Makale/Tutorial Graph Tech Black Tusq Montajı - Üst Eşik Değişimi

Merhaba,

Graph Tech Black Tusq model üst eşikler teflondan yapılmışlardır. Teflon; dayanıklı, kaygan ve rahatça işlenebilir bir ürün olduğu için üst eşikte kullanılması avantajlıdır. Gitarda sustain artışı, Presence artışı, akort stabilizasyonu gibi konularda çok başarılı bir modifikasyondur. Şu anki gitarınız çok üst düzey bir gitar değilse, muhtemelen plastik üst eşiğe sahiptir. Bu sebeple üst eşik modifikasyonu, fiyatına oranla çok büyük fark yaratıyor. Teflon üst eşikler yerine pirinç ve kemik üst eşikler de sıklıkla kullanılmaktadır.

Benden gitar alanlar, tavsiye isteyenler bilir ki, elimden geçen gitarların %90'ında bu modifiye vardır. Gitar bakımları ile ilgili de sadece kendi elime güvendiğim için, ustalardan ya da Luthier'lardan hiç bir destek almadan, bu üst eşiklerin montajlarını kendim yaptım. Bu eşiği taktığım tüm gitarlar Fender'in USA ve Mexico Stratocaster modelleri idi. Şu an elimdeki Ibanez AS93'e de takmış bulundum.

Aslında diğer işlemler düşünüldüğünde, (fret işlemleri, boya, cila gibi) oldukça basit olan bu işlemin, dikkat edilmesi gereken yalnızda 2-3 adımı var. Bu incelemede ise bu adımlara yer vereceğim.

1) Uygun Üst Eşik Seçimi:
Graph Tech Black Tusq diye arama yaptığınızda karşınıza fazlaca çeşit geliyor. LP gitarlar için, Stratocaster'lar için ve diğer gitarlar için daha az şekillendirilmiş Black Tusq'lar var. İşin ölçü tarafının dışında, gitarınızın üst eşik yuvasının tipi de alacağınız Black Tusq için çok önemlidir. Ölçüm, üst eşiğin iki ucundaki köşeler arasındaki boyudur.

Link: http://www.graphtech.com/products/brands/black-tusq-xl/black-tusq-xl-guitar-nuts

Örneğin; Fender için eğimli ve slotted model Black Tusq alınır, slot adı verilen alt çıkıntı zımparalanarak düzleştirilir.
Örneğin; Standart dışı üst eşikler için Blank ya da Slub modelliler alınıp şekil verilir.

1.webp

2) Malzemelerin ve Gitarın Hazırlanışı:

Malzeme Listesi:
- Kağıt Bant
- İnce uçlu maket bıçağı ya da bıçak
- Plastik bir tornavida benzeri alet
- Mini çekiç

Kağıt bant ile 1. fret ve fingerboard kısmını kapatıyoruz. Herhangi bir acemilik sonucu tuşeye zarar vermemizi engelleyecek. İnce uçlu maket bıçağı ile, eşiğin etrafını bir güzel keseceğiz. Üst eşiğin üzerine %99 ihtimalle cila gelmiştir ve siz üst eşiği söktüğünüz zaman bu cila parçası elimizde kalsın istemeyiz. Plastik aletle üst eşiğe bastırıp, çekiçle rahatsız edecek kadar vuracağız. Ağır iş yok, unutmayın, hepsi kibar hareketler. Ayrıca elbette telleri gevşetmeniz lazım, ya da komple sökebilirsiniz.

Gitar konusunda direk fotoğrafları paylaşıyorum. Burada Fender 2010 American Standard Stratocaster kullanmışım.

2.webp

3) Demontaj

- Eski üst eşiğin sökülmesi bölümüdür. Burada falçata ucuyla eski üst eşiğin etrafından geçerek, cila ile var olan bağlantısını kestim. Sonra çekiç ve plastik bir parça ile üst eşiği hafifçe esnetmek için dört bir yanından darbeler uyguladım. Bu darbeleri çok yumuşak ve dikkatli bir şekilde yaptım. Burada dikkat etmek gerekiyor. Sonra üst eşiği oynatarak ve plastik bir parça ile yan taraftan kanırtarak çıkardım.

3.webp

4) Black Tusq'ın Hazırlanışı

- Graph Tech üst eşiğin uygun hale getirilmesi bölümüdür. Önce üst eşik yuvasını temizledim. Zaten boyut olarak tam uyuştuğu için yapıştırıcı bir madde kullanmadım. Graph Tech Black Tusq'ın altındaki iki çentiği zımparaladım. Biri çok minik bir çentik, diğeri ise ondan biraz daha büyükçe.

5) Montaj

- Graph Tech Black Tusq'ı yuvasına oturttum. Yine bir çekiç ve plastik bir malzeme kullanarak üst eşiği yuvasına; yumuşak darbelerle çaktım. Güvenilir bir şekilde yerine oturdu. Üst eşiği ezmeden, zarar vermeden bu işlemi yapınız, varsa plastik çekiç kullanınız.

4.webp

6) LP Tipi için İstisna

- Ibanez'de ise güçlü yapıştırıcı kullandım. LP tipi gitarlarda üst eşik oturmuyor Strat'lar gibi. Aklınızda olsun. Yapıştırı kullanmanız gerekirse, kesinlikle Japon yapıştırıcısı önermiyorum. Bunun yerine uzun sürede yapıştıran, ama damladığında temizlenebilecek bir yapıştırıcı kullanmalısınız.
- Üzerindeki stok üst eşik de yapıştırma olduğu için çıkarmadan önce yukarıdaki işlemleri yapın. Sonrasında ise kanırtmanız, belki çatlatmanız gerekecektir. Sabırlı olursanız tek parçada çıkarabilirsiniz ama Strat'a göre daha zordur.

Sonuç: Presence artışı, boş tellerde çalımda ses ve hacim artışı, sustain artışı ve tonda gelen canlılık. Herhangi bir frekansta boost olmuyor, pirinç gibi değil, dengeli. Elimden geçen her gitara takıyorum ve bence çok güzel bir modifikasyon.

Yapıştırıcı Hakkında: Öncelikle Fender tipi slot'larda yapıştırma işlemine gerek kalmıyor, üst eşik birazcık kuvvet ile yuvasına sağlam bir şekilde oturuyor. Fakat LP'lerin bazılarında veya diğer gitarlarda yapıştırma ihtiyacı doğuyor. Bu bağlamda yapıştırıcı olarak ben, şahsen, japon yapıştırıcısını önermiyorum. Bu yapıştırıcı damladığı yerde kuruyor ve temizleme olanağı sunmuyor. Bunun yerine ise güçlü yapıştırıcı adı altında, nispeten daha geç kuruyan yapıştırıcılar var. Bu yapıştırıcılardan 1-2 damla damlatıp üst eşiği yerine oturttuktan sonra telleri takıp baskı yapacak şekilde akortlayabilirsiniz. Bu da gerekli baskıyı sağlayıp üst eşiği yapıştırır.

Bir başka forumda yazmış olduğum, üzerine 3 yıl geçen bir uygulama bu. Faydalanılabileceğini düşündüğüm için ekledim. Bir de uygulama videosu koyayım, tam olsun. Bu video tam "en kötü senaryo" şeklinde, boyutları tutmuyor ama onun da çözümünü yapmış videoyu hazırlayan kişi.

Birilerine faydalı olması dileğiyle.

Edit: Eleştiri, iyileştirme ve yorumlara her daim açıktır.

Son düzenleme:
Belki görsel algılama kabiliyetin daha yüksektir.String retainer denilen zımbırtıyı bilmeyen 20 yıllık gitarist de oluyormuş.
"String retainer'ı bilmeyen" ne alaka? Bilmediğim sonucuna nerden vardın? String retainer'ın konuyla ne alakası var bunu açıkla sen.

Piyasadaki en ucuz gitarlarda bile neden kilitli eşik olduğunu ama kilitli eşiğin pek görülmediğini 20 yılda hiç mi sorgulamadın?
FR gitarlarda akort stabilitesi bakımından kilitli eşik "zorunluluk" iken, kilitli burgu "keyfi" bir durumdur. Görülmemesi bu sebepten.

Ayrıca hiç mi Petrucci'nin gitarlarını incelemedin?Strat tipi falan değil,gayet de çift taraflı çalışan bir tremoloya sahipler.
Bunu yanlış biliyormuşum, kabul. (20 yıllık gitarist olunca Petrucci'nin modellerinin özelliklerini açıp okumam gerekiyormuş, bu da iyiydi). Gövde arkasında tel takma delikleri olduğunu görmem tek yönlü olduğunu düşündürmüş muhtemelen. Ayrıca, Under A Glass Moon'daki flutter Ibanez'deki kadar uzun sürmüyodu, onun da böyle düşünmemde etkisi olmuştur. Fakat, bu halen kilitli eşiği "tamamen gereksiz" bir öğe durumuna getirmiyor. Kol ile kaç nota pesleştirdiğin, kol ile ne sıklıkla oynadığın karşılaşacağın atonalliğin miktarını etkiliyor. Vai gibi kol ile oyuncak gibi oynayan biri sadece kilitli burgu ile akort stabilliği sağlayamaz mesela.

Öncelikle dövüşmen guzum.

Ancak amacından sapan konuya ufak bir ekleme yapmak gerekirse, kilitli burguların akord kararlılığına etkisinin yalnızca dolaylı yollardan olacağını söyleyebilirim. Kilitli burgularda tel sarımını gözünüze sokma ihtimaliniz sıfıra yakın olacağından oradan bir kazanım elde edersiniz. Ancak düzgün sarılmış kilitsiz burguyla kilitli burgu arasında akord kararlılığı açısından pek bir fark olmayacaktır.

Kilitli burgunun amacı daha çok tel değiştirme hızını arttırmaya yönelik. Hayat bazen oturup tel saramayacağınız kadar kısa.

Öncelikle dövüşmen guzum.

Ancak amacından sapan konuya ufak bir ekleme yapmak gerekirse, kilitli burguların akord kararlılığına etkisinin yalnızca dolaylı yollardan olacağını söyleyebilirim. Kilitli burgularda tel sarımını gözünüze sokma ihtimaliniz sıfıra yakın olacağından oradan bir kazanım elde edersiniz. Ancak düzgün sarılmış kilitsiz burguyla kilitli burgu arasında akord kararlılığı açısından pek bir fark olmayacaktır.

Kilitli burgunun amacı daha çok tel değiştirme hızını arttırmaya yönelik. Hayat bazen oturup tel saramayacağınız kadar kısa.
Tabii ki temelde sahne ortamında hızlı tel değiştirmeyi sağlasa da sadece bu amaçla da kullanılmıyor diye biliyorum.Fatih usta eskiden ince saplı gitarlarda kilitli burgu takmanın headstock ağırlığını arttıracağından ölü nota,ses sönümlenmesi sorununu çözdüğünden bahsediyordu,fender fatfinger gibi denebilir.Ancak ben şu an kilitli eşiği olan bir gitar kullandığım ve genelde agresif çalımlarda akort kararlılığının daha yüksek olduğunu düşünsem kilitli burgu+iyi ayarlanmış eşik genelde daha akılcı bir çözüm oluyor.Öbüründe çıkardığınız alyanın altındaki pul gibi parçayı eski yerine takmazsanız teli tam ezmiyor,fazla sıkarsanız yalama oluyor,gevşek kalırsa akort kaçırıyor.Daha geçenlerde 3 tane alıp vida alıp değiştirdim.Zamanla illaki yalama olabiliyor.Esasında faydalı olsa da tel değiştirirken çok kullanışlı olmadığını ve uzun vadede can sıkıcı olabildiğini bilmek gerektiğini düşünüyorum.

Tabii ki temelde sahne ortamında hızlı tel değiştirmeyi sağlasa da sadece bu amaçla da kullanılmıyor diye biliyorum.Fatih usta eskiden ince saplı gitarlarda kilitli burgu takmanın headstock ağırlığını arttıracağından ölü nota,ses sönümlenmesi sorununu çözdüğünden bahsediyordu,fender fatfinger gibi denebilir.Ancak ben şu an kilitli eşiği olan bir gitar kullandığım ve genelde agresif çalımlarda akort kararlılığının daha yüksek olduğunu düşünsem kilitli burgu+iyi ayarlanmış eşik genelde daha akılcı bir çözüm oluyor.Öbüründe çıkardığınız alyanın altındaki pul gibi parçayı eski yerine takmazsanız teli tam ezmiyor,fazla sıkarsanız yalama oluyor,gevşek kalırsa akort kaçırıyor.Daha geçenlerde 3 tane alıp vida alıp değiştirdim.Zamanla illaki yalama olabiliyor.Esasında faydalı olsa da tel değiştirirken çok kullanışlı olmadığını ve uzun vadede can sıkıcı olabildiğini bilmek gerektiğini düşünüyorum.

Bunlar biraz daha uç örnekler / farklı konular gibi bence. Kilitli burgunun neyi kilitlediğine dikkat edersek zaten konu biraz daha netleşecektir.

Şahsen ben de floyd rose'suz ilerlemeyi tercih ederim ama floyd rose akordu aldığımız yere bırakma konusunda hâlâ en iyi çözümlerden biri.

Tabii ki temelde sahne ortamında hızlı tel değiştirmeyi sağlasa da sadece bu amaçla da kullanılmıyor diye biliyorum.
Noldu şu ana kadar kendinden pek bi emindin. Şimdi diye biliyorum eklenmiş cümlenin sonuna 🤣

Ancak ben şu an kilitli eşiği olan bir gitar kullandığım ve genelde agresif çalımlarda akort kararlılığının daha yüksek olduğunu düşünsem kilitli burgu+iyi ayarlanmış eşik genelde daha akılcı bir çözüm oluyor.
Kilitli eşik (ve ekstra sürtünmesiz eşik) kullanmayan kişilerin ne seviyede pesleştirme yaptığını da göstersene bi zahmet. Dive bomb yapıyolar mı mesela?

Öbüründe çıkardığınız alyanın altındaki pul gibi parçayı eski yerine takmazsanız teli tam ezmiyor,fazla sıkarsanız yalama oluyor,gevşek kalırsa akort kaçırıyor.Daha geçenlerde 3 tane alıp vida alıp değiştirdim.Zamanla illaki yalama olabiliyor.
Teli kitlerken pulu koymamak neyin kafası? Niye böyle bir senaryodan bahsettin? İşi bilen kişi o civataları yalama yapmaz. "illaki" yalama olabiliyormuş. Komik. Torx kafalı civata kullanırsın, bir adet de Torx anahtar alırsın yalama falan olmaz. (Torx = köşeleri sivriltilmiş allen denebilir)

Zamanla illaki yalama olabiliyor.Esasında faydalı olsa da tel değiştirirken çok kullanışlı olmadığını ve uzun vadede can sıkıcı olabildiğini bilmek gerektiğini düşünüyorum.
...gerektiğini düşünüyorum. İfade yumuşatmalara devam 🤣

Bunlar biraz daha uç örnekler / farklı konular gibi bence. Kilitli burgunun neyi kilitlediğine dikkat edersek zaten konu biraz daha netleşecektir.

Şahsen ben de floyd rose'suz ilerlemeyi tercih ederim ama floyd rose akordu aldığımız yere bırakma konusunda hâlâ en iyi çözümlerden biri.
Üç ay kadar case içinde bıraktığım gitarın hiç akort kaçırmadığına şahit olmuştum.İyi ayarlandığında oldukça stabil olduğunu tartışmasız kabul edebiliriz.Fakat wilkinson tioi tremolo ve kilitli burgu eskiye oranla bana daha cazip geliyor.Kullanım kolaylığı,sorunsuzluk açısından en iyi sistem olabilir.

Noldu şu ana kadar kendinden pek bi emindin. Şimdi diye biliyorum eklenmiş cümlenin sonuna 🤣

Kilitli eşik (ve ekstra sürtünmesiz eşik) kullanmayan kişilerin ne seviyede pesleştirme yaptığını da göstersene bi zahmet. Dive bomb yapıyolar mı mesela?

Teli kitlerken pulu koymamak neyin kafası? Niye böyle bir senaryodan bahsettin? İşi bilen kişi o civataları yalama yapmaz. "illaki" yalama olabiliyormuş. Komik. Torx kafalı civata kullanırsın, bir adet de Torx anahtar alırsın yalama falan olmaz. (Torx = köşeleri sivriltilmiş allen denebilir)

...gerektiğini düşünüyorum. İfade yumuşatmalara devam 🤣
Bir unsuru yumuşattığım yok.Kendi cehaletinin içinde debelenip hırsından kudurmaya başlamışsın ki cevap vermediğim halde hala laf yetiştirme derdindesin.String retainer'ın ne işe yaradığını bilmeyen,neden eşikten tellerinin çıkabildiğinin 20 senedir farkına varamamış bir kişiliksin.Bu kadar yanlış ölçekte konuşup ergen tavırlarla gösterilen tepkiye bakılırsa 40 yaşında olduğunuzun da doğru olduğunu düşünmüyorum.Öyleyse durum daha vahim tabii.İlkkan gibi bir örnekle karşılaşmış olabilirim.Hiç kilitli eşikle uğraşmamış bir insan olduğun yorumlarından daha da belli oluyor.Ben torx şeklinde olan alyan takımı kullanıyorum ancak normal alyanla da aynı şekilde kullanılabilir.Bunun vidayı yalama etmekle hiçbir alakası yok.O pulu da aynı yere takmazsan telleri ezerken eşit şekilde aşınmadığından(çünkü tellerin çapı farklıdır)akort sorunu yaşatabiliyor.İyi ki şu başlıkta kendini güzelce deklare ettin,insanlar bir şey bildiğini zannedip söylemlerini en azından artık ciddiye almaz.Mantık kurabilecek altyapın olsa kendi fikirlerini nesnel unsur gibi ortaya atmamanın gerekliliğini kavrardın."diye biliyorum,gerektiğini düşünüyorum" kişisel fikirlerimi senin gibi gerçek olarak yutturma çabam olmadığından dolayı kurulmuş temel iletişim metodlarıdır."Ben böyle düşünüyorum ama farklı fikirler de olabilir." düşüncesini kavrayamacak cehalette insanlar varmış hakikaten.

Kendi cehaletinin içinde debelenip hırsından kudurmaya başlamışsın ki cevap vermediğim halde hala laf yetiştirme derdindesin.
Hangi konuda cehalet içindeyim söyleyemiyosun ama? Petrucci'de floating mi var tek yönlü mü bilmiyodum di mi? Büyük cehalet hakkaten. Sıkışınca görmezden gelme davranışına başladın ona baya güldüm yalan yok 🤣

String retainer'ın ne işe yaradığını bilmeyen,neden eşikten tellerinin çıkabildiğinin 20 senedir farkına varamamış bir kişiliksin.
String retainer'ın ne işi yaradığını bilmediğim sonucuna neye dayanarak vardın bi söylesene? Tellerin eşikten çıkabildiğinden bahsetmiş bi de. O dediğin gitarının üstünde iyileştirmeler yap(a)mayan kişilerde olur. Mesela görüntüsü için aldığım ucuz stratta retainer yoktu, harici alıp kendim taktım.

Ben torx şeklinde olan alyan takımı kullanıyorum ancak normal alyanla da aynı şekilde kullanılabilir.Bunun vidayı yalama etmekle hiçbir alakası yok.
Torx ile Allen arasında şekil olarak "yalama olma eğilimi" bakımından büyük fark var. Torx kafalı civatayı nasıl yalama ettin onu merak ettim, büyük başarı.

O pulu da aynı yere takmazsan telleri ezerken eşit şekilde aşınmadığından(çünkü tellerin çapı farklıdır)akort sorunu yaşatabiliyor.
Pulu tabi ki aynı yere takacaksın? Kendi savını güçlü göstermek adına çömezlerin yapacağı hatalardan bahsetmek falan ilginç.

(Sen yine de noktalardan virgüllerden sonra boşluk koymayı bi düşün).

Araya makas ataraktan;

Tartışmanıza bir faydası olacaksa eğer;

Gotoh magnum (sg381 mg-t) kilitli burgular ile gelen ibanez'lerden schecter'ların üzerinde gelen fabrika çıkışlı kilitli burgular kadar iyi verim alamıyorum. Hem akort kararlılığı hem de magnumların dönme hareketine verdiği garip mekanik tepki (sanki arada bir anlık boşa dönüyormuş gibi bir his) sebebiyle tel değişimi sonrası bir süre için her iki gitarda da schecter'larda yaşamadığım kadar akort sorunu yaşıyorum.

Benzer bir durumdan ötürü açık mekanizmalı hipshot gömen de gördüm, oluyor demek ki arada öyle. Depişmeyin bunlar için değmez.

Bu arada torx neyin neymiş ben de şimdi okurken öğrendim. Bir şeyin şeklini şemalini ve işlevini bilip de adını hiç merak etmemiş olmak o kadar da garip değil.

Hangi konuda cehalet içindeyim söyleyemiyosun ama? Petrucci'de floating mi var tek yönlü mü bilmiyodum di mi? Büyük cehalet hakkaten. Sıkışınca görmezden gelme davranışına başladın ona baya güldüm yalan yok 🤣

String retainer'ın ne işi yaradığını bilmediğim sonucuna neye dayanarak vardın bi söylesene? Tellerin eşikten çıkabildiğinden bahsetmiş bi de. O dediğin gitarının üstünde iyileştirmeler yap(a)mayan kişilerde olur. Mesela görüntüsü için aldığım ucuz stratta retainer yoktu, harici alıp kendim taktım.

Torx ile Allen arasında şekil olarak "yalama olma eğilimi" bakımından büyük fark var. Torx kafalı civatayı nasıl yalama ettin onu merak ettim, büyük başarı.

Pulu tabi ki aynı yere takacaksın? Kendi savını güçlü göstermek adına çömezlerin yapacağı hatalardan bahsetmek falan ilginç.

(Sen yine de noktalardan virgüllerden sonra boşluk koymayı bi düşün).
Baştan sayayım eksiklik olmasın.Temel fizik bilmiyorsun,gitar eşikleri,köprüsü hakkındaki bilgilerin kulaktan dolma gereksiz yığından ibaret,okuduğunu anlayabilme kabiliyetine vakıf olamamışsın.Hepimizin cahil,yetersiz olduğu konular vardır ancak sen düşünce yapısı olarak cehaletin dipsiz kuyularındasın.Fikir olarak bir unsuru düşündüğünü söylemek,nesnel bir gerçeklik haline getirme yanılsamasına girmemeyi yumuşaklık olarak görecek kadar gerçeklikten kopuksun.Masterbuild Fender alsan bile üstünde string retainer olacağını bilmeyip bunu ucuzluk,eşiğin ayarsızlığı zannedecek kadar terminolojiye uzaksın.Yapıcı,faydalı olduğu sürece tartışmalara girmeyi sevsem de bu konu yapıcı olmaktan uzaklaşıyor,kimseyi kırmak ya da kişiselleştirmek istemesem de olay bu noktalara gelebiliyor.Ayrıca torx girişli alyan aktif olarak tel değiştiriyorsan,biraz sıkı tutmak bile yalama olmasına sebebiyet verebilir. @Gezginluthier ' e danışarak öğrenebilirsin,kendisi sağ olsun üç tane torx değil alyan girişli vida vermişti.Gereksiz uzatmalardan kaçınmak sıkışmak da değildir,umarım sürtünmesiz bir yaşam sürersin.

Araya makas ataraktan;

Tartışmanıza bir faydası olacaksa eğer;

Gotoh magnum (sg381 mg-t) kilitli burgular ile gelen ibanez'lerden schecter'ların üzerinde gelen fabrika çıkışlı kilitli burgular kadar iyi verim alamıyorum. Hem akort kararlılığı hem de magnumların dönme hareketine verdiği garip mekanik tepki (sanki arada bir anlık boşa dönüyormuş gibi bir his) sebebiyle tel değişimi sonrası bir süre için her iki gitarda da schecter'larda yaşamadığım kadar akort sorunu yaşıyorum.

Benzer bir durumdan ötürü açık mekanizmalı hipshot gömen de gördüm, oluyor demek ki arada öyle. Depişmeyin bunlar için değmez.

Bu arada torx neyin neymiş ben de şimdi okurken öğrendim. Bir şeyin şeklini şemalini ve işlevini bilip de adını hiç merak etmemiş olmak o kadar da garip değil.
Murat Abi bildiğim kadarıyla Gotoh'un arkasındaki kilitler yerinden çıkmayan sahipti.Schecter,Ltd'nin kilitleri kaybolabiliyor, bazen kedilerin oyuncağı oluyor.Farklı olarak kilitlemeden önce akort yapıp sonrasında telin boşluğunu alırsanız belki sorunu çözebilirsiniz.Bu arada Ernie Ball kullanıyorsanız da olabileceğini düşünüyorum.Geçen toplu paketlerinden almıştım,her hafta tel değiştirdiğim halde özellikle sol ve re tellerinde akortta ufak kaçmalar,gereksiz bir düşük tansiyon sorunu yaşadım.Üretim hatası ya da başka bir durum olabilir.

Murat Abi bildiğim kadarıyla Gotoh'un arkasındaki kilitler yerinden çıkmayan sahipti.Schecter,Ltd'nin kilitleri kaybolabiliyor, bazen kedilerin oyuncağı oluyor.Farklı olarak kilitlemeden önce akort yapıp sonrasında telin boşluğunu alırsanız belki sorunu çözebilirsiniz.Bu arada Ernie Ball kullanıyorsanız da olabileceğini düşünüyorum.Geçen toplu paketlerinden almıştım,her hafta tel değiştirdiğim halde özellikle sol ve re tellerinde akortta ufak kaçmalar,gereksiz bir düşük tansiyon sorunu yaşadım.Üretim hatası ya da başka bir durum olabilir.
Doğrudur, magnumlarda o döndürüleybıl parça sabitleniyor bir noktada, büyük buluşmuş kimin fikriyse. Yine doğrudur, aynı parça schecter'larda yerinden çıkabiliyor fakat 15 yılda ben şans eseri hiç kaybetmedim, en fazla yere düşürdüğüm falan oldu.

Boşluk olayını hem dediğin gibi kilitlemeden akort ederek hem de aklıma gelen diğer her yolla çözmeyi denedim ama benim beceri sınırlarımı aştı durum sanıyorum, halen var bu sıkıntı. Öyle akıp gidiyoruz.

Doğrudur, magnumlarda o döndürüleybıl parça sabitleniyor bir noktada, büyük buluşmuş kimin fikriyse. Yine doğrudur, aynı parça schecter'larda yerinden çıkabiliyor fakat 15 yılda ben şans eseri hiç kaybetmedim, en fazla yere düşürdüğüm falan oldu.

Boşluk olayını hem dediğin gibi kilitlemeden akort ederek hem de aklıma gelen diğer her yolla çözmeyi denedim ama benim beceri sınırlarımı aştı durum sanıyorum, halen var bu sıkıntı. Öyle akıp gidiyoruz.
Abi belki de burgudan bağımsız sizdeki İbanez'in üst eşiği bildiğim kadarıyla leğen plastiği gibi bir materyalden oluşuyordu.Belki kurşun kalemle tel oluklarından geçmek ya da ince bir 500,1000 grit zımparayla temizlemek gözle farkedilmeyen telin oturmasını engelleyen çapakları temizlemeye yardımcı olabilir.Bir ihtimal de belki burguların headstock'a bağlandığı yer gevşemiş olabilir.Elektrik gitarda pek denk gelmedim ama akustik gitarlarda telin boşta dönüyormuş gibi hissetirme sebebi genelde burgunun gevşemesinden oluyordu,bir ufak anahtarla yahut şu linkteki gibi bir aletle Gitar perde tamir malzemeleri tel değişimi sırasında kontrol edebilirsiniz.

Abi belki de burgudan bağımsız sizdeki İbanez'in üst eşiği bildiğim kadarıyla leğen plastiği gibi bir materyalden oluşuyordu.Belki kurşun kalemle tel oluklarından geçmek ya da ince bir 500,1000 grit zımparayla temizlemek gözle farkedilmeyen telin oturmasını engelleyen çapakları temizlemeye yardımcı olabilir.Bir ihtimal de belki burguların headstock'a bağlandığı yer gevşemiş olabilir.Elektrik gitarda pek denk gelmedim ama akustik gitarlarda telin boşta dönüyormuş gibi hissetirme sebebi genelde burgunun gevşemesinden oluyordu,bir ufak anahtarla yahut şu linkteki gibi bir aletle Gitar perde tamir malzemeleri tel değişimi sırasında kontrol edebilirsiniz.

Üst eşik gerçekten berbattı her ikisinde de, rga71al'dekini blacktusq'ın schecter 7 tellileri için ürettiği modeli ile değiştirdim vaktinde fakat malum sorun baki kaldı. Diğerininkini henüz değiştirmedim fakat eşik tel yataklarında veya yine eşiğin kendinden kaynaklı farklı yapısal bir sıkıntı yok, sadece malzeme olarak ultra dando dandirik. Leğen bundan iyi çıkabilir hani, o derece.

Ben de kendi halimde iyi kötü severim kurcalamayı böyle şeyleri ve kurşun kalem, hafiften ince bir eğe, törpü vs. ile pürüz temizlemece, lubricant ile kayganlaştırmaca ne geldiyse aklıma denedim ama sonuca etkisi olmadı, bazen olmayınca olmuyor yani.

İlk denediğimde evertune köprüleri de sırf buna benzer garip tepkileri sebebiyle hiç sevememiştim mesela; bend yapamadım, akort değiştiremedim manyak etmişti alet beni iki dakikada.

Belki bu boşluk olayının da seveni vardır, bilemedim.

Bu arada bahsettiğim schecter black tusq xl olarak geçen versiyon benim ibanez'e tam geldi, bir ona sevindim değiştirirken.

Üst eşik gerçekten berbattı her ikisinde de, rga71al'dekini blacktusq'ın schecter 7 tellileri için ürettiği modeli ile değiştirdim vaktinde fakat malum sorun baki kaldı. Diğerininkini henüz değiştirmedim fakat eşik tel yataklarında veya yine eşiğin kendinden kaynaklı farklı yapısal bir sıkıntı yok, sadece malzeme olarak ultra dando dandirik. Leğen bundan iyi çıkabilir hani, o derece.

Ben de kendi halimde iyi kötü severim kurcalamayı böyle şeyleri ve kurşun kalem, hafiften ince bir eğe, törpü vs. ile pürüz temizlemece, lubricant ile kayganlaştırmaca ne geldiyse aklıma denedim ama sonuca etkisi olmadı, bazen olmayınca olmuyor yani.

İlk denediğimde evertune köprüleri de sırf buna benzer garip tepkileri sebebiyle hiç sevememiştim mesela; bend yapamadım, akort değiştiremedim manyak etmişti alet beni iki dakikada.

Belki bu boşluk olayının da seveni vardır, bilemedim.

Bu arada bahsettiğim schecter black tusq xl olarak geçen versiyon benim ibanez'e tam geldi, bir ona sevindim değiştirirken.
Abi İbanez gerçekten çok hoş gitarlar üretse de ince hesaplara düşmesi hem tuhaf hem de sinir bozucu olabiliyor.Buna karşın bazı garip olayların çözümleri de ilginç olabiliyor.Şu an elimdeki Jackson soloist ilk aldığımda ince mi telini çaldığımda zangırdama gibi amiyane bir tabirle ifade edilebilecek irrite edici bir ses çıkarıyordu.Tel değiştirdim,yayların arasına sünger koydum.Fakat nafile,bir türlü sorunu çözemiyorum.En sonunda köprüyü çıkardım,tüm base plate'i parçaları söküp bir wd40 temizleyip topladım,ses komple kesildi.Neden olduğuna dair hala hiçbir fikrim yok.Belki headstock açısından bile olabileceğini düşünmeye başladım.Bu arada abi yedi telliler de gerçekten çok ilgi çekici aletler olsalar da tel fiyatlarından dolayı artık çekiniyorum.Önerebileceğiniz bir alternatif yöntem var mıdır?Ghs,dunlop'ın tel temizleme aparatlarıyla falan ne kadar dayanım elde ediyorsunuz?

Geri