DAW Seçim, Piyasa, Bilgiler

En çok kullanılan DAW programı?

• Ableton

• Bitwig Studio

• Cakewalk

• Cubase (Steinberg)

• FL Studio

• Logic Pro

• Pro Tools (Avid)

• Reaper

• Reason

• Studio One (Presonus)

Sonuçlar sadece oy verildikten sonra görüntülenebilir.
DAW'lar ile ilgili genel bir konu olması için açılmıştır.

En çok kullanılan DAW programının hangisi olduğunu düşünüyorsunuz?
(Eğer tam olarak emin değilseniz kendi kullandığınız DAW programını seçiniz.

Ableton'ı tek geçerim kesinlikle. Arayüzü çok güzel. Kullanımı rahat ve stabil. Mac kullanıyorsanız Logic de iyidir.
ableton evet yabancı sitelerde ve youtube kanallarında çok kullanılıyor. insanlar bazı midi kontrolör cihazları ableton'a uyumlu diye pazarlıyor, alıyor. ben de denedim fakat sevemedim. çok düz renkleri var, arayüzü hoş gelmedi. fl studio daha bir güzel duruyor.

Reaper çok uçsuz bucaksız ve kolay geliyor aslında. Elim ayağım olmak üzere. Ama neye alışırsanız o daha iyi olur tabii ki.
Sanmayın ki ücretli daw çok çok iyi. Geçen logicte bi işim oldu render alana kadar canım çıktı zaten zaten adı da render değilmiş... Bounce.... Aldığım bounce u da kullanamadım, instagramda paylaşırken sıkıntı yaşadım.

Sevdiğim bir müzik insanı ve akademisyen olan Ufuk Önen son 9 yıldır ciddi sayıdaki kullanıcıyı (amatör ve profesyonel) dâhil ederek en popüler DAW’ı belirlemeye yönelik anketler düzenliyor. Geçtiğimiz 5 senenin galibi Studio One iken bu sene Logic Pro liderliği devralmış. Anket sonuçlarının bağlantı adresini aşağıya bıraktım:

Sevdiğim bir müzik insanı ve akademisyen olan Ufuk Önen son 9 yıldır ciddi sayıdaki kullanıcıyı (amatör ve profesyonel) dâhil ederek en popüler DAW’ı belirlemeye yönelik anketler düzenliyor. Geçtiğimiz 5 senenin galibi Studio One iken bu sene Logic Pro liderliği devralmış. Anket sonuçlarının bağlantı adresini aşağıya bıraktım:

Link için teşekkürler güzel bir istatistik tutulmuş. Bence genelde insanlar iş satın almaya gelince doğal olarak fiyat performans eğrisine baktıklarından Logic Pro ve FL Studio’nun ilk sıralarda olması şaşırtmadı, ikisi de tek ödeme ve sınırsız lisans. Örneğin Pro Tools ise abonelik şeklinde.

Logic Pro özellikle yeni başlayan birisi için tam teşekküllü eksiksiz bir kit sunuyor, içinde güzel amfiler, efektler mevcut (şu anda 200$’a Studio One 7 Pro’ya kıyasla daha dolu dolu geliyor). Ayrıca güncellemeler dahil. Studio One 6’dan 7’ye geçerken 150$ daha istiyor; yabancı sitelerde Studio 6’nın üst sürümünü almış birisi 400 + 150 $’a sıfırı 200 $ olan Studio One 7 Pro’ya geçeceğini görünce baya giydirmiş Presonus’a. 6’da 400$ olan ürün 7’de 200$ olunca da böyle ters köşe olmuş müşteriler, ondan dolayı 2024’te insanlar bırakmıştır.

Son zamanlarda bu konu üzerine eğildiğimden fark ettiğim diğer bir nokta da her DAW’da hemen hemen her şey yapılsa dahi her biri bir veya birkaç konuda iyi & sezgisel. Örneğin FL Studio ve Ableton midi loop ve şarkı oluşturmada iyi. Logic Pro, Studio One, Cubase geleneksel kayıt alma, mixing & mastering’de iyi. Cubase’in sonradan gelen kardeşi Nuendo post production’da iyi. Reaper her sistemde çalışması, ucuz olması, scriptle kişiselleştirme konusunda geniş imkan sunması açısından iyi (tam da Linux kullanan yazılımcılara göre 😁).

Ankete katılan büyük çoğunluk 1-3 yıl arasında kullanıyor. Zaten artış popülasyonu yaşanan RAP ve Beatçi tayfanın ne kullanmasını bekliyorsunuz? FL stüdyo ve Bedava gelen Logic olacak elbette.

Ankete katılan büyük çoğunluk 1-3 yıl arasında kullanıyor. Zaten artış popülasyonu yaşanan RAP ve Beatçi tayfanın ne kullanmasını bekliyorsunuz? FL stüdyo ve Bedava gelen Logic olacak elbette.
fakat bir yıldan sonra pro ve amatörlerin tercihleri istatistikte ayrılmış. pro'ların da pro tools'u bırakmaya eğilimi gösterilmiş, 2020 yılında değişim olmuş, belki insanlar durup diğer daw'lara da bir bakalım demişlerdir. bir ipucu daha yakaladım aslında, bazı DAW'lar hızlı production yapmakta (fl studio, ableton live) biraz daha önde, diğerleri de temel kayıt/mix/mastering'te (studio one, logic proi, cubase) iyi. dolayısıyla olaya biraz da bu açıdan bakınca fl studio + logic pro veya fl studio + studio one ikilileri çift DAW kullanımı için ideal; birbirlerinin zayıf yönlerini kapatıyorlar.

insanların DAW'ları sınıflandırmasına yardımcı olmak için:
hızlı production: fl studio, ableton live
temel: studio one, logic pro, cubase
post processing: pro tools, nuendo

Son düzenleme:
bazı DAW'lar hızlı production yapmakta (fl studio, ableton live) biraz daha önde, diğerleri de temel kayıt/mix/mastering'te (studio one, logic proi, cubase) iyi. dolayısıyla olaya biraz da bu açıdan bakınca fl studio + logic pro veya fl studio + studio one ikilileri çift DAW kullanımı için ideal; birbirlerinin zayıf yönlerini kapatıyorlar.
,
Tespit doğru.
Steinberg bu yönelişin farkında varıp, bu yıl 14 sürümünde sequencer özellikleri ekledi DAW için. Fakat yine de kullanım açısından bir FL Studio değil.

Ableton.
Ücretsiz Lite versiyonu hemen hemen yerde bulunabiliyor. Lite kısıtlı ve en önemlisi sadece 8 kanal olması. Intro versiyonu 16 kanal, herhangi bir yüksek öğrenim kurumunun öğrenci kimlik belgesi ile 39 Euroya düşüyor. Ableton'u sadece kayıtlar ve pluginlerle kullanmak isterseniz, Core Library'yi silerek programın performansını oldukça fazla arttırabilirsiniz. Klavye kısayolları, arayüz, default set ve track ayarları, hatta fontlara kadar bence hepsinden önde.

Tabi ben amatörüm, işi bilenler daha iyi değerlendirir.

bana sanki Logic Pro ve FL Studio arayüz olarak daha bir polished geldi. Bu ikisinden Ableton'a geçince tetris ekranı gibi geliyor. Şu renklendirme işini çözseler çoğu uygulamada (sadece DAW'lar değil durum) çok iyi olacak.

gerçi bence windows 7 windows 11'den bile daha iyi bir arayüze sahipti niye güzel şeyi bozup geri gidiyorlar anlamadım.

Ableton.
Ücretsiz Lite versiyonu hemen hemen yerde bulunabiliyor. Lite kısıtlı ve en önemlisi sadece 8 kanal olması. Intro versiyonu 16 kanal, herhangi bir yüksek öğrenim kurumunun öğrenci kimlik belgesi ile 39 Euroya düşüyor. Ableton'u sadece kayıtlar ve pluginlerle kullanmak isterseniz, Core Library'yi silerek programın performansını oldukça fazla arttırabilirsiniz. Klavye kısayolları, arayüz, default set ve track ayarları, hatta fontlara kadar bence hepsinden önde.

Tabi ben amatörüm, işi bilenler daha iyi değerlendirir.
bir de söylemeyi unutmadan hepsini crackli yükleyebilirsiniz. harici yıllık antivirüs programı kaydı yaptırmak hem daha ucuz hem de daha güvenli. hem antivirüs'ünüz olur hem de crack indirip kullanırken daha bir güvende olursunuz.

bir de söylemeyi unutmadan hepsini crackli yükleyebilirsiniz. harici yıllık antivirüs programı kaydı yaptırmak hem daha ucuz hem de daha güvenli. hem antivirüs'ünüz olur hem de crack indirip kullanırken daha bir güvende olursunuz.

Antivirüs olmadan kesinlikle kullanmayın. DAW lar sistem sorunları yaşandığında ya da iyileştirmeler için update yaparlar. Crack versiyonda bu güncellemeleri alamıyorsunuz.

Enstrümanlara, pedal ve prossesörlere hatta IR kabin ve patch paketlerine dünyanın parasını verirken, DAW için pahalı diyen bakış açısıyla aynı fikirde değilim. DAW için para verilir. Fazla olduğunu da düşünmüyorum. Sadece Cubase içindeki variaudio modülü bile o parayı tek başına hak eder.

Antivirüs olmadan kesinlikle kullanmayın. DAW lar sistem sorunları yaşandığında ya da iyileştirmeler için update yaparlar. Crack versiyonda bu güncellemeleri alamıyorsunuz.

Enstrümanlara, pedal ve prossesörlere hatta IR kabin ve patch paketlerine dünyanın parasını verirken, DAW için pahalı diyen bakış açısıyla aynı fikirde değilim. DAW için para verilir. Fazla olduğunu da düşünmüyorum. Sadece Cubase içindeki variaudio modülü bile o parayı tek başına hak eder.
Fiziksel cihazları almak dışında başka bir alternatif genelde yok (helix native helix prosesörlerle aynı tonu veriyor, istisna olabilir). Son yıllarda AliExpress ve Çin markalı pedallar da olukça iş görüyor. IR kabin ve patch paketleri zaten internetten bulunabiliyor.

Bunun dışında Melodyne ARA, Variaudio'ya göre ses dosyasını midi'ye çevirmekte daha iyi ve endüstri standardı. Kullanmak için Pro Tools'a abonelik ücreti ödemek gerekiyor. Crack'i düzgün çalışmayan programlar alınabilir. Studio One almayı düşünüyordum ancak crack işini çözmüşler gerek kalmadı.

Fakat TR için düşünüldüğünde çoğu insan alamayacak durumda, çoğu insanın doğru düzgün bir hobisi yok, işsizlik felaket seviyelerde, örneğin kadın işsiziliği %75, her 4 kadından sadece 1'i iş bulabiliyor ve çalışabiliyor. Studio One 7'de ucuzladı fakat ucuzlamasaydı 15000 civarı bir fiyatı olacaktı ve yeni versiyon için tekrar ücret ödemek gerekecekti. Dolayısıyla insanlar nerden tasarruf ederize bakıyor. Keşke ülkede liyakat olsaydı ve dolayısıyla ekonomi iyi olsaydı da herkes alabilseydi. Geçen üniversiteme gittim, bizim zamanımızda gidip elektronik ekipman alabiliyorduk çok pahalı bir şey değildi, şimdiki gençler hiçbir şey alamıyor, öyle zombi gibi parka oturup boşa vakit geçiriyorlar. Çin'den alsalar gümrüğe fln takılıyor. Yani yeni yetişen insanlar kendileri istese bile ciddi anlamda iş öğrenemiyor ve aşırı bir kalitesizleşme mevcut.

Bir diğer farklı görüş de eğer Çin'den alınamayacak kadar pahalı bir ürün ise fiziksel cihazların TR fiyatı uçuk olduğundan (Neural DSP gibi) öyle bir cihaz alınacağına gidip crack'i düzgün çalışmayan Tonex veya Bias FX 2 gibi ürünler alınması daha mantıklı. En azından yurt dışı veya TR farketmiyor herkes aynı ücreti ödüyor, bile bile kazıklanıyorum hissi yaratmıyor.

Gitar çalıp kayıt alan biri için ben F/P açısından Reaper tercih ediyorum. Studio One daha güzel görünen ve içinde kendi enstrümanları olan bir program ama o enstrümanları kullanma ihtiyacınız varsa ki benim olmadı. Midiye çevirme bence hala oturmuş bir tekonoloji değil birde gerçekten istenen bir şey olmamalı biraz uğraşıp yazmak lazım ki çevrilmişin üzerine yaptığın edit de aynı zamanı alıyor, Stem ayırmayı bedava UVR 5 en güzel yapan program Chord track gerçekten güzel bir özellik ama Reaper'da bunu görsel olarak yapabiliyorsun . 200 Usd Studio one 60 Usd Reper mesela 140 usd ile bir bass yada ihtiyaca bağlı davul programı alınır. Ama sonuçta olay DAW ise en iyi daw bildiğin Daw'dır.

Geri