akustika demiş ki:
arkadaşlar, soruma geçmeden önce şimdiye kadar yardımlarından ve paylaştığı tecrübelerinden dolayı turkrock kullanıcılarına teşekkür ederim.
şimdi bu seramoniden sonra uzun lafın kısası =)
epiphone explorer gitarımın manyetiklerini değiştirmek istememdir. tarz olarak metal ve rock çalmatayım.
alış-veriş forumunda 500t-496r gibson çıkması 2 pasif manyetik görmüştüm. ama diğer taraftanda emg 81-60 aktif seti takıldı aklıma.
emg'lerin dip gürültüsününde çok az olduğu söyleniyor. sizlerin bu konudaki görüşleri nelerdir. ayrıca bu gitarı modifiye etmeye değer mi? bu manteyikler fark yaratır mı?
hakkında tecrübe etmiş olanlar paylaşırsanız sevinizim, teşekkür ederim.
Hem 81/85 kullanmış hemde 81/60 kullanan biri olarak düşüncelerimi yazayım.
EMG Manyetikleri Nasıl Bilirsiniz başlığında yazdıklarımı yazıyorum burayada;
Uzun süre 81-85 kullandım. Köprüde 81 gayet iyi bence, yırtıcı harmonikler, parlak bir ses veriyor. Clean her nekadar berbat olsada, ben 81 den çıkan clean i seviyorum. Sapta ise 85 çok fazla gürültü yapıyor bence. Oldukça yüksek çıkışlı bir manyetik sapta kullanmak için. Tercihim emg60 dan yana. Ve bir an olsun pişman olmadım. Soloya çok çok iyi geliyor.sesleri birbirine girmeden, tane tane duyabiliyorum. Tavsiye ederim. 85 i uzun süre kullandım,ama daha sonra 60 aldım. 60 dan memnunum. 60 tavsiye ederim yani 85 yerine. Ama sap manyetiğindende bangır bangır dist. alıcam oda çok kuvvetli olsun diyorsan 85 kullan.
Clean de ise reverb ve chorus kullanarak gayet güzel ton alıyorum emg60 ile. Tabiki bi fender ile kıyaslanamaz ama bi aktif manyetikden beklenmeyecek kadar güzel tonlar veriyor 60.
Dip gürültüsüne gelince ise, eğer kullandığın kablo ve jacklar çok adi değilse, elektrik hattının topraklamasında problem yoksa, sıfıra yakın değil, 0 dip gürültüsü var aktif emg lerde. arnatuile de bilir, X-TH ı aldığımda onun roland cube 20x ine bağlamıştık. Metal stack bölümünde ve volume sonda iken gitar yerde duruyordu, ve amfiyi kapalı zannetmiştik. Dip gürültüsünün olmadığını anlatan en güzel örnek..
Modifiye etmeye değermi demişsin, hangi modelin explorerı var bilmiyorum ama muhtemelen değer.
Aktif manyetikler ağacın yapısından fazla etkilenmiyor sözü genelde farklı yorumlanıyor.
Aktif manyetik kendi başına ton veren bi alet, gitara değil mukavvayada taksan nerdeyse aynı sesi alırsın tarzı düşünce hakim pek çok arkadaşımızda malesef.. Gerçek şudurki aktif EMG lerde sesi verirken her manyetik gibi gitar ağacının yapısından, sap bağlantı şeklinden, köprü biçiminden, kaç perde olduğundan vb. bileşenlerden etkilenir. Ama bu etkilenme pasif manyetiğe göre daha azdır, olay bu. Sizde takdir edersinizki 81/60 ı kalkıp SX, Rackson , Wolf marka gitarlara takdığımda şuan Cort X-TH olan gitarımdan aldığım sesi alamam. Etkilenme olmasa her gitarda aynı ton olurdu dimi..
Sonuç olarak söyleyeceklerim, her nekadar güzel clean alıyorum vb. desemde EMG kısıtlı bir manyetik, çok çeşitli müzik yapmıcam diyorsan kullan derim. Ben arada blues da yaparım, sakin rock parçalarıda çalarım diyorsan, EMG den uzak dur bence.