Barış Akarsu anısına özel burs
20 - 21 - 22 - 23 Ağustos tarihlerinde yapılacak olan yetenek sınavlarında başarılı olan iki öğrenciye, okulun kurs öğrencilerinden Barış Akarsu anısına ücretsiz burs verilecek.
bilgi için: www.kadikoygsl.org/genelbilgi.asp
SABAH - İŞTE INSAN EKİ SAYFA 13
http://www.isteinsan.com.tr/egt105-1116203-20070819.html
Yüksek sanata giden özel yol
Özel Kadıköy Güzel Sanatlar Lisesi, kariyerini sanat üzerine kurmak isteyen gençlere yönelik programıyla dikkat çekiyor.
Özel Kadıköy Güzel Sanatlar Lisesi'nin Moda semtindeki bahçesinden gördüğünüz muhteşem deniz manzarası karşısında insanın içinden sanat aşkı yükselmemesi mümkün değil. Zaten 2000 yılında kurulan bu okul, geleceğini sanata adayan gençleri hedefliyor. Okulun ağaçlar arasındaki kapısından içeri girdiğinizde keman, piyano gibi enstrümanların tınılarına karışan eğitimli insan sesleri karşısında sıradan bir lisede olmadığınızı anlıyorsunuz derhal. Konservatuarları andıran bu ortam, son dönemlerde iyice 'zehirlenen' Türk şov dünyasının panzehiri gibi adeta. Müzik, Tiyatro, Resim ve Sinema-Televizyon olmak üzere dört bölümden oluşan okula öğrenci kabulü bir dizi yetenek sınavı sonrası gerçekleşiyor. Bölümlerin sahip olduğu 24'er kişilik kontenjana rağmen en fazla 15-18 kişi sınavları geçerek okula kabul ediliyor. Bu dört bölümden birini kazanan ve kayıt olan öğrenci henüz lisede çağında mesleğini seçmiş oluyor.
İngilizce de var
Müzik bölümünde piyano, keman, viyola, gitar, viyolonsel, flüt, klarnet gibi enstrümanlarda uzmanlık kazanılıyor. Ayrıca koro, orkestra, müzik tarihi dersleri veriliyor. Resim bölümünde desen, resim, heykel ve grafik alanlarından birinde uzmanlık veriliyor. Sinema-Televizyon bölümünde ise sinema tekniğine giriş, yapımcılık ve yönetmenlik, fotoğraf uygulaması alanlarında dersler var. Tiyatro bölümündeyse oyunculuk, ses eğitimi, hareket ve doğaçlama dersleri yapılıyor. Toplam dört yıl süren lise eğitimi sırasında mesleki derslerin yanı sıra tarih, edebiyat, coğrafya, matematik, fizik, kimya, biyoloji ve İngilizce gibi ortak kültür dersleri de okutuluyor.
ÖSS'de tam başarı
Özel Kadıköy Güzel Sanatlar Lisesi, yüksek lisansını konservatuarda yapmak isteyenler için bir tür hazırlık aşaması görevi görüyor. Rakiplerine oranla dört yıl daha fazla eğitim almış olan mezunların konservatuarın yetenek sınavlarında daha başarılı olduğu ifade ediliyor. 2006'da mezun olan 31 öğrencinin otuzunun devlet konservatuarlarına yerleşmiş olması okulun bu konudaki iddiasını kanıtlar nitelikte. Yüzde 99'lara varan bu başarı, mesleğini severek yapanlar için büyük ümit vaat ediyor. Buna karşılık okul, meslek seçimini sanattan yana kullanmama kararı alanların eğitim hayatında tıkanıklığa yol açabiliyor. Sanat eğitimine devam etmekten vazgeçip üniversitede başka bir alan seçmek isteyenleri zor bir süreç beklediğini hatırlatmakta yarar var. Zira okulun meslek lisesi statüsü yok. Bu yüzden de mezunları ÖSS'de ek puan alamıyor. Ayrıca lise eğitimi boyunca yabancı dil eğitimine ağırlık verilmemesi bu konuda da bir eksiklik yaratıyor.
İlk günden sanatçı
İngilizce konusunda açığı kapatmak için projeler hazırladıklarını açıklayan Özel Kadıköy Güzel Sanatlar Lisesi Müdürü Bülent Tuhta, öğrencilerin önünde konservatuar haricinde üç seçenek daha bulunduğunu vurguluyor: "Kariyer değişimi isteyen gençler üniversitede arkeoloji, sanat tarihi ve dramaturji bölümlerinde okumayabilir. Mezunlarımız, her bir doğru cevabın öğrencinin kendi branşına göre değerlendirildiği ÖSS'de 0.8 gibi yüksek bir değerle çarpım avantajı elde ediyor." Türkiye'de öğrencilerin kendilerine model alabileceği sanatçıların az sayıda olmasından yakınan Bülent Tuhta, kötü örneklerin öne çıkmasının öğrencileri olumsuz etkilediğini vurguluyor. Okulun ilk günü kendilerini 'sanatçı' ilan eden öğrencilerle karşılaştıklarını belirten Tuhta, disiplinden ödün vermediklerini ifade ediyor: "Eğitim alanında titiz davranmak zorundayız. Amacımız, öğrencilerimizin güzel sanatlar alanında ilgi ve yetenekleri doğrultusunda eğitim görmesi, gelişmesi ve özel yetenek gerektiren yüksek öğretim programlarına en iyi şekilde hazırlanması..."
Neşe MESUTOÐLU