Fiziğin Elektroniğin Ve Bilumum Ilimlerin Er Meydanı

Evrim bana bir türlü mantıklı gelmiyor nedense. Dini inançlarla veya önyargılarla alakalı değil bu. Kafam basmadığındandır belki.
Yapma Rohat gözünü seveyim, Dünyanın dönüşü kadar net evrim, bilim çevresinde bu konuda herhangi bir tartışma dahi yok. Yalnızca geri kalmış ülkeler ve Amerika' da bu tartışma var. Türkiye' deki tartışma ise tamamen Amerika' dan devşirme. Amerika'da, bilimsel gibi gözüken sahte kanıtlar ve laf oyunları ile bilimi itibarsızlaştırarak, evrim konusunda sanki bilim adamları arasında fikir birliği yokmuş izlenimi vermeye çalışan yaradılışçıların yazdığı kitaplar, çektiği videolar özellikle Türkçe'ye çevrilerek bu safsatalar Türkiye' ye devşiriliyor. Bu yüzden Türkiye' de 10 kişiden 9' u evrimi bilmiyor ve reddediyor ve zaten bu sebeple Amerika bilim akademisinde "Project Steve" yapıldıda bilim çevresinin evrim konusunda ne kadar mutabık olduğu ortaya çıktı.

Project Steve | NCSE

Steve Projesi - Vikipedi

Avrupa ülkelerinde ise tablo çok farklı sadece bilim çevresi değil, insanların bir çoğu evrimi, bunun bilimsel bir gerçek olduğunu biliyor ve inkar etmiyor. Yani Avrupa' da yalnızca bilim çevresi değil aynı zamanda halkta bu kuramı destekleyen çok sayıda kanıt olduğunu, evrimin bir doğa fenomeni olup üzerine tartışılmadığını, tartışılan kısmın işleyişi ile ilgili olduğunu biliyor. Almanya' da en yakın atamız olan neandertal fosilleri müzesi var mesela, bunu Türkiye' de yaptığını düşünsene 😀
 
Son düzenleme:
Selamlar herkese,
engl 620 premaplimdeki clean/lead kanal seçme bir zamandir kapris yapiyordu, geçen hafta tamamiyle çalismaz oldu, çok ucuza aldigim için servisin vidalari açma bedeli hemen hemen aldigim fiyata geleceginden servise yollamadim cihazi.Engl teknik servise mesaj yolladim ve semasini gönderdiler semayi takip ederek önce voltaj regülatörü 7824 den süphelendim elimde zaten vardi degistirdim ama derdime çare olmadi, ardindan röleye baktim ondada sorun yok gibiydi ama her ihtimale karsi onuda degistirdim ama sonuç gine degismedi, simdi optocoupler diye düsünüyorum ama bu gidisle pcb yi yenilerim gibime geliyor, daha önce kanal seçme ile problemi olupta çözen varsa öneri ve teorilere açigim 😉
 
Evrim konusunda ortaya kanunlar konamadı, epeyce materyal sağlanmış ama ispatı yapılmamış henüz hipotez seviyesinde aslında. Bilim kilisesinin yeni putu haline geldi biraz, felsefi olarak fazlaca problemli beki bu da etkili. Avrupa'da toplumun geneli kabul ediyor gibi birşey söylemek bilimle alakalı herhangi birşey değildir. Ayrıca ortaya deliller, işaretler, deney sonuçları koymak ile meseleyi kanunlaştırmak çok farklı şeyler. Bir Newton'un yerçekimi ( gravitasyon ) yasası gibi evrim meselesinde yasa görebiliyorlar mı, hayır. Darwin'den bu yana konamadı. Birşeyler oluyor ama bu tam olarak ne demek kesin ve net değil. Belki yakınındalar ama net değil. Muhtemelen bilimsel tekniklerin daha gelişmesiyle de alakalı bilemiyorum fazla derin bir konu. Evrim'i İzafiyet teorisine benzetirim, ikisi de anlaması aslında zor mevzular, hem teknik hem felsefi olarak.
 
Son düzenleme:
Evrim konusunda ortaya kanunlar konamadı, epeyce materyal sağlanmış ama ispatı yapılmamış henüz hipotez seviyesinde aslında. Bilim kilisesinin yeni putu haline geldi biraz, felsefi olarak fazlaca problemli beki bu da etkili. Avrupa'da toplumun geneli kabul ediyor gibi birşey söylemek bilimle alakalı herhangi birşey değildir. Ayrıca ortaya deliller, işaretler, deney sonuçları koymak ile meseleyi kanunlaştırmak çok farklı şeyler. Bir Newton'un yerçekimi ( gravitasyon ) yasası gibi evrim meselesinde yasa görebiliyorlar mı, hayır. Darwin'den bu yana konamadı. Birşeyler oluyor ama bu tam olarak ne demek kesin ve net değil. Belki yakınındalar ama net değil. Muhtemelen bilimsel tekniklerin daha gelişmesiyle de alakalı bilemiyorum fazla derin bir konu. Evrim'i İzafiyet teorisine benzetirim, ikisi de anlaması aslında zor mevzular, hem teknik hem felsefi olarak.

Şu söylediklerini onlarca farklı kişiden hemen hemen aynı cümlelerle defalarca kez duydum, hatta bende uzun süre benzer şekilde düşündüm. Bunun sebebi eğitim sistemimizdeki çarpıklık, bilimsel yaklaşımın kusurlu olması ve dini önyargılar vs... gibi sebeplerden başka birşey değil.
Öncelikle Bilimsel Yasa(kanun) nedir? Bilimsel Kuram(teori) nedir? bunları bilmiyoruz. Sebebi ise okullarımızda; teori kanıtlanırsa kanun olur şeklinde öğretiliyor olması. Lakin teori ile kanun arasında bu şekilde bir hiyerarşi yok. Evrim ise Amerika' da dahi ilköğretim müfredatında yer alırken Türkiye'de öğretilmediğinden kulaktan dolma yanlış bilgiler dışında evrim hakkında birşey bilmiyoruz.
Bu konuda her zaman verilen yanlış örnekler ve açıklamalar ise;
Yanlış;
-Evrim bir teoridir.
Doğrusu;
-Evrim bir doğadaki bir gerçektir(fact), evrim teorisi ise bu gerçeğin işleyişini anlatmaya çalışan binlerce kanıt ile desteklenen bilimsel bir kuramdır.

Yanlış;
-Evrim teorisi kanıtlanmamıştır kanıtlandığında Yerçekimi Kanunu gibi kanun olur.
Doğrusu;
-Doğa fenomenleri kanun olamazlar, kaldıki yerçekimi Einstein tarafından çürütülmüştür. Yani kanun olan yerçekimi değil, bunun matematiksel ifadesidir.
Teori, Hipotez, Kanun nedir burda çok güzel anlatılmış bunu öğrenmeli ilk olarak.


Yazdıklarına cevaben fikirlerim ise şu şekilde;
-Evrimi hipotez şeklinde zikretmek gösteriyorki öncelikle evrim ve teorisi konusunda bilgi sahibi olunmadığını gösteriyor, binlerce kanıtı bulunan bir bilimsel kurama, "hipotez aslında ispatlanmamış" demek ciddi bilgi eksikliğinden ileri gelebilir ancak.
-Bilmin kilisesi olduğunu varsaymak ise dini önyargılar ve bilme karşı kusurlu bakış açısını gösteriyor.
-Avrupa toplumunun kabul etmesi bu kuramı biliyor oluşundan ileri geliyor. Bilimle alakalı olan kısmı ise bilim adamlarının evrim hakkında mutabık oluşu. bkz. Steve Test
-Evrim teorisi ile Newton Kanunu kıyaslaması ise bilimsel yaklaşımı bilmeyişimizden ileri geliyor. Doğa fenomenleri kanun olmaz, bunu David Hume çok güzel açıklıyor. Şimdiye kadar gördüğün tüm kuğular beyaz bile olsa, beyaz kuğu kanunu şeklinde bir kanun olamaz, zira yarın öbür gün bir siyah kuğu bulunun ve kanun çöker. Ve gerçektende siyah kuğunun bulunmuş olması Hume' un bilimsel yaklaşım konusundaki felsefesinde ne kadar haklı olduğunu gösteriyor.
-İzafiyet teorisi ile evrim teorisini kıyasladığında ise ikiside birçok ispatı bulunan kuramlardır. Burda sadece evrim teorisi daha çok ispata sahip olmasından dolayı daha güçlü bir teori denebilir, lakin evrim ile evrim teorisini karıştırmamak lazım. Bilimsel kuramlar üzerine tartışılır, araştırılır, evrim teorisi ile ilgili tartışmalar ve araştırmalar da sürüyor. Mesela insanın evrilip Dünya'ya mı yayıldığı yoksa ayrı yerlerde evrimin mi yaşandığı konusu tartışmalıdır, fakat evrimin olup olmadığı konusu tartışmalı değildir.
Son olarak sözlerim senin şahsına değil bu toplumdaki genel bir durum olduğu için rahatça yazdım. Şahsına tek söyleyeceğim bilim felsefesi okumaya çalış, benim veya başkasının söyledikleri yerine objektif bir şekilde objektif kaynaklardan araştır ve bu kadar geniş çaplı bir kuram hakkında yeterli bilgi sahibi olmadan yorum yapmamaya çalış ki insanları yanlış yönlendirmeyesin. Ben de yıllar evvel aşağı yukarı senin gibi düşünüyordum, lakin yıllar süren araştırma sonunda ne kadar yanlış yönlendirildiğimizi, bilgilendirildiğimiz görüyorum.
 
Biyolojinin diğer bilimler göre matematize edilmeye başlanması yenidir. Mendel'le başladı malum. O yüzden canlı varlıklar bilimi yani biyoloji cansız varlıklar bilimlerine nazaran daha genç sayılır. Bu işlere bakan bilim adamlarından ziyade filozofisiyle ilgili çalışanlar olacaktır. Einstein'ın bilimde büyük sıçramalara yol açmasını yorumlayacak olan da yine felsefe dünyasıdır aslında. Bunun kararını bilimciler veremezler. Meseledeki acelecilik biraz da burada çünkü filozofi bilimle senkronlu olamayabiliyor, felsefenin yorumlarını getirmesi için ki hakikatte ne olduğu yorumlamayla görülebilir, zamana ihtiyaç var. Burada bilim kilisesi devreye giriyor bunların başlarından biri de Dawkins. Yaptığı çalışmaların üstünde felsefe de yapıyor gibi görünüyor, ama işi bu değil, bu örnek kişilik üstünden bakılınca problem aslında bilimin alanında da değil. Yani biyologların meseleyi teknik olarak ele almasına da çok bağlı değil. Evet bilim felsefesi giriyor devreye. Kanun kısmını bilimin içinden örnek verdim Newton filozof değildi hakeza Einstein ya da Hawkins de, bilimim cephesinden bakınca yasa/kanundur adı. Ayrıca teori kanıtlanmamış/ ispatlanmamış şeydir demedim, bu anlayış var evet🙂 çok duyuyorum.

Asıl dikkatimi çeken evrim savunucuları ( ya da başka bir isim mi vermek lazım ) aşırı propagandacılar, dini misyonerlik havasına büründü iyice iş. Bilim değil ideoloji bu. Belki karşı söz söyleyen pekçoğu dinci demek lazım tayfa da buna sebep oldu ama bilimde böylesi heyecanlar doğru değil. Karşı birşey söylensin yeter, hatta karşı da olması gerekmiyor belki. Bilim serinkanlılık isteyen iş, filozofi hele her filozof adını ezberleyenin kavrayabileceği birşey değil. Onun için heyecana gerek yok. Bilim dünyasında da hiçbir zaman herkes aynı şeyi söylemez söylerse o bilim olmaz, bir çeşit dine döner iş. Bilimi ilerletebiliyorlarsa halen herkes aynı kefede değil, aynı fikirde değil demektir, aksi halde hareket ve ilerleme biter.

Bir de böyle yazının sonunda şunu yap bunu yap et tarzı yazman çok sıkıcı, neyi yapıp ne yapmayacağımıza kendimiz karar veriririz değil mi ? Bahsettiğim heyecan buydu. Serin kanlı olmak lazım. Akıl dairesinde denge vardır, orta yol yani.
 
Son düzenleme:
Evrim kuramının bir bilim dalı olarak ne felsefeyle, ne bir ideolojiyle ne de başka bir rasyonel/pozitif bilim dışı herhangi bir öğreti/inanç/düşün vs ile en ufak bir ilişkisi ya da bağlantısı yoktur.

Evrim de diğer bilim dalları gibi kendi propagandasını yapma gereği hissetmez.

Evrim kuramında herhangi bir kafa karışıklığı durumu söz konusu değildir. Diğer tüm bilim dalları gibi o da yeni verilerle gelişir ancak bu yeni veriler yine diğer bilim dallarında olduğu gibi geçmişinin tümüyle hatalı olduğu gibi abes bir sonuca götürmez. Kafa karışıklığı, bilimle alakasız insanların evrimin öğretilmesine karşı yarattığı tonlarca siyasi/dini/kültürel baskıdan dolayı evrimi adamakıllı öğrenemeyen insanlarımızdaki kafa karışıklığıdır.

Yine de evrimi öğrenebilmek için makul sayıda Türkçe kitap ve (internetinizi özgürleştirdiyseniz) bir dünya yerli/yabancı dilde yayın var.
 
Birşeyden bahis açıldığı anda feslefeyle alakası vardır da neden konu evrime gelince birden böyle sert tepki veriliyor onu anlamak zor ? Futbol değil ki konu.

Ayrıca bilim denen şeyin ortaya çıkışını hazırlayan felsefeyken herşeyi ölçülü tutmak lazım.

Propaganda gereği hissetmez evet, bilim birşey hissetmez ama insanlar hisseder bu hislerini bilime karıştırırsa iş karışır. Serinkanlı soğukkanlı iş ölçü işi, heyecana gelmez mazallah elleriniz titrer.
 
Son düzenleme:
Benim yerime bana önyargı isnat ederek herhalde kendi önyargınızın farkında olmadan bunu yapıyor olmalısınız, bir önyargıya sahip olduğum veya olmam gerektiği aksi taktirde nasıl olur da sizin gibi düşünmediğim önyargısı var sizde. Bu çok kişide vardır birşey demiyorum, ilk değilsiniz. Kendince okumam gerekenleri saymışsınız maşallah sayenizde onu da öğrendim. Bu bile ne kadar önyargısız olduğunu gösteriyor. Ayrıca fazlaca mez, maz gibi eklerle biten kelimeler gereksiz yere kullanılıyorsa bu sert tutumdur herhalde. Ayrıca önyargısız insan olmak için zen ustası filan olmak gerekir. Önyargılı olduğumu söyleyince olumlu olmayan birşey demiş olduğunuzu düşünüyorsunuz muhtemelen, günlük konuşma diline çok gömülü olunca insanlar üstünde hiç düşünmedikleri basmakalıp ifadeleri hemen kullanıverirler, siz de kullandınız diye vurguladım. Yoksa önyargısız olduğunuzu düşünüyor en azından bunun iyi birşey olmadığına inanıyor öylece benimsiyorsunuz belki, mühim değil.

Neyse müzik üstüne açılmış bir forumda bile yeterince gereksiz konuşma varken bir de ben daha fazla uzatmayayım kalın sağlıcakla.
 
Son düzenleme:
Ilk olarak Carl E. Sagan’ın bu sözünü hatırlamak lazım: “Bilimi açıklamamak bana ahlaksızca geliyor. Aşık olunca bunu tüm dünyaya duyurmak istersiniz.” Açıklamanın sebebi bu propaganda değil.

Ikinci olarak Evrim-karşıtı bir kişiyle bile tartışmanın vakit kaybı olduğunu düşünmemeye çalışıyorum . Zira hem öğrendiğim bilgileri tartışmalara katıldıkça geliştiriyorum, hemde yöneltilen sorulara olan cevapları daha iyi bir şekilde hatırlayabiliyorum, ve hem de karşı tarafın fikirlerini gözden geçirmelerini sağlayabilirim diye düşünüyorum. Lakin 1-3-5 değilsiniz bu ülkenin %80 'i aynı bilimden uzak mesnetsiz zırva seviyesindeki sözler ve örneklerle Dünya bilim çevresini kabul ettiği gerçeği yalanlama peşinde olunca sıkılıyor insan, sert tepkinin sebebi de bu.
Yahu ne bilim felsefesinden ne bilimsel yaklaşımdan haberiniz var. Evrimi zaten bilmiyorsunuz, hatta hipotez diyecek kadar körkütük bilgisizsiniz. Bu durumda incitmeden anlatmak ve tavsiyede bulunmaktan başka yapılacak daha iyi birşey yokken, anlatmaya propaganda, tavsiyeye karşı yapacagimi söylemen çok sıkıcı tavrına giriyorsan, muhtelif yerlerimle güler geçerim. Zira onlarca yıldır binlerce bilim adamı tarafından araştırılan üzerine onbinlerce bilimsel araştırma ile kanıtlanan bir doğa gerçeğini komik gerekçeler ile çürüttüğünüzü sanan bir ülke dolusu insansınız, hangi birinize uğraşalım.
 
Üç yıl Avrupa'da yaşadım, güzel ülkemde Dünya' dan haberi yok deyiminin nasıl gerçek anlamıyla kullanıldığını daha bir net gördüm. Evrimi her fırsatta reddeden Vatikan bile daha fazla bilim karşısında durmayı göze alamayıp güpegündüz karşımızda duran evrimi kabul etmek zorunda kalmış ve buna dair açıklama yapmışken, bu bilim adamlarının kafa karışıklığı, aceleci davranıyorlar gibi lakırdıları, bilimsel gibi gözüken, felsefeye hatalı dokundurmalar ile dolup taşan bir dille sarfedip, objektifmiş izlenimi vererek koskoca bir bilimsel kuramı itibarsızlaşma çabası ya Dünya' dan bir haber olunduğunu yahut sistemli biçimde toplumu uyutmanın hedeflediğini gösterir. Nitekim Adnan Oktar' ın sahte fosilleri, adı sanı belli olmayan insanların Profesör unvanı ile yazdığı bilimselmiş gibi maskelenmis evrim karşıtı kitaplar bu çabayı apaçık gösteriyor. Şimdi sana tavsiye; bana yapacağımı söyleme egosundan bir arın ve otur düşün kim propaganda yapıyor kim gerçekleri söylemeye çalışıyor, yetmiyorsa şu videoda evrim karşıtlarının başında gelen Andan Oktar' ın finolarının Amerika'da doktorasını yapmış bir biyolog olan Ergi hocanın karşısında kepaze oluşlarını izle o da yetmiyorsa şu sahte profesör unvanı ile yazılmış kitapların isimlerini vereyim. Tamam da bu benim dini görüşüme aykırı diyorsan, oxforddan post doktorali olan Profesör Caner hocanın şu videosunu izle;


Yoksa tartışma böyle olmaz, mesela yukarıdaki videodaki konuşmacı olan Caner Hoca, bilim felsefesi konusunda bana çok şey katmış, sınavlarını kafede yaparak basmakalıp düşüncelerden ne kadar uzak olduğunu göstererek gönlümü kazanmış bir hoca olmasına rağmen katilmadigim birçok görüşü var. O bile bu konularda senin şu "bilim adamı söyle olur felsefe böyle olur, heyecana gerek yok, söyle olursa bilim, ilerleme biter" gibi doğruyu kendine ipotek eden sözler sarfetmedi.

Belki düşünürsün, aklına takılır araştırırsın, bir kapı açar diye yazıyorum bunları, zira benim hayatımda hep böyle oldu, lakin sıkıcı, düşünmek araştırmak beni yoruyor, hipotez der geçerim diyorsan, müsadenle he deyip geçecegim bende zira arge yapıyorum vaktim değerli.
 

Geri
Üst