donNie darko

MeSSiaH_sic demiş ki:
Aciklamalarin çok güzel ama malesef hala anlayamiyorum! E bu ölü Frank Donnie'yi evinden disari çikartmasaydi, Donnie zaten evinde ölecekti ve yasayan Frank de kendi halinde yasayan bi adam olacakti.. Gercek zamanda Donnie zaten ölecekse Frank ne zaman öldü de Donnie yi alternatif zamana cekerek kendi ölümünü bir daha yasatti yasayan Frank'e?

Yaşamak için ölmesi gerekiyordu da ondan. Donnie'yi yatağından çıkararak, kendi ölümünü hazırlaması gerekiyordu; bir de film olsun diyesi var be MeSSiaH_sic. Frank kıçını kaldırmasa film lak diye biterdi, di mi ama? :LOL:
 
yok be abi o noktada o açiklama tikaniyor iste.. ben hala ucaktan kopan parcanin asiri hizli gitmesinden kaynaklanan zaman cizgisindeki kirilmanin ilahi bir sekilde onarilma cabasi olarak acikliyorum filmi.. donnie gelse abi film öyle degil ya dese fikrimi degistirmem artik :)
 
fılmın mantıklı acıklamasına hıc gırmıcem ama olduunu we kafamda soru ısaretı olmadıını solıım

we sunuda dıım bu fılm hem osel hayatımda bı donum noktasındadır (isledıım gun ıtıbarı we gelısen olaylar yusunden) hemde 2000ler sınemasında bı pıramıt tasıdr
 
Kount demiş ki:
Eh, ne diyeyim, "abi işte orada tıkandım" demeye üşendim. :LOL:
abi zaten yönetmen de bazı sahnelerde izleyicinin yorumuna bıraktık bazı bölümleri diyor?o yüzden herkesim kafasına göre yorumlayabileceği bi film yalnız şirinler muhabbetinde smurf diye bahsetmişler türkce dublaj da bence biraz sırtmış :roll:
 
bayağı istekle almıştım filmi geçen yıl,izleyince yaa bu muydu,o kadar da değilmiş dedim,ama üstünden bi iki ay geçince, farketmeden çok beğendim,şöyle ki,arkadaş muhabbetinde filmin konusu açıldı ve daha önce hiç öyle düşünmediğim halde, donnie darko süperdir yaa derken buldum kendimi!! meğer bilinçaltımdan filmin analizini yapmışım da sindirmişim :D
Gerçi burada okuduklarım da bende film hakkında hiç bir şey bilmediğim hissini uyandırdı !!çok güzel analizler yapmış arkadaşlar sağolsunlar!!!
 
orada zaman yolculuğunu hocası donnie'ye ne kadar karışık anlatıyo be. belki de bizim çevirmenler çevirememiş olabilir:)belki de karmakarışık bir olaydır...evet evet öyledir:)
ne olursa olsun arka arkaya 2 kez izlenmesi benim gibisine müstehaktır.
 
yıllarımı adadım şu film işine de böylesine teenage gerilimli ''alice in wonderland'' ile ''may'' arası bi film olmuş.
 
Film'i çok büyük umutlarla izliyodum harika bir filmdir diye.Film izledim filmi beklntilerimin katkat altında kötü bir film olarak gördüm.Fakat bi kaç gün sonra filmin etkisine girdim film Muhteşem güzel bir film gibi geldi.Gerçi filmden pek bişey anlamadım sanırım bir kez daha izlemem gerekiyor.Donnie'nin evine gidip ve evine tam onun odasının olduğu kesime gök taşının düştüğünü görmesi ve o tavşan sayesine o gün evde olmayıp kurtuluşu.Film'in tek bu sahnesi kaldı aklımda bir kaç gün sonra bi daha izlerim.
 
NIRVANA_17 demiş ki:
Film'i çok büyük umutlarla izliyodum harika bir filmdir diye.Film izledim filmi beklntilerimin katkat altında kötü bir film olarak gördüm.Fakat bi kaç gün sonra filmin etkisine girdim film Muhteşem güzel bir film gibi geldi.Gerçi filmden pek bişey anlamadım sanırım bir kez daha izlemem gerekiyor.Donnie'nin evine gidip ve evine tam onun odasının olduğu kesime gök taşının düştüğünü görmesi ve o tavşan sayesine o gün evde olmayıp kurtuluşu.Film'in tek bu sahnesi kaldı aklımda bir kaç gün sonra bi daha izlerim.
izle kesin.. adam daha da bi sev,yo ikinci de :) zaten 1kez izlemeyle de bişi anlaşılmıyo ya da belki de ben anlamıyorum :LOL:
 
Asıl değinilmesi gereken nokta paralel evrende oluşan sonsuz döngü. Bu döngünün bitmesi için Donnie'nin motoru zamanda geriye yollaması gerekiyordu fakat bunu bir şekilde yapmadı kendi ölümünü getireceğini bildiği için. Bazen silahla kendini vurduğu oluyor. En sonunda belki yüzlerce deneme sonunda motoru geri gönderiyor ve uzay zamandaki kırılmayı ortadan kaldırıyor.
Bu filmi 5 kere izledikten sonra çoğu yönüyle anladığıma inanıyorum, soruları olan varsa cevaplayabilirim.
 
donnie darko bir zamanların güzel şimdininse sırf izlemiş olmak için izlenilenen ve yeni nesil pek mal olmasından kaynaklı algı problemi içine düştükleri bi kaç filmden biri
 
Şimdi... biraaazcık uzun olacak ama Kount rahat uyur bu gece o kadar!

Donnie Darko kim? "Yaşayan Alıcı"; zamanda oluşan ufak bir yarık sonucu ortaya çıkan Kavis Boyutu'na gelen "artifact"i (neydi ya bunun Türkçesi...) alacak olan kişi. Bu durumda, bu "artifact", metalden yapılmak zorunda olduğu için, bir yerde uçak motoru oluyor. Donnie tam anlamıyla "almadı" bunu (eh cebinde mi taşıycak!?) ama sonuçta ona geldi. Bu, yani "artifact"in gelişi, bir Kavis Boyutu'nun ortaya çıktığının habercisi. Bir Kavis Boyutu birkaç hafta dayanabilir en fazla, ve zamanda oluşan bozulmanın sonucu olarak her şeyin sonuna işaret eder; şayet "artifact" ait olması gereken zaman dilimine gönderilmezse (ki bunu da "Yaşayan Alıcı" yapacak... öte yandan Donnie, Donald'ın kısaltılmışı ki bu isim "dünyanın hakimi" demek, Darko da "armağan" anlamına geliyor... bunun alakası... yok.)

Donnie Darko'nun etrafındaki insanlar, "Kontrol Edilen Canlılar". Bu kişilerin amacı, "Yaşayan Alıcı"nın o "artifact"i geri göndermesine yardım etmek; bunu da kendilerini cehennemden korumak için yapacaklar. Mesela Donnie'nin "Gökyüzü yarılıp açılacak!" cümlesi üstüne birden psikolog gibi değil de filozof havalı bir anne gibi davranan psikoloğu, olay "mücevher koleksiyonu" olsa bile, taşların olacağı yerde değil de pis kilerde oyalanan iki serseri, bunlar kontrol edildiklerinin işareti. Olaylar zincirinde etkisi olan pek çok kişi bu kategoride, bir tanesi hariç.

Frank, "Kontrol Edilen Ölü". Bu, benim takıldığım tek noktaya; olayları olduğu gibi bıraksa hayatta kalabilecekken niye Donnie'yi uyandırmaya kalktığına açıklık getiriyor. Bu kategorideki kişi veya kişiler, Kavis Boyutu'nda ölmüşlerdir ve Dördüncü Boyut Yapıtaşlarını kullanarak (dördüncü boyut, bu noktada Kavis Boyutu'na özgü bir yapı) Yaşayan Alıcı ile bağlantı kurabilirler. Genellikle, "Garanti Tuzağı" denilen bir şey kurarlar (dünyayı kurtarma görevini Donnie'ye verdi Frank...) ve tuzak başarılı olursa Yaşayan Alıcı'nın tek seçeneği, evren yok olmadan "artifact"i geri göndermektir. Bir anlamda Frank, Donnie'yi seçeneksiz bırakarak bütün olayları sıralayan tek etmen.

Donnie filmin sonunda neden gülüyor? Daha ötesi, neden insanlar olanları biliyor gibi gözüküyor? Kavis Boyutu sona erip de Yaşayan Alıcı ve diğerleri uyandığında, bütün Yolculuğu bir rüya olarak alacaktır, ve geçmişinde pişmanlık duyduğu, olmasını istemediği şeyleri de rüyanın parçası gibi görecektir. Ve aslında hepsinin gerçek olduğuna dair tek kanıt da "artifact"in içinde gizli olduğundan, bu Donnie'nin ölüm sebebini açıklıyor; anlayamadı. Her şeyin gerçek olduğunu, ya da olabileceğini, anlamadı. Ve bu, sonu oldu.
 
Filmde sonsuz bir döngü var. Motorun her geri gönderilmediği döngüde evren sonunda yok oluyor ve Kavis Boyutunun başına geri dönülüyor. Yani Donnie bu olayları belki de 1000 kere yaşadı fakat motoru hiç geri göndermedi. Biz son döngüyü, başarılı olan döngüyü izliyoruz filmde. Donnie daha önce olan her şeyi biliyor ve filmi dikkatli izlerseniz bunla ilgili bir sürü ipucu bulabilirsiniz. Gülmesi o yüzden.
 
sava, kardeş avatar'ın şahane olmuş ya. Tam konuyla ilgili! :D

Şimdi, ilk defa sonsuz döngüyü düşünüyorum. Fakat "The Philosophy of Time Travel"a göre Kavis Boyutu sona erene dek artifact geri gönderilmezse evrende oluşan kara delik kendi içine doğru kıvrılacak ve her şey yok olacak.

Bunu göz ardı edip senin teorine bakarsam... Herşeyden önce Roberta Sparrow'un neden sürekli posta kutusuna baktığını açıklar, anlaşılan mektup farklı zamanlarda gelmiş kendisine. Neden Donnie'ye "Bu dünyadaki her canlı yalnız ölür." dediğini açıklar; çünkü Donnie başından beri yalnız ölmemeye çalışıyordu ve şayet sonsuz bir döngü varsa, her seferinde yalnız öldü; bu uyarı, ona ufak bir kabullenme getirdi diyebiliriz. Bu seferki döngüde değişen neydi o zaman diye bi soru geliyor... ki Donnie'nin "Deus ex machina... kurtarıcımız." lafını etmesindeki önemli etken, bu sefer mektubun tam doğru anda gelmiş olması ve motoru geri gönderebilmek için yapması gerekeni anlamasını sağlayan ufak olay; Gretchen'ın ölümü. Deus ex machina normalde içinden çıkılamaz bir durumu çözen ekstra bir etkendir, ve bu düşünülürse, Donnie'nin tek ihtiyacının bu ekstra itiş gücü olduğu söylenebilir.

Ya o değil de, bir insan nasıl yazar bunu ya... amatör bir yazar olarak resmen kıskançlıktan çatlıyorum!
 
Her şey yok oluyor zaten, evren başa geri dönüyor. Bence pek çelişkili bir durum yok. Mesela Donnie'nin göğsünden çıkan şeyi takip edip bir tabancaya ulaşması, bir önceki döngüde o noktada intihar ettiğini gösteriyor. Ya da sınıfta okuduğu şiir, bu da döngüyle ilgili bir delil bence.
Ayrıca Frank ölmeden önce Frank Bunny'nin ortaya çıkması ise döngü olmazsa pek mümkün değil gibi. Donnie'yi uyandıran Frank Bunny, muhtemelen daha önceki döngülerin birinde ölmüş olan Frank'in zaman yolculuğu özelliğini kullanarak o döngüye gelmiş haliydi.
 
Geri
Üst