Evrim konusunda ortaya kanunlar konamadı, epeyce materyal sağlanmış ama ispatı yapılmamış henüz hipotez seviyesinde aslında. Bilim kilisesinin yeni putu haline geldi biraz, felsefi olarak fazlaca problemli beki bu da etkili. Avrupa'da toplumun geneli kabul ediyor gibi birşey söylemek bilimle alakalı herhangi birşey değildir. Ayrıca ortaya deliller, işaretler, deney sonuçları koymak ile meseleyi kanunlaştırmak çok farklı şeyler. Bir Newton'un yerçekimi ( gravitasyon ) yasası gibi evrim meselesinde yasa görebiliyorlar mı, hayır. Darwin'den bu yana konamadı. Birşeyler oluyor ama bu tam olarak ne demek kesin ve net değil. Belki yakınındalar ama net değil. Muhtemelen bilimsel tekniklerin daha gelişmesiyle de alakalı bilemiyorum fazla derin bir konu. Evrim'i İzafiyet teorisine benzetirim, ikisi de anlaması aslında zor mevzular, hem teknik hem felsefi olarak.
Şu söylediklerini onlarca farklı kişiden hemen hemen aynı cümlelerle defalarca kez duydum, hatta bende uzun süre benzer şekilde düşündüm. Bunun sebebi eğitim sistemimizdeki çarpıklık, bilimsel yaklaşımın kusurlu olması ve dini önyargılar vs... gibi sebeplerden başka birşey değil.
Öncelikle Bilimsel Yasa(kanun) nedir? Bilimsel Kuram(teori) nedir? bunları bilmiyoruz. Sebebi ise okullarımızda; teori kanıtlanırsa kanun olur şeklinde öğretiliyor olması. Lakin teori ile kanun arasında bu şekilde bir hiyerarşi yok. Evrim ise Amerika' da dahi ilköğretim müfredatında yer alırken Türkiye'de öğretilmediğinden kulaktan dolma yanlış bilgiler dışında evrim hakkında birşey bilmiyoruz.
Bu konuda her zaman verilen yanlış örnekler ve açıklamalar ise;
Yanlış;
-Evrim bir teoridir.
Doğrusu;
-Evrim bir doğadaki bir gerçektir(fact), evrim teorisi ise bu gerçeğin işleyişini anlatmaya çalışan binlerce kanıt ile desteklenen bilimsel bir kuramdır.
Yanlış;
-Evrim teorisi kanıtlanmamıştır kanıtlandığında Yerçekimi Kanunu gibi kanun olur.
Doğrusu;
-Doğa fenomenleri kanun olamazlar, kaldıki yerçekimi Einstein tarafından çürütülmüştür. Yani kanun olan yerçekimi değil, bunun matematiksel ifadesidir.
Teori, Hipotez, Kanun nedir burda çok güzel anlatılmış bunu öğrenmeli ilk olarak.
Yazdıklarına cevaben fikirlerim ise şu şekilde;
-Evrimi hipotez şeklinde zikretmek gösteriyorki öncelikle evrim ve teorisi konusunda bilgi sahibi olunmadığını gösteriyor, binlerce kanıtı bulunan bir bilimsel kurama, "hipotez aslında ispatlanmamış" demek ciddi bilgi eksikliğinden ileri gelebilir ancak.
-Bilmin kilisesi olduğunu varsaymak ise dini önyargılar ve bilme karşı kusurlu bakış açısını gösteriyor.
-Avrupa toplumunun kabul etmesi bu kuramı biliyor oluşundan ileri geliyor. Bilimle alakalı olan kısmı ise bilim adamlarının evrim hakkında mutabık oluşu. bkz. Steve Test
-Evrim teorisi ile Newton Kanunu kıyaslaması ise bilimsel yaklaşımı bilmeyişimizden ileri geliyor. Doğa fenomenleri kanun olmaz, bunu David Hume çok güzel açıklıyor. Şimdiye kadar gördüğün tüm kuğular beyaz bile olsa, beyaz kuğu kanunu şeklinde bir kanun olamaz, zira yarın öbür gün bir siyah kuğu bulunun ve kanun çöker. Ve gerçektende siyah kuğunun bulunmuş olması Hume' un bilimsel yaklaşım konusundaki felsefesinde ne kadar haklı olduğunu gösteriyor.
-İzafiyet teorisi ile evrim teorisini kıyasladığında ise ikiside birçok ispatı bulunan kuramlardır. Burda sadece evrim teorisi daha çok ispata sahip olmasından dolayı daha güçlü bir teori denebilir, lakin evrim ile evrim teorisini karıştırmamak lazım. Bilimsel kuramlar üzerine tartışılır, araştırılır, evrim teorisi ile ilgili tartışmalar ve araştırmalar da sürüyor. Mesela insanın evrilip Dünya'ya mı yayıldığı yoksa ayrı yerlerde evrimin mi yaşandığı konusu tartışmalıdır, fakat evrimin olup olmadığı konusu tartışmalı değildir.
Son olarak sözlerim senin şahsına değil bu toplumdaki genel bir durum olduğu için rahatça yazdım. Şahsına tek söyleyeceğim bilim felsefesi okumaya çalış, benim veya başkasının söyledikleri yerine objektif bir şekilde objektif kaynaklardan araştır ve bu kadar geniş çaplı bir kuram hakkında yeterli bilgi sahibi olmadan yorum yapmamaya çalış ki insanları yanlış yönlendirmeyesin. Ben de yıllar evvel aşağı yukarı senin gibi düşünüyordum, lakin yıllar süren araştırma sonunda ne kadar yanlış yönlendirildiğimizi, bilgilendirildiğimiz görüyorum.