stratman demiş ki:
DrB demiş ki:
Bu bir adet 2005 gibson les paul standard'dan 2 hafta icinde cikma burstbucker v
Hocam saygılar,
Kolleksiyona yeni bir parça mı katıldı diye merak ettim. 2005 LP filan diyince hani.
Sen bence bas istifayı okuldan..Al şu Gibson dealerlığını..Sen de rahat et, firma da rahat etsin.
😀
Benden de bilahare sevgiler ve saygılar,
Yok ben almadım, yakın bir arkadaşımın tanıdığı Amerika'dan kendine yeni bir LP aldı. Kendi başına almış, alet bayağı bir tiz tarafta. Onun üstüne bunu bu bahsettiğim arkadaşa diyince ben de ona oradan WCR Fillmore'lardan almasını önerdim ve o da öyle yaptı. Hatta potans kapasitör falan da almış. Kullanmayacak olsaydı o fillmoreları ben kendime alırdım diye söyleyince rahat rahat alıp getirdi.
İstanbul'a geldiğinde gitarı denedik. Cidden tiz bayağı bayağı. Baslar güçlü değil normal LPlarda olduğu gibi. İşte kafadan gidip alınca böyle şeyler oluyor. Bana alırken sormadı, sorsa yönlendirirdim daha doğru ve senin de bildiğin yerlere. Sanki norlan era LPler gibi hani şu 70lerde 80lerde maple sapla yaptıkları gibi. Normal bir LP gibi değil tonu.
Burstbucker Vler de PAFların olması gerektiği gibi tizleri bol falan olunca bu gitara olmuyor. Fillmoreları taktık ve çok sevdi. Wagner'le üç sene öncesinden hukuğumuz olduğundan hatta bir güzellik yapıp double cream yollamış bu arkadaşa. Güzel durdu gitar da. Biraz daha çok çıkışlı falan ama bu gitara çok iyi gitti. Olabildiğinin en iyisi durumda.
Sonra tabi biz "akbabalar" bu yakın arkadaşımla ben yani çıkan manyetiklere sulandık. Açıkçası bende gereğinden fazla a5 köprü olduğundan ve de nispeten az a5 sap olduğundan ben sapı, arkadaşım köprüyü aldı bu getiren adam bize zahmetlerimizden dolayı manyetikleri hediye edince. Adam cidden çok bir hayal kırıklığına uğramış, çok zaman biriktirip biriktirip bir LP alıp sevmeyince. Değişiklerden sonra çok sevince bayağı bir mutlu oldu. Belki onun gazına biz de manyetikleri kapmış olduk.
Şimdi Stormcrow'un sorusuna gelince: 498T alnico 5 mıknatıslı, ama #43 AWG tel ile sarılma güçlü bir manyetik. PAF değil yani. Duncan Custom 5'e çok benzer. JBden biraz daha güçsüz, ama PAFtan çok JBye benzediği kesin. Dolayısı ile karşılaştırma yapmak aralarında (yani burstbucker 5 ile 498Tyi) doğru değil çünkü biri elma biri armut. Aynı ortak birimde değiller. Amma vellakin sap versiyonu yani benim sattığım 490R ile karşılaştırma olabilir. Aynı tel ile sarılma ama bu sefer 490R de alnico 2 mıknatıs var. 490Rye göre burstbucker'ın yapısı farklı, her bobin aynı ebatta sarılmamış. Bu daha bir single coil'a kaçan bir ton verdirtiyor HBa. Tabi single falan değil ama daha net daha parlak daha saydam bir ton. Bu iyidir kötüdür zevk meselesi, çünkü bazıları sapın daha yuvarklak olması gerektiğini savunurken bazıları yok daha net ve saydam olsun der. Ben ondan dolayı iyidir kötüdür diyemem. Farklılar...
Ama bu sattığım manyetik bire bir duncan 59 ile karşılaştırlabilir. Yine arada fark var bu fark da iki yönlü her ne kadar yapıları çok birbirine benzese de. 59 bir defa iki bobin de aynı güçte sarılmış bir manyetik. Ama 7.50 K ohm genelde. Bu benim sattığım daha güçlü sarılmış /.80K ve dolayısı ile eğer bu iki bobini aynı güçte sarılmış olsaydı daha tok daha az net daha az saydam olması lazımdı. Ama işte bir bobin (vidalı olan) ötekine göre daha güçlü olduğu için tok olmasının yanında hem de daha net ve daha saydam. Bu işte çok insanın sevdiği bir husus. LPFde onun için bu manyetikleri çok tutan bu işi bilen adamlar var.
Sen neden satıyorsun be adam diyorsanız, valla evde iki tane daha burstbucker seti var! Yani bu tek değil. Hatta bu sattığım manyetiği saran adamın 1957 reissue LP goldtopumdan çıkma bir seti daha var, ilk harfleri PS. Bu adam kadın her kimse LPF de adı bilinir ve satışta artı prim sağlayan bir isim. Tabi burada bilinmez farkındayım zira orası delilerle dolu. Bunun yanında bendeki LPler de zaten bir değişiklik düşünmüyorum zira onları olabildiğince iyi duruma bilgim dahilinde getirmiştim. Haliyle bu sattığım manyetik kenarda duracağına yerine başka bir şey koyarım diye satmaktayım.
B
😉