Bugera amfileri genel anlamda ne yapacağımızı cidden bilemiyorum.
Bence muazzam bir saçmalık;
https://www.sahibinden.com/ilan/iki...20-watt-2-kanal-gitar-amfisi-1208012081/detay
Bir başka komik fiyat;
https://www.sahibinden.com/ilan/iki...um-lambali-120w-gitar-amfisi-1189164198/detay
Bir de kabul edilebilir ölçüde görünüp temiz olduğu söylenen ama lambaları bitmiş, speaker output'unda sıkıntı olduğunu bizzat amfiyi kullanmış kişilerce doğruladığım bir 333 modeli vardı; ama ya satıcı ilanı kaldırdı ya da birilerini üzdüler.
İlan sahipleri "neden abartı buldun" derken, birileri Bugera'yı genel anlamda merak edip internette aratırsa diye güncel bir yorum bırakayım. Bu ürünlerin tamamı, ikonik sayılabilecek amfilerin klonlarıdır. Bugera da, tüm varoluşu klon ürün üreten Behringer'in alt/yan markalarından biridir. Kötü aletler değildir; ancak daha kârlı hale getirmek için kısayollar arayan ve eksiltebildiği her şeyi eksilterek ürünü "görece yakın bir kopya" statüsünde üreten bir markadır.
İlk ilandaki 6260 kombo modelinden yürüyelim. Bir 6505'in Reverb fiyatı genelde 600 - 1000 USD arasında değişmektedir. Ülkede de bence gününe, dönemine ve kondisyonuna göre 1250 - 1750 USD arasında gezen bir ürün.
Bir de bu kafa amfinin kombo kardeşi var. Piyasada 6505'e parası yetmeyenler için ucuz bir alternatif olarak önerilir. Eksikleri ve farklılıkları vardır; bunlar konumuz değil, ancak az önce değerinden bahsettiğimiz üründen görece daha ucuzdur.
Gelelim ilanda bugün 40.000 TL'ye satışta olan Bugera 6260 Combo'ya; bu ürün bir kafanın bile klonu olmayıp, kombo versiyonunun klonudur. Reverb'de de 250 - 300 USD'ye bulabilirsiniz. Gelin, çok cömert bir şekilde bu yurtdışı 2. el ederinin 2 katı fiyatı kendi piyasamıza yakıştıralım. Yine ilandaki fiyattan aşırı uzak kalıyor. Ayrıca, fark ettiyseniz en üst ederi Reverb'de 1000 USD olan 6505 kafa için bile ülkede 2000 USD eder demedim. Çünkü birbirimizi kandırmayalım arkadaşlar.
Şimdi, üstüne çok az daha ekleyerek alınabilecek 6505'ler ve ilan fiyatının daha altına alınabilecek 5150 III ilanı mevcutken, bu kişinin bu kopya ürüne 40 istemesi bence abartıdır. "Abartı fiyat çekmekle barışığım, ancak bu fiyata satılırsa satarım" diyen bir satıcıysa canı sağ olsun. Ancak paranın bu kadar pahalı olduğu ve ekipmanların satılmadığı bir dönemde klon bir ürünü için bu paraları ödemeyi ben doğru bulmuyor, önermiyorum.
Benzer durum hemen peşindeki 900 USD'lik fiyata sahip JCM900 klonu amfi için de söylenebilir. 30 Lira verip bir klona alacağınıza, bir miktar pazarlıkla 45 - 55 aralığında Silver Jubilee alabilirsiniz. O döneme ait çeşitli Marshall'lar sürekli olarak geliyor gidiyor. Zaten bir lambalı amfi alımı yapmayı düşünüyorsanız muhtemelen belli bir bütçeyi oluşturmuş durumdasınızdır. Bir miktar daha ekleyerek değerini koruyacak gerçek, orijinal bir ürünü almak uzun vadede daha mantıklı olacaktır.
Eğer bütçenizi deli gibi zorlayıp bunlara girişmek istiyorsanız, Bugera yine önü arkası çok belli olmayan devre tasarımlarıyla ortalama bir üründen daha çok sıkıntı çıkarabilecek bir alettir. Zaten tık dedi mi sizi birkaç bin lira lamba masrafına sokabilecek ürünler olan lambalı amfilerin de, mali anlamda çok esnekliği olmayan arkadaşların tercih etmemesi gereken ürünler olduğunu düşünüyorum.
Bu işin makbulü, aslında kendi ederi olan ancak orijinal alternatifleriyle kıyaslandığında kelepir pozisyonda kalan fiyatlara bir Bugera almaktır. Bunu alır, sonrasında bilene götürüp modifiye ettirirsiniz. Gerekli kontrolleri sağlarsınız. Atıyorum, 2X paraya bir JCM800 almak yerine, günün sonunda X fiyata Fortin modu yapılmış, sıfır lambalara sahip bir JCM800 klonunuz olur. Bunu da ticari kaygılarla değil, fonksiyonel arayışlarla yaparsanız, stok bir JCM800'ün size sunacağından çok daha fazlasını yarı fiyata elde etmiş olursunuz.
Bu da yaklaşık bir senedir Bugera amfileri takip eden, işin bilenlerini darlayan ve ne modifikasyonlar yapılır, ne sonuçlar alınır gibi soruları kurcalayan bir meraklının yarı makale tadında yazısı olsun. Bu kadar saçma ilanın arasında, sanırım envantere bir "hasso" daha katma yoluna gideceğim. Umarım bu yazı, markayı ve ürünlerini alıcı gözle araştıran birilerinin karşısına çıkar ve yardımı dokunur.