DreamofStyks demiş ki:
arkadaşlar okudum ama o kadar çok marka model varki beynim sulandı sabah sabah..
Şimdi durum şudur
Gitar: Ibanez S470DX
istediğim ton ise dinleyenler bilir
Bridge:Malmsteen tonu Dawn şarkısındaki solo tonu
yani gitarda bariz bi çığlık atma durumu söz konusu kuru bi ses değil canlı karakterli ve haraketli bi ton.
Neck:Steve Vai tonları mesala For the Love Of God
Center:Joe Satriani mesala stach boogie şarkısı
Şimdi bu kombine için benim hangi manyetikleri almam gerkeio?
bunların hepsini yakalayamazsın birinden fedakarlık ediceksin dersen malmsteene doğru daha fazla kayabilirim.
Birde bu manyetikleri kendim takabilirmiyim ?
Ve son soru ne kadara patlar bunlar bana ? =)
Aslına bakacak olursan maalesef manyetikler bizim sevdiğimiz gitaristlerin tonlarını verme konusunda uzaktan yakından alakaları yok, acı ama gerçek. Tüm olay gitarın ağacı, amfi ve efektlerde bitiyor. Örneğin bir Steve Vai için en iyi çare alder gövde öncelikle. Sonra Carvin amfi ve diğerleri. Örnek vereyim ben ibanezin basit inf manyetiklerinden bile steve vai soundu yakalyabiliyorum çok iyi bir setup ve iyi ton ayarlarıyla. Birebir elbet değil ama o tadı alıyorum çalarken veya Satriani tonlarını da aynı şekilde. Evolution da kullandım, stock manyetikler de ama beni satriani tonuna götüren bu manyetikler olmadı gitarımın ağacı, tuşem ve ekipmanım oldu.
Fark nerde peki. Yani kaliteli manyetik alırken öne ne çıkıyor?
1- Gitarınla uyumlu istediğin ton için uygun manyetik. Yani tizlermi öne çıksın midlermi vs.
2- Stock manyetikler harmoniclere iyi cevap vermiyor oysa kaliteli marka manyetikler bu işi çok iyi yapıyor.
3- Legato vs kayıplarını gidermede markalı manyetikler yine çözüm.
Yani manyetikler birebir Satriani soundundaki belirgin karakterleri asla vermiyor bu yüzden önce çalış stilimizi kolaylaştıracak harmonicleri daha iyi verecek tuşedeki atraksiyonları daha canlı iletecek ve yine en önemlisi gitarımızın ağacının karakterine uygun bir seçim yapmalıyız. Ardından zaten geri kalanını amfi ve efektlerle sağlayacağız. Çığlık atan tonlar istiyorsan harmoniclere iyi cevap veren çıkışı yüksek bir manyetik işine yarayacaktır.
Yani şöyle söyleyeyim ben Satrinanin kullandığı fred manyetiklerle de steve vai tonu üretebilirim (yakın ton yani). Ama Steve Vai evolution ve steves special kullanıyor. Çok biliyorum bir hevesle direkt malmsteen veya steve vai in kullandığı manyetikleri alıpta "iyi de tonum neredeyse hiç değişmedi yahu" diye hayıflanan arkadaşlar.
😆 😆 Bu yüzden belki sana faydası olur diye böyle bir uyarı yapayım dedim. Umarım kızmamışsındır.