İki tür gümrüklü ürün çeşidi var. Belki daha fazla olabilir emin de değilim.
Biri vergisi peşin ödenmiş ( genelde Amazon böyle çalışır ) , diğeri de ürün gümrüğe sunulduktan sonra gümrük tarafından çıkarılan ve aracı firma (genelde kargo firması) olanın size çıkardığı ücret. Vergisi peşin ödenmiş gümrüklü üründe, herhangi bir sorun çıkmaz, gümrükte yamuk yapma şansları yoktur; çünkü ürün faturası kesilmiş, kesildiği fiyat üzerinden gümrük vergisi peşin olarak firmaya ödenmiştir. Gümrük masrafları peşin ödendiği için bir sıkıntı çıksa dahi, sorunu vergisini peşin ödediğiniz firma (Amazon vb.) çözer. Ancak gümrük vergisinin gümrük tarafından çıkarıldığı durumlarda ise işiniz gümrüğün insafına kalmıştır. 1$'lık paketlere son dönemler 130₺ gümrük vergisi çıkaranı da gördüm, 100$'lık oyun konsolu için sadece gümrüğe sunum ücreti ödeyeni de gördüm. CİMER, BİMER vs. hiç konuyla da ilgilenmiyor. Haberiniz olsun. UPS, DHL'in almak için bir yerlerini yırttığı antrepoda bekletme ücreti falan saymıyorum. 🙂
1500€ muhabbeti ürünün ticari gruba girmesiyle alakalı. İstersen 1499€'luk ürün getirt, gümrük vergisini ya peşin ya da TR sınırlarında belirlenmiş gümrük ücreti olarak ödersiniz. Durum oldukça dengesiz. Aliexpress'ten bir şey sipariş ettiğiniz zaman eğer takipliyse, ürün TR gümrüğüne girip kontrol edilip, gümrük vergisi çıktıktan sonra PTT takip ekranlarında bu bedel yazar. Andertons da diyor ki; kardeşim bak sen bu ürünü sipariş ettin ama atıyorum 3000'lik gitar aldın, 2000 vergi çıktı diye bunu kargodan reddedersen, 3000 lira ürün ücretini iade etmeyiz. Mailde söyledikleri aynı buydu. Ben de vazgeçtim, varsa aranızda maceraperest arkadaş, denesin. Ha benimki sadece ekstrem durumlarla alakalı, ama Andertons'un bu durumda garanti vermemesi, paranızı iade etmeyiz demesi resmen "bizden alışveriş yapmayın" demek gibi bir şey.
CITES olayı ise bambaşka.