6 telli gitarım var ve en alt mi telini hiç kullanmıyorum nu metal çalmak için 7 tellilerin 6 telini bağlasam sizce nasıl olur 😀
Bende evo xm var onda da olabilir mi sence?Şahsen benim eski Hellraiser C-1 gitarıma B ve Drop A akordu için son derece sorunsuz uyguladığım bir yöntem. Çılgınlık sayılmaz yani. 7 telli tel seti alacağınıza, D'Addario EXL158 alın mesela. Hem 6 telli, hem de 13-62.
Olur da yukarıda dendiği gibi sap ve entonasyon ayarı gerekir.Bide sap ayarı yapmadan 13 numara telleri takıp standard E den akor çekmeye falan kalkarsan gitarın sapı çatlatırsın haberin olsun.😛ompous:Bende evo xm var onda da olabilir mi sence?
Olur da yukarıda dendiği gibi sap ve entonasyon ayarı gerekir.Bide sap ayarı yapmadan 13 numara telleri takıp standard E den akor çekmeye falan kalkarsan gitarın sapı çatlatırsın haberin olsun.😛ompous:
Truss rod ile yapılan relief ayarı.Sap ile teller arasındaki gerginliği dengeleyerek önlemiş oluyorsun.Truss rod un gevşek ise ve yüksek tansiyonlu bir tel takımı takmış isen haliyle sap iç bükey hale geliyor yani bükülüyor.Bükülen herşey çatlama kırılma eğilimindedir buda fizik kuralı.Nasil bir sap ayari gitarin sapinin catlamasini önlüyor, biri bana aciklayabilir mi?
Truss rod ile yapılan relief ayarı.Sap ile teller arasındaki gerginliği dengeleyerek önlemiş oluyorsun.Truss rod un gevşek ise ve yüksek tansiyonlu bir tel takımı takmış isen haliyle sap iç bükey hale geliyor yani bükülüyor.Bükülen herşey çatlama kırılma eğilimindedir buda fizik kuralı.
Kaç mm reliefle çalıyorsun.Sap destekli mi düz mü.Tek parçamı 3 mü 5 mi hangi ağaç... Ama zaten sap ayarı yapmadan 4 mm reliefe dayandı ve o biçimde çalabiliyorsan kırılmaz heralde.Hmm.. O sap - diyelim ki ben o dedigin ayari yapmadim - ne kadar zamanda kirilir?
Her gitarda olur elbette. Bunca grup/gitarist düşük akort ile nasıl çalıyor sanıyorsunuz? Yalnız şu var: Sabit köprülü gitarda uygulanması daha kolay, çünkü köprü ayarına gerek kalmıyor. Floyd Rose veya diğer yaylı köprü mekanizmalarında ise bu ayar epeyi zahmetli oluyor.Bende evo xm var onda da olabilir mi sence?
Açılı sap nedir yeni heralde.Acaba bu Fender tarzi saplarda mi daha sik olur yoksa Gibson gibi acili saplarda mi? Nereden kirilir sap?
Burda sizin saçmalıklarınızdan başka laf çarpma çabası gözükmüyor.Ona headstock deniyor 10 yıllık luthier arkadaşım açılı sap diye literatürde bir kavram yok.Bence bir an önce enstruman yapımını bırakıp mobilya işine falan yönelin gerçi herşeyin bir fizik hesaplaması var ama idare edin sandalye falan yapın butik butik.Peki arkadaslar. Ben on yildir full time gitar yapiyorum.
Henüz bu sekilde kirilabilecek bir sap yapamadim, bu sekilde bir zarara yol acabilecek bir tel kombinasyonuna da rastlamadim. Sap ayari kacabilir, üst esikte yeni slotlar ister, relief vs degisir, tel yüksekliginden dolayi ayar ister falan eyvallah ama normal sartlar altinda kalin tele gectim, sap kirilir demek bence cok yanlis bir sey. Mekanik olarak bir dert var ise o sap normal telde de kirilir. Darbe ile de kirilir. Kirilacagi var ise kirilir.
Acili sap derken acili kafadan bahsediyorum, gereksiz laf carpmaya gerek yok.
Burda sizin saçmalıklarınızdan başka laf çarpma çabası gözükmüyor.Ona headstock deniyor 10 yıllık luthier arkadaşım açılı sap diye literatürde bir kavram yok.Bence bir an önce enstruman yapımını bırakıp mobilya işine falan yönelin gerçi herşeyin bir fizik hesaplaması var ama idare edin sandalye falan yapın butik butik.
Terimleri oranızdan çıkardığınız çok belli en azından dürüst buldum tebrikler.Enstruman yapımından önce fizik öğreneydiniz iyimiş.Simdi headstock, relief, truss rod vs diye türkce bir forumda konusunca adam mi olacagim?
Terms my ass...
Gereksiz gereksiz sözde bilgileri yayiyorsunuz genc arkadaslara onlar da inaniyor...
Deli midir nedir bana diyor kendi sorununu.Neyse haydi bak isine kardesim...