saolun arkadaslar,
en fazla uni grubunda calicak biri icin - ki ben oluyorum - meksika fender yeter de artar bence, belki sadece bridge ini bad ass ii yaparim. cok siklilirsam ileride de pick up degistiririm. eh zaten bundan sonra alicagim gitar musicman stingray olur eger kendi parami muzikle kazanicaksam 😉
ben en iyisi paramı efektlere harcıyım. eksisozluk te de bascı bir abime sormustum. verdigi cevap su efektlerle ilgili :
efektlere gelince: bir basçının sürekli ihtiyacı olan tek efekt kompresördür. hiçbir bas kaydı kompresörsüz yapılmaz, hiçbir iyi basçı konsere kompresörsüz çıkmaz. sıradan bir boss cs3 (ikinci eli 60 dolar civarı) işini görür ama yine boss'un lmb 3 adlı (limiter - enhancer) sırf bas için üretilmiş bir kompresör pedalı da var. ses üzerinde biraz oynamak için ekolayzır da alabilirsin (yine boss'un sanırım gb 7 ya da benzer isimli bir aleti var) ama kesinlikle şart değil. hartke vxl attack ya da sansamp bddi tarzı, üzerinde 2 bant ekolayzır olan bir tüplü amfi simülatörü alırsan hiçbir bar programı ya da stüdyo kaydı için amfi taşımaz, en uyduruk müzik setinden bile binlerce dolarlık amfilerin sesini alabilirsin; gain'i açtığında ikisi de overdrive olarak kullanılabiliyor ve doğrudan miksere girebiliyorlar. wah, octave, envelope filter, phaser, flanger vb. efektleri bas gitar için gereksiz buluyorum. funk'ta envelope filter çok kullanılsa da, bir şarkının 10 saniyelik solosundaki bir sound'u yakalamak için efekt almak çok mantıklı gelmiyor bana. wah alacaksan en iyi firma dunlop'tur, cry baby'nin bas gitar için özel versiyonu var (filtrelerinin süpürdüğü frekans gamı daha aşağıdan başlıyor ve daha ortalarda bitiyor). prosesörleri genelde kullanışsız buluyorum ama ikinci el bir korg pandora düşürebilirsen metronom, davul makinesi, tuner, efektler gibi bir çok işi sigara pakedi boyutunda bir alette toplamışlar, memnun kalabilirsin.
bence ilk işin adam gibi bir kompresör satın almak olmalı.
---
siz neler tavsiye edersiniz baska ? bir adet kompressor / liimiter enhancer, bir de di box almayi dusunuyorum belki mxr ın.