EL34 yüklü bir Mark V hakkında ne düşünüyorsunuz peki hocam? Amfinin gerçeğini çalma fırsatım hiç olmadı daha önce de dediğim gibi. YouTube demoları (ne kadar ölçüt olabilir orası ayrı) özelinde konuşacak olursam EL34'lü hali benim daha çok hoşuma gitti. Belki hayatım boyunca hep Marshall / Laney / Orange / Vox gibi british amfileri kullandığım için kulağım o baskın midleri arıyor olabilir. Gerçi vox el84 ama yine de tam bir british.
Hocam şöyle bir şey;
Aslında EL34 / 6L6 farkı , preamp lambası kadar, hatta daha fazla bile etkili, benim deneyimlediğim kadarıyla. Hatta bu lambaları yüzde kaç’a biasladığımız bile fark ettiriyor.
Hemen söyleyeyim, power tube kırılması sevmem, eski preamp ve poweramp volume birlikte tutan marshalları hariç tutarak söyleyeyim. Poweramp karakterinin eklenmesini severim ama kırılmasını asla sevemedim.
O bakımdan bu farkı duymaya, kök volume gerekmez. Şimdi gelgelelim Mark V EL34 ya da Mesa’larda EL34 olayına;
Mesa Rectifier, tonestack’i bakımından fazlasıyla preamp’ında bas içerir, power katındaki 90hz civarı resonance kazancı da boldur. Bir de bunu oversized mesa 4x12 ve ayrıca fixed olarak 19-20mA biaslanmış 6l6 ile birleştirirsek, klasik rectifier sound’u gelir, boomy / soğuk / fizzy / midsiz. Şahsen bu tonu adam etmenin tek yolu TS9 atıp biraz midboost biraz da basscut yapmaktır. E bunun El34 ile ne alakası var? Şöyle ki EL34 mid olarak daha baskındır ve 6L6 kadar garç garç kırılmaz, smooth diyebilirim. Ama mesalardaki aşırı bas, El34 ün gövdesizliği ile güzel dengelenir ve amfinin midsizliği çok güzel toparlanıyor.
Bir de Mesa’nın EL34 bias kısmı, switch ile değiştirdiğinizde ziyadesiyle “hot” bir bias’tır. Ne demek bu, bir lambadan üretilen gücün daha fazla olduğunu gösterir. Aslında transfer karakteristiğine bakıp lambanın lineer davrandığı yere çekmektir bias ama, açığa çıkan gücü de etkiliyor bir yandan. Soğuk kalan bir lamba bassy/boğuk/ hissiz/takoz gibi tanımlamalarından biri veye birkaçını içerebilir.
Rectifier’da kısaca taktığımız bir EL34 amfiyi baya toparlıyor bu yüzden, doğru rejimde çalışan, frekans cevabı stok amfiyi tamamlar nitelikte vs.
Mark’a gelecek olursak, Mark V da tüm Mesa amfiler gibi fixed bias’tır (fixed aslında ayarlanabilir bias’lar için se geçerlidir, ama ayarlayacak potans yerine sabit bir direnç konursa mesa usul fixed bias). Ama Mark’larda bu bias noktası 6L6’lar için uygun, Mesa lambalarda yaptığım ölçüm 31-32 mA olarak çıktı. 6l6’lar bu sefer rectifier’ın tam zıttı olan, midli, tight bir amfiye daha çok yakışıyor bence. EL34’ler Mark’ta biraz zayıf kalabilir, KT77 ise içerisindeki brit dna’sı ile daha iyi toparlayacaktır.
Ama şahsen EL34’leri mesa’larda severim ben, bu ara bir boş vakitte mark V’a takıp bir dener kesin gözlem sonucumu yazarım 🤘🏽