Volume kontrolü normalde logaritmik yapılır hep; ama lineer kullanın madem, n'apalım?
🙂 22k potu kullanabilirsiniz. Potun gövdesindeki alt metal kısmı da topraklayın her ihtimale karşı. Ekolayzer ve Boost devresini kullanmayacağınız için 500k, 220k ve 50k potlara gerek yok.
İlişiğe yeni bir şema koydum sizin taleplerinize göre.
3'' speaker ile zaten doğru dürüst kaliteli ses alamayacaksınız, o aşikâr. O yüzden daha yüksek güçlere gitmenin pek bir anlamı yok bence. Hani 8'' filan olsa... Kaldı ki 1W bile ciddi bir ses gücü demektir; tabii 3'' hoparlörde nasıl duyulur, bilemem
🙂
Diğer konuya gelirsek...İlk devredeki FET li blok, giriş empedansını yüksek tutup LM386'ya düşük empedansla girmek için yapılmış bir buffer. Yani gelen sinyalde değişiklik yapmayacak. FET bulamasanız bile buraya 2N3904 gibi bir transistör de koyabilirsiniz. Gain potu iptal edilerek 1. ve 8. bacaklar boşta bırakılırsa, tek başına VOL potuyla da kullanılabilir. Yalnız şöyle bir durum var: Gitarınızda humbucker kullandığınızı varsayalım, analog pedaldan çıkan sinyalin de 1Vac olduğunu farz edelim. VOL potunu çok düşük tutmanız gerekecek ki hoparlöre giden sinyal distorsiyona girmesin. Çünkü 1. ve 8. bacaklar boşken kazanç 20 ve besleme de 12Vdc. Bu yüzden, en azından benim verdiğim devreyi yapın; çünkü girişte zayıflatma var ve nispeten daha rahat bir volume kontrolü sağlayacaktır.
İkinci devredeki TDA2822 normalde stereo amplifikatör; ama buradaki tasarımda bridge konfigürasyonunda (H köprüsü gibi düşünün) kullanmış ve çıkış gücü yine yaklaşık 1W. LM386'yla yapmak bence daha iyi; çünkü entegreyi bulmak zor olmaz.
Benim ilişiğe koyduğum yeni devreye gelirsek:
- Giriş bloğu yine de giriş empedansını yüksek tutup LM386'ya düşük empedansla girmeye yarar. Ayrıca gelen sinyale yaklaşık 1/3 oranında zayıflatma uygular. VOL için 20k yerine 50k pot da kullanabilirsiniz.
- Boost ve EQ devresi yok. Daha sonra eklemek isterseniz siz bilirsiniz.
- Girişte R7 15k; fakat 15k bulamazsanız 22k da kullanabilirsiniz.
- Elinizdeki hoparlörleri seri ve paralel bağlayarak sonuçları görün.
- Kullanacağınız adaptör 9-12VDC arasında olmalı.
