Acaba Kandırılıyor Muyuz?

Sadece yoğunlukla ilgili olduğunu düşünmüyorum tonun. Ağacın damar yapısı bu hususta çok önemli. Aynı ağacın dünyanın başka yerlerinde yetişmiş örneklerinden elde edilen gitarlar, aynı tonlar veremiyorlar. Ağacın yaşarken aldığı ve verdiği sıvı miktarı ağacın, hem yaş yaşı ve hem kuru yaşı buna çok ciddi şekilde etki ediyor. Evet yoğunluk tona etkilidir lakin tek etkeni değildir. Yoksa abanozdan yapılan bir gitar gövdesi görmüş olmalıydık şimdiye kadar.
Ki ben gördüm bir kere. 🙂
Tabiki haklısınız aynı ağacın 2 farklı parçasından bile aynı ton çıkmıyor tonu etkileyen bir çok etken var fakat ağaç tonu etkilemez düşüncesi çok yanlış bence.
 
Ağırlığı nasıldı gitarın?

Oğan üstü bir ağırlığı vardı diyemem. Samsun'da görmüştüm sene 1999 idi. El yapımı bir hallowdu. Ancak ton olarak abartılı bir tonu vardı diyemem. O yıllarda bir enstrüman yapım atölyesinde çalışıyordum bir yandan (öğrenci iken) ve gitar çalmak ile ilgili değildim o zamanlar. Ancak ağaçtan ve inşaadan anlarım. Ayrıca abanoz kaplama maun için çok iyi ton verdiğini, rezonansının yüksek olduğunu söyleyenler var. Ki bunun abanoz kaplamadan ziyade iyi seçilmiş ve iyi kurumuş, damarları düz ve sık olan, az su içerek büyümüş bir maun seçiminden olduğunu düşünüyorum. Şimdilerde böyle bir maun bulsam kesinlikle LP kasa için kullanırım hemen.
 
Elektro gitarda ağaç tona etki eder, fakat asıl sorulması gereken soru; ne kadar etki eder? Aylar önce birisi, bu sitede 2 tane strat karşılaştırmasının kayıtlarını atmıştı. Farklı ağaçtan yapılma gövdeleri olan (biri dişbudak, diğeri kızılağaç mıydı neydi) stratların tonlarını kaydetmiş. Sonuç olarak çok çok az bir fark duyuluyordu. O da tekrar tekrar dinleyince. Tabii kimisi "bariz çok büyük fark var abi, sen duymuyorsan ben napayım?" diyebilir ama kişisel görüşüm bu yönde 🙂 Bence bu farklı malzemelerden yapılan gitarların pahalı olmasının nedeni, daha stabil olması, işçiliğinin daha ayrıntılı ve daha fazla işçi tarafından yapılması, kalite kontrol testlerinin daha sıkı yapılmasından kaynaklanıyor. Mesela squier strat incelenirken sap ile gövde arasında 0.5mm boşluk olması kabul edilebilir bir durum olurken, fender amerikan stratta üretim bandının önceki aşamalarına gönderilip tekrar işleme tabi tutulabilir.

Bence paranın %30'unu gitara, %70'ini amfiye harcamak lazım. Amfi, tonu çok daha fazla etkiler. Aynı model, aynı manyetikli yeni gitar alacağına amfi almak lazım.
 
Tabiki haklısınız aynı ağacın 2 farklı parçasından bile aynı ton çıkmıyor tonu etkileyen bir çok etken var fakat ağaç tonu etkilemez düşüncesi çok yanlış bence.

Evet hem de çok yanlış. Başlık altında birarkadaşımın da yazdığı gibi bu mevzu ağaçtan ziyade, kasa tipi ve kalınlığından ziyade, hardware ve elektrik aksamdan ziyade, frekans işi. Yani gitar şahsa aittir ya da olacaktır ve enstrümanlar parmak izi gibidir. Biri asla diğerini tutmaz. aynı seri olsa dahi arada çok ince farklar olacaktır. Bu sebeple ele alınıp çalınarak kıyaslamalar yapılarak birden ikiden üçten fazla gitar deneyerek (yeni başlanıyor ise yanında bilen biri götürülerek), forumlarda sörf yaparak alınmalıdırgitar. Çok taze bir basswood bile belki bir gitar severin ruhuna yada yeni başlayacak birinin ruhuna güzel kurumuş bir maundan çok daha güzel gelebilir.

adamlar su kabağından bile enstrüman yapıp kaç bin dolarlara satabiliyorlar. ki gidiyor.

Velev ki amaç müzik yapmaksa masaya vurarak ta kendi tatmin edebilecek noktada müzik yapanlar var. (misal dayım 😀 masayı çok güzel çalar ancak ne zaman gel sana bir ritm aleti alalım dediysem, onları bunun kadar iyi çalamam. neyde iyiysem onda devam edeyim demiştir 🙂)
 
Elektro gitarda ağaç tona etki eder, fakat asıl sorulması gereken soru; ne kadar etki eder? Aylar önce birisi, bu sitede 2 tane strat karşılaştırmasının kayıtlarını atmıştı. Farklı ağaçtan yapılma gövdeleri olan (biri dişbudak, diğeri kızılağaç mıydı neydi) stratların tonlarını kaydetmiş. Sonuç olarak çok çok az bir fark duyuluyordu. O da tekrar tekrar dinleyince. Tabii kimisi "bariz çok büyük fark var abi, sen duymuyorsan ben napayım?" diyebilir ama kişisel görüşüm bu yönde 🙂 .

En başta Grugum, yazacaklarım sana özel değil, genel, yazdığını görünce sadece alıntı yaptım.

Öncelikle şu kadarını söyleyeyim, elektro gitarda "ağaç en etkili elemandır". Çünkü bütün tepki gövdeye gelen notaya bağlıdır. Üstte bir deneyimimi anlattım, aynı manyetikle, neck pozisyonunda clean ve od.'da bir "ash" gövdeyle "alder"'i kıyasladık, herşey aynıydı ve aradaki fark devasaydı, küçümsenecek gibi değildi, ash gövde çok net şekilde notaları daha net ve hızlı tepkili veriyordu, yani bir nevi punchydi, drive tonları daha keskindi. Titreşimi çok daha hızlıydı, genel olarak notalar daha çok ayırt ediliyordu, harmonik açıdan, harmonik notaları azdı fakat alder gövde, bu fender oluyor, çok daha harmonikliydi hatta çamursu bir ton veriyordu, tizleri daha azdı, daha sıcak bir tonu vardı, şöyle anlatayım daha mid frekans ağırlıklıydı. Bu fark akustik olarak da farkediliyordu. Bu bizzat benim deneyimimdir, o sebeple kesinlikle eminim.

[quote="Bence paranın %30'unu gitara, %70'ini amfiye harcamak lazım. Amfi, tonu çok daha fazla etkiler. Aynı model, aynı manyetikli yeni gitar alacağına amfi almak lazım."[/quote]

Bir de amfinin görevi tonu yükseltmektir, eğer gitarda temelde ton istediğiniz gibi değilse, sesi yükseltildiğinde gelecek overtonelar ile birlikte tam bir facia olacaktır. Şunu da ekleyeyim, her gitarın düşük ve yüksek volumeda ses tepkisi de farklıdır. Bütçenin %70ni amfiye yatırmak doğru bir çözüm değil, yani CBS dönemi bir Fender'i Fender Twin'e girmek ile Ibanez 2550'i girmek kesinlikle ve kesinlikle aynı olmaz. Çok farklı tepkiler ve harmonikler duyarsınız. İyi gitar=iyi sonuç, tabii iyi amfi şart. 🙂

Gitarın elimde kayıtları da mevcut fakat kesinlikle arada hiçbir kaynak olmadan duymanız gerekiyor, youtube vs'den filan dinlerken araya birton şey girince ayrıntı daha az farkediliyor fakat elinizdeyken o farkı duyunca nasıl anlatayım "ohhh nasıl yani" oluyorsunuz. Yani o hissiyat değişiyor. Hatta basit bir soloda bile notaların tepkisi farklı oluyor, bizzat yaşadım. Aynı manyetikler bile farklı gövde de farklı tınlıyor. O sebeple bir elektro gitarda gövde çok önemlidir. Her gitarın her notaya tepkisi farklıdır. Bu sebeple gövdeye göre manyetik seçmek gerekir.

Son olarak yoğun gitar yoğun rezonans olmaz, genelde nispeten az yoğun gövde de rezonans yani ses hacmi daha yüksektir. Örneğin akustik gitarların için boş ve daha az yoğundur fakat daha çok titreşir, yani akustik volume'u daha yüksektir. 🙂
 
Son düzenleme:
İbanez bundan yıllar evvel gövdesi pirinç kaplı bir gitar yapıp piyasaya sunmuş, herhalde insan sınırlarında çalınabilecek en ağır gitarlardanmış 1-2 defa hatta ebay'de gördüm gitarı. Tonu berbatmış 🙂
 
@CoolDoG zaten ben arada fark yok demedim. "ne kadar fark var?" dedim 🙂 bi de fender ile ibanez 2550 tabii ki farkedecektir. Çünkü, birinin manyetikleri Edirne, diğerininki Hakkari. O kadar uzak karakterdeler ki 🙂 Karşılaştırmamız gereken şey, manyetik ve diğer aksamları aynı olan ama sadece ağacı farklı olan gitarlar.
 
Ben de işte onun çok farklı olacağını ve direkt hissedileceğini üstte belirttim 🙂 Denedik ve duyduk da. Kesinlikle fark oluyor, hatta şunu da söyleyeyim, aynı gövde, aynı marka gitarda fark oluyor, yani 1954 Fender ile 2012 Fender, aynı gövde hatta manyetikleri aynı bile olsa aynı tınlamıyor, ton dengesi, sustain, spektrum, detay herşey değişiyor. Biraz da çalan gitaristin duyduğu önemli, belki sıradan bir kulak çok hissetmez ama adam duyuyordur, orada birşey duyuyordur ve sırf onun için o gitarı tercih ediyordur. Üstte söylediğim hissiyat çok önemli.
 
İbanez bundan yıllar evvel gövdesi pirinç kaplı bir gitar yapıp piyasaya sunmuş, herhalde insan sınırlarında çalınabilecek en ağır gitarlardanmış 1-2 defa hatta ebay'de gördüm gitarı. Tonu berbatmış 🙂

Ibanez'in solid masif pirinç olan modelini (solid brass) gördüm şimdi. İlginç olmuş.

şöyle ki;

BrassIbanez.webp



Tonlarını merak edenler için de;




Burada da, aluminyum gövdeli bir gitar hakkında tasarımsal ve donanımsal ve de tonal bilgiler veriliyor;

http://www.hillman-crouch.co.uk/BJHC website/Concept_Symetry/Guitar.htm

long fellow guitars'ın birbirinden tuhaf metal gitarları;

http://www.hillman-crouch.co.uk/BJHC website/Concept_Symetry/Guitar.htm

Bu metal gövdeli tele'de 3600$ mış...

http://myrareguitars.com/lmg-t-guitar-liquid-metal-guitars
 
Son düzenleme:
Dönüp dolaşıp yine aynı mevzu geliyor önümüze, bilinen tekrar tekrar tartışılıyor. Yok ağaç cok önemli değil, yok ampli en önemli, %70 ampliye harca vs...
Evde yaptığınız kontrolsüz deneylerden çıkardığınız yanlış sonuçlar hiçbirşeyi değiştirmez.
Sound bir zincir sonucu oluşur, her halka zincirin olmazsa olmazıdır, ve en zayıf halka kadar olur zincirin kalitesi.
 
her şey aradaki fiyat farkıyla alakalı aslında. bu kadar para ne kadar ton eder ya da ne kadar fark eder. şahsi tercihim olaran ne gibsona ne fendere ne de başka bir gitara 3000-5000 lira vermem. sonuçta amatör hobici müzisyenim bu uğurda harcayacağım parayı başka yöne finanse ederim. tabi bu tamamen tercih. artık hesaplı modellerde de çok güzel gitarlar üretiliyor. fenderden sesi ayrılamayacak squierlar var. yine aynı durum gibson için de geçerli.
 
Dönüp dolaşıp yine aynı mevzu geliyor önümüze, bilinen tekrar tekrar tartışılıyor. Yok ağaç cok önemli değil, yok ampli en önemli, %70 ampliye harca vs...
Evde yaptığınız kontrolsüz deneylerden çıkardığınız yanlış sonuçlar hiçbirşeyi değiştirmez.
Sound bir zincir sonucu oluşur, her halka zincirin olmazsa olmazıdır, ve en zayıf halka kadar olur zincirin kalitesi.

müzik yapmak için sizce deneye ihtiyaç mı var. amaca yönelik ekipmana harcama yapmak süs gibi gitara dünyanın parasını verip 12 ay taksit ödemekten daha iyidir bence.
 
Son düzenleme:
Sıkıntı bence şurada; ekonomik gücü bir yana, foruma üye arkadaşların çok azı gitar çalarak para kazanmasına rağmen "iş gören" gitarlara rağbet ediyor ama tam tersi olması lazım 🙂
 
Ağaç konusunu bilmem ama; ne bileyim gitarın adına bir "Custom", bir "Amerikan", bir "X Signature" gelince fiyat 1000-2000-3000 TL artıyor ya, işte o konuda kandırılıyoruz.
 
her şey aradaki fiyat farkıyla alakalı aslında. bu kadar para ne kadar ton eder ya da ne kadar fark eder. şahsi tercihim olaran ne gibsona ne fendere ne de başka bir gitara 3000-5000 lira vermem. sonuçta amatör hobici müzisyenim bu uğurda harcayacağım parayı başka yöne finanse ederim. tabi bu tamamen tercih. artık hesaplı modellerde de çok güzel gitarlar üretiliyor. fenderden sesi ayrılamayacak squierlar var. yine aynı durum gibson için de geçerli.
Sizin için mantıklı değil üst seviye gitarlar fakat buradaki konu farklı ciddi bir kullanıcının alacağı gitardan bahsediyoruz. Ayrıca Fender ile Squierin sesini aynı seviyeye koyabilen insanlar duyamıyorlar tonu. Tonu duyabilen insanlar Fenderler arasında tonu dinleyerek seçiyor siz Squier aynı diyorsunuz.
Ağaç konusunu bilmem ama; ne bileyim gitarın adına bir "Custom", bir "Amerikan", bir "X Signature" gelince fiyat 1000-2000-3000 TL artıyor ya, işte o konuda kandırılıyoruz.
Custom , Amerikan , Signature gitarlar işçilikte ve kullanılan parça kalitesi olarak daha üst seviye oluyor çünkü. Fakat ben Marcus Miller signature bass alacağıma gider luthiere istediğim özellikte bir gitar yaptırırım Fender markası için ödediğim parayı gitar için harcarım.
 
ben mantıklı değil demedim sonuçta ilk mesajda kapitalist sistem v.s bahsediliyor diye dedim. yoksa parası olan bastırır parayı en iyisini alır kimseye de konuşmak düşmez. fenderle sqier aynı demedim aradaki fiyat farkına oranla çoğu kişinin ayırt edemeyeceği kadar az farklı modeller bulunabilir ve iddia ediyorum şu forumdakilerin bile çoğu (ben dahil) ayırt edemez kaldı ki yine forumun çoğu pro müzisyen değil. ben bu iş meraklıyım manyetiğin sarımına kadar araştırırım kılım tüyüm dersin o ayrı ama yok aga maun olacak , manyetikler alnico olmazsa at çöpe , custom olmadıkça çalınmaz gibi düşünceler bence çok yanlış. parsı olan alsın parası olmayan da yok benim niye maun gitarım yok ya da usa gitarım yok diye hayıflanmasın.


not : bu kıyası yapacak kadar elimden fender ve squier geçti. asla iki gitar aynı demiyorum ama 5000 lira verip aldığınız fenderin tonun yüzde doksanına çok daha ucuz bir gitarla sahip olabilirsiniz.
 
müzik yapmak için sizce deneye ihtiyaç mı var. amaca yönelik ekipmana harcama yapmak süs gibi gitara dünyanın parasını verip 12 ay taksit ödemekten daha iyidir bence.

Ne müzik yapmak için deneye ihtiyaç var dedim ne de çok para harcamak gerekli dedim. Söylediğimden bunu çıkarmanı hayretle karşılıyorum.
Bir sistemdeki bloğun diğerinden daha önemli olduğunu soyleyebilmen için, bu iki bloğu kıyaslaman lazım. Bu kiyaslamada, kıyaslanan bloklar dışındaki diğer blokların tamamının sabit olmasının yanında tum blok parametrelerinin bilinmesi de lazım.

Basit bir örnek;
Soru: manyetik mi önemli ampli mi?
Malzemeler:
1 kalitesiz ampli
1 kaliteli ampli
1 kaliteli manyetik
1 kalitesiz manyetik

Önce manyetiklerin sese etkisini kiyasliyoruz.
Bass karakterli bir sistemin varsa, kaliteli manyetiginde bass karakterli ise, kaliteli manyetik kulağına kötü gelecektir. Dakika 1 gol bir, yanlış sonuç elde ettin. Gerisini söylemeye gerek yok.
Gördüğün gibi sistemin tum parametrelerini bilmeden yapılmış kontrolsüz bir deney, yanlış sonuçlar vermeye cok müsait. O yüzden su önemli bu önemli demenin anlamı yok. Bir sistemin tum elemanları en az bir diğeri kadar önemli.
 

Geri
Üst