Gitar Manyetikleri hakkında herşey (Genel)

neverktulu, aşağıdaki alıntılarına cevap vermek istiyorum.

benim epiphone v'ye 81-81 ya da 81-85 set taktırabilir miyim?(pil yuvası vs sorun olur mu ?)

Invader-Duncan distortion kafama yattı gibi,peki Alnico 2 Pro set nasıl bir sonuç verir gitarımda?


Invader için,
En çok tuttuğum manyetiklerden biri ama yerine göre, gitarına göre tabiki. Kendisi Jackson RR1 gitarımda Seymour Duncan Full Shred TB-10'un yerini aldı, o çok tiz karakterli bir manyetikti ve ağaç yapısından dolayı gitar da öyle (Belki de onun üzerine SH8 ilaç gibi gelmiştir 🙂 ). Seymour Duncan Invader oldukça yüksek çıkışlı (Dimebucker'lar piyasaya sürülmeden önce Seymour Duncan'ın en yüksek çıkışlı pasif manyetiğiydi kendisi.. 16.4 yada 16.8K olması lazım). Tecrübe ettiğim kadarı ile kendisi Alder (Kızılağaç) gövdede köprü pozisyonunda iyi (dengeli sonuçlar veriyor). Ayrıca Ibanez S serisinden (Oldukça ince maun gövdeye sahiptir bu seri ve yine cılız karakterlidir) S370'imde kullandım ve onda oldukça hacimli tonlar alıyordum. Tam oturmuştu denebilir. Tiz karakterli gitarlarını biraz toparlamak isteyen olursa Seymour Duncan Invader SH8'i tecrübelerim dahilinde tavsiye edebiliyorum.

Fakat işin diğer kısmı da şudur:
O gitarı iyi biliyorum, iri gövdeli olmasına rağmen oldukça hafif bir gitar. Açıkcası başka Epiphone Flying V'ler ile karşılaştırma imkanım olmadı fakat tonunun da koyu ve baslı olmasından dolayı emsallerinden daha hafif olduğu görüşündeyim.

En zor kısma, kelimelerle ton tarif etme ve dediklerimi destekleme bölümüne geliyorum...

Gitarın kendi stok manyetiklerinin bir kere çıkışı kesinlikle yüksek değil. Kötü anlamında söylemiyorum bunu, ki zaten en kötü Kore yapımı manyetikler ve muhtemelen arkalarında marka da yazıyordur. Şu an ki üretimlerde Epiphone manyetik konusunda nasıl bilmiyorum ama eski üretimlerinde -yanlış hatırlamıyorsam- Samsung marka manyetikler kullanıyorlardı ve yine değişik marka manyetikler kullanıldığına denk geldim. Neyse, gitarın üzerindekiler çıkış olarak orta dereceler, gitarı kendi gitarlarımla bizzat karşılaştırmıştım da (Maun Ibanez'im ile bol bol karşılaştırdım, hatta hatırlarsan senin arkadaşınla baktığın gitar, onda da orta çıkış güçlerinde ACH1 ve ACH2 model manyetikler var ki bunlarında basları baskın), onlara oranla o Epiphone bir kere baslı ve koyu geldi. Seymour Duncan Invader SH8'in basları yukarıda da belirttiğim gibi bir kere oldukça fazla. Bunun yanında ortalar (midler) oldukça gazlanmış durumda, hatta Seymour Duncan'ın sitesinde ton tahtasında hatırladığıma göre ortalar, baslardan daha yüksekteydi. Bundan dolayı gitarı bir kere açacağını düşünüyorum onların 🙂 ama o gitarın gövde ağacının baslı karakterinden ötürü Invader'ın ummadığın (beklentilerini karşılamayacak) sonuçlar doğurabileceğini düşünüyorum. Low End'lerde örneğin Power Chord basarken (Üst tellerde akor ve ritimler için diyorum) veya gitarını RE'ye falan akortluyorsan ağır gelebilirler, koyu gelebilirler.

Herkesin zevki farklı olduğu için Ceramic / Alnico veya Aktif / Pasif kısmına girip fikir vermek istemiyorum, fakat elindeki gitar için şahsi görüşüm, yüksek çıkışlı manyetik istiyorsun, Jeff Beck SH-4 (16.küsür K), veya 16.25K Dimebucker SH-13 takman yönünde.

Aktif manyetikler konusu için,
Pil yuvası sorunun olmaz, gitarın kapağının altında yeteri kadar boşluk var ve hatta birden fazla pil ile de kullanabilirsin. 2 tane kullanıp 18V güç ile de kullanabilirsin (Glenn Tipton çift 9V kullanıyor örneğin), yada EMG'nin kendi sitesinde manyetik şemasında da belirttiği şekilde 27V'a kadar çıkabiliyorsun ki gövde de dediğim gibi yeterli yerin var.

Bitirmeden şunu da eklemek istiyorum, senin de tahmin edeceğin şekilde manyetik modifiyesi ile amaçlanan tonlara ulaşmak mümkün olmuyor (şu gitaristin tonu gibi), sadece belli bir dereyece kadar yaklaşabiliyorsun yada kendine özgü -iyi yada kötü- bir ses elde edebiliyorsun. Bir de şu açıdan düşünelim; elindeki gitarı stok manyetikleri ile çok kaliteli cihazlara girme imkanın olursa diğer faktörlerin aslında tonda ne kadar etki ettiğine şahit olursun. Yinede seçimini gitarının karakterini göz önüne alarak alternatifleri elemen dahilinde yaparsan tatminkar bir sonuç elde edeceğinden şüphem yok.
 
Selam Reeve;
Gitara manyetik modifiyesi konusu beni bayağı bir düşündürmüştü.Beklentim, humbuckerın birinden clean, diğerinden drive almaktı.Malum, manyetik tak-dene beğenmezsen başkasını tak gibi bir şansım olmadığından yapabileceğim forumda bilen arkadaşların bilgi ve tavsiyelerine başvurmak,bir de video sitelerinden kayıtları dinlemek ve kafamda oluşan fikir doğrultusunda seti almaktı.Sonuçta 500T&496R set almaya karar verdim(her ne kadar sh-8 hala içimde uhde kalacak olsa da ).Tesadüftür ki ben yeni 500T&496R setle gitarı denerken sen soruma cevap vermişsin.Saptaki 496R cleandeki beklentime cevap veriyor diyebilirim.500T'ye gelince,yüksek çıkışlıymış alıyım hemen şeklinde düşünmek yanlış olur.Daha önce kullandığım emg'lerden ve sh-4'ten kesinlikle farklı, acayip bir manyetik bu 500T.25watt amfide işimi görecek,daha iyisi Şam'da kayısı dedirtecek netice veriyor bana.Ama eminim ki daha iyi ekipmanlarla çok daha güzel sonuçlar verecektir bu gitar bu manyetiklerle.Kısa zamanda ses örneği yüklemeye çalışırım.İlgi -alaka gösteren herkese teşekkürler.
 
Dediğim gibi SH8 konusunda üzülme bence, 500T Super Ceramic ve 496R Hot Ceramic ikilisi isabetli bir seçim olmuş, zaten Gibson Flying V üzerinde gelen manyetikler bu ikisi. Ayrıca 500T Super Ceramic'de sana olan şey bana da 498T Hot Alnico'da olmuştu, Gibson manyetikleri güzeldir, Seymour Duncan'ın çoğu modelinden daha çok memnun kaldım şu ana kadar. Memnun olmana sevindim. 🙂
 
PrmthS demiş ki:
merhabalar,

benim emg 81 manyetiği hakkında bir sorum olacak.. cort kx5 gitarıma emg81 taktırmıştım, fakat performansı çok yetersiz.. normalde gitarın üstünde pasif motherbucker h-h manyetikler bulunuyodu.. switchi emg ye getirdiğimde tonda hiç bir fark olmuyo nerdeyse hatta orijinal manyetiğin tonları daha iyi geliyo diyebilirim =)..
nedeni ne olabilir, acaba pil mi zayıf (ki sanmıyorum pili mt2 ye taktığımda çalıştırmıştı) yoksa emg nin bağlanışında mı sorun var ?.. yoksa bir pasif bir aktif manyetik olmasından dolayı mı ?..

cevaplar için şimdiden teşekkürler..

potansları değiştirdin mi ?
 
Selamlar, bundan bir ay öncesine kadar, amfiden özelliklerde palm mute larda tele vurduktan sonra güm diye bas sesi geliyordu, ilk başlarda amfiden sandım. Daha sonra başka amfidede aynı sesin geldiğini farkettim, sorunun manyetiklerden kaynaklandığını düşünüyorum, acaba öncelik olarak başına bu olay gelen varmı? yine öncelik olarak Kadıköy'de, olmassa tünelde bunu düzeltebilecek hangi ustalar var?
 
Tahmin ettiğim şey şuydu; manyetikler aşırı yüksekte olursa -örneğin kalın mi'ye vuruyorsun- pat diye ses gelir, clean kanalda daha belli olur bu. Açıkcası sorunu tam anlayamadım.
 
PrmthS demiş ki:
merhabalar,

benim emg 81 manyetiği hakkında bir sorum olacak.. cort kx5 gitarıma emg81 taktırmıştım, fakat performansı çok yetersiz.. normalde gitarın üstünde pasif motherbucker h-h manyetikler bulunuyodu.. switchi emg ye getirdiğimde tonda hiç bir fark olmuyo nerdeyse hatta orijinal manyetiğin tonları daha iyi geliyo diyebilirim =)..
nedeni ne olabilir, acaba pil mi zayıf (ki sanmıyorum pili mt2 ye taktığımda çalıştırmıştı) yoksa emg nin bağlanışında mı sorun var ?.. yoksa bir pasif bir aktif manyetik olmasından dolayı mı ?..

cevaplar için şimdiden teşekkürler..
emg nin tonunu sevmemiş olabilirsin ben sevmem mesela ayrıca soba borusuna tak canavar ton alırsın olayıda pek mantıklı değil ağaç tona en çok etki eden unsurlardan biri gitarın stock manyetiğinin daha güzel gelmesinin nedenide şu olabilir genelde gitar üreticileri kullandıkları ağacın tonal durumunu göz önünde bulundurarak manyetik seçimi yapıyorlar yani gitarındaki ağaç çok bas karakterli ise daha tiz manyetik koyuyorlar sende basları yüksek bi manyetik koydunmu ton boğuluo stock manyetiğin doğal olarak daha iyi geliyor daha kaliteli bir manyetik alma düşüncen varsa önce gitarın üzerindeki manyetiğin karakterini araştırıp ona yakın bir manyetik seçmek en mantıklısı
 
paf pro - blue velvet - tone zone bu üç manyetiğin genel özelliklerini tonlarını ve işte tuşe hassasiyetinden böyle davranırlar gibi özelliklerini bilen biri anlatabilir mi?
 
Daha önce benzeri sorulmuştur büyük ihtimalle; o yüzden şimdiden özür diliyorum. 😀

Jackson Sl1 gitarım var.Gitarın gövdesi alder (akçaağaç, kızılağaç) olduğu için tiz karakterli olduğunu biliyorum. (yanılıyorsam düzeltin) Gitarı ikinci el aldım.Köprüde George Lynch Screamin’ Demon TB-12 var ve çok tiz bir manyetik.Single manyetikler ise stok STK-S4 Stack Plus.Gitarın şu haliyle rock müziğe gayet uygun olduğunu düşünüyorum.

Gelelim sorunuma.İcra ettiğim müzik tarzı genel olarak metal ve türevleri, özellikle death metal.Death metal lafı geçince nasıl bir tını aklınıza geldiğini bilmiyorum ama işi biraz daha açıklığa kavuşturmak için şarkı örnekleri vererek devam etmek istiyorum. 🙂

1-Children Of Bodom - Angel Don't Kill

Bu şarkının solo tonları hariç her şeyini seviyorum.Şarkı içinde kullanılan beşli akorlarda çok hoş, doymuş (garip bir tabir olabilir :roll: ) bir ton var bana göre.

2-Dark Tranquillity - Monochromatic Stains

Yine çok sevdiğim bir şarkı.Bu şarkının da solo tonları hariç her şeyini seviyorum.

3-Nile - Annihilation Of The Wicked

00.49'da başlayan bölümdeki gitar gitar tonu gayet güzel.

4-Necophagist

Çok sevdiğim bir grup.Epitaph albümündeki solo tonları çok güzel.

5-Dream Theater - The Test That Stumped Them All

Gitar solosundaki ton gayet güzel.

6-Amon Amarth - Under The Northern Star

Gitar tonları olarak gayet tatminkar bulduğum bir parça.

7-Arch Enemy - Dead Eyes See No Future

Her yönüyle güzel bir şarkı ve tonlar yeterli derecede parlak ve güzel.

Bu kadar örnekten sonra düşündüğüm manyetikleri belirtmenin zamanı. 😀

Köprü için;

1-Seymour Duncan SH-5 Duncan Custom - pek bir bilgim yok
2-Seymour Duncan SH-8 Invader - ''metal müzik için çok uygun'' yorumuyla çokça karşılaştım, nile'ın gitaristleri kullanıyor, baslarının aşırı olduğu söyleniyor.
3-Seymour Duncan TB-4 JB - Gitarımın stok manyetiği, deneme şansım olmadı, çok fazla olmamakla tiz olduğu görüşünde yorumlar var

Sap için;

1-Seymour Duncan SHR-1 Hot Rails
2-Dimarzio Fast Track 2 DP182

Köprü için Invader, sap içinse hot rails öne çıkıyor.Rock müzik de sevdiğimi, dinlediğimi ve çaldığımı göz önünde bulundurursak Invader hakkında bazı endişelerim var distortion'dan clean'e geçince bas gitarist olmak gibi. 😀 -Drop B akort düzeni- Doygun tona mümkün olan en düşük gain seviyesi ile ulaşmak istiyorum.''Kökle gain'i gitsin'' olayına karşıyım. 😀

Biliyorum ton olayı çok teferruatlı ve uğruna büyük miktarda paralar harcanıyor.Amacım kesinlikle 'şu ton' deyip onu yakalamak değil.Sadece ekipmanımdaki değişikliklerle tonumu icra ettiğim müziğe daha uygun hale getirmek.Bu değişiklik olayına gitarla başladım ve şimdi de manyetikle devam etme düşüncesindeyim.Önerilerinizi, yukarıda bahsi geçen manyetikler hakkında görüşlerinizi ve tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim.Şimdiden teşekkürler.
 
Şöyle söylüyeyim: Şu andaki Duncan Demon basslarda sana göre nasıl? İyi mi? Biraz yumuşayabilir mi tepki olarak.

Invader toktur ama netlik açısından kesinlikle ve kesinlikle ilk seçenek değil. Demon fazla sarılma (10K) PAF klonudur aslında, bir tarafındaki allen kafaları saymaz isek. Dolayısı ile bence senin aradığın ikisi arasında bir şey.

Custom güzel seçim olur. JBye gitme derim çünkü uppermidlerde bu elindeki Demondan çok da farklı olmayacak. Duncan boardda yeni çıkan alternative 8 denen manyetiği tam bu istediğin şeylerden (bass tarafının net olmasını istediğini düşünerek yazıyorum) dolayı çok seviyorlar. Ben onu daha denemiş değilim şahsen, ne zaman takılırım bilmiyorum ama anlaşılan fena değil.

Sapa bence tek seçimin var, little 59 sap versiyonu.

B 😉
 
Selam Arkadaşlar Benim Bir Adet İbanez Grg06ltd Gitarım Var Ihlamur Gövde Ben Buna Emg Modifiyesi Düşünüyorum Sizce Ihlamur Gövdede Emg nasıl Bir Performans verir Yada Sert Riff ler İçin Hangi Manyetiği Almalıyım :roll:
 
Sayın Barlo, cevabınız için teşekkürler.Duncan Demon baslarda benim için yetersiz.Amfi üzerinden bası açtığım oranda yapay ve boğuk baslar alıyorum.Evet, netlik önemli ve bu yüzden yorumlarınız doğrultusunda Invader'ı seçeneklerden çıkartıyorum.Alternative 8 modelini düşüneceğim.

Sap için little 59 uygun gözüküyor fakat gain konusunda endişem var.Köprüden sapa geçişlerde şu anki single manyetik (Stack Plus) pek yetersiz kalıyor ve gain hatırı sayılır derecede azalıyor.Little 59 için aynı gain seviyesinde köprü manyetiğinin distortion'daki ton doygunluğuna yaklaşabilir diyebilir miyiz? Stack Plus Alnico V Rods, Little 59 ise Ceramic Bar olarak gözüküyor Seymour Duncan'ın sitesinde.Bu mıktanısların tona ne gibi etkileri vardır? Şimdiden teşekkürler.
 

Geri
Üst