Lambalı pedal diye bir ihtiyaç olacağını sanmıyorum, lambalı tuner pedalı gördünüz mü hiç? Hatta lambalı bir amfi de kesinlikle ihtiyaç değil. Eski amfilerim sırasıyla Fender DeVille 410 (60 watt full lambalı), Fender Blues Jr (15 watt full lambalı), Tech 21 TM60 (transistörlü).
*DeVille her yere taşınan bir amfi değil, roadie olmadıkça taşımak akıl karı değil. Yüksek volumeda kullanmak sahnede bile çok zor. Fender'in sitesinde 22,5 kg yazıyor ama 220V trafolu olan net 30 kg. Üşenmedim, kargoda tarttırdım.
*Blues Jr çok popüler bir amfi. 15 kg ve 1x12 speakerli. Evde kullanacaksan hiç gerek yok, eğer yüksek volumeda lamba satürasyonunu duymak, organik drive tonu almak istiyorum diyorsan evde kesinlikle kullanamazsın, apartmandan kovarlar. Sahnede de amfiyi kendi sırt kısmına gelecek bir yükseklikte konumlandırırsan monitör olarak kullanıp, kendini daha rahat duyabilirsin. Talibi çoktur, iknci elde zarar ettirmez.
*Tech 21 TM60, arkadaşlarımın tavsiyesi üzerine aldım. Clean ve drive olmak üzere 2 kanal. Sahnede clean volumu Blues Jr'den daha çok açabiliyorsun. Blues Jr istemediğim kırılmaya uğruyordu, net clean arayışındayım ve amfi kesin taşınabilir olmalıydı. Punch knobu ile amfiyi daha bir kırılmış hale getirebiliyorsun, lambalı amfi kullanır gibi hissiyatı var. bu amfi kendini lambalı zannediyor diye bir üne sahip. Drive kanalı oldukça başarılı. FX loopa sahip. Ayrıca 15db clean boost sağlıyor. Tek sevmediğim yanı her iki kanal için aynı EQ ayarlarını kullanmak zorunda kalıyorsun. Lambalı amfi gibi, konser bitiminde lambalar soğusun -aman bir şey olmasın- diye beklemiyorsun. Prizden çıkar, araca yükle, mekandan ayrıl. Yaklaşık 17 kg olması lazım. Bu amfi de ikinci elde pek zarar ettirmez.
Yani demek istediğim, lambalı amfi olmasa da olur. Güzel transistörlü amfiler de var. Forumda 500 TL civarında satılan bir Hughes&Kettner vardı. Çok güzel amfidir. Roland Jazz Chorus 50 watt (bulmak çok zordur) güzel amfidir.
Ayrıca bugüne kadar en beğendiğim amfi (fiyat performans açısından)Fender Roc Pro 700. Drive kısmında 12AX7 lamba kullanmakta, power kısmı iste transistörlü. Clean kanalı saf clean, tertemiz, drive ise Fender'den beklemeyeceğin gibi Hi-Gain. Versatil (her yola gelen) bir amfi. İlla kendini lambalı en iyisidir diye şartlandırma. Şu anda TM60'ı Blues Jr'a değişmem.
Phase 90 güzel bir pedaldır. Phaserler içinde en beğendiklerimden. Ibanez TS9 için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. 2 defa elime TS9DX geçti, genelde Plus(+) modunu ana drive olarak kullandım. Piyasada bir sürü booster var. Soloda volume açıldıkça mid frekansı da artmalı diye bir zorunluluk yok. Keyfi şeyler, belki treble booster veya flat EQ response bir boosteri daha çok sevebilirsin. Ama ille de Tubescreamer diyorsan, Ibanez'den daha başarılı bulduğum TS'ler var. Voodoo Lab Sparkle Drive (TS808 benzeri) ve MXR GT-OD (TS9 benzeri) denedim. Lovepedal, Fulltone düşünebilecek diğer markalar arasında. MXR GT-OD bir tube screamer olarak oldukça başarılı.