Kalanını ben tamamlayayım eski mesajdan sakıncası yoksa o zaman:
Her şeyden önce bu başlığa hakkıyla cevap verecek kişinin, Celestion'dan Eminence'a, Jensen'den Weber'e dünya kadar hoparlör markası ve modeli kullanmış olması gerek. Öyle biri forumda var mıdır bilemiyorum.
Mesa 1x12 kabinin nasıl olduğunun cevabı içindeki hoparlörün markasına, modeline ve kabinin ağaç kalitesine bağlı. Çoğu Mesa 1x12 veya 2x12'de bildiğim kadarı ile Celestion Vintage 30 var ve genelde beğenilen bir hoparlör. Peki ben kullandım mı hiç? Hayır, kullananların yalancısıyım 🙂
Ama lambalı kafa amfiye kabin alırken dikkat edilecek bir kaç temel husus var tabii. Ne gibi?
4- Alacağın kabinin watt olarak gücü amfinden en az iki kat güçlü olsun. Yani amfin 30 watt mı? Kabinin en az 60 watt güce sahip olsun. "5 watt kafaya 200 wattlık kabin takılır mı?" Takılır. O değerler genelde kabinin, hoparlörün kaldırabileceği maksimum değerlerdir zaten.
5- Bazı hoparlörlerin üzerinde "25 watt" "30 watt" gibi ifadeler olsa da asıl güçleri bunun iki katı oluyor. Ama onlar hangi markalar ve modeller unuttum şu anda 🙂 Araştırmak gerek cidden
6- Bazı markalar Amerikan (Jensen ve Eminence'ın bazı modelleri) bazı markalar ise İngiliz (Celestion) tarzı amfilerle özdeşleşmiştir. Tersini yapan yok mudur? Var, yukarıda dediğim gibi Mesa bazı kabinlerine çatır çatır Celestion Vintage 30 koyuyor.
Bu yazdıklarım lambalı kafalar için geçerlidir. Hayatımda solid state kafa kullanmadım ey okuyucu! Bunu bil de sonra bana beddua etme 🙂
Hakan