muratNFS; üstad şimdi bu bilgisayar üzerinden modelleme yaptırdığında (mesela guitarrig yazılımı ile) kullandığın ekipman çok önem arzediyor.
Ben de başlangıçta (6 sene olmuş galiba :O ) gitar alıp bir süre masraf yapmadan (korsan'a evet :deli ) pc üzerinden efekt verdim.
Bu yöntem ile hem efekt olaylarını tanıma fırsatını yakaladım hem de "ne, nedir?" diye meraklanıp araştırdım.
Çünkü aldığım ton kısa bir süre sonra can sıkmaya başladı.
Can sıkıcıların en başında da cılız ve dip gürültülü ton elde etmek durumu vardı.
Olaya uyanana kadar noise-reduction efektine abanarak metalci işi şeylerde gün geçiriyordum.
Sonradan meraktan gitarıma aktif manyetik (emg81-85 set) taktım ki tonumun eskisinden daha temiz, drive'da ise daha az noisereduction efekti ile dip gürültüsü olmadan çalınabilir hale geldiğini deneyimledim.
Tam da bu arada şunu belirmek lazım; dip gürültüsü gideren fonksiyonlar (noise reduction, noise suspresor...) ister pc üzerinden kullan istersen analog pedal olarak kullan, yüksek miktarda kullanırsan ciddi anlamda ton ve sustain kayıplarına neden olur.
Noise-reduction'a abandığında oluşan bu kayıpları başta anlayamamak normaldir.
Zira kayıpsız ton nasıl elde edilir bunu bilmeyiz ve o alacalı bulacalı program+efekt olayları bizi bir süre oyalar.
Ama zamanla kulak bir terslik olduğunu farketmiyorsa zaten vay haline ki benim gibi vasat bir kulağı olan birisi bile bir sorun olduğunu farkedebiliyor...
Neticede pasif manyetiklerde olmayıp da aktif manyetiklerde olan şeyin "premp" devresi olduğunu öğrenmem zaman almadı.
Bu preamp denen nane basitçe; gitar manyetiğinin ses sinyalini "ön yükseltme" işleminden geçiriyor.
Bu sayede gitarın preamp'ı olmayan ses kartına daha net ses ulaştırabiliyor.
İşin özeti pasif manyetik kullanıyorsan ve ses kartında "yüksek empedans enstrüman için preamp" devresi yoksa PC'de başın ton ile her zaman belada olacak.
Eğer ses kartın kayıt ve efekt olayları için tasarlanmış"yüksek empedanslı enstrüman girişi" olan bir ses kartı değilse, vasat da olsa bir mikrofon/enstrüman preamplin yoksa, aktif manyetik kullanmıyorsan PC üzerinden yazılım yolu ile alacağın sonuç cidden vasatın çok altıdır.
Ya ampli+kabin simülasyonu olan basit ve ucuz bir processor temin et; ya da ses kartın ile gitar arasına mikrofon/enstrüman preamplisi koy derim.
Gitarın ile bol bol haşır neşir olduğun günler gerçirmeni dilerim 😉