Shark Guitars

Sap sök tak olayı; temelde gitarın taşınabilirliği için yapıldığı söyleniyor, sap değiştirmek için değil. İstenirse perdesiz sap da takılabilir deniyor. Sürekli sahne yapan gitarist sırt çantasında rahatlıkla taşıyabilir ve uçağa da rahatça binebilir deniyor. Ben bunda mantıksız bir durum göremedim.

Pedal elektroniği de keza taşınabilirlik için yapılmış ancak performansı herkesi mutlu eder mi tartışılabilir. Manyetik sök tak olayını çok gerekli bulmadım çünkü memnun olduğum bir manyetik seti varsa onu neden sürekli söküp değiştireyim, çok anlamlı gelmedi.

Ancak başlıkta neden bu kadar dalga geçildiğini ve düşmanca tavır sergilendiğini anlayamadım. Pahalı olmasından kaynaklanıyor ise belli ki bu gitarlar yerli pazar için yapılmıyor. Başarılı olur ya da olmaz ama hedefin yurtdışı olduğu çok bariz. O insanlar o paraya Fender/Gibson/Esp varken bunu neden alsın, o da onların sorunu.

Konu biraz alaçatıda 1000 liraya lahmacun satılması gibi, 1000 ucuz kaldı hatta bu yaz muhtemelen 2000'e de satılabilir. Biz "ulan 2000 liraya lahmacun olur mu kim alır onu" desek de onun da bir alıcısı olacaktır. Zaten sıradan insanlar oraya gelemesin, sadece o parayı ödeyebilen gelsin diye fiyatları öyle. Bu gitarlar da demek ki belirli bir zümreyi hedefliyor.

Başlıkta ne adamın kötü gitaristliği kalmış ne ticaretten anlamaması, ne ilk albümü ne ikinci albümü. Forum rock forumu olsa da bir heavy metal dinleyicisi olarak "brothers of metal" felsefesi ile büyüdüğümüzü söyleyebilirim ama iş desteklemeye gelince bizim rock/metal camiası kadar köstek olan bir camia görmedim.

Sap sök tak olayı; temelde gitarın taşınabilirliği için yapıldığı söyleniyor, sap değiştirmek için değil. İstenirse perdesiz sap da takılabilir deniyor. Sürekli sahne yapan gitarist sırt çantasında rahatlıkla taşıyabilir ve uçağa da rahatça binebilir deniyor. Ben bunda mantıksız bir durum göremedim.
E iyi de bizim normal saplar da çıkabiliyor vidalı sonuçta 😀 Video tanıtımında teller zaten akortsuzken (at kılı gibi sallanıyorken) sap sökülüyor. Her sap çıkardığında telleri geveşeteceksen çok da bi inovasyon sayılmaz bu. Teli gevşetmek için 6 vida falan gevşeteceksin. Bizim sapları akortluyken de çıkarabiliyorsun. Hem de 4 vidaya.
Ancak başlıkta neden bu kadar dalga geçildiğini ve düşmanca tavır sergilendiğini anlayamadım. Pahalı olmasından kaynaklanıyor ise belli ki bu gitarlar yerli pazar için yapılmıyor. Başarılı olur ya da olmaz ama hedefin yurtdışı olduğu çok bariz. O insanlar o paraya Fender/Gibson/Esp varken bunu neden alsın, o da onların sorunu.
Yurtdışındaki adamın bizden farklı bir ihtiyacı olduğunu düşünmüyorum. Aynı gitarları kullanıyoruz.
Konu biraz alaçatıda 1000 liraya lahmacun satılması gibi, 1000 ucuz kaldı hatta bu yaz muhtemelen 2000'e de satılabilir. Biz "ulan 2000 liraya lahmacun olur mu kim alır onu" desek de onun da bir alıcısı olacaktır. Zaten sıradan insanlar oraya gelemesin, sadece o parayı ödeyebilen gelsin diye fiyatları öyle. Bu gitarlar da demek ki belirli bir zümreyi hedefliyor.
Zaten gitara 5bin$ ayırabilecek olan zümre neden bu kadar deneysel bir gitar satın alsın. Musicman gitarlar 4-5bin$. Lahmacun 1000 tl satılabilir ama aynı yerde salatayı da 1000tlye satamazsınız. Tartıştığımız da bu zaten gitar hala salata vaziyette.

Desteklemek istesek de destekleyemiyoruz... Desteklenmelik bir yanı yok çünkü.
Gürültüsüz ve humbucker gücünü verecek bi single manyetik yapsa mesela daha çok hayra geçer dilimizden düşürmeyiz😀

E iyi de bizim normal saplar da çıkabiliyor vidalı sonuçta 😀 Video tanıtımında teller zaten akortsuzken (at kılı gibi sallanıyorken) sap sökülüyor. Her sap çıkardığında telleri geveşeteceksen çok da bi inovasyon sayılmaz bu. Teli gevşetmek için 6 vida falan gevşeteceksin. Bizim sapları akortluyken de çıkarabiliyorsun. Hem de 4 vidaya.
Alakası yok, Önce Floyd'u biraz yukarı kaldırarak kilitliyor bu da tel gerginligini alıyor. Senin tabirinle (ne alakaysa) at kılı oluyor ardından nut kildini açıyor. Bolt on gitarı sök tak yapıp vida yuvalarını yalama yapmakla aynı değil yani. Ayrıca bolt-on sap takılırken milimetrik kayma olursa sap düzgün takılmıyor.

Yurtdışındaki adamın bizden farklı bir ihtiyacı olduğunu düşünmüyorum. Aynı gitarları kullanıyoruz.
Onu da bırak yurtdışındaki düşünsün, Her gitarist sizin gibi düşünmüyor olabilir, onların derdi sizi bu kadar germesin.

Zaten gitara 5bin$ ayırabilecek olan zümre neden bu kadar deneysel bir gitar satın alsın. Musicman gitarlar 4-5bin$. Lahmacun 1000 tl satılabilir ama aynı yerde salatayı da 1000tlye satamazsınız. Tartıştığımız da bu zaten gitar hala salata vaziyette.
Diyorum ya onu da onlar düşünsün, ticarette risk alındığı zaman ya batarsın ya çıkarsın.

Gürültüsüz ve humbucker gücünü verecek bi single manyetik yapsa mesela daha çok hayra geçer dilimizden düşürmeyiz😀
Desteklemediğin bir şeye illa köstek olmak zorunda değilsin. Bizim camianın genel sıkıntısı bu zaten. Dinlemediği müziğe kötü diyen adam da var mesela, bir müziği beğenmemenin kötü olduğu anlamına gelmediğinin farkında değil.

Boşuna zaman kaybetmeyin derim.
Her türlü eleştirinin rahatlıkla "köstek olmak, nefret kusmak, b.k atmak" olarak yaftalanabildiği bir tartışma ortamında bu konuşmalar zaman kaybı.
"Sana ne bundan ?" "Bunlar niye seni gerdi?" gibi ifadelerin çelişkisini anlamak için olgunluk ve farkındalık gerekir.

Benim fikrim niye seni gerdi peki?
Niye ben herhangi bir şeyi desteklemek zorunda olayım?
Hatta istersem köstek de olurum. Bu da benim bileceğim şey?

İşin aslı şu ki, burada projeye destek olanlar da oldu, eleştirenler de.
Tek başına bakıldığında her ikisi de savunulabilecek pozisyonlardır.
Ama eleştirenleri "köstek oldun, nefret kustun, ... attın" diye yaftalamak, sadece projeyi destekleyenlerin yaptığı şey. Ne kadar ilginç...

İnsanlar bagajlarından bağımsız olamazlar. Ya bunu kabul edip açık ve şeffaf bir şekilde deklare ederler, ya da mış gibi yaparlar.
O yüzden geçmek lazım bunları...

Son düzenleme:
@barrios senin fikrin beni germedi, sana atıfta da bulunmadım. Ama benim yorumum belli ki seni de germiş. Yazdığın olumsuz yorumların eleştiri sınırları ötesinde bulduğumu söyleyebilirim, adamla şahsi bir sorunun var gibi algılanıyor. Forumda 5000 mesaj atmak seni her konuda haklı yapmıyor.

Şu linkteki yorumlara bakarsan ne demek istediğimi anlarsın. Yorumlarda fiyatı eleştiren de olmuş ama herkes o kadar seviyeli ve o kadar gelişime açık ki.

Bu arada çok savunuyor gibi göründüm, Cem Köksal değilim, arkadaşı da değilim tanımam, shark guitars almayı da düşünmüyorum, sadece bu başlıkta yapılan (özellikle senin yazdığın) yorumları aşırı yanlı ve rahatsız edici bulduğumu söyleyebilirim.

Pedal elektroniği de keza taşınabilirlik için yapılmış ancak performansı herkesi mutlu eder mi tartışılabilir. Manyetik sök tak olayını çok gerekli bulmadım çünkü memnun olduğum bir manyetik seti varsa onu neden sürekli söküp değiştireyim, çok anlamlı gelmedi.

Başlıkta ne adamın kötü gitaristliği kalmış ne ticaretten anlamaması, ne ilk albümü ne ikinci albümü. Forum rock forumu olsa da bir heavy metal dinleyicisi olarak "brothers of metal" felsefesi ile büyüdüğümüzü söyleyebilirim ama iş desteklemeye gelince bizim rock/metal camiası kadar köstek olan bir camia görmedim.

Farklı bir noktadan bakmışsınız. Taşınabilirlik açısından faydalı olabilir sök tak özelliği. Ama yine ulaştığı zümre çok kısıtlı. Çok niş.

Ben genel olarak çok çok dar kitleye hitap eden ürünlerin çok başarılı olabileceğine inanmıyorum.

Diğer konuda gereksiz kişiler ile tartışmanızı asla önermem. Boşuna zaman kaybedersiniz. Steve Vai'ye sahnede patlıyor diyen şahıs Cem Köksal'a çalamıyor demiş çok mu? Kendisi sahnelerde çok fena çalar. Sağ eli hep doğru penalar. 5 Grammy ödülü almış 45 ayrı ülkede konserler vermiş bir şahıstır. Engelleyin geçin. Ben çok rahatım ne zamandır.

Söylediklerinize kesinlikle katılıyorum, Cem Köksal'ı hala açar dinlerim özellikle ilk albümünü. Konserini de canlı izledim, müzisyenlike devam etmesini isterdim açıkçası.
Gitara gelecek olursa benlik değil ancak yurt dışında alıcısı olacaktır, ben de hedefin yurt içi olduğunu düşünmüyorum. Başarısız da olabilirler.

Sonuç olarak adamlar bir şey üretmiş, destek almış, başarılı olur olmaz orası ayrı her türlü eleştirebiliriz ama bu başlık özelinde ben de sanki bir husumet varmış gibi düşünüyorum.

@barrios senin fikrin beni germedi, sana atıfta da bulunmadım. Ama benim yorumum belli ki seni de germiş. Yazdığın olumsuz yorumların eleştiri sınırları ötesinde bulduğumu söyleyebilirim, adamla şahsi bir sorunun var gibi algılanıyor. Forumda 5000 mesaj atmak seni her konuda haklı yapmıyor.

Şu linkteki yorumlara bakarsan ne demek istediğimi anlarsın. Yorumlarda fiyatı eleştiren de olmuş ama herkes o kadar seviyeli ve o kadar gelişime açık ki.

Bu arada çok savunuyor gibi göründüm, Cem Köksal değilim, arkadaşı da değilim tanımam, shark guitars almayı da düşünmüyorum, sadece bu başlıkta yapılan (özellikle senin yazdığın) yorumları aşırı yanlı ve rahatsız edici bulduğumu söyleyebilirim.

Fatih'in yeni nesil top döküp surları aşması gibi olmuş 😀 Tam türk kafası pratik ve yenilikçi. İmkan ve zamanımız olursa çok güzel işler çıkıyor. Gövde tasarımı çok sarmasa da çekiç kafalı köpek balığı kafası ve şark kafası beni çok etkilidi. Standa her zaman hatun koyma da çok etkilidir. Sonuçta %90 testosteron kokan etkinlikler 😀 Fiyat konusuna yorum yapacak olursak, doların da gitarın da gitarda kullanılan malzemenin de enflasyonu oluştu önceden 1500 dolara sıfır fender deluxe usa jackson carvin kiesel musicman alabiliyorduk bizim kafalar hep orada kaldı. Şu an 1500 dolara slx jackson çin malı satılıyor. Simsiyah abanoz klavyelerden macassar ebony denen nanelere kaldık. Bu gitar tamamıyla custom gitar kafasında shark.com'dan opsiyonlaya da biliyorsun aynı özellikler fender veya jackson.com'da satılsa hem 2 katı hatta 3 katı fiyata olacak hem de 3 katı hatta 1 yıl sonra eline ulaşacak. Tabi ki şark gitarı ile fender-jackson marka değerini bir tutmuyorum ama ne kadar ekmek o kadar köfte. Fiyat/performans olarak bakarsanız fena değil. Tr piyasası için %30 indirimle satarlarsa da bence bizden de alan olur. Ben alır mıyım şimdilik böyle bir ihtiyacım olmayacağı için almam. Manyetik sök tak işi de acayip pratik olmuş. İnternetteki başarısız girişimlere bakarsanız bunun ne kadar pratik olduğunu görürsünüz çevirmeli manyetik gövdesi takıp da gitarın gövdesinin yarısını çemberden delik deşik eden tasarımlar bile var. burada tek button ile çıkartıyorsun hatta önceden istediğin manyetiği lehimleyip sahnede 5 sn de takıp kullanabiliyorsun büyük yenilik bence. Distortion çip olayı da çok ilginç benlik olmasa da all in one kafası için oldukça güzel. Gitarın sloganı olacaksa all in one with one button olmalı.

Cem'in anlattığı video da koyayım: Yukarıdaki video biraz anlatımda kuru kalmış:

Son düzenleme:
sürekli kayıt ve tur yapan müzisyenler için mantıklı ve pratik çözümler var gitarda bu kitleye hitap edebilir.
kişisel olarak tasarımı çok beğenmedim ve fiyat da yüksek geldi. yine de gitar namına bir şeyler yapan insana her zaman saygım vardır bu olmaz başka firma olur yol açan birilerinin olması iyi bir şey.

Cem Köksal bir tanıtımda tak-çıkar sap için "bu sayede uçuşlarda fazla para vermenize gerek kalmıyor" diyor. (Yerel uçuşları zaten geçiyorum, ekip olarak bir arabada 4 kişi gidildiğinde uçaktan ucuza geliyor zaten). Konser için sık sık ülke değiştiren adam zaten piyasada belli bir tanınırlığı olan kişidir, yani müzikten ciddi para kazanacak seviyeye gelmiştir, böyle adam da "uçak firmasına enstruman taşıma ücreti ödemiyim" cimriliği yapıp gitarının sustaininden, tümleşik yapısından ödün vermez. Yani tak-çıkar sapı tek seçenek olarak sunmaları hitap ettikleri havuzu küçültüyor direkt.

Fakat, tak-çıkar manyetik olayı "tone geek" tipler için çok kullanışlı. Bazı kişiler bir gitarı bol çeşit ton opsiyonuyla kullanmak istiyor (mesela ben). Her manyetik opsiyonuna bir gitar ayırsam evde 10 tane gitarım olması lazım.

Konser için sık sık ülke değiştiren adam zaten piyasada belli bir tanınırlığı olan kişidir, yani müzikten ciddi para kazanacak seviyeye gelmiştir, böyle adam da "uçak firmasına enstruman taşıma ücreti ödemiyim" cimriliği yapıp gitarının sustaininden, tümleşik yapısından ödün vermez.

Bu yorumun çok doğru olduğunu düşünmüyorum. 2019 senesinde çalıştığım ekiple birlikte Polonyalı death metal grubu Vader'ı İstanbul'a getirdik. Asya turneleri kapsamında geliyorlardı. Yanlarında bir grupla birlikte toplam 10 - 12 kişilik bir ekiple geziyorlardı. Ülkeye gelmelerindeki tek sebep, turnelerinde boş bir gün kalması ve buraya konser koyduklarında 3 öğün yemek, otel, yan ihtiyaçlar gibi tüm kalemleri organizatöre sağlatma durumuydu.

Ülkeden ülkeye seyahat eden her grup malesef Metallica, Rammstein gibi 30 - 40 tırla geze geze yapamıyor bu işi. Bazen gerçekten ufak hesapların peşine dahi düşüyor 40 senelik bayrak gruplar. Hoş, burada tasarrufa gitarı saptan ayırma yoluyla sağlamaya çalışırlar mı tartışılır. Mesela ekibin gitaristleri AX8'lerle gelip, slave amaçlı kullanmak için lambalı kafa ve kabinler istiyorlardı teknik riderda. Ekibin davulcusu James Stewart yanında zil seti, bir trampet, bir trigger modülü ve pedalla gelip, double baslı davul kitine, 2. hihat uzatma koluna kadar istemekteydi. Grubun 2. gitaristi yanında 2 - 3 tane gitar gezdiriyordu. Bu gitarları da Enki marka bir hardcase içinde taşımaktaydı. Çeşitli günlük eşyaları da bunun içindeydi.

Özetle, Cem Bey'in yaklaşımı bence mantıklı bir tabana oturuyor. Konu doğrudan göz ardı edilebilecek kadar ufak değil. Ancak gövdeyle sapı ayırdıktan sonra valizde tshirtlere, pantolonlara sara sara gitmek yerine, bir yan ürün olarak kılıf tasarımıyla bu fonksiyon desteklenmeli. Atıyorum "Bir sırt çantasına 2 gövde 2 sap koyup, uçağın bagajına verdiniz mi asla kırılmadan size geri dönecektir." gibi bir iddaa olsa, o zaman zımba olur. Yoksa her bolt-on gitar ikiye ayrılıyor, sokacak yer bulunca da elbet taşınıyor.

Uçak şirketlerinin "enstruman taşıma ücreti" altındaki kazığını hesaba katmak zorunda olan sanatçı/grup vardır muhakkak. Ama gitar çalan insan popülasyonunda oranı nedir bu kesimin? Sadece çok küçük bir kitlenin faydasına bir olay için başka yerden feragat etmişler. Bağlantı kısmının gözüktüğü bütün foto/videolara baktım, bu bağlantı standart bir bolt-on gitarın sustainini sağlayamaz. 2 pinli erkek-dişi bağlantı var, birbirine temas edip titreşim aktaran yüzeyler epey küçük. Floyd Rose'un yarattığı titreşim/sustain kaybına benzer bir kayıp yaşanacak o birleşmede.

Standart bolt-on gitarda tak-çıkar yapmak sağlıklı bi olay değil bu arada. Sebebi şu. Bir ağaç vidası, yerinden çıkarıldıktan sonra tekrar sıkıldığında birleşmeyi eski gücünde sağlayamıyor çünkü ağaç çelik gibi sert bir materyal değil, ağaçtaki vida deliği çok az da olsa bollanıyor her takıp çıkarmada. Ağaç vidası sapta dönerek ilerlerken boşta ilerlememeli. Yani ağaç içinde hafif sıkışmalı ki iyi diş tutsun. (Bu arada, emniyetli şekilde tak-çıkar yapılabilen 4 vidalı bolt-on sap üretmek, şu an yaptıkları tak-çıkar bağlantısına kıyasla çok kolay aslında. Çizip Köksal'a yollayayım hatta).

Bir videoda yaptıkları çantayı görmüştüm, kabine almak üzere yapılmış, 2 gövde ve 2 sap alan bir sırt çantasıydı. İlerde bagaja verilebilecek şekilde bol minderli bir çanta da yaparlar muhtemelen.

Geri