Ave Guitars

Lüthier Alperen Bayrakcı tarafından Eskişehir'de üretim yapan Ave Guitars ( @AveGuitars ), forumda onlarca defa övgüyle anılsa da bir başlığı olmadığını henüz farkettim.

Yakın bir geçmişe kadar paragraflar dolusu yorum yazacak güce sahiptim. Ancak ne bu gitarların benim övgüme ihtiyacı var, ne de insanlara yazı ile birşeyler anlatmak eskisi kadar kolay.

Bu yüzden kendisinin elinden çıkan ürünleri sadece "kusursuz" diye niteleyip bırakıyorum. Sevgili Alperen ile 2. gitarın teslimatı esnasında gerçekleştirdiğimiz sohbeti aşağıya bıraktım. Hem markanın yabancısı arkadaşlar için maruz kalacakları ilgi ve özen konusunda, hem de mağazadan bir gitar almaktansa custom yolunu yürümek isteyen arkadaşların neleri gözetmesi gerektiğine dair işe yarayacağını düşünüyorum.

Yine ilk gitarımın incelemesini de buraya bırakmaktayım. Muhtemelen meraklılarının fikir alabilecekleri en kapsamlı - Cem ve Deniz'in videolarıyla beraber - videodur.

Kapanış mahiyetinde; Ortadoğu ve Balkanların en metal gitarı Deccalinatör V, namı okyanus ötesine ulaşacak Gaymaster ve vazgeçilmez yancıları Mareşal Yeşil Başlı Gower Ördeği bırakıyorum.

Sevgiler!

Layer 1.webp

neşeniz ve sohbetiniz çok hoş olmuş hocam zevk ile izledim normalde sıkılırım 😀 ancak sustain ve gain yüklü halde artikülasyonun tane tane dökülmesi vs gibi özelliklerin gitardan değil de zaten pasif manyetiklerin şahı olan sd jb ve 59 setten (hoş manyetik takımınızdan emin değilim 😀 söylediyseniz net duymadım) olduğunu düşünüyorum :d

ama handmade yapımı gitarlar arasında Türkiye'de en temiz ve profesyonel duran gövde işçiliği diyebilirim hakkaten. güzel günlerde kullanın.

neşeniz ve sohbetiniz çok hoş olmuş hocam zevk ile izledim normalde sıkılırım 😀 ancak sustain ve gain yüklü halde artikülasyonun tane tane dökülmesi vs gibi özelliklerin gitardan değil de zaten pasif manyetiklerin şahı olan sd jb ve 59 setten (hoş manyetik takımınızdan emin değilim 😀 söylediyseniz net duymadım) olduğunu düşünüyorum :d

ama handmade yapımı gitarlar arasında Türkiye'de en temiz ve profesyonel duran gövde işçiliği diyebilirim hakkaten. güzel günlerde kullanın.

Çok teşekkürler güzel sözleriniz için. Set JB-59, multiscale uyumlu olabilmesi için kutup aralıkları gözetilerek bobin kaydırıldı. Çok uzun yıllardır ben de bahsettiğiniz kabiliyetler sebebiyle bu seti kullanıyorum.

Ancak aynı manyetikleri sayısız gitar üstünde denedim. Hatta bugün yine Ave Guitars tarafından üretilmiş V gitarımın üstündeki JB'yi 4 - 5 gitar gezdirmiştim öncesinde. Her gövde, her ağaç kombinasyonu üzerinde bu kadar iyi çalıştığını düşünmüyorum. Videoda anlattığım üzere KV2 gitarımdan çıkan bu JB de yine alder-maple-ebony üçlemesine sahip bu gitarda iyi anlamda farklı soundladı. Belki boyanın inceliği gitarı daha rezonant hale getiriyor.

Arkadaki amfi de keza çok yardımı dokunan bir düzende. Killer Kali modlu bir JCM800, altındaki kabinin üst iki speakerı greenback, alt ikilisi V30.Tüm bu tercihler de tonu çok daha müzikal bir yere götürüyor bence. Ancak aynı sinyal zincirine geçen 2 sene içinde birçok gitar soktum. Bu mertebeye ulaşan da çıkmadı. Özetle gitarın bir sihri bence var ama biraz da gezegenlerin hizalanması misali.

Güzel işte ya, elim titremeden sattım kalan hemen hemen her şeyi yıllar içinde. 😀

Çok teşekkürler güzel sözleriniz için. Set JB-59, multiscale uyumlu olabilmesi için kutup aralıkları gözetilerek bobin kaydırıldı. Çok uzun yıllardır ben de bahsettiğiniz kabiliyetler sebebiyle bu seti kullanıyorum.

Ancak aynı manyetikleri sayısız gitar üstünde denedim. Hatta bugün yine Ave Guitars tarafından üretilmiş V gitarımın üstündeki JB'yi 4 - 5 gitar gezdirmiştim öncesinde. Her gövde, her ağaç kombinasyonu üzerinde bu kadar iyi çalıştığını düşünmüyorum. Videoda anlattığım üzere KV2 gitarımdan çıkan bu JB de yine alder-maple-ebony üçlemesine sahip bu gitarda iyi anlamda farklı soundladı. Belki boyanın inceliği gitarı daha rezonant hale getiriyor.

Arkadaki amfi de keza çok yardımı dokunan bir düzende. Killer Kali modlu bir JCM800, altındaki kabinin üst iki speakerı greenback, alt ikilisi V30.Tüm bu tercihler de tonu çok daha müzikal bir yere götürüyor bence. Ancak aynı sinyal zincirine geçen 2 sene içinde birçok gitar soktum. Bu mertebeye ulaşan da çıkmadı. Özetle gitarın bir sihri bence var ama biraz da gezegenlerin hizalanması misali.

Güzel işte ya, elim titremeden sattım kalan hemen hemen her şeyi yıllar içinde. 😀
Gövde zaten rezonant olmasın bu gitar desen de olur abi o gövdenin sustaine katkı sağlamaması imkansız olurdu :d ve ciddi anlamda amatör durmuyor gayet yılda 50-100 gitar üreten fabrika luthieri işçiliğinde ama asıl custom gitarlardaki sıkıntı sap klavye işçiliği olur ama onu da sizin anlatımınızdan gördüğümüz kadarıyla üst seviye yapılmış olduğunu anlıyoruz. Ama luthier de güven veriyor hani manyetik dizimi sırasındaki açı dereceleri ve üst eşik üzerine olan anlatımı direkt okey dedirtiyor. Ayıptır sorması maliyet ne oldu.

@helldorado

Sap işçiliğinin de en ufak aşağı kalır yanı yok bence. Inlay konusunda ise sanat eseri mertebesinde işler çıkıyor. Sap profili konusunda ilk Ave'mi aldığım güne kadar çaldığım en rahat sap olan Jackson Kv Pro Dave Mustaine'i (yine çok sevdiğim bir abimdedir artık) V'nin imalatı esnasında Alperen'e götürdüm. Kendisi buradan aldığı referansla, daha da iyi olacak birkaç dokunuş ile tamamen "bana ait" bir sap üretti her iki seferde de.

Aşağıya kendi gitarlarımın görsellerini ekliyorum. Ayrıca ilk mesaja markanın tek kurumsal erişim noktası olan instagram sayfasını eklemeyi unutmuşum (Lütfen bir internet sitesi gelsin artık sayın yetkili).

Sayfa üzerinden hem ürün gamı, hem de işçiliği daha iyi yansıtan görsellere erişmek mümkün.

Layer 3.webp
P1010729.webp

Fiyatın da ayıbı hiç olmaz elbette. Ben ofset için, manyetik, burgu ve köprü haricen 2200 USD ödedim. Yanlış hatırlamıyorsam yine hardwaresiz olarak V için de 2000 USD ödemiştim. Doğrudan karşılığını nitelemek gibi olmasın ama bindingsiz ve inlaysiz bir tercihimin olması biraz daha düşürmüştü fiyatı.

Ofset için, manyetikleri 2. el aldım, toplam 100 - 120 USD gibi bir para ödemişimdir. Planet Waves kilitli burguları Amazon üzerinden 60 USD gibi bir indirimle yakaladım, normalde 200 USD civarına satılıyor ülkede. Köprünün de firma satış fiyatı 285 USD, ben Ave aracılığıyla tedarik ettiğim için biraz daha uyguna geldi. Sembolik bir fark olmakla birlikte onu telaffuz etmemiş olayım iki firma arasındaki diyaloğa saygımdan. Benzer bir matematik V gitardaki tek JB, Kahler 7300, Gotoh kilitli burgu olan V için de geçerli.

Günün sonunda her iki gitar da 2400 - 2600 USD aralığında mal oldu. Sevenine, alanına saygım sonsuz ama Solar falan satıyorlar bu paralara, şaka gibi.

Alperen ile güzel bir abi kardeşliğimiz var. Herşeyden önce insandır... Ben custom bir gitara ihtiyaç duyacak arayışlarda olmadım hiç... O yüzden o konulara daha giremedik kendisi ile... Klasik bir Fender strat işimi gördüğü için, ortalama beklentimden bir Fender çıkıyor yine ortaya... 10 tane farklı markalarda stratımın bütün perde degişimlerini ve bakımlarını yapan kendisidir. Hurda olarak verdiğiniz gitarınızı , custom shop seviyesinde geri teslim eder. Hayatta aklına yatmayan bir işi kendisine yaptırmazsınız. Misal, Fenderlerimden birinin klavyesini scalloped yapalım dedim. 2 senedir uğraşıyorum hala ikna edemedim. Ben yapmam, yaparım diyenede güvenme abi ,sap eski mukavvemetinde olmaz der. Gerçekten para kazanmaktan başka öncelikleri olan biridir. Keza birlikte ortak çalıştıkları Tr Custom Paints markasıyla bildiğimiz Ömer abininde işleri muazzamdır. Boya konusundaki hassaslığını ve titizliğini tek gecerim. İkiside, tanıdık olsun olmasın her gitara ve sahibine aynı özen ve titizlikle davranır. O yüzden her gitarımı gözü kapalı bırakırım. Ayrıca çok alakasız saatlerde ve zamanlarda kendisinden uzaktan teknik destek almışlığım, sahne tamamlamışlığımda vardır 🙂

@helldorado

Sap işçiliğinin de en ufak aşağı kalır yanı yok bence. Inlay konusunda ise sanat eseri mertebesinde işler çıkıyor. Sap profili konusunda ilk Ave'mi aldığım güne kadar çaldığım en rahat sap olan Jackson Kv Pro Dave Mustaine'i (yine çok sevdiğim bir abimdedir artık) V'nin imalatı esnasında Alperen'e götürdüm. Kendisi buradan aldığı referansla, daha da iyi olacak birkaç dokunuş ile tamamen "bana ait" bir sap üretti her iki seferde de.

Aşağıya kendi gitarlarımın görsellerini ekliyorum. Ayrıca ilk mesaja markanın tek kurumsal erişim noktası olan instagram sayfasını eklemeyi unutmuşum (Lütfen bir internet sitesi gelsin artık sayın yetkili).

Sayfa üzerinden hem ürün gamı, hem de işçiliği daha iyi yansıtan görsellere erişmek mümkün.

184930 eklentisini görüntüle184931 eklentisini görüntüle

Fiyatın da ayıbı hiç olmaz elbette. Ben ofset için, manyetik, burgu ve köprü haricen 2200 USD ödedim. Yanlış hatırlamıyorsam yine hardwaresiz olarak V için de 2000 USD ödemiştim. Doğrudan karşılığını nitelemek gibi olmasın ama bindingsiz ve inlaysiz bir tercihimin olması biraz daha düşürmüştü fiyatı.

Ofset için, manyetikleri 2. el aldım, toplam 100 - 120 USD gibi bir para ödemişimdir. Planet Waves kilitli burguları Amazon üzerinden 60 USD gibi bir indirimle yakaladım, normalde 200 USD civarına satılıyor ülkede. Köprünün de firma satış fiyatı 285 USD, ben Ave aracılığıyla tedarik ettiğim için biraz daha uyguna geldi. Sembolik bir fark olmakla birlikte onu telaffuz etmemiş olayım iki firma arasındaki diyaloğa saygımdan. Benzer bir matematik V gitardaki tek JB, Kahler 7300, Gotoh kilitli burgu olan V için de geçerli.

Günün sonunda her iki gitar da 2400 - 2600 USD aralığında mal oldu. Sevenine, alanına saygım sonsuz ama Solar falan satıyorlar bu paralara, şaka gibi.
hem sizi hem ave guitars'ı takibe aldım hocam. güzel gitarlar çıkartmış hakikaten ortaya. genelde Türkiye'de custom gitar deyince illaki kenarından köşesinden belli eder handmade olduğunu (gibson bindingleri için de bu söylenir ama bizdeki kastettiğim handmade belirtileri genelde kalitesizliği veya orantısızlığı belli eden özensizlik veya el işçilikleri) ama gitarların finishedlerinde veya sap ve klavyelerinde hiç falso yok jilet gibi. custom istiyorum diyen biri için bu işçilik ve titizlik seviyesinde gayet normal sayılabilir fiyatlar ama ben henüz fabrikasyona doydum custom arıyorum diyemem bu manada. bi' de sizin gibi bu işi profesyonel yapan kişiler gibi değiliz ki projeye hizmet eden spesifik bi model arayayım. ama kredi kartı ile alım imkanı sunması da bi kafa karıştırıyor en azından butik bi başlangıç yapacak olsam ave guitars'ı tercih ederim gibi.

velhasıl size afiyet olsun hocam elinizde paralansın dore gibi ömür boyu garanti sözü de veriyorsa sırtınız yere gelmez 😀

@helldorado

184930 eklentisini görüntüle184931 eklentisini görüntüle

İleride kirvem Buğra ile birlikte boylarımız uzayınca bu V yi de alayım senden Tolgacım, bu halimle bana büyük geliyor biraz 🙂

Geri