Kayıt ve Ses Cihazları ile Alakalı Sorular\Sorunlar

Cızırtının birkaç sebebi olabilir. Çok yüksek seviyede kayıtlar yapıyorsan oluşabilir bu. Ses kartının her girişi mono'dur. Haliyle mono kalması çok normal. Bu cızırtı sen mikserden gelen sağ ve sol kanalları birleştirdiğin içinde çıkıyor olabilir. Bunun yerine birini bir girişe diğerini diğer girişe tak.
 
Me_ThuS demiş ki:
Cızırtının birkaç sebebi olabilir. Çok yüksek seviyede kayıtlar yapıyorsan oluşabilir bu. Ses kartının her girişi mono'dur. Haliyle mono kalması çok normal. Bu cızırtı sen mikserden gelen sağ ve sol kanalları birleştirdiğin içinde çıkıyor olabilir. Bunun yerine birini bir girişe diğerini diğer girişe tak.

anladım fakat kabloları ses kartının line girişine takmak için dönüştürücü ile birleştirip tek jaka çevirdim çünkü ses kartımın arkasında çivi jak giricek başka bir yer yok tek kablo ile denedim main out u bu sefer seside almadı ne yapabiliceğimi gerçekten bilmiyorum acaba boşa mı aldım diye düşünmeye başladım
 
Biraz teorik bilgi eksikliği olduğundan aslen oldukça kolay bir işi büyütmektesin. Aldığın mikserin yanında bir kullanma kılavuzu gelmiştir sanırsam onu bir oku işine yarar.

Ben basit bir bağlantı şeması anlatayım işine yarar belki. Mikrofonu mikserine bağladın. 1. kanal diyelim o kanalın pan ayarını en sola getirdin. Mikserin sol çıkışını ses kartının o çivi jack girişine bağladın. Daha sonra kayıt programında bir kanal açıp onun girişi için doğru tarafı seçtiğinde artık kayıt için hazırsın. Gain seviyelerini yeterli seviyelere ayarladığında bu tür problemlerle karşılaşmaman gerek.

Ses kartında tek çivi olduğunu biliyorum o yüzden birine mikrofon diğerine çivi jack bağlaman gerek demiştim önceki mesajımda dikkat edersen..
 
Banada yardımcı olurmusunuz? Benim olayım şu: Kayıt konusunda cahilim. Vokalim, bestelerimi düzenlemek istiyorum. Elektro gitarlarını çalacağım, üzerine söyleyeceğim, yapabilirsem hazır davullar ekleyeceğim falan. Cubase'i zamanla öğrenip kayıt almak istiyorum. Behringer marka idare eder bir pre-amp'ımda var. Uzun lafın kısası kayıt olayına yeni giriyorum ve ihtiyacım bir ses kartı ama ne alacağımı bilmiyorum. 150-200 ytl civarı verebilirim. Ne yapmamı ne almamı tavsiye edersiniz? Cevabınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
 
Ses kartı markalarının hepsinin giriş seviyesi kartları senin işini görecektir. Bunlar bu şekilde tek başına evde düzenleme yapan müzisyenler için tasarlanıyor. 1 pre-amp ve 1 enstrüman girişi bulunuyor çoğunda (bunların farklı kombinasyonlarıda olabiliyor) ama birer tanesi sana yeterli olur. Açıkçası biri diğerinden sadece görüntü ve kullanım yöntemleri olarak farklılık gösteriyor misal kiminde kulaklık çıkışı önde kiminde arkada. Kiminde seviye göstergeleri var. Daha kişisel tercihlere dayalı çeşitlilikler yani. Haliyle ne kadar yüksek bütçe o kadar iyi bir ses kartı. Fakat sınırlı bütçenin içinde de karşına çıkacak ses kartları işini görecektir başlangıç için.
 
tesekkur ederim. peki 3 sorum olacak bilgisizliğimden dolayı.
1.fiyat, performans yada kullanım kolaylığı açısından bu kartların kasa içine takılanları mı yoksa harici olanları mı benim için daha uygun olur?
2.bunlarla vokal kaydıda alabilirim değilmi?
3.son olarak benim bu başlangıç için bütçeme göre (150-200 ytl) bana birkaç model tavsiye edebilirmisiniz?
 
1. performans açısından kasa içine takılanları tavsiye etsemde kullanım kolaylığı açısından harici modelleri tavsiye ederim.

2. evet

3. Başlık içinde daha öncede yazdım aslında benzer birkaç tavsiye onları okuyarakda istediğin bilgiye ulaşabilirsin. Şu model bu model diyerek sizi yönlendirmem araştırırken öğreneceğiniz şeylerden mahrum kalmanız bu işte gelişmenizi engeller.
 
Merhaba tekrar ben. Hakkınızı ödeyemem beni baya bilgilendirdiniz. Bir yandan araştırırken diğer yandan size sorularım devam edecek kusura bakmayın:)

Geçmiş sayfalarda soru soran bir arkadaşa cevap olarak:
"ileride vokal kaydının alınacağınıda düşünerekten pre amp'lı bir ses kartı bakmalısınız" gibisinden bişey söylemişsiniz...

Bana gelince, benim pre amp'ım var demiştim. Behringer "Guitar GDI 25".. Amatör bir alet. Elektro gitarda kullandım. Burdan sonra saçmalayabilirim kusura bakmayın:)

Şimdi benim bu pre amp'ı sadece gitarda kullanabiliyorum diye biliyorum. Belkide benim cahilliğim. Çünkü üzerinde tek bir mikrofon girişi var ama anlayamadım. Şimdi benim pre amptan vokal kaydı alırkende yararlanabiliyormuyum? Nasıl olacak bu iş kafam çok karıştı. Yada gitarda kullandığım bu pre amp modelinin vokal kaydıyla bir alakası yok ve ben şuan saçmalıyor isem bana neden pre amp lı bir model bakmamdan ziyade giriş seviyesindeki birçok kartın işimi görebileceğini söylediniz? Giriş seviyesindeki kartlarda pre amp varmı?

Ve son olarak bu phantom olayını anlayamadım. Nedir? Ne için gerekli?
 
Pre-Amp denen şey her tür ses sinyali için kullanılabilir. Yükselteçtir yaptığı iş sesi yükseltmek yani seviyesini açmaktır. Fakat ne tür bir sinyal kaynağında kullanılacağına göre bu cihazları daha kullanıma uygun şekillendirebiliyorlar. Yani gitar için kullanılacak pre ile vokal için kullanılacak pre farklı ama birini diğerine kullanamazsın gibi birşey yok. Sonuçtan memnun kalıyorsan neden olmasın. Giriş seviyesinde karşına çıkacak çoğu kart işini görecektir ama 1 pre-amp ı bulunan bir kart seçmeni biraz dolaylı da olsa söylemiştim. Daha açık belirtmem gerekirdi kaynamış biraz araya. Her giriş seviyesi kartta pre-amp yok. Bunu kartın özelliklerine veya resmine bakarak bile anlayabilirsin.

Bu senin elindeki cihazda eğer mikrofonunu takabileceğin bir giriş mevcutsa (XLR olarak geçer) mikrofonunu takıp bir vokal kaydı denemesi yapabilirsin. Fakat gitar için tasarlanmış bir pre-amp overdrive a geçmeye meyilli tasarlanır çünkü böylesi tercih edilir. Fakat vokal için bu pek sık aranan bir özellik değil. Aradaki fark bunla başlayıp devam ediyor. Detaylarla boğmayayım şimdi fakat bu işlerde altın kural olarak herşeyi deneyebileceğini unutma iyi veya kötü sonuç verebilir bunu denemeden her zaman bilemezsin.

Sonuç olarak temel özellikler olarak en sık bulunan M-Audio Fasttrack ve benzeri kartlar işini görecektir. Bu kart diğerlerinden iyi olduğu için ismini vermedim sadece güzelim memleketimde çok sık bulunuyor her yerde özelliklerini ve yorumlarını bulabilirsin. Bu civardaki kartlarda ne araman gerektiği hakkında bilgi verir sana.
 
sevgili Me_ThuS size danışmak istediğim bir kaç şey daha olacak...

1.Abi benim pre-amp daki olay şuymuş. bitane mikrofon girişi var demiştimya,, araştırmalarıma göre o bahsettiğim şey XLR çıkışıymış. DI diye bi özellikmi varmış neymiş abi beni bu konuda aydınlatırmısın? Ses kartına ordan bağlamalıymışki daha kaliteli ses alınırmış falan gibisinden bişeyler araştırdım. böyle bişey varmı? o zaman galiba vokal kaydında bu pre-amp bi işime yaramıcak. doğrumuyum?

2.Bu harici ses kartlarında enstrumanlar için pre amp özelliğiyle mikrofon için pre amp özelliği ayrı mı oluyor? mesela m-audio fasttrack de her ikisi birden demi var yoksa sadece mic pre-amp'isimi var?

3.Son olarak bu işlere yeni başladığım için bu cubase beni biraz endişelendiriyor abi. gerçi tuttuğunu koparan birisiyim ama bilmiyorum. Çalışacağım program cubase mi olmalı? sana son kez hatırlatayımki yapmak istediklerim sadece bestelerimin gitarlarını çalmak vokallerini kaydetmek ve hazır davullar ekleyip kaliteli bir kayıt elde etmek...

Şimdi abi bana en son olarak cevapların ve tavsiyelerin nedir? Cevabını bekleyeceğim...
 
1. Di (direct input) yüksek empedanslı (gitar) bir sinyali düşük empedanslı sinyale çeviren bir cihazdır. Elektrik işlerinden anlıyorsan devrelerde birbirine uyumlu empedanslarla bağlanmalıdır. Neyse detayı gerekli değil. Bilmen gereken mikrofon pre-amp ları düşük empedanslı (mikrofon) sinyal kabul ederler. Yüksek bir sinyali direk bağlarsan çeşitli problemler oluşur( sinyal kaybı seviye düşmesi gibi) işte bu sendeki alet o problemi ortadan kaldırıp direk miksere veya ses kartına giriş yapabilmeni sağlıyor. Evet haklısın bu preamp vokal kayıtlarında işine yaramaz.

2. Karttan karta değişiyor ama genelde ikiside vardır. Fasttrack da sadece mikrofon pre-amp'ı var. Bunu şurdan anlıyorsun mydukkan tanımı üzerinden anlatıyorum ben :

*Kazanç kontrollü, dinamik mikrofon girişi (XLR)

Bu mikrofon için pre-amp olduğunu gösteriyor gerçi bu çok amatör bir tanım olmuş o site için her neyse XLR girişi varsa pre-amp vardır bu kartlarda orası kesin.

*Seçmeli enstrüman/line giriş (1/4")

Burdaki enstrüman girişi tabiri de yüksek empedans sinyal kabul eden bir girişin mevcut olduğunu belirtiyor ama kazanç kontrolü kısmı yani pre-amp kısmı yok. Sende bir pre-amp bulunduğu için problem değil bu.

Line giriş te bu iki türden farklı bir sinyal türü çoğu ses aracı bu seviyede çıkış verirler misal bu ses kartının hoparlör çıkışları. Bunu da misal klavyeni bağlamak için kullanacaksın. Bu empedans uyumunu doğru ayarlamak gerek yoksa problemler oluşabilir.

3. Çalışılacak program gerçekten kullanıcının tercihi neye ne kadar ihtiyaç duyduğunu düşünüp ona göre tercih yapmak gereksede biri diğerinden iyidir kötüdür demek zor. Yani cubase sana istediğin bütün özellikleri sunacaktır ve dahada fazlası olacaktır orda. O fazlalıklar işi karıştıradabilir ilerde sana yeni imkanlarda sunabilir. Daha basit bir arabirimle çalışmak isteyebilirsin yine steinberg in Sequel programına bakabilirsin. Bunu kullan demek gerçekten zor dene görüntüsünde çalışma stilinde rahat ettiğin bir programla devam et. Aklıma gelmişken kayıt sırasında aranje de yapacaksan Ableton Live'ın çok kullanışlı bir özelliği var bu tür işler için. Bir göz atabilirsin belki misal bana arayüzü karışık gelmişti kullanamadım.

İyi günler.
 
Herkese merhaba. Kayıt konusunda hiçbir tecrübem yok. Elektro gitarım ile birlikte Roland Microcube amfim var. Bu ikisini kullanarak evde bilgisayara bağlantı yapıp kayıt yapmak istiyorum. 2 GB bellekli, 2.8GHz cpu bir PC var ama on board ses kartı var üzerinde. Bağlantı nasıl yapılır, ne tür yazılım gerekir, özellikle çok kanallı kayıt için? Ciddi bir ses kartı gerekir mi? Hiçbir şey bilmediğimi gözönünde bulundurarak bilgi verecek olan arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

Not: Daha önce amfi önüne mikrofon koyarak ses kaydediciden kayıt yapmaya çalıştığımda ilk 5 saniyeden sonra kaydedilen seste boğulma ve sönme söz konusu oluyor. Bu mikrofonla alakalı birşey mi?

teşekkürler...
 
Amfiyi mikrofonlayacaksan bir mic pre-amp gerekecetir. Amfinin herhangi bir line out u var ise ordan ses kartının line-in kısmına bağlayarak kayıt yapabilirsin. Yazılım için birsürü örnek var kullanabileceğin bedavada bir kısmı yine bu forumda Freeware programlar kısmına bakarsan işine yarar birşeyler bulabilirsin kanımca.

Ciddi kayıtlar için ciddi cihazlar gerekir evet.

Amfinin önüne koyduğun mikrofon ile alakalı eğer bu ufak pc mikrofonları ise söz konusu mikrofon o cihazların diyaframları o işe pek uygun olmadığından tepkisizleşebiliyorlar bir süre sonra amaçları sonuçta aralıklı olarak insan sesi almak çok detaylı olmalarını beklemek yanlış olur.
 
joddy
öncelikle gitarını bilgisayar mikrofonuyla kaydetmek yerine amfinin outundan ses kartının line inine giriş yaparak kaydetmeyi dene çok daha iyi sonuç alıcaksındır.
çok kanallı kayıt için on-board ses kartları pek uygun sayılmaz latency probleminden dolayı. ama bu sorunu da m-audio nun en ucuz pci kartı çözebilir. eğer çok "ciddi" bi iş yapmayı düşünmüyorsan tabi.
 
fast track pro ses kartım var. gitarı karta bağlıyorum ve guitar rig i açıyorum. sorun şurda:
gitarı çalarken ayrıca gitarın normal tonuda efektle beraber gelito.
yani hiçbir program açık değilken gitarın sesinin tamamen kapanmasını istiyorum.
yardımcı olursanız çok sevinicem. çünkü bu ses artık kulağımı tırmalamaya başladı...
 
Direct Monitoring açık onu kapatman gerek. Bunuda ses kartının mikseri üzerinden ve kullandığın programlardan yapman gerek.
 
Geri
Üst