arkadaşlar taze tecrübedir,okumanızı öneriyorum:
ebay'dan 189 dolarlık bir vocal processor aldım.1 nisan da sipariş verdim ve 10 gün sonra paket türkiyeye geldi.Aleti ebay'in anlaşmalı olduğu bir müzik şirketinden aldım.Adamlara da nerdeyse 10 kez mail attım : "sakın ola paketin içine fiyat belirten bişey yazmayın.paket üzerine de hediyedir diye bir ibare yerleştirin.gümrükte sorun çıkabiliyor!!!illa değer belirtecekseniz düşük belirtin!!!" deyu..
paket usps ile geldi ve ptt'den bana ihbar kağıdı geldi.Cevizlibağ'daki posta gümrük müdürlüğüne gittim.
paketi görevli memur açtı ve paketin içinde kabak gibi duran faturayı buldu..gerizekalı amerikalılar faturayı internetten yollayacaklarına(ki üstünde imza felan yok) bi güzel paketin içine koymuşlar,usps'nin pakete yapıştırdığı etikete de hem GIFT(hediye) seçeneğini işaretlemişler,hem de aletin adını ve fiyatını yazmışlar.
bu arada alet 189 dolar + 60 dolar USPS yol masrafı(hızlı gönderim)
tabi paket açıldığında ben amerikalılara ana avrat düz giderken posta memurunun sorusuyla kendime geldim..
"nedir bu?"
"efekt aleti.."
"ney?"
"mikrofona bağlanıyor,sesi değiştirerek hoparlörden çıkmasını sağlayan bi müzik aletidir bu" dedim
"faturası var,100 doları aşıyor.gümrüğe tabi!"
"ee nolacak peki?"
pata küte kapattılar paketi gerisin geri,ve bana ihbar kağıdımı geri verdiler..
"gümrüğe beyanname vereceksin,paketini öyle çekeceksin"
"beyanname nasıl verilir?"
"ya bir komisyoncuyla anlaşacaksın,ya da kendin çıkartacaksın"
bu arada ben ilk defa yurtdışından alışveriş yapıyorum..cesarete bak! =)
herneyse..beyanname çıkartmak üzere bana kullanıcı adı ve şifre verdiler.bissürü kağıt dolaştırdıktan sonra.ambardan da süre uzatma izni aldım.EDI adında bi sisteme giriş yapıp beyanname çıkartmam gerekiyomuş..
beyanname çıkartılan sisteme (EDI) giriş yaptığımda karşıma acaip bi ekran çıktı.Nerdeyse her bilginin numaralarla kodlandığı ve bu kodlarla giriş yapılması gereken,uluslararası standartlarla çalışan programın bizim ülkemiz versiyonu..içinden çıkılacak gibi değil doğal olarak (hangi işi düzgün olduki bu devletin internet uygulaması anlaşılır ola??)
baktım olmayacak,bi tanıdık gümrük ofisiyle görüştüm.zira o programı gümrük müşavirleri kullanabiliyormuş.bu paketi gümrükten çekebilmem için 150 milyona yakın masraf etmem gerekiyormuş..İş sadece beyannameyle bitmiyormuş..bissürü vergisi b.ku püsür varmış..mış mış mış..
4 günüm var.bilen biri varsa lütfen buna cevap yazsın.paket gitti gidecek,ondan sonra para iadesi cart curt bissürü şeyle uğraşacağım..
bir de yurtdışı alışveriş yapmak isteyen arkadaşlara uyarıdır : Yeni kanun gelmiş.artık kota 100€ olmuş..100€ üstü posta paketleri gümrükte takılıyor haberiniz ola! ne yapın ne edin pakete değer bildiren birşey koydurtmayın! pakette değer belirten bir şey olmayınca da şu oluyomuş : bu sefer ptt memuru alete değer biçmekle mükellefmiş..bu şekilde paketinizi tereyağından kıl çeker gibi alabiliyorsunuz.tabi biraz ordaki memur abiyi de görmeniz gerekiyor.(yoksa kafadan kota üstü yazabilirler,20-30 kağıt vermicem deyu paketinizin geri kapatılmasını görme riskini almayın,benden demesi)
evet bu arada gelen aletin kutusunu görüp geri kapatılmasını izlemek berbat birşey..ne memurlar kalıyo 7 ceddine dalmadığın,ne devlet...
süzme tecrübeyle yazdım bunları..tekrar ediyorum,bu paketi almam için kolay yol nedir?bilen varmı?USPS beyan veriyormu?vesair..lütfen acele cevap yazın..