitoring'e harcamıyorsun.

3) Cihazın konvertörleri açık söylemek gerekirse öyle high-end Apogee Prism Lynx standardında değil, Burak'ın dediği gibi. Ama Delta 1010'lerden veya diğer bütçe pro/yarı-pro kartlardan bariz bir şekilde üstün, bunu söyleyeyim, Q10 daha hoşuma gidiyor benim.

Bu arada bir parantez açayım: Delta 1010 çok iyi bir modül, ben hiç almadım ama kullanan arkadaşım var, onda çok dinledim. Ancaaak.... eğer PC kullanıcısıysan ve 8 kanaldan yukarıya çıkmayı planlıyorsan 1010'u unut. XP driver'ları çoklu birim kullanımını desteklemiyor, saçını başını yolarsın. Sound On Sound forumlarında o konu ile ilgili iki yıldır devam eden bir başlık dahi var "M-Audio's Deceitful Advertising" (M-Audio'nun Yanıltıcı Reklamı) adı altında, istersen git bul o başlığı bak, ben en son baktığımda M-Audio cephesinden hiçbir yeni haber yoktu. 1010 tek başına ise sorun yok, ama iki veya daha fazlayı aynı makinaya bağlamaya çalıştığın anda mavi ekranlar da başlıyormuş görünmeye. Eğer Mac kullanıyorsan sorun yok. (Compel'deki arkadaşlar ne der bu hususta acaba? M-Audio'yu TC'de pazarlayanlar onlar, bu konuyu deneyip denemediklerini bilemiyorum.)

Dönelim Aardvark Q10'a:

Ben resmi olarak iki adet Q10'u aynı makinada kullandım ve kullanıyorum, hiçbir sorun da yok, 16 kanal. Hatta ileride bir adet de Aark24 alabilirim, Adat optik giriş çıkışlarından faydalanmak için, her ne kadar şu anda ihtiyacım olmasa da. 32 kanala kadar yolum var nasıl olsa.

4) Cihazın iç wordclock'u çok güzel. Kesinlikle takar takmaz hissediyorsun. Eski kayıtlarım biraz daha güzel okunur oldu, dolayısı ile "ah, eğer bununla kaydetmiş olsaydım demek ki daha hassas olacaklardı" demeden kendimi alamadım. Clock olayının önemini o kadar güzel anlatıyor ki, şu an aklımda bir Apogee Big Ben Sync Generator almak dahi var, ciddi ciddi düşünmekteyim bütün sistemi öyle bir kaynaktan senkronlayayım diye. Zira benim Focusrite Trakmaster'da da dijital çıkış kartı var, bundan sonra alacağım modüllerde de büyük ihtimaller dijital opsiyonları koyduracağım, o yüzden sağlam olur diyorum. Acelesi yok ama.

5) Q10'un Mic Pre'leri gayet güzel. Tabii öyle Focusrite, Avalon, SPL'in channel strip'leri kadar karakterli değil, ama "doğru" diyeyim. Burada hemen şunu belirteyim, son yaptığım davul kayıtlarımı Soundtracs Topaz mikserin mic pre'leri üzerinden Terratec EWS88MT kartın girişlerine girmek suretiyle yapmıştım, zaten orada kanal sıkıntısına girince Aardvark'ları almaya karar verdim. Ondan sonra da bir daha o çapta bir kayıt yapma durumunda olmadığım için Q10'ları aynı seviyede deneme imkânım olmadı. Ama yaptığım bireysel kayıtlar ve playback'lerden görülen o ki kart ciddi ortamlarda ciddi kayıtları rahatlıkla kaldırabilecek seviyede. Öyle ucuz Yamaha mikser preamplileri gibi ölü donuk bir sesi yok. Hele o ucuz Behringer mikser ayarı ürünlerle kıyas kabul etmez diyebilirim. Hoş bir tatlılık var kaydedilen seste, tabii bu kişiden kişiye değişir, zevkler renkler meselesi. Ama benim kesinlikle hoşuma gitti.

8 analog kanalın tamamında hem mic hem de line girişi var. İlk dört kanalda +48V Fantom voltajı ve AD öncesi insert send/return var. 7 ve 8. kanallarda, mic ve line'ın yanısıra yüksek empedanslı direkt enstruman girişi de var (yani üç fonksiyonlu girişler). Ayrıca bütün analog kanallarda AD önünde yüksek sinyallerde ekstra headroom ihtiyacını karşılayabilmek için analog pad devreleri mevcut, bu analog pad'ler dijital olarak software kontrol panelinden kontrol edilebiliyor. Çok zekice. Dolayısı ile mesela özellikle davul kaydı yaparken sinyal çok kuvvetli gelirse araya compressor/limiter patch etmek yerine ekstra 8dB veya 15dB pad koyup kırpılmayı engelleyebilirsin, aynı zamanda kayıdı da ön kompresyon ile bozmak zorunda kalmazsın filan. Aynı klasmandaki diğer kartlarda pek olmayan özellikler bunlar.

6) Gürültü konusunda review'lerde ben de bazı dudak bükmeler okumuştum, "yahu bu kadar güzel kart, sesi şöyle güzel böyle güzel, ama 96kHz'deki gürültü seviyesi... hayret, 24 bit'te en iyi ölçebildiğim gürültü seviyesi -97dB oldu" gibisinden. Vallahi ben 96kHz kayıt yapmadığım için bilemeyeceğim, o kadar anorak değilim işin açıkçası, benim kullandığım kadarıyla kartın neticesi süper, gürültü diye birşey farketmedim ben yaptığım 24/44.1 kayıtlarda, daha yüksek yoğunluğa yaptığım müzikte gerek yok. Ayrıca 24/96 kayıt yapsam da o gürültüden rahatsız olacağımı sanmıyorum. -97dB'den daha iyi gürültü oranı olan bir sisteme ihtiyacım olsa zaten Q10'larla Swissonic'lerle ne uğraşayım, bir üst "premier" ligden ürün alma yoluna giderim, onun da sonu yok. Bir yerde durup müzik yapmaya başlamak lazım.

Sonuçta teknik standardın yüksekliği benim için de vazgeçilmez, ama müziğin artistik içeriği ve bütünlüğü teknik bütünlüğünden önde gelir benim için. Klasikleşmiş yığınla şarkı albüm gösterebilirim sana içi cayır cayır teknik hatalarla dolu olan. Eagles'ın "Hotel California"sı, David Bowie'nin "Sound And Vision"ı, Queen'in "Bohemian Rhapsody"si filan, otursak da dinlerken göstersem sana saniye saniye kare kare hataları, editler yapılırken arkada bırakılan pislikleri. Ama bunlar o şarkıların klasik olmalarını engellemeye yetmemiş. Demek ki fazla da pimpirikli olmamak lazım.

O review'leri yapan vatandaşların müzikal yaratıcılıkları ve beklentileri de ayrı bir tartışma konusu, onlar için iyi olan herkes için iyi olur anlamına gelmiyor. Al mesela, ben de burada bir review yapıyorum ve belki de birkaç kişi benim yorumlarımı okuyarak ürünü alacak veya almayacak. Oysa bu insanlar benim yaptığım müziğin bir dakikasını henüz dinlemiş değiller. Benim için doğru olanın sizin için doğru olacağı ne malum? Olaya bir de öyle bakmak lazım. İnsan kendine güvenmek zorunda bir noktadan sonra.

7) Müşteri desteği gayet güzel ve hızlı. Ben cihazları yüklemeden önce bir email düşüp "kartları tek tek yüklemek mi iyidir, yoksa hepsini aynı anda mı?" diye bir soru sordum, aradaki 6-7 saat zaman farkına rağmen birkaç saat içerisinde upuzun bir özel email geldi teknik departmandan, hem benim sorumun cevabını hem de çoklu ünite kullanımında işe yarayacak bir yığın üçkağıdı anlatmışlar. Monitoring yönlendirmeleri, clock-syncing, eğer sistemde başka kartlar da varsa onlarla nasıl uydurulur filan. Gayet hoş.

8 ) Netice olarak, eğer beklentilerin yukarıda yazdığın gibiyse söyleyebileceğim şu: HİÇ DURMA, FİYATLAR BU CİVARDA VE DOLAR BÖYLE DÜŞÜK İKEN AL!! Hem de iki tane kapat, tak makinene, pişman olmazsın. Davul kaydı olayına girecek insana 8 kanal yetmiyor. Bana yetmedi.

İyi şanslar.



Aardvark Direct Pro Q10


http://www.aardvarkaudio.com
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
Valla cok kapsamli bir review olmus, cok tesekkur ediyorum hemen :) hem alet kaliteli hem de musteri destegi iyi olduguna gore bir cift almak farz oldu :D Kullanici yorumlarina gayriihtiyari takilip kaliyorum bazen..bazi adamlar var, aletin birseyine kil oldu mu binbir tane daha kulp takmaya ugrasiyorlar, onlari zaten kaale almiyorum/almamaya calisiyorum ama insanin motivasyonunu olumsuz etkiliyor bu tip adamlar:) Dedigin gibi bilgi/beceri/zeka duzeyi ve kullanim sekli kisiden kisiye degisiyor. 24bit/48khz benim isimi goruyor, eh o modda sorun yoksa no problem. Benim aklim bu karta yatti sonucta, mixerless cozum icin en uygun secenek gibi gorunuyor fiyat/performans bakimindan.

Delta 1010 olayina cok killandim, iste bazen boyle urun piyasaya surulurken sunu support eder bunu yapar seklinde vaatler yerine gelmeyince kotu oluyor. delta1010 hesapta aardvark q10 gibi 4 taneye kadar takilasi kartlar.

Simdi asil sorun: ben bu aleti bana en yakin distributorden (ki Singapurda ve de adamlar neredeyse zzounds,musiciansfriend.com fiyati cekiyorlar, ne gusel) alsam, evde desktop PC beslemedigimden Turkiyeye donene kadar birkac ay deneme imkanim yok.Bir ariza tesbiti durumunda firmayla papaz olmak var, yok sizden kaynaklandi yok bilmemne falan. biraz risk var yani. Turkiyeye dondugumde Amerikadan siparis versem paket mudurlugunde surundururler adami, bir de astari yuzunden pahaliya gelir..Acaba diyorum Aardvark urunlerini TC'de satan bir firma mevcut mu?websitesinde yok gorunuyor gerci ama....

selamlar,

Kubilay
 
Sağol Burak, me gustan los Aardvarcos mucho :D

Kubi,

TC'de Aardvark satan bildiğim kadarıyla yok. Ben http://www.sweetwater.com 'dan aldım. Sana tavsiyem adamlara webden online sipariş vereceğine telefon et satış temsilcisiyle görüş öyle sipariş ver, hatta eğer başka almayı düşündüğün ekipman varsa onların hepsi için toplu bir teklif al ve indirim iste, öyle toplu alışverişlerde indirim yapıyorlar her yerde. Ama ağlamayana emzik yok biliyorsun ;)

Ayrıca eğer aldığın ürünlerde bir sorun çıkarsa ürünün gelişinden itibaren birkaç gün içerisinde şikâyette bulunursan ürünü yenisiyle değiştiriyorlar kurye parası kendilerinden (bana olduğu gibi). Sweetwater öyle, ama diğerlerini bilemem. Zaten onlar da FedEx ile gönderecek, gümrük işlemlerini FedEx halleder, sen uğraşmazsın.

Ama eğer direkt bir dükkandan alacaksan git oradan direkt al, bir sorun çıkmaz. Sana garantiyi veren üretici, satıcı değil. Ürünü Aardvark'a register et, satıcı ile bir sorun olursa üreticiye yazarsın, onlar çözer. Bu dönemde firmalar çok dikkatli, zira bir kötüye çıktı mı firmanın adı, net community'de hemen her tarafa yayılıyor. O yüzden bir endişen olmasın. Sen yalnız pro takıl konuşurken, daha fazla indirim alırsın.

Kolay gelsin.
 
FedEx ile gönderilecek, gümrük işlerini FedEx halleder demişsin hocam... Biz şimdi bu cihazı Türkiye'den sipariş etsek ve FedEx ile istesek alabilecek miyiz peki?

Muhtemelen yanlış anlamışımdır ben... :)
 
Sen ürünü sipariş ettiğinde adam onu postayla göndermiyor ki? FedEx ile gönderiyor. Dolayısı ile TC gümrüğüne geldiğinde de FedEx Türkiye sana haber veriyor, sen FedEx'e bir vekâlet veriyorsun gümrük işlemleri hakkında, gümrüğünü de ödüyorsun, onlar malı çekip gümrükten getirip sana teslim ediyorlar.
 
Anladım, mümkün mertebe konu dışına çıkmak istemiyorum ama... Alacağım ürün için ne kadar gümrük ödeyeceğimi, dolayısıyla ne kadara mâledebileceğimi önceden öğrenme şansım var mı? Bunun için FedEx ile mi görüşmeliyim?
 
Eh... yani :roll:

Benimle görüşmeyeceğin kesin ;)

FedEx'e veya tanıdığın bir gümrükçüye sorabilirsin. Customs Commodity Code denen bir kod listesi var, bütün dünyada gümrük işlemlerinde bu kodlar kullanılıyor malların cinsini tanımlamak için, her ülkede aynı olması lazım. Q10'un CCC kodu 8471 30. Bu kod bütün ses kartları için geçerli, bununla ürünün hangi tip gümrük vergi ve fonlarına tabi olduğunu öğrenebilirsin.

Eğer bilgisayar programı satın alıyorsan onların CCC kodu da 8524 99.
 
Mulder demiş ki:
delta 1010 hesapta aardvark q10 gibi 4 taneye kadar takilasi kartlar.

Öyle zaten. Eğer Mac platformu kullanıyorsan aynı anda 4 tane Delta 1010'i bir bilgisayara bağlayıp kullanman mümkün, orada sorun yok. Ama Windows XP platformunda nedende bir probleme çarptılar, bir türlü aşamadılar o olayı. 1010 sahibi olup da neticesinden çok memnun oldukları halde sadece o sebepten dolayı 1010'larını elden çıkarıp başka arayüzler almak zorunda kalan çok insanla karşılaştım forumlarda. Biraz yazık olmuş gibi ürüne aslında.

Bu arada Sound On Sound forumunun Arama motoru çökmüş, o Delta 1010 ile ilgili başlığı bulmaya çalıştım olmadı, sonra hatırladım, burada başka bir başlıkta linkini vermiştim, onu aratınca çıktı ortaya, alın o link de burada:

M AUDIO'S DECEITFUL ADVERTISING

En son baktığımda 16 sayfa idi, şimdi 18 olmuş. Neticede bir değişme yok gördüğüm kadarıyla, millet üçüncü şahıs driver'larıyla çözüm aramakta :D
 
Valla Mahcem, bir ara Mac kullanmayi dusundum studyom icin ancak dogal olarak maliyeti indirmeye calistigimdan kisa surede vazgectim. Mac yapsaydim, sanirim tercihim Digi 002R veya MOTU 24IO olurdu . delta 1010 XP driver konusunda sikayetler hep 2002 senesine yogunlasmis forumdan okudugum kadari ile. ya millet galeyana gelip elden cikarmis kartlari,ya baska bir partitiona baska bir OS cakmislar, ya da problem asilmis, hangisi oldugunu anlamadim..hem ben bunalima girdim okuyamadim hem bir anda ardi arkasi kesilmis muhabbetin. Bence de yazik olmus urune.Sanirim M-Audio urun piyasaya surmekte biraz aceleci davraniyor. Ilk aldigimda FW410da da bir suru sorun cikmisti, hala da var, ASIO driveri cok verimsiz.Ancak Delta 1010 gibi daha yaygin kullanilan ve begenilen bir urunde bile boyle bir problem olmasi cok kotu.

Iyice test edilmemis veya onemsenmemis windows driverlardan kaynaklanan problemleri gordukce insanin PC ortamindan soguyasi geliyor. Bir ara PC uzerinde Digi002R opsiyonunu da dusunmustum ama Digidesignin tum urunleri "ben mac ile daha iyi calisirim, PCde sorun cikaririm" diye bagiriyor resmen, Compel yetkilileri ve protools-tr @ yahogroops.com'daki digidesign urunlerini kullanan kisilerle konu uzerine cok tartismama ragmen XP driveri konusu bir turlu icime sinmediginden almadim. Korkarim PC kullanicisinin kaderi bu , ama bu kadere bir cift Aardvark Q10 ile meydan okuma zamani gelmistir :)

Fedexle aramda genelde DVD tasimaciligi iliskisi vardi, onda da 1-2 defa gumruk gideri odemek zorunda kaldigim icin Amerikadan DVD alimindan vazgecmistim. :D Turkiyede zaman zaman mali ek bir sey odemeden gecirebiliyorlar gumrugun otesine ancak sozkonusu bu mal boyle elektronik cihaz olunca ne olur allah bilir. Gumruklu-Vergili muhabbetler Bruksel ve Dublinde yasarken de basima geldi, neredeyse urunun yari fiyati gumruk odettiler her seferinde..Sen ne kadar gumruk bedeli odedin pro Q10 icin glasgow'da?

Sanirim benim icin en saglami dealer'a gidip "bana oradan 3-5 tane Aardvark Q10 ver aga " seklinde yaklasmak :) Uzak dogu ortamlarinda zaten pazarlik yapmadan bir sey almak mekruhtur :p

selamlar

Kubilay
 
Sıfır gümrük ödedim, ABD'den Birleşik Krallık'a ithal edilen ürünlerde belli kalemlerde gümrük yok, zannediyorum ikili anlaşma ile free trade, sadece VAT (KDV) ödüyorsun, bunda da öyle oldu. DHL'in Gümrük Faturasındaki dökümde sadece %17.5 KDV ve 15 pound kadar ayarlama ve işlem servis ücreti vardı o kadar. Başka birşey ödemedim. Zaten burada normal vatandaş gümrüğün nerede olduğunu bile bilmez. Kurye firmaları o işi alıcı adına halledip malı kapıya teslim ediyorlar, sen de paketle beraber gelen gümrük faturasının bedeli kadar çek yazıp veriyorsun iş bitiyor. Veya önceden telefon edip kredi kartı numaranı veriyorsun o kadar. Bizim FedEx ile hesabımız olduğu için biz hiç uğraşmıyoruz, onlari işlemleri yapıp fatura ediyorlar. Senin eğer bulunduğun yerden direkt alma şansın varsa hiç uğraşma git elden al derim. bir de ne kurye parası filan vereceksin?

Zannediyorum Delta 1010'un sorunu sadece driver değil, bir PCI hardware uyum sorunu. Zira ne kadar update denedilerse o problem bir türlü çözülemedi PC platformunda. Oysa Mac makinelerde gayet güzel çalışıyor. Bazı PC kullanıcıları o krak-popların MIDI'den kaynaklandığını farkedip kartın MIDI fonksiyonunu kullanmama yoluna gidince tek ünitelerde başarılı Audio neticeleri almışlar, ama o çoklu 1010 kullanımı hâlâ bir kâbus PC platformundakiler için.

Bu sorun sadece M-Audio'da değil, MOTU'da da var. Mesela MOTU'nun yeni çıkardığı PCI-424 Audiowire kart üzerinden bağlanan 24I/O, 2408mk3, HD192 serisi yeni jenerasyon ürünleri de PC'lerde sorun çıkarabiliyor. Hiç sorunsuz çalıştıranlar da var, ful-Intel ideal sisteme sahip oldukları halde hiç çalıştıramayanlar da. Ama MOTU zaten PC platformunu yeni desteklemeye başladı, önceden sadece Mac platformunu tanırdı, gerisini sallamazdı. O yüzden böyle şeyler oluyor, hem bu yeni PCI-X standardı, hem yeni Firewire chipsetlerindeki standart farkları filan, oturması biraz zaman alacak. Ben ilk olarak MOTU düşünüyordum ama bu olayları duyunca bir de Aardvark'ın özellikleri ihtiyaçlarıma tam uyunca vazgeçtim. Yoksa ben de Burak gibi bir MOTU kullanıcısı olabilirdim.

Pro seviyelerde hâlâ hemen herkes Mac platformu kullandığı için tabii bu sorunlar oralarda pek bir anlam ifade etmiyor, ancak yarı-pro/amatörler için ciddi sorun tabii, zira Mac o tip kullanımlar için çok pahalı bir çözüm gerçekten (gerçi o yeni çıkan G5'lerden birine hayır demezdim ya o başka :) ).

Kolay gelsin.
 
MOTU Texas instruments chipsetli firewire istiyor, yeni PC'mde Via chipsetli firewire var, laptoptaki kadar guzel calismiyor. Ben de belki EMU 1212M takmayi dusunuyorum, uzerinde extradan firewire port ile geliyor arastiracagim TI ise, alacagim. Boylelikle mix yaparken MOTU'yu baglamaya gerek kalmayacak. Onu grupla live kayitlarda kullanacagim. Emu'nun DSP kaynakli effektleri de varmis ama bir dinlemek gerek, malum EMU'yu Creative aldi, adamlarin reklamlarinda hep bazi bilgiler eksik oluyor ;)
 
PC uzerinde E-MU Paris kullanan da epey insan var gerci pro baglamda, ancak E-Mu dukkani kapatinca Paris de ortada kaldi, retired bir cozum oldu cikti..Simdi millet fellik fellik PC cozumu ariyor 16 kanal kayit icin. Hele bunlarin arasinda bazilari Delta 1010 olayina yonelmis durumda, demek ki bu dual kart probleminden bihabermis onlar da benim gibi.

PC icin Firewire cozum olarak Tascam FW-1884 hos duruyor aslinda, control surface ihtiyacini da ortadan kaldiriyor Tascam cozumu.Hakkinda da iyi seyler okudum. Tascam Oxford uyumlu chipset ariyor yanilmiyorsam. Fiyati da ayni fonksiyonlari barindiran Digi002'nin yarisi.

Digidesign websitesinde Digi002 ve Digi002R icin benim laptopu hedef gostermis direkt, Toshiba satellite 1900 ile ieee1394 chipseti dahil her acidan super calisiriz diye.Ancak yine de icimde buyuk bir kusku vardi XP ile duzgun calismayacagi yonunde. O kadar parayi riske etmek istemedim. O adamlar da PC platformunu yeni desteklemeye basladilar ve urunleri zaten benim gibi semi-pro birisi icin cok pahali. Az once oscar odul torenini banttan izledim, teknoloji oskari almis Digidesign. Artik control|24'un 16,000$ olan fiyati iki katina falan cikar bir sonraki modelde :p
 
Keşke alsaydın, Pro Tools artık PC'lerin büyük çoğunluğunda çalışıyor, o eski uyum sorunlarını büyük ölçüde çözdüler. Web'deki Compatibility Chart'a uy yeter. Yalnız beni Pro Tools konusunda kıl eden tek şey bütün herkes Pro Tools ve doğal olarak da Pro Tools plug-inleri kullanıyor, presetler ve kombinasyonlar o kadar bariz ki şu an piyasaya çıkan bütün müziklerin soundu aynı. Artık gitarda hangi presetin hangi ayarı ile oynanıp nereden geçmiş onu bile kafadan söylemek mümkün olacak neredeyse. O yüzden ben Pro Tools'a alternatif birşeyler bulmaya çalışıyorum kendi aklımca.

Tascam FW-1884'ü şehir merkezinde Sound Control'da denedim, süper bir cihaz, eğer Audio I/O ünitem olmasaydı mutlaka düşünürdüm. Aslında bir süredir control surface bakıyorum, ilk başta ben Aardvark'ları alırken Mackie Control Universal da sipariş etmiştim ama Aardvark'lar geldi de MCU gelemedi, zaten uzun bir süredir piyasada yoktu her taraf reklamları ile dolu olmasına rağmen. Ağızlarını da kapamışlar bütün herkes cihaz yok satıyor zannediyordu. Meğersem üründe imalat hatası çıkınca piyasadaki ürünler geri dönmeye başlamış, bunlar da ağızlarını kapayıp soran satıcılara "valla talep çok yetiştiremiyoruz" ayağı çekmişler. Bunu herkes bilmiyor, geçen hafta başında fabrikada tamir edilen "refurbished" üniteleri normal satış fiyatı 999$'dan 150$ aşağıya 850$'a sessiz sedasız satışa sundular (o tekliflerin gönderildiği insanlardan biri de bendim :) ), neyse bu hafta başında da düzeltilmiş devreler ile yeni sıfır MCU'lar piyasaya çıktı, amaaaaa....

Mackie control'a olan o eski talep bir anda yok oldu. Çünkü uzun süredir control surface piyasasını resmen tekelinde bulunduran Mackie bu sorunlarla uğraşırken NAMM 2004 fuarında Tascam ani bir çıkışla US-2400 isminde yeni bir control surface çıkaracağını duyurdu. Bu yeni yüzeyin MCU'dan farkı, MCU'nun 8 kanalına karşı 24 kanal motorize fader'larının olması, MCU'da mevcut olmayan USB bağlantısı ve 5.1 miksajı destekleyen programlarda çok aranan surround pan joystick'inin olması. Gerçi MCU'daki kanal isimlerini gösteren ince uzun LED display ve TC locator LED display US-2400'de yok ama çok aranacağını da zannetmiyorum.

US-2400 henüz piyasada yok, ilk örneklerin piyasaya çıkmasının Nisan sonu-Mayıs başı olacağı söyleniyor ama aşağı yukarı bütün büyük Amerikan dağıtım firmaları 1599$'dan ön siparişleri toplamaya başladılar bile. Cihazın sadece bir iki bilgisayar çizimi dolaşıyor piyasada, o bile Mackie'nin piyasasını öldürmeye yetti. kiminle konuşsam bütün herkes Tascam'ın çıkmasını bekliyor.

Ben de Mackie Control Universal almaktan şimdilik vazgeçtim, Tascam'ın US-2400'ü çıkana kadar beklemeye karar verdim.

MackieContB-large.jpg

Mackie Control Universal (US$1000)



US2400-large.jpg

Tascam US-2400 (US$1600)
 
Oxford uyumlu chipset ise hemen hemen butun 1394ler ile uyumlu olmali. Bendeki firewire HD'lerden biri oxford chipset; hem Via'da, hem TI'de hem de Creative de calisiyor :)
Bu Tascamlar da guzelmis, kanima girmeyin, iflas ettireceksiniz beni ;)
 
Geri
Üst