Aardvark Direct Pro Q10

Olaya semi-pro olarak bakmayın, ne yaptığını bilen için profesyonel kalitede albüm çıkarmaya yetecek bir cihaz bu yukarıdaki. Şaka söylemiyorum.

Daniel Bedingfield denen vatandaş ilk albümünden İngiltere'de liste başı olan "Gotta Get Through This" single'ını ve albümünün yarısından fazlasını yatak odasındaki bilgisayarında tek mikrofonla yapmış < http://www.danielbedingfield.com veya > Tabii ilk single Londra ve çevresindeki underground müzik piyasasında bir anda çok istek alınca plak şirketlerinin dikkatini çekiyor, onun desteğiyle pro bir stüdyoya girip evde yaptığı kayıtları derleyip topluyorlar ama ilk çıkarttığı "white label" kayıtlar filan hep ev kaydı, http://www.islandrecords.com/danielbedingfield adresinden çocuğun albümünü dinleyebilirsiniz, I Can't Read You ve If You're Not The One benim favorilerim.

Ayrıca evde kaydedilen güzel albümlere örnek olarak 1996 yılından Ben Folds Five'ın "Whatever And Ever, Amen" albümünü göstereyim. Bu albümde öyle programlama etme filan yok. Piyano, bas, davul. Resmen oturma odasında mikrofonları kurup bam güm çalıp çıkmışlar, hatta şarkı aralarında daha son vuruşun sustain'i sürerken "I like that one..." filan gibi alış sonrası konuşmalarını filan bile bırakmışlar muhabbet olsun diye. Bazı parçalarda ufak tefek gitar ve klavye overdub'ları yapmışlar ama çok basit olarak, onun dışında resmen tulum çıkarma usulü ile yapılmış son derece de güzel bir albümdür. Pazar sabahlarımın vazgeçilmez albümlerinden biri: "Give me my money back, give me my money back, you b*tch!"

Sahip olduğunuz cihazdan çok elinizdekiyle neler yapabileceğinizi ne kadar bildiğiniz önemli. eğer elinizde güzel bir şarkı varsa, duyguyu doğru verebiliyorsanız ve nispeten de yeterli derecede kayıt alacak ekipmanınız ve kayıt yapmasını bilen bir yardımcınız varsa çok güzel kayıtlar çıkarabilirsiniz, bu hayal değil.
 
Mahcem abi olmaz diye birşey yok tabi insan hayal ettigi kadar var... benim neve konsolum olsa ne işe yarar hayal gücüm yoksa... Bu konulara fazla takmamak müzigi yapıp biriktirmek lazım eger birşey olacaksasonra gireriz tekrar kaydederiz stüdyoda şimdi beste zamanı olmalı ...
 
Ben genelde bunu yapıyorum.
Genelde kayıtlar beter oluyor ama, olsun... O anki hissi bir daha yakalamak mümkün değil...

Robbie Williams''ın Feel'in albüm versiyonunda, şarkının ilk demosundaki vocal kayıtlarını kullandığını okumuştum bir yerde... Sebebi ise, bir daha asla bu kadar duygulu söyleyemeyeceğini düşünmesiymiş... İlk bakışta enteresan gelse de, çok doğru bir kaygı...

Bana göre her şarkının bir ruhu, bir duygusu, edası var... Bazen kolayca kendini yaratıveriyor, bazen konuşmayı pek sevmeyen bir insanı tanımaya çalışır gibi arıyorsunuz kendi içinizde... Burada makine, teknoloji vs tamamen oyun dışı kalıyor...

Neyse konuyu dağıtmayayım fazla... Buradaki konuşmalar çok özel... Teşekkür ederim.
 
Arkadaşlar bir süredir Aardvark Q10'ların yeni 7.13 sürümü sürücüleri ile ilgili bir takım problemler yaşamaktayım, emin olmadan yazmak istemedim ama sorunun kaynağı kesinleşir kesinleşmez hemen bildireyim dedim.

Birimler elime ilk ulaştığında 7.04 sürücülerle gelmişti, cihazları onlarla kurduğumda bir süre ses açısından büyük bir problem yaşamadım, zaten ilk bir-iki ayı tek ünite ile geçirmek zorunda kaldım daha önce bahsettiğim malum sebepler yüzünden. O arada farkettiğim, ASIO'nun CPU yükü beklediğimden biraz fazla idi ve Aardvark Manager'da son seans ayarlarını hatırlamada sorunlar vardı. Bunlar ilk başta insanın dikkatini çekmiyor ancak sonradan kullandıkça zamanla anlaşılıyor. Bu arada ben ikinci üniteyi beklerken 7.13 sürücüleri çıktı, indirip yükledim ve o eski sorunlar yokoldu... Tâ ki ikinci ünite gelinceye kadar.

İkinci üniteyi takmamla beraber başka sorunlar başgöstermeye başladı: Sürekli drop-out'lar, klikler poplar, aşırı CPU yüklemeleri derken bırakın kayıt yapmayı, 15 saniye kesintisiz müzik dinlemek imkânsızlaştı. Buffer ayarları ile oynamak filan kâr etmedi. Ne zaman ki kartlardan birini söktüm, herşey normale döndü. Eski 7.04 sürücülere dönmek de pek tatmin edici netice vermedi.

Hatanın benim bilgisayarımdan kaynaklanmadığından emin olabilmek için denemediğim yol kalmadı, en sonunda emin oldum ki sorun sürücülerde. Bazı yabancı forumlarda yaptığım aramalarda da birden fazla Q10 kullanan başkalarının aynı sorunlarla karşılaştığını gördüm. Aardvark teknik yardım departmanı ile iletişime geçtim. Onlar da sorunun farkındalar ancak henüz tam bir çözüm bulabilmiş değiller. Bu akşam üzeri bilgisayarımdan bazı test raporlarını onlara göndermemi isteyen bir email aldım ve bir takım utility'leri kullanıp elde ettiğim system info, CPU buffer latency test gibi bir takım verileri Aardvark teknik servisine ilettim. Sanırım bu bilgileri hatanın nereden kaynaklandığını bulmada kullanacaklar. Bu arada adamların sorunun çözümüne gerçekten içtenlikle yaklaştıklarını da belirtmem gerek, kafalarını kuma gömüp sorun yokmuş gibi davranmadılar.

Ne var ki bu sorun çözülene kadar çoklu ünite seçiminde Aardvark Q10'ları düşünen arkadaşlara biraz daha sabırlı olmalarını öneririm. Tek başına kullanıldığında ise ünitede hiçbir sorun yok, Q10'un sesi harika.

Bu konudaki gelişmeleri çıktıkça bildireceğim.

İyi geceler.
 
Update icin tesekkurler Mahcem..Sanirim Delta1010 belasi donup dolasip Q10'u da buldu desek yanlis olmaz :p
Hucum kayit gerekmiyorsa tek unite de herkesin isini gorur aslinda her acidan (akustik davul kayidi dahil), tek sorun surekli kablo sok-tak olayi .Anlattigin belaya ragmen ayni fiyat araligi icinde kalan diger kartlara nazaran Q10 gozumde hala en akillica PCI opsiyon olarak yerini koruyor :)

selamlar

Kubilay
 
Doruk orada yanlışın yok, aslında o cümle biraz yanlış bir ifade, aslında şöyle olması lazım:

"You are limited to a single sound card driver when working in ASIO mode."

ASIO sürücüleri kullanıyorsan aynı anda iki farklı ASIO sürücüsü kullanamazsın, program sadece birini görebilir, onun sebebi de ASIO sürücülerinin sistem altı bölgede çalışması, orada da multitasking olayı maalesef mümkün değil. Dolayısı ile eğer sisteminde iki ayrı ASIO sürücüsü gerektiren iki cihaz varsa (ayrı markalara ait iki kart veya aynı üreticinin malı olmalarına rağmen kendilerine ait sürücüleri isteyen kartlar) o zaman ASIO modunda editör programı ancak birisini görebilir, diğerini göremez.

Oysa Aardvark'ın bütün ürünleri tek ASIO sürücüsü kullanıyor, dolayısı ile birden fazla Q10 taktığında her bir ünite için ayrı sürücü yüklemiyorsun. Sürücü "aaa bir tane daha geldi, hadi bakalım sen de şu adreslere" diyor. Dolayısı ile normalde 4 üniteye kadar beraber aynı ASIO sürücü üzerinden çalışması lazım. Ama bazan o kadar kolay değil tabii, bazı durumlarda adresler çakışıyor veya ne bileyim başka birşey oluyor, o zaman da sistem iki kartı da görüyor ama "handling" işlemi esnasında orada birşeyler birbirine ters düşüyor, ne olduğunu bilemiyorum, zaten bilsem oturur sürücüleri kendim yazardım :D neyse işte böyle mide ağrısı yapıyor.

Bakalım ne olacak. Zaten kafam bozuldu, okuduğuma göre Digi 002'nin ASIO sürücüleri mevcutmuş, şu an kafamdan geçiyor, göndereyim şu Q10'ları geri, alayım yerine bir Digi 002R bir de Command 8 veya Mackie Control. Orada da tek kafama takılan olay şu: Pro Tools LE'ye gidersem PCI DSP kartı desteğini unutmam gerekiyor. Çok kanallı çalışıyorum, ama "çok" kanallı çalışıyorum :D Son miksajımda bilgisayarım uyguladığım plugin adedine yetişemedi, resmen çöktü, zira 32 kanalın üzerinde akustik gitar layer'ı artı yığınla elektro gitar ve vokallerim vardı, toplamda 60 kanal filan, akustik gitarları dalgalanma yapmadan derleyip toparlamak için her bir kanala ayrı kompresör girmek zorunda kaldım, tabii bilgisayar yıkıldı bir anda. HD aktivite göstergesi %15-20'lerde ama CPU göstergesi ıstakoz gibi kızarıyor. Oturup her bir kanalı kompres edip ayrı bir kanala bounce edip orijinal kanalı Mute/Archive yapmam lazım ki plug-in'leri boşa çıkarayım da bilgisayar rahatlasın. Orada da bir değişiklik yapmak gerektiğinde haydaa sil baştan bütün kanalları yeniden ayarla, bounce et, sustur arşivle filan, onunla uğraşırken insan aklındaki fikri ne yapacağını unutuyor. Oysa diyordum ki alırım bir ya da iki tane UAD1 veya bir UAD bir de Powercore, atarım makinenin içerisine şıkır şıkır çalışırım. Sonar'da iken bir sorun yok zira kendi içinde VST-DX wrapper ve Auto Delay Compensation özelliği var, DSP kartlarını hiç sorunla karşılaşmadan kullanabiliyorsun, ama Pro Tools'da o yok, gidip 100$ verip FXpansion'dan VST-RTAS wrapper almam lazım Pro Tools'da kullanabilmek için, bir de Pro Tools'da doğal ADC olmadığı için ayrıca UAD1 ve PoCo ile beraber gelen Delay Compensator Plug-In'den kullanmam gerekecek, otur DSP'ye sinyal göndermeyen diğer bütün kanalların en başına bir tane ondan insert yap ki bütün kanallar senkrona gelsin filan, uğraşılır iş değil.

Digidesign piyasanın geri kanalıyla uyumlu olmamak için elinden gelen her lâneti yapıyor, öte yandan gidip Pro Tools HD sistem alacak da ne param var ne de hâlim işin açıkçası. Böyle düşünceler içerisinde insanın müzik yapası kalmıyor.

Şu olay çözülse de işime baksam :roll:
 
Digi 002'de yalnizca 4 tane mic pre var. Isini gormez ki...

Eger Aardvark'lari iade edebiliyorsan belki soyle birsey yapilabilir (oneride bulunmaktan da cekiniyorum artik ama :oops: )

Iki adet Presonus Digimax LT alirsin:

DigimaxLT-large.jpg

Bunlari ADAT cikislarindan bilgisayara RME Hammerfall 96/36 ile baglarsin:

HF9636.jpg

Boylece bilgisayar tek bir ses karti ve driver gorurken sen 16 kanal giris/cikis elde edersin.

Toplam maliyet: $ 2400, ama bence yine de Protools istikametinden daha ucuza gelir.

Control surface istersen Presonus'lardan yalnizca bir tane alir, ikincisinin yerine Tascam FW 1884 cekersin bir tane:

FW1884-large.jpg


Toplam maliyetin 300 dolar artar ama canavar gibi motorize fader'larin olur (bu durumda Tascam'i Sonar'a ses arabirimi olarak degil, yalnizca Control Surface olarak tanitman lazim, yoksa basladigimiz noktaya doneriz).

Gene tutamadim cenemi, karistim isine :D
 
Yoo, yanlış değilsin yine. Digi002'de 4 tane Mic Pre var ama onun yanında bir de Adat I/O ve SPDIF I/O var. Adat çıkışlı bir Focusrite Octopre veya benzeri modül ile 18 kanala kadar hücum kayıt mümkün o sistemde. Aynısını FW1884 ile de yapabiliyorsun zaten, tabii 24/48'de kalmak şartıyla. Eğer 24/96 yapacaksan o zaman Adat'ın dört kanalını kaybediyorsun, zira format bir kanalda 24/48'den yukarısına izin vermiyor, iki kanalı eşleyip bir kanalmış gibi kullanıyorsun.

Aslında RME HDSP 9632 veya 9652'yi filan düşünmüyor da değilim, önüne de atarım bir ADAT çıkışlı konvertör, belki yine bir veya iki Octopre...

Ahh kanıma girdin şimdi :D

Batacam bu gidişle, benim şu albümü çıkarmam lazım oysa...
 
Mahcem, Motu'da tercih edebilirsin.Ben 828mkII kullanıyorum pek de memnunum ama mic pre-amp olayı seni kesmez.O yüzden 896HD düşünebilirsin.Bol pre-amp artı 8 adat girişi ile 16 kanallı canavar bir alete sahip oluyorsun.Bir de canın isterse de 192khz kayıt yapma şansın da oluyor.Fiyatı da neredeyse digi002R ile aynı.Powercore da uad da kullanabilirsin.Zaten bunları çok iyi biliyorsundur ukalalık yapmak için yazmıyorum ama bana digi002R dan daha mantıklı bir seçenek gibi geldi.Bu arada Doruk'un dediği gibi Hammerfall kartlar da pek gözde.Yine de firewire öyle korkulacak bir şey değilmiş, kimbilir belki pci kartlardan daha iyi bile olabilir.

Sevgiler, saygılar...
 
Octo Pre'yi ben de onerecektim ama biliyorsun onlarda ADAT I/O standart degil secimlik, aletin icine 300 dolarlik bir kart eklemen gerekiyor. Yani her biri 1300 dolara gelecek.

"Battim bari tam batayim" diyorsan ayri mesele tabi ;)
 
Ona da bakıyorum Selçuk da MOTU'nun PC sürücüleri için de herkes birşeyler söylüyor. Artık firmalara bedava Beta testi yapmaktan bıktım biliyor musun? O yüzden başımın ağrımayacağı bir sistem istiyorum, elimdeki sistemi bir anda sınıra itiyorum çünkü. Öte yandan ne kadar ekmek o kadar köfte olayı da var.

Sen 828'i nasıl bir setup'ta kullanıyorsun? PC özelliklerin neler, chipset program filan?
 
Mahcem, ben driverlarda bir sorun yaşamadım.Bir tek spdif de devamlı anlamsız bir gürültü yaşıyorum nedenini bilmediğim.Teknik servise mail atınca adamlar spdif giriş çıkışlarına kablo takarsam bu sorunun düzeleceğini söylediler kısmen düzeldi ama spdif kullanmadığım için kayıt nasıl olur sorun çıkar mı bilemiyorum.
Benim setupum şöyle:
Asus P4P800 anakart
P4 2,6 ghz işlemci
1 GB ram
Sata HD(2 adet)
Bir de firewire kart var, şu an markasını hatırlayamıyorum, makinayı açmam gerek ama bildiğim kadarıyla artık motu firewire hemen hemen tüm firewire kartlarla sorunsuz çalışıyormuş.Program olarak da Cubase kullanıyorum.Sonar denemedim hiç şu ana kadar.Ama ASIO sürücüleri gerçekten iyi ve sorunsuz.Mesela bufferı cubase açıkken istediğim gibi değiştirebiliyorum bazı kartlar buna izin vermez makinayı bir anda haşırdatır. :)

Adat girişlerin, tecrübe edemedim, sorunlu mu sorunsuz mu bilemiyorum.Şu an en fazla iki kanal kullandığım için onu denemeye ihtiyacım olmadı (ki denemek için de ekstra bir yatırım yapmam lazım).
Başka merak ettiğin bir şey olursa sor, bu şekilde ben de cihazı test etmiş olurum.
 
TASCAM FW1884 su an piyasada FW olarak en iyi cozum, Control Surface fonksiyonlarinin benzeri bir cozum olan Digi002'ye nazaran Sonarla daha uyumlu oldugu da soyleniyor Sonar forumunda. Cakewalk bir yandan Digi002 ve 002R destekliyoruz derken ote yandan Digidesign urunlerinden uzak durun diye telkinde bulunmaktan da geri kalmiyor bu arada.. Digi002 ile FW1884'u yanyana koysalar FW1884 derim. Ancak TASCAM'in international distributor'lari (USA,UK gibi ulkeler haricinde) tecrube ettigim kadariyla cok rezil, herhangi bir teknik servis durumunda kimbilir neler olur, onu dusunmek bile istemiyorum
 
Apollon, 500 dolara alıyorum powercore element'i.Bir arkadaşım Amerikadan gelirken getiriyor sağolsun.Eh biraz da avantajlı oluyor Compel'de fiyat 600 euro+KDV iken Amerikadan 500 dolara gelmesi benim için avantaj.
 
Geri
Üst