Ok, şimdi mesajı aldığın aşikar.
Bence Epiler o kadar da rezil falan değiller. Usturuplu üç beş değişiklik ile bayağı adam olur aletler hatta. Manyetikler, potanslar ve burgular hemen değiştireceğim şeyler. Gerçi her birinin burgusu kötü değil de ben çok rastladım.
Mesela Evren'e (Silenoz) buradan sattığım bir Epi SG special var idi, cılkını çıkarmıştım artık. Burgular değişmişti, iki tane daha pot ekledim ki 2 vol 2 ton olsun tabi üstündekiler zaten değişmişlerdi, siyahtı bu gitar ve sapı yapışkan olduğu için bir zımpara kağıdı ile boyayı sökmüştüm orada. Sap daha rahat ve hızlı olsun diye ve olmuştu. ... Manyetik deneme tahtası olmuştu bir yerde, ama o alette duncan Custom 5 ve 59 süper gitmişti mesela. Uyma hadisesi. Konturplaktı yani üst üste yapıştırılmış katmanlar halinde bir şey. Ama ses gelgelelim cidden iyi çıktı bu manyetiklerle. Yani gitara bağlı.
Şimdi arkadaş ne istediğine aşağıdakine bakarak sen karar ver:
I. A5 PAF klonları: En önemlisi 59 köprü: Nispeten tizdir, ama doğru ayarları yaparsan cartlak değildir. Jimmy Page falan buna benzer bir köprü manyetiği kullanmıştır Led Zep zamanı LPlerde. A5 li bir PAF klonudur ve çok standarttır bu. Yani bu mnayetik temel alarak mesela nerdeyse bu işlerin bilindiği her yerde soru sorabilirsin. Basslar çok değil ama hala defined bir şekildedir. Lowermidler azdır çok değildir ama uppermidlerle tizler bayağı fazladır. Ama dediğim gibi genelde cartlak değildir eğer doğru ayarları yaparsan. Ton olarak düşünürsen aklına Jimmy Page gelsin, Cream zamanı Clapton gelsin. Fiyatına göre (özellikle amerikada) acaip ucuz bir manyetiktir, bobinlerin plastiğine, içindeki maple spacer'a, sarıldığı makineye kadar (leesona gibson PAFların sarıldığı makine bu) herşey notamo aynı!
Problemi gitarına göre biraz cartlak ve fazla tiz olabilmesidir. Bakın eğer elinizde cansız ve parlaklığı olmadığını düşündüğünüz bir gitar varsa 59 onlar için birebir. Eğer 59la bile olmuyorsa o gitarı satın gitsin.
Jazz bridge ki geçenlerde özbeksel'den almış oldum bir tane daha, 59a göre eqsu nerdeyse aynıdır ama birazcık daha nettir. Yani humbucker hadisesi olmasına rağmen jazz biraz daha net 59a göre. Şimdi bu demek ki clean olarak 59dan iyi olacak ama overdrive'a girdiğinde strat manyetiklerinin cazgırlığı gibi bir cazgırlık unsuru en azından 59a göre daha fazla olacak.
Sapa a2 de a5 de gider yani 59 veya jazz b taktım ondan sonra sapa illa aynısından olacak diye bir şey yok.
II. A2 PAF klonları: Şimdi kardeşim bir PAF yok mu demeyin çünkü yok. Gibson zamanında bunları yaparken a2,a3,a4,a5 falan hepsini kullanmış bir standart tutturmamış. Hatta aynı şekilde 7.00 kilo ohmdan 9.50 kilo ohma kadar ölçümleri olan bobinler kullanmış. Renkleri falan da hiç tutturmamış. Yani çorbanın sihri davası var arkadaşlar.
A2li kesin PAFler var ve en meşhurlarından birisi ZZ toptan billy gibbons'ın gitarı pearly'de bulunan PAFler. O manyetikleri ölçüp biçip kopyalayan Duncan o manyetiğe pearly gates ismini veriyor. Ve her alınan pearly gates manyetiğinden billy gibbons'a bir pay gidiyor.
Başka meşhur bir a2 paf Peter Green'nin les paul'undeki. Şimdi o kim diyecek olursanız adamı bilmeseniz de gitarı biliyorsunuz. O gitar şimdi Gary Moore'un elindeki 58-59 (tam bilmiyorum) les paul standart.
Neyse bu manyetiklerin genel özelliği basslarının 59a göre daha yumuşak olması, lowermidlerin daha fazla ve yuvarlak olması, uppermidlerin daha az olması ve yuvarlak olması. Tizler nerdeyse aynı ama cazgır değil. Genel anahattı ile hadiseleri bu.
Ama sarıma göre farklı boyutlar kazanıyorlar.
Mesela pearly gates'in hadisesi farklı ebatta sarılma bobinler kullanması. Böyle olunca daha net ses çıkartabiliyor a2e göre, yani bir yerde a5 özellikleri var uppermid tarafında, ama hala bass ve lowermidlerde a2. Bu işinize yarar zira köprüde özellikle canlı durumda kendinizi duyurmanız için illla ki tizler ve uppermidler lazım. Ebat tartışması bu yani ne kadar fazla olması gerektiği. Ve gitarınız bu işte en önemli değişken.
Alnico 2 pro mesela slash'in kullandığı manyetik yani, daha ziyade normal düz bir alnico 2 PAF klonu. Yani daha yukarda tarif ettiğim gibi.
Başka sethler var, onlar biraz daha tizleri bol alnico 2 pro gibi düşün. Honk denilen genizden bir sesleri vardır onların PAFlarda olduğu söylenen. Güzel manyetikler, en önemli hadiseleri wax potted olmamaları ki bu durumda tonları 3 boyutlu oluyor. Ama sarımları daha zor. Yani ötebileceği için wax potted olmadığından dolayı, çok daha işi bilen birinin sarması lazım. Makina sarımı olmaz bu cins manyetikler ki zaten seth de değil.
Sanırım bu kadar. a2 PAF olarak.
Şimdi a2 mi a5 PAF mi diyorsan arkadaş işte bu senin gitarının sesine bağlı! Eğer cartlaksa doğal olarak derim ki kendine git bir a2 paf klonu al. A2p bence en yuvarlak olanı, sonra seth sonra pearly gates. Seçim senin. Yok eğer gitarın cansız ise o zaman ne kadar cansız olduğuna göre kendine ya 59 al veya iyice diriltmek için jazz bridge al.
Daha yüksek çıktıklı bildiğim manyetikleri zamanla yazarım buraya şimdi zaten bu uzun oldu. Ama sanırım seni PAFler paklar. Bir tek acaba mı diye düşünmen gereken manyetik bence JB falan değil ya Custom Custom ya da Custom 5. O ikisi arasındaki fark aslında 59 ile alnico 2 arasındaki fark gibidir. Sadece aradaki farklar daha da abartılmış vaziyettedir daha yüksek çıkışlı olduğundan.
B