ableton evet yabancı sitelerde ve youtube kanallarında çok kullanılıyor. insanlar bazı midi kontrolör cihazları ableton'a uyumlu diye pazarlıyor, alıyor. ben de denedim fakat sevemedim. çok düz renkleri var, arayüzü hoş gelmedi. fl studio daha bir güzel duruyor.Ableton'ı tek geçerim kesinlikle. Arayüzü çok güzel. Kullanımı rahat ve stabil. Mac kullanıyorsanız Logic de iyidir.
Link için teşekkürler güzel bir istatistik tutulmuş. Bence genelde insanlar iş satın almaya gelince doğal olarak fiyat performans eğrisine baktıklarından Logic Pro ve FL Studio’nun ilk sıralarda olması şaşırtmadı, ikisi de tek ödeme ve sınırsız lisans. Örneğin Pro Tools ise abonelik şeklinde.Sevdiğim bir müzik insanı ve akademisyen olan Ufuk Önen son 9 yıldır ciddi sayıdaki kullanıcıyı (amatör ve profesyonel) dâhil ederek en popüler DAW’ı belirlemeye yönelik anketler düzenliyor. Geçtiğimiz 5 senenin galibi Studio One iken bu sene Logic Pro liderliği devralmış. Anket sonuçlarının bağlantı adresini aşağıya bıraktım:
![]()
2024 DAW Anketi Sonuçları
Bu yıl dokuzuncusunu düzenlediğim DAW anketinin sonuçları belli oldu! 18 Kasım 2024 ile 16 Ocak 2025 tarihleri arasında açık kalan 2024 DAW anketine 1247 kişi katıldı. 2024 anketinin sonuçları önce…www.ufukonen.com
Sevdiğim bir müzik insanı ve akademisyen olan Ufuk Önen son 9 yıldır ciddi sayıdaki kullanıcıyı (amatör ve profesyonel) dâhil ederek en popüler DAW’ı belirlemeye yönelik anketler düzenliyor. Geçtiğimiz 5 senenin galibi Studio One iken bu sene Logic Pro liderliği devralmış. Anket sonuçlarının bağlantı adresini aşağıya bıraktım:
![]()
2024 DAW Anketi Sonuçları
Bu yıl dokuzuncusunu düzenlediğim DAW anketinin sonuçları belli oldu! 18 Kasım 2024 ile 16 Ocak 2025 tarihleri arasında açık kalan 2024 DAW anketine 1247 kişi katıldı. 2024 anketinin sonuçları önce…www.ufukonen.com
fakat bir yıldan sonra pro ve amatörlerin tercihleri istatistikte ayrılmış. pro'ların da pro tools'u bırakmaya eğilimi gösterilmiş, 2020 yılında değişim olmuş, belki insanlar durup diğer daw'lara da bir bakalım demişlerdir. bir ipucu daha yakaladım aslında, bazı DAW'lar hızlı production yapmakta (fl studio, ableton live) biraz daha önde, diğerleri de temel kayıt/mix/mastering'te (studio one, logic proi, cubase) iyi. dolayısıyla olaya biraz da bu açıdan bakınca fl studio + logic pro veya fl studio + studio one ikilileri çift DAW kullanımı için ideal; birbirlerinin zayıf yönlerini kapatıyorlar.Ankete katılan büyük çoğunluk 1-3 yıl arasında kullanıyor. Zaten artış popülasyonu yaşanan RAP ve Beatçi tayfanın ne kullanmasını bekliyorsunuz? FL stüdyo ve Bedava gelen Logic olacak elbette.
,bazı DAW'lar hızlı production yapmakta (fl studio, ableton live) biraz daha önde, diğerleri de temel kayıt/mix/mastering'te (studio one, logic proi, cubase) iyi. dolayısıyla olaya biraz da bu açıdan bakınca fl studio + logic pro veya fl studio + studio one ikilileri çift DAW kullanımı için ideal; birbirlerinin zayıf yönlerini kapatıyorlar.
bir de söylemeyi unutmadan hepsini crackli yükleyebilirsiniz. harici yıllık antivirüs programı kaydı yaptırmak hem daha ucuz hem de daha güvenli. hem antivirüs'ünüz olur hem de crack indirip kullanırken daha bir güvende olursunuz.Ableton.
Ücretsiz Lite versiyonu hemen hemen yerde bulunabiliyor. Lite kısıtlı ve en önemlisi sadece 8 kanal olması. Intro versiyonu 16 kanal, herhangi bir yüksek öğrenim kurumunun öğrenci kimlik belgesi ile 39 Euroya düşüyor. Ableton'u sadece kayıtlar ve pluginlerle kullanmak isterseniz, Core Library'yi silerek programın performansını oldukça fazla arttırabilirsiniz. Klavye kısayolları, arayüz, default set ve track ayarları, hatta fontlara kadar bence hepsinden önde.
Tabi ben amatörüm, işi bilenler daha iyi değerlendirir.
bir de söylemeyi unutmadan hepsini crackli yükleyebilirsiniz. harici yıllık antivirüs programı kaydı yaptırmak hem daha ucuz hem de daha güvenli. hem antivirüs'ünüz olur hem de crack indirip kullanırken daha bir güvende olursunuz.
Fiziksel cihazları almak dışında başka bir alternatif genelde yok (helix native helix prosesörlerle aynı tonu veriyor, istisna olabilir). Son yıllarda AliExpress ve Çin markalı pedallar da olukça iş görüyor. IR kabin ve patch paketleri zaten internetten bulunabiliyor.Antivirüs olmadan kesinlikle kullanmayın. DAW lar sistem sorunları yaşandığında ya da iyileştirmeler için update yaparlar. Crack versiyonda bu güncellemeleri alamıyorsunuz.
Enstrümanlara, pedal ve prossesörlere hatta IR kabin ve patch paketlerine dünyanın parasını verirken, DAW için pahalı diyen bakış açısıyla aynı fikirde değilim. DAW için para verilir. Fazla olduğunu da düşünmüyorum. Sadece Cubase içindeki variaudio modülü bile o parayı tek başına hak eder.