Makale/Tutorial Graph Tech Black Tusq Montajı - Üst Eşik Değişimi

Merhaba,

Graph Tech Black Tusq model üst eşikler teflondan yapılmışlardır. Teflon; dayanıklı, kaygan ve rahatça işlenebilir bir ürün olduğu için üst eşikte kullanılması avantajlıdır. Gitarda sustain artışı, Presence artışı, akort stabilizasyonu gibi konularda çok başarılı bir modifikasyondur. Şu anki gitarınız çok üst düzey bir gitar değilse, muhtemelen plastik üst eşiğe sahiptir. Bu sebeple üst eşik modifikasyonu, fiyatına oranla çok büyük fark yaratıyor. Teflon üst eşikler yerine pirinç ve kemik üst eşikler de sıklıkla kullanılmaktadır.

Benden gitar alanlar, tavsiye isteyenler bilir ki, elimden geçen gitarların %90'ında bu modifiye vardır. Gitar bakımları ile ilgili de sadece kendi elime güvendiğim için, ustalardan ya da Luthier'lardan hiç bir destek almadan, bu üst eşiklerin montajlarını kendim yaptım. Bu eşiği taktığım tüm gitarlar Fender'in USA ve Mexico Stratocaster modelleri idi. Şu an elimdeki Ibanez AS93'e de takmış bulundum.

Aslında diğer işlemler düşünüldüğünde, (fret işlemleri, boya, cila gibi) oldukça basit olan bu işlemin, dikkat edilmesi gereken yalnızda 2-3 adımı var. Bu incelemede ise bu adımlara yer vereceğim.

1) Uygun Üst Eşik Seçimi:
Graph Tech Black Tusq diye arama yaptığınızda karşınıza fazlaca çeşit geliyor. LP gitarlar için, Stratocaster'lar için ve diğer gitarlar için daha az şekillendirilmiş Black Tusq'lar var. İşin ölçü tarafının dışında, gitarınızın üst eşik yuvasının tipi de alacağınız Black Tusq için çok önemlidir. Ölçüm, üst eşiğin iki ucundaki köşeler arasındaki boyudur.

Link: http://www.graphtech.com/products/brands/black-tusq-xl/black-tusq-xl-guitar-nuts

Örneğin; Fender için eğimli ve slotted model Black Tusq alınır, slot adı verilen alt çıkıntı zımparalanarak düzleştirilir.
Örneğin; Standart dışı üst eşikler için Blank ya da Slub modelliler alınıp şekil verilir.

1.webp


2) Malzemelerin ve Gitarın Hazırlanışı:

Malzeme Listesi:
- Kağıt Bant
- İnce uçlu maket bıçağı ya da bıçak
- Plastik bir tornavida benzeri alet
- Mini çekiç

Kağıt bant ile 1. fret ve fingerboard kısmını kapatıyoruz. Herhangi bir acemilik sonucu tuşeye zarar vermemizi engelleyecek. İnce uçlu maket bıçağı ile, eşiğin etrafını bir güzel keseceğiz. Üst eşiğin üzerine %99 ihtimalle cila gelmiştir ve siz üst eşiği söktüğünüz zaman bu cila parçası elimizde kalsın istemeyiz. Plastik aletle üst eşiğe bastırıp, çekiçle rahatsız edecek kadar vuracağız. Ağır iş yok, unutmayın, hepsi kibar hareketler. Ayrıca elbette telleri gevşetmeniz lazım, ya da komple sökebilirsiniz.

Gitar konusunda direk fotoğrafları paylaşıyorum. Burada Fender 2010 American Standard Stratocaster kullanmışım.

2.webp


3) Demontaj

- Eski üst eşiğin sökülmesi bölümüdür. Burada falçata ucuyla eski üst eşiğin etrafından geçerek, cila ile var olan bağlantısını kestim. Sonra çekiç ve plastik bir parça ile üst eşiği hafifçe esnetmek için dört bir yanından darbeler uyguladım. Bu darbeleri çok yumuşak ve dikkatli bir şekilde yaptım. Burada dikkat etmek gerekiyor. Sonra üst eşiği oynatarak ve plastik bir parça ile yan taraftan kanırtarak çıkardım.

3.webp


4) Black Tusq'ın Hazırlanışı

- Graph Tech üst eşiğin uygun hale getirilmesi bölümüdür. Önce üst eşik yuvasını temizledim. Zaten boyut olarak tam uyuştuğu için yapıştırıcı bir madde kullanmadım. Graph Tech Black Tusq'ın altındaki iki çentiği zımparaladım. Biri çok minik bir çentik, diğeri ise ondan biraz daha büyükçe.

5) Montaj

- Graph Tech Black Tusq'ı yuvasına oturttum. Yine bir çekiç ve plastik bir malzeme kullanarak üst eşiği yuvasına; yumuşak darbelerle çaktım. Güvenilir bir şekilde yerine oturdu. Üst eşiği ezmeden, zarar vermeden bu işlemi yapınız, varsa plastik çekiç kullanınız.

4.webp


6) LP Tipi için İstisna

- Ibanez'de ise güçlü yapıştırıcı kullandım. LP tipi gitarlarda üst eşik oturmuyor Strat'lar gibi. Aklınızda olsun. Yapıştırı kullanmanız gerekirse, kesinlikle Japon yapıştırıcısı önermiyorum. Bunun yerine uzun sürede yapıştıran, ama damladığında temizlenebilecek bir yapıştırıcı kullanmalısınız.
- Üzerindeki stok üst eşik de yapıştırma olduğu için çıkarmadan önce yukarıdaki işlemleri yapın. Sonrasında ise kanırtmanız, belki çatlatmanız gerekecektir. Sabırlı olursanız tek parçada çıkarabilirsiniz ama Strat'a göre daha zordur.

Sonuç: Presence artışı, boş tellerde çalımda ses ve hacim artışı, sustain artışı ve tonda gelen canlılık. Herhangi bir frekansta boost olmuyor, pirinç gibi değil, dengeli. Elimden geçen her gitara takıyorum ve bence çok güzel bir modifikasyon.

Yapıştırıcı Hakkında: Öncelikle Fender tipi slot'larda yapıştırma işlemine gerek kalmıyor, üst eşik birazcık kuvvet ile yuvasına sağlam bir şekilde oturuyor. Fakat LP'lerin bazılarında veya diğer gitarlarda yapıştırma ihtiyacı doğuyor. Bu bağlamda yapıştırıcı olarak ben, şahsen, japon yapıştırıcısını önermiyorum. Bu yapıştırıcı damladığı yerde kuruyor ve temizleme olanağı sunmuyor. Bunun yerine ise güçlü yapıştırıcı adı altında, nispeten daha geç kuruyan yapıştırıcılar var. Bu yapıştırıcılardan 1-2 damla damlatıp üst eşiği yerine oturttuktan sonra telleri takıp baskı yapacak şekilde akortlayabilirsiniz. Bu da gerekli baskıyı sağlayıp üst eşiği yapıştırır.

Bir başka forumda yazmış olduğum, üzerine 3 yıl geçen bir uygulama bu. Faydalanılabileceğini düşündüğüm için ekledim. Bir de uygulama videosu koyayım, tam olsun. Bu video tam "en kötü senaryo" şeklinde, boyutları tutmuyor ama onun da çözümünü yapmış videoyu hazırlayan kişi.



Birilerine faydalı olması dileğiyle.

Edit: Eleştiri, iyileştirme ve yorumlara her daim açıktır.
 
Son düzenleme:
Gerekirse custom da keseriz, meraklanma 🙂
kenardaki bindingler nasıl olacak o konuda çekinceliyim.

gitarın benden önceki sahipleri d ve g boşluklarını baya oymuş. akort da tutmaz oldu, sınav kalemiyle boya boya olmuyor artık. uygun bi black tusq alayım da kenan beye vereyim m6 şallerle beraber diyorum.

benim proce gitarı, gibson ölçüsü olur mu buna acaba?

20150906_211430.webp 20150906_210943.webp
 
kenardaki bindingler nasıl olacak o konuda çekinceliyim.

gitarın benden önceki sahipleri d ve g boşluklarını baya oymuş. akort da tutmaz oldu, sınav kalemiyle boya boya olmuyor artık. uygun bi black tusq alayım da kenan beye vereyim m6 şallerle beraber diyorum.

benim proce gitarı


Endişe edilecek bir şey yok. Bindinglere de bir şey olmaz. O eşik az bir zorlama ile yerinden çıkar. Luthierlik hiç bir masrafı yok.
 
@spitz

Bir ölçelim ama sanıyorum benim Ibanez'de kullandığım Black Tusq XL modellerinden biri olacak. Altı düz olanlardan... Yine de yarın araştıracağım bunu.

Aynı şekilde ton beklentine göre kemik ya da pirinç de düşünebilirsin.
 
Kaldı yapıştırıcı, onu da bir örneklendirsen şahane olur, arkadaşlar da bilgilenir. Valla dökerim caponu bak sonra vebali sana kalır. Bak dökerim.
Bir de ben bunu şimdi gördüm...

Açıkçası Japon yapıştırıcısı ben kullanmıyorum, önermiyordum da. Biraz daha geç kuruyan güçlü yapıştırıcılar var. Onlardan minik 1-2 damla yetiyor. En azından istenmeyen yerlerde damladığında kurumadan önce silme imkanı veriyor. Japon'u ise damladığı yerden silmek imkansız. Bunu yazıya ekleyeyim.
 
bir adet tusq 4025 bir adet de black tusq 4025 aldım kenan ustaya kestireceğim. jackson headstock yüzünden sıfırdan kestirmek daha risksiz olur diye düşündüm.

black tusq teflonlu olduğu için bendlerde (trem bir de) güzel performans veriyor, ama tusq ise özellikle mid olmak üzere ses olarak daha iyi diyorlar internette. siz ne düşünüyorsunuz.
 
biraz hortlatayım.

kenan ustaya blok black tusq kestirip takdırdım. gitar çok daha iyi akort tutar hale geldi. usta oyukları da headstock'a uygun bir şekilde tam ideal kesmiş. tavsiye edering.

not: eski eşik artık miadını doldurmuştu zaten, çentikleri mevcut idi. teller takılıyordu sanırsam.
 
biraz hortlatayım.

kenan ustaya blok black tusq kestirip takdırdım. gitar çok daha iyi akort tutar hale geldi. usta oyukları da headstock'a uygun bir şekilde tam ideal kesmiş. tavsiye edering.

not: eski eşik artık miadını doldurmuştu zaten, çentikleri mevcut idi. teller takılıyordu sanırsam.

Yag gibi olmustur simdi, gule gule kullan. 🙂
Akustik seste ve bos telde calarken fark oldu mu tonda?

hazır başlık hortlamışken benim de bir sorum var. jazz bass'da üst eşik değiştirirken yapıştırıcıya gerek var mı?

Duruma gore degisir, eger ust esik tam oturuyorsa ve hareket etmiyorsa belki gerekmeyebilir. Ama yine de bir damla yapistirici damlatmaktan zarar gelmeyecektir. Soyle bir durum olabilir, ornegin tel degistirirken bir tel akortlu, diger teller gevsek diyelim. Bu akortlu tel ust esigi yatay yonde kaydirabilir. Cok cok iyi oturmadigi surece yapistirmak avantajlidir. Zaten cikarirken kanirtarak cikariliyor, duzgun yapinca ne esik zarar goruyor ne de agac.
 
product-detail

aldığım eşik buydu. jackson kullanan arkadaşların aklında bulunsun, kesinlikle hazır oyulmuş almasınlar, jackson headstock nedeniyle ufak tefek rötuşla düzeltilmez diye düşünüyorum (özellikle ince mi teli açısı nedeniyle). eski eşik baya deformeydi; ancak yine de boş tel sesleri daha berraklaştı diyebilirim.
 

Geri
Üst