Elektro gitarda ağaç tona etki eder, fakat asıl sorulması gereken soru; ne kadar etki eder? Aylar önce birisi, bu sitede 2 tane strat karşılaştırmasının kayıtlarını atmıştı. Farklı ağaçtan yapılma gövdeleri olan (biri dişbudak, diğeri kızılağaç mıydı neydi) stratların tonlarını kaydetmiş. Sonuç olarak çok çok az bir fark duyuluyordu. O da tekrar tekrar dinleyince. Tabii kimisi "bariz çok büyük fark var abi, sen duymuyorsan ben napayım?" diyebilir ama kişisel görüşüm bu yönde 🙂 .
En başta Grugum, yazacaklarım sana özel değil, genel, yazdığını görünce sadece alıntı yaptım.
Öncelikle şu kadarını söyleyeyim, elektro gitarda "ağaç en etkili elemandır". Çünkü bütün tepki gövdeye gelen notaya bağlıdır. Üstte bir deneyimimi anlattım, aynı manyetikle, neck pozisyonunda clean ve od.'da bir "ash" gövdeyle "alder"'i kıyasladık, herşey aynıydı ve aradaki fark devasaydı, küçümsenecek gibi değildi, ash gövde çok net şekilde notaları daha net ve hızlı tepkili veriyordu, yani bir nevi punchydi, drive tonları daha keskindi. Titreşimi çok daha hızlıydı, genel olarak notalar daha çok ayırt ediliyordu, harmonik açıdan, harmonik notaları azdı fakat alder gövde, bu fender oluyor, çok daha harmonikliydi hatta çamursu bir ton veriyordu, tizleri daha azdı, daha sıcak bir tonu vardı, şöyle anlatayım daha mid frekans ağırlıklıydı. Bu fark akustik olarak da farkediliyordu. Bu bizzat benim deneyimimdir, o sebeple kesinlikle eminim.
[quote="Bence paranın %30'unu gitara, %70'ini amfiye harcamak lazım. Amfi, tonu çok daha fazla etkiler. Aynı model, aynı manyetikli yeni gitar alacağına amfi almak lazım."[/quote]
Bir de amfinin görevi tonu yükseltmektir, eğer gitarda temelde ton istediğiniz gibi değilse, sesi yükseltildiğinde gelecek overtonelar ile birlikte tam bir facia olacaktır. Şunu da ekleyeyim, her gitarın düşük ve yüksek volumeda ses tepkisi de farklıdır. Bütçenin %70ni amfiye yatırmak doğru bir çözüm değil, yani CBS dönemi bir Fender'i Fender Twin'e girmek ile Ibanez 2550'i girmek kesinlikle ve kesinlikle aynı olmaz. Çok farklı tepkiler ve harmonikler duyarsınız. İyi gitar=iyi sonuç, tabii iyi amfi şart.
🙂
Gitarın elimde kayıtları da mevcut fakat kesinlikle arada hiçbir kaynak olmadan duymanız gerekiyor, youtube vs'den filan dinlerken araya birton şey girince ayrıntı daha az farkediliyor fakat elinizdeyken o farkı duyunca nasıl anlatayım "ohhh nasıl yani" oluyorsunuz. Yani o hissiyat değişiyor. Hatta basit bir soloda bile notaların tepkisi farklı oluyor, bizzat yaşadım. Aynı manyetikler bile farklı gövde de farklı tınlıyor. O sebeple bir elektro gitarda gövde çok önemlidir. Her gitarın her notaya tepkisi farklıdır. Bu sebeple gövdeye göre manyetik seçmek gerekir.
Son olarak yoğun gitar yoğun rezonans olmaz, genelde nispeten az yoğun gövde de rezonans yani ses hacmi daha yüksektir. Örneğin akustik gitarların için boş ve daha az yoğundur fakat daha çok titreşir, yani akustik volume'u daha yüksektir.
🙂