Bas ve Ekipmanı hakkında herşey

  • Konuyu açan Konuyu açan ares75
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Selamlar;(Bas günleri)

ares75 demiş ki:
SERTAÇ Bass günleri ne durumda toparlanabildinizmi İstanbulda?

Hoşbulduk.Ares;Şu an katılım bayağı hızlandı;daha da hızlanacağını düşünüyorum.15-20 kişilik bir tanışma toplantısı yapıcaz;Aynı kadro'dan ve dışarıdan gelmek isteyen olursa daha sonra 18 mart'ta Dave Weckl Band'de Ric'i izlemeye gidicez;Bu arada Ric ile de bir röportaj yapmak için bağlantılarım sürüyor.Kısacası Bas günleri Allah'ın izni ile olacak.Hepinize Sevgi ve Müzik dolu günler diliyorum.
 
Analog bir pedal almayı düşünüyorum ama tam karar veremedim.Bass distortion var kafamda öncelikli olarak.Marka/model ne tür şeyler önerebilirsiniz?Yani ille de distortion olcak diye de bişey yok her türlü öneride bulunabilirsiz yinede.Teşekkürler şimdiden.
 
DISASTER,kusura bakma ama bi sürü efekt dururken neden distortion?ne lüzumu varki🙂
Benim setup'ı yazayım benim açımdan bu efektler bass için"kullanışlı"dır.Ayrıca basscılar tarafından yaygın olarak kullanılır.benim setup şöyle:
compressor-equalizer-octave-auto wah-chorus-reverb.

Bunların içinde ilk neyi alayım dersen compressor'dür bence.
Marka olarak ben şunları kullanıyorum

8194.gif


103962.jpg


164437.jpg


sb7.gif


103956.jpg


RV-5.GIF


Bu effect'lerin daha iyileri varmı dersen evet var(örneğin EBS ama tanesi 250$)Hem ekonomik olsun hem iyi ses versin dersen bunlar bence derde deva pedallar.Buarada foruma resimde çaktık çok renksizdi biraz renklendi.
 
Disaster13, hani ille de distortion diyorsan Harkte ve Buddha'nın tüplü modellerine bakabilirsin, bir de Sansamp bass driver hoşuna gidebilir....basta iyi distortion elde etmek zordur; çünkü genelde düşük frekanslarda pedallar doğal sonuç vermez ve frekansları azaltarak hacim kaybına neden olur... tutup da gitar için dizayn edilmiş bir distortiondan hele ki basın ve amfin de iyi değilse adam gibi sonuç alman çok çok zor; önerim eğer varsa amfiden gain arttırarak hafif bir drive elde etmen olur... ayrıca distortionlı bas sesi çok da sık kullanabileceğin bir ses olmaz, tonunu daha iyi yapacak daha kullanışlı bir efekt gerçekten daha iyi olabilir. 😀

Ben Billy Sheehan'ın drive'lı tonları dışında distortionlu bas seslerini pek sevdiğimi söyleyemem; Sheehan düzeyinde tonlar da amfi gaini ile doğallığı bozmadan elde edilebilir...
 
Merhaba.. Ares75 ben de de digitech comp ve boss eq var. Digitechin kullanımını pek anladıgımı söyleyemem, burdan biraz anlatabilirmisin, hele eq ile birlikte nasıl kullandıgını belirtsen daha da güzel olur🙂 (Bu aletler kullanıtken hafif bir tıslama, dipgürültüsü yapıyormu sende?)

Birde autowah efektini ibanez synthesizer dan mı alıyorsun? nasıl güzel bir efektmi? autowahmı normalwahmı? 🙂 ben mxrın autowahını almayı düsünüyordum, sanırım hem distortion, hemde preanfi özelligi vardı, unuttum simdi baya oldu inceleyi,, sizin marka model önerileriniz nelerdir. Tesekkürler.
 
FINSTIN,Digitech compressorda benim favori setting'im crossover saat 10,low band saat 11, high band saat 10 yönünde(veya 9 duruma göre).Bu genel bi compressor sound'u hacim için basslar ön planda yeteri kadar definition için high band saat 9 veya 10 yönünde ayarlıyorum.bunun dışında da kullandığım settingler var ama bunlar slap veya solo performansların öne çıktığı zamanlarda.Crossover lowband ve highband'i ayırmak için kullanılıyo belli bir range seçip ikiye ayırarak,sağa doğru çevirdikçe daha tiz tonlar tam tersinde daha pes tonlar elde ediliyor.Bu şekilde genel bi yapı yakaladıktan sonra BOSS equalizer'la detayları temizliyorum veya parça içinde daha warm,yumuşak bir tonla devam ederken slap'lerde veya başka ton değişimi gerektiren yerlerde EQ'yu devreye sokuyorum benim kullanımım böyle.Buarada kullanım kılavuzundaki örnek settinglere bak ve aralarındaki ses farklarından aletin mantığını çözmeye çalış.Aletlerden herhangi bir tıslama almadım , tamamen sessizler.(bilmiyorum sende ne buna yol açıyor)MXR'ı bende duydum ve okudum yorumlarını ama güvenemedim pek o sebeple bilmediğim birşeyi almadım.IBANEZ'e gelince denediğim bikaç autowah,envelope filter'dan sonra bunda karar kıldım çünkü low-end diye tabir edilen bass gitarın o karakteristik fat tonunu en az yiyen effekt buydu ve pedal analog ayrıca.Üzerinde 3 tane mode var autowah,synth 1,synth 2.Bunlardan sadece autowah'ı kullanıyorum çünkü diğerleri fantazi sesler kullanışlı değil.Başka markalara da bakılabilir ama 70 dolarlık bi pedal için mükemmel bir tonu var IBANEZ BASS SYNTH'ın.Bi de tonun zayıflamaması lazım bu sebeple bunu seçtim.Bunun dışında gerçek wah'ta tercih edilebilir ama aleti habire basıp kapama hareketi bizzat beni hasta ediyo,bi yandanda ağzımı açıp kapatıyorum bazen🙂)Ama ruh sağlığı normal arkadaşlar normal wah'ı da tercih edebilir,kontrol tamamen ayağınızda oluyo çünkü.Sevgiler...
 
Aşağıdaki linkten Sansamp ile ilgili bilgi alınabilir:

http://www.tech21nyc.com/sansamp_intro.html

Tam olarak bir distortion pedalı olarak yapılmamış olsa bile amfi ile de iyi sonuç verdiği söylenir; analog devre, DI olarak kullanılabilmesi (asıl amacı!!!), fiyatı ve Türkiye'de bulunma kolaylığı açısından denenmeyi hak eden bir seçenek olabilir. Ama iyi bir amfi ile gerek kalmaz. Küçük amfilerde mikrofon, line çıkış ya da preamfi girişinde denenebilir. 😀 😀
 
Ares75 demiş ki:

Bunun dışında gerçek wah'ta tercih edilebilir ama aleti habire basıp kapama hareketi bizzat beni hasta ediyo,bi yandanda ağzımı açıp kapatıyorum bazen🙂)Ama ruh sağlığı normal arkadaşlar normal wah'ı da tercih edebilir,kontrol tamamen ayağınızda oluyo çünkü.

- Cry baby modeli kendi on-off düğmesi olan wahları açıkken ton varyasyonu sağlamak için kullanabilirsiniz,
- Morley vb. kendiliğinden kapanan wahlarla "aç-kapa artema" psikozundan kurtulabilirisniz. 😀 😀

Autowahın bence dezavantajı sürekli aynı sıklık ve tipte wah yapması 😀
 
Merhabalar,
TurkRock'ın forumunu yeni keşfettim, kalite ve seviyeliliğine şaşıp kaldım doğrusu.
Yaklaşık 1,5 - 2 yıldır bass gitar ile uğraşıyorum, bassı parmakla çalmakla ilgili sorunlarım var ve bunlar hakkında tavsiyelerinizi almak istiyorum, öncelikle dinlediğim ve çalmaya çalıştığım tarz speed - thrash metal olduğunu belirteyim.
Parmakla çalarken sağ elimin işaret parmağı, 2. ve 3. parmaklara göre daha ince olduğundan, (yada diğrelerinin uç bölümleri daha tombul olduğundan) her vuruştan aynı tonu alamıyprum. 3-2-1-3 şeklinde sürekli tele vurduğumda direk farkı hissediyorum ve moralim bozuluyor açıkçası. Acaba uçları iyice nasırlaşsa aynı ton olurmu diye bayaa bi kastım bir süre ama bu sadece işaret parmağımın vuruşlarını dahada parlak hale getirdi.
Genelde dinlediğim - çalmaya çalıştığım tarzı icra eden müzisyenler pena ile çalmayı tercih ediyor ama ben parmakla çalmaya daha sıcak bakıyorum.

Acaba sizdende bu tarz bir sorunla karşılaşan oldumu? Bir tavsiyeniz varmı? Yoksa milyonda bir bulunur anormal parmaklaramı sahibim 🙂 ?
Teşekkürler..
 
Blackflame demiş ki:
Parmakla çalarken sağ elimin işaret parmağı, 2. ve 3. parmaklara göre daha ince olduğundan, (yada diğrelerinin uç bölümleri daha tombul olduğundan) her vuruştan aynı tonu alamıyprum. 3-2-1-3 şeklinde sürekli tele vurduğumda direk farkı hissediyorum ve moralim bozuluyor açıkçası. Acaba uçları iyice nasırlaşsa aynı ton olurmu diye bayaa bi kastım bir süre ama bu sadece işaret parmağımın vuruşlarını dahada parlak hale getirdi.
Genelde dinlediğim - çalmaya çalıştığım tarzı icra eden müzisyenler pena ile çalmayı tercih ediyor ama ben parmakla çalmaya daha sıcak bakıyorum.

Acaba sizdende bu tarz bir sorunla karşılaşan oldumu? Bir tavsiyeniz varmı? Yoksa milyonda bir bulunur anormal parmaklaramı sahibim ?

Merak etme doğal olarak herkezin parmakları farklıdır (5 parmağın 5i bir midir 😀 😀 )... ayrıca fizik prensiplerine göre irdelersen kimsenin iki parmak vuruşu tıpatıp aynı olamayacağını görürsün.... önemli olan müzik içinde rahatsızlık yaratmayacak derecde homojenlik sağlamak, hatta daha ileri giderek parmaktan gelen ton farklılıklarını tını katmak amacıyla kullanabilmek 😀

Sana şunu söyleyebilirim:
- Söylediğin anlamda eşitsizliğin oluşmasında çoğu kez parmaklar arası güç farklılıklarına bağlı tele vurma biçimi neden olur.
-Bundan kurtulmak için özel bir eksersiz yapman gerekir: çalıştığın bir gamı ya da kromatik diziyi sağ el ikili parmak kombinasyonları ile çalışmalısın yani; her telde diziyi önce 1 ve 2 (1 burada işaret, 2 orta 3 yüzük parmağını gösteriyor), sonra 1 ve 3, sonra da 2 ve 3. parmaklarla yavaş yavaş, her telde çalışırsan parmakların arası güç farklılığına bağlı eşitsizlik zamanla azalacaktır. Bu çalışmayı sapa yakın, orta alan ve köprüye yakın olarak da yaparsan tel gerginliğinin bu bölgelerdeki değişiminin de seni yorması ihtimaline hazırlıklı olmuş ve ton özelliklerini öğrenmiş olursun.
-Önemli diğer bir nokta da elini kasmadan, yumuşak ve rahat bir şekilde çalmak. Ne kadar rahatsan o kadar uzun süre, gereği gibi çalabilirisin. Aşırı yoğun birşeyler çalmadan mutlaka ısınmalısın (bu ısınma ve gevşeme çok önemli aslında)

Eğer çalışırsan incelik parmak arası yapısal farklılık sorun olmaz. Çünkü parmak fleksor ve ekstansor kasları parmakta değil elde ve ön kolda bulunur, yani güçlendirmen ve koordinasyonunu sağlaman gereken kasların yalnız tendonları parmaklara yapışır...

Kolay gelsin 😀
 
BLACKFLAME,Koray'ın söylediklerine ek olarak doğal olarak parmaklarımızın uzunluklarının farklı olmasıda ton farkı yaratıyor,bu sebeple elinin duruşuda önemli,sana şunu önereyim parmaklarını tellere dik tutma.Şimdi eline bak parmaklarını düz tutarak hepsi ayrı boyda değilmi,sonra bileğini bilgisayar masasının üstüne rahat bi şekilde koy,gördüğün üzere parmakların kıvrıldı ve hepsi aynı boydaymış gibi durdu değilmi🙂basda da bu duruşu yakalamaya çalış.Kusura bakma burdan tarif etmesi zor ama biraz tarif edebildim sanırım.Bunun dışında Koray'ın tavsiyeleri yakın geldi benim yaptıklarıma söylediklerini deneyebilirsin.Ben kendim 3 parmak çalıyorum,benim önerimde şöyle olabilir,1231-2312-3123 şeklinde yavaş yavaş önce tek telde tek notada sonra tek telde kromatik olarak sonra gamları diğer telleride ekleyerek çalışırsan hem kuvvetlenir parmakların hemde hızlanırsın aynı zamanda da temiz çalmaya başlarsın,sevgiler...
 
Selam arkadaşlar.

Ben şu anda İbanez SR 300 DX kullanıyorum. Ama artık beni tatmin etmiyor. Yeni Bir gitar amalmayı düşünüyorum. İbanezler çok sevmeme rağmen bir arkadaşın Musicman'i önerdi bana. Ufak bir araştırma yaptım ve Music Man S.U.B. X04 modelini beğendim. Bütçemede uygun şu anda. Kullana varsa ya da hakkında bilgisi olan bana neler düşündüğünü söyleyebilir mi?

Ben bir rock bascısıyım. O yüzden biraz daha kemik tonlardan hoşlanıyorum. 100 watt bir anfim var. Tanları fena sayılmaz. Korg Toneworks AX!B prossesor kullanıyorum. Çaldığım şarkılarda efect kullanmam gerekiyor. Ve şimdiye kadar hep 4 telli çaldım. Ama gitarda şarkılara göre drop D yapmaktanda sıkldım biraz. O yüzden 5 telli'ye geçmeyi düşünüyorum. Bu özelliklere uygun başka gitar tavsiyelerinizde varsa alabilirim.

Saygılar.
 
Musicmanler İstanbulda oldukça rahat bulunuyormuş duyduğuma göre 😀

Önce de yazmıştım Musicman kendi karakteristiği olan bir bas. Rock müzik için de çok uygun tonlara sahip. Ibanez ve Yamaha'nın değişik özelliklerde birçok modeli var, bunlara Warwick ve Fenderler de eklenebilir. Bence tavsiye zor ve tehlikeli bir iş, çünkü her modelin farklı basları aynı kalitede olmuyor, birçok markanın benzer fiyatlı ama farklı özellikte aletleri var, ayrıca kişinin duyuşu, tuşesi vb. beğeniyi çok etkiliyor. Sonuçta hani ağaç, elektronik vb. ortaya konulduktan sonra bence önemli olan kendini yakın hissettiğin aleti bulmak oluyor. Diğer özellikler genelin bir ifadesi bana kalırsa...

Ibanezin daha üst ve iyi modelleri var (istersen ayrıntılı yazabilirim), önceden Ibanez kullanmış birisi olarak mutlaka seveceğin bir tanesi olur diye düşünüyorum; bulabildiklerini denemeni öneririm 😀
Musicman'i de mutlaka denemeni öneririm, dediğim gibi özel aletlerdir 😀 ilk çalışta aşk bile yaşayabilirisin 😀
 
(sanırım eski diplomatic'te calıyordu) Paul'ün bi Musicman'i vardı 4 telli, tuşesi gayet rahattı ama bana daha çok tam olarak slap için yaratılmış bir gitar olarak gelmişti. Musicman'in 5 telli versiyonu da var yanlış bilmiyorsam, ben de uzun süre almayı planlamıştım. Pişman olacağını zannetmiyorum ama katılıyorum ki bulabildiğin tüm gitarları deneyene kadar karar verme.

Parmak uçlarının nasır konusuna gelince, ben tuşemi hep sert tutmak istedim, parmaklar ister istemez nasır oluyor, işin güzel tarafı parmak ucuyla şahane ton kontrolü yapabiliyorsun. sert ucuyla daha parlak, yumusak etli kısımla ( 🙂 ) daha "fat" bir sound çıkıyor.

Metal basçılığı ben de yapıyorum şu an, ne kadar zahmetli olduğunu bilirim (Koray Knigtmare'de çalıyordun sen de değil mi?)
görüşürüz (nete bu ara pek sık giremiyorum, muhabbetleri kaçırıyorum, üzülüyorum 🙂 🙂 🙂 )
 

Geri
Üst