Headrush flex prime ile ilgili sanırım headrush prosesör bilgi paylaşımı başlığında yorumlar mevcut. Ben kişisel deneyimlerimi detaylıca paylaşacağım için biraz daha özelleşmiş bir başlıkta konuşmam gerektiğini düşünüyorum.
Öncelikle cihazın I/O bilgisi, modelleme sayısı gibi aslında cihazın kullanım amacına daha fazla hizmet eden detayları ele almayacağım. Bunlar internetten bulunabilir. Bundan ziyade genellikle ürünü ele alıp incelemeden, bir süre kullanmadan ya da kıyaslamadan kontrol edilemeyecek fiziksel deneyimlerden bahsedeceğim.
Ben cihazı 2 aydır kullanıyorum. Yaklaşık 6-7 aydır sistemime bir prosesör eklemek istiyordum en güçlü 3 adayım birbirlerinden çok farklı seçenekler olmalarıyla birlikte GT1000, FM9 ve Quad cortex idi.
Flex prime gözlemlerim, deneyimlerim ve çıkarımlarım şu şekilde;
Donanım kalitesi ve form hissiyatı
Çok dayanıklı ve kaliteli hissettiren bir yapısı var. Quad Cortex'ten bunu alamamam beni QC'den iten şeylerden birisiydi. Parametrik footswitch yapısı daha kutudan çıkan üründe bile sağa sola sallanıyor ve ayak kullanımı için uzun vadede sorun çıkartacak gibiydi. Bu cihazda onu kesinlikle hissetmedim. Hatta en az 3 gömlek daha kaliteli hissettirdiğini söyleyebilirim.
Isınma
Isınmanın nedenlerini bu konu için kabaca havalandırma ve verimlilik ile değerlendirilebiliriz. Cihazın bir önde bir arkada havalandırma çıkışı var ve içerisinde cihazı açılayarak gördüğüm kadarıyla elektriksel bileşenlerin hava almasını bloklayacak bir plastik ya da ribbon kablo mevcut değil.
CPU kullanımının artması demek daha fazla elektrik kullanmak demek. Daha fazla elektrik geçen sistem de daha fazla anlık ısı yayar.
Cihazın boştaki CPU kullanımı %4 falan iken, detaylı bir 14 efektli sistemde benim gördüğüm kadarıyla maksimum 75 civarı CPU kullanımını gördüm. Onda da anormal bir ısınma ile karşılaşmadım. Zaten Prime flex compact boyutuyla amiral gemisi prime'ın DSP gücüne sahip olacak şeklinde reklam edilmişti. CPU'nun cimri davranması bu yüzden olabilir.
Quad cortex'in ısı çıkışlarından birisi alt tarafta diye hatırlıyorum. Hatta bundan dolayı cihazı biraz açılı kullanmayı ya da yerden yükseltili bir sistemde kullanmayı önerenler olduğunu biliyorum. Cihaz boştayken %20-30 civarı harcıyor ve Flex Prime'da deneyimlediğim maksimum sıcaklıktan fazla bir sıcaklıktaydı kasası.
Dokunmatik/Ekran
Dokunmatik kalitesi çok iyi. Quad cortex ile bir fark hissetmedim ancak işim gereği günüm kötü dokunmatik kalitesi olan mobil cihazlara kullanıcı deneyimi sunmayı da kapsıyor. Dolayısıyla aradaki ufak bir hassasiyet farkı benim için çok anlamlı olmamış olabilir. Ancak 90 bin tl verip Quad Cortex alsaydım ve bu dokunmatikle karşılaşsaydım asla mutsuz olmazdım.
Kontrol için bu modelde bazı kolaylıklar da eklenmiş. (Bu modele özel mi yoksa 4.0 yazılımıyla mı geldi emin değilim) örneğin bir parametreye ekranda basılı tutunca ekran tamamen o parametrenin slider'ına dönüyor ve sağa sola herhangi bir yerden kaydırma hareketi yaparak ilgili parametrenin değerini kolayca ayarlayabiliyorsunuz. Çok hassas ayar için de üzerindeki kontrol düğmesi kullanılabiliyor.
Ancak deneysel olarak sıfırdan bir preset yapmak için ekran küçük. Yerdeki bir birim üzerinden böyle bir ayarlama yapmak sıkıntılı olacaktır. Masada kullanım ya da online editörle kullanım daha rahat oluyor.
Arayüz
Arayüzü oldukça kullanışlı. Aldığım ürünlerin kullanım kılavuzunu mutlaka baştan sona okurum. Bu cihazda donanımsal olarak bazı özel kombinasyonlar hariç geri kalan özelliklerin neredeyse hepsini 20-30 dakikalık bir kullanımda kılavuzu okumadan önce çözmüştüm. Ancak cihazın huyunu suyunu öğrenmek, iyi bir sonuç çıkartmak için gerçekten kafa yormak ve deneyip yanılmak gerekiyor. Fazlaca mesai harcadım ancak hala bu cihazdan alınabilecek iyi sonucu aldığımı düşünmüyorum.
Buna rağmen, GT1000 in mavi üzerine beyaz yazılı ekranında ayarlama yapmadığım, tuşlarla parametre geçe geçe ayarlama yapmakla uğraşmamak için bilgisayar editörüne mahkum kalmadığım için memnunum.
Looper
Looperı ortalama bir looperın verdiği birçok şeyi veriyor ancak benim hoşuma gitmeyen bir durum var. Looperı bir pedal olarak zincire eklenen ve arayüzüne girdiğiniz bir efekt yerine bir mod, seçili rig üzerinde looper menüsü açıyor ve footswitchleri looper kontrollerine dönüştürüyor. Dolayısıyla bir layer için kayıt aldıktan sonra rigde değişiklik benim anladığım kadarıyla söz konusu değil.
Örneğin: Clean tonda akor geçişleri yaparak bir layer kaydettikten sonra canlı çalım sırasında tek hareketle overdrive pedalını aktifleştirme ya da scene değiştirme gibi bir durum söz konusu değil. En azından yolunu ben bulamadım.
İlk defa bir prosesörde looper kullandım ancak böyle olmaması gerektiğine eminim.
Midi Kontrol
Midi kontrol fonksiyonları çok kısıtlı değil ama ben midi girişi olan bir prosesörde mutlaka bank up ve down için ayırılmış bir MIDI sinyali beklerim. Kılavuzundaki midi tablosunda böyle bir komut olmamakla birlikte normalde cihazın FS1-FS2 switchlerine aynı anda basınca bir yönde, FS2-FS3 e aynı anda basınca diğer yönde bank değişimi özelliği var. Midi ile iki sinyali eş zamanda yollarsam bunu yapabileceğime inanıyorum ancak elimdeki MIDI Footswitch ile bu sistemi henüz kuramadım. Daha doğrusu elimdeki MIDI Footswitch ile herhangi bir şekilde iletişim kurdurtamadım. Bunun sebebi elimdeki cihazın her bir switchinin latching olması olduğu ve flex prime ile uyumluluk sıkıntısı yaşıyor olabileceğim söylendi Headrush destek ekibi tarafından. Yine de bir çözümle ilgili görüşmelere devam ediyoruz.
Aynı ürün NeuralDSP pluginleriyle ve Quad Cortex ile direkt çalışıyor hiçbir uğraş olmadan. (Darkglass MIDI Footswitch)
Bunlar haricinde
Cihaz üzerinde ulaşmak istediğim tonları ayarlamayı denedim ve bazı paralı presetleri satın alıp denedim.
Beni sağlamlık ve ton olarak en az gt1000 kadar memnun etti.
Modern, compact, kullanışlılık olarak en az Quad Cortex olarak memnun etti.
FM9'ün 5'te biri fiyatında olmasından dolayı benim için kazanan Headrush oldu.
FM9 versiyon 3 çıksa ya da Quad Cortex tasarım hatalarını düzelten yeni bir versiyon üretse bile bu ürünlerden birini satın almaya karar verdiğimde Flex Prime'ın elden çıkaracağım bir cihaz olacağını düşünmüyorum. Ortalama bir looper + volume pedalı fiyatına böyle bir cihaz almak şu anda çok avantajlı. Teknolojik olarak güncelleme almayı bıraktığı noktada bile looper ya da volume pedalı olarak elde tutarım gibi geliyor.
Cihazda kullandığım 7-8 preset ayarladım. Bu presetlerden 1 tanesi 4Cable adı altında amfiye bağlamak için oluşturduğum bir preset.
Amfinin dibinde yerde bırakıyorum cihazı, bilgisayarda online editörden gerektiği zaman hassas ayarlamaları yapıp kullanıyorum. Amfi üzerindeki ayarlar da zaten oturduğum yerden ulaşılabilir durumda oluyor.
Superclone, Revalver, Online editor ve daha fazlası gibi headrush bilgi paylaşımı başlığına daha uygun olacak konular da mevcut. Aynı zamanda benden çok daha uzun süredir farklı modelleri kullanan ve faydalı bilgiler veren kullanıcılar da mevcut.
@Hakan Baysal bunlardan bir tanesi.