Lambalı lambasız tüm ampliler hakkında...

arkadaşlar sizi birazcık daha sıkacağım,özür dilerim ama valla bu son.
Şimdi yeni merakım cabinler.
Bir sorum var,ünlü markalar (örneğin marshall) cabinlerinde değişik cins hoparlörlermi kullanıyorlar genelde,yoksa onlar çok özel kabinler mi?
Tek cin hoparlör takımı yeterlidir heralde değil mi?

Bir sorum daha var gözlemlediğim kadarıyla,örneğin 100 wattlık bir amplide 150-200 wattlık cabin kullanılıyor,ama bir tane daha 150-200 wattlık cabin(çift katlılarda) fazla değil mi yoksa,olsa iyi mi olur?
Yani tek 1500-200 watt yetmez mi?

Size yine iş çıktı,çok özür diliyorum.

İlginiz için çok teşekkürler şimdiden...
 
Benim bildiğim Marshall'arda en başta sözü edilen Celestion'lar kullanılıyo sanırım, buda marshall dist./overdirve üzerine çalışan bir firma yani sesi dağıtan değil daha gür ve tok çıkması için çalışan bir firma oldugu için celestion'ları tercih etmiş olmalarıdır.

çok detaylı bir bilgim yok ama bilgisi olan arkadaşlar birazdan damlar sanırım...
 
Genellikle 40-5000 hz aralıga sahip bass midrange aralıga sahip hoparlörler kullanılır anfilerde ve kalitelilerde genellikle celestiondur.

Aslında hoparlör secimi tamamıyla tarz ve enstruman çalma çeşidine göre degişir . Ama bir gitar anfisinde kesinlikle tweeter dedigimiz tiz aralıklı hoparlörler kullanılmaz...

Hoparlörlerle alakalı bilgiler için

www.celestion.com
 
celestion kullanıldığını biliyorum.
benim sorduğum,bir kabinin içinde celestionun x modelinden 2 tane,bir tane y modeli,bir tane z modelinden olabilir mi?
yoksa tek cins midir?
 
Kabinin tasarımına, kullanılan hoparlörlerin gücüne ve empedanslarına göre değişir.

Çıkışa direkt bağlayacaksan -ki genelde öyle- tercihan aynı model kullanman gerekir, aksi halde hem hoparlörlerarası hem de toplam empedansı ampli çıkış emepdansına uygunlaştırmak veya hoparlörlerden güç olarak zayıf olanının yanmasını önlemek için ara filtre ve şönt devreleri kullanman gerekir. Karışık iş yani, temel de olsa bir elektronik bilgin yoksa hiç girişme.

Bu sizin yaptığınıza "yanlış ekonomi" denir. Hesapta ucuza getirmeye çalışıyorsunuz ama ömrünüzden harcadığınız vakti hiç hesaba katmıyorsunuz. Şahsen benim vaktim daha değerli. Oturup kendime ampli yapmakla uğraşmak bana daha pahalıya geliyor, onun yerine gider adam gibi yapılmış güzel çalışan bir ampli alırım, yapmaya harcayacağım zamanda da ikisi arasındaki maliyet farkını fazla fazla kazanırım zaten.

Olaya bir de böyle bakın. İngilizler "ucuz ayakkabı giyecek kadar zengin değilim" derler.
 
verdiğin bilgi için teşekkür ederim mahcem.
ben sadece ön araştırma yapıyordum kabini haziranda yapacağım.
kullanacağım şeylere karar verdim,bir tek almak ve yapmak kaldı.
çok bir iş değil zannedersem.
daha öncede görmüştüm yapılırken,o kişi de bana yardım edecek zaten.
 
bu kadar konusuldu aslen burda ama hala ne tur bi ampli alabilecegim konusunda kendimi aydinlik hissetmeme yaramadi.
birde marshallarin turkiyede gercekten ucuz oldugu dogrumudur?abd de 30 watt mg serisi marshall 249$.
ayrica mg serisi gercektende(dayaniklilik acisindan da) kotumudur?yardimci olursaniz sevinirim
 
bak erçin birşeye karar verememişsin oda ne istedigine istekleri olan biri araştırır ama sen araştırmak yerine armut piş agzıma düş diyorsun

anladık belki bu mevzularda yenisin ama bizim yeni oldugumuz zamanlarda ne senin kadar paramız vardı nede böyle forumlar biz deniyorduk sende dene sana bol bol açıklama yaparım ama ne istedigini ne tür müzik yapacagını yazmamışsın . Kusura bakma baya sert gibi görünüyor cevap .

ha birde ben burda rp 50 kullanıyorum + birtanede anfim var(gerçi baya bir büyük ) bana yetiyormu yetiyor. Sende hemen gt6 digitech vsvs atlama onları tavsiye edenler bayadır bu işle ugraşanlar.sana yetecek sistem belkide cok daha düşük sistemler kim bilir paranı hemen çar çur etme.... daha iyi düşün git dene aletleri en ucuzundan en pahalısına dene ....
 
buradaki arakadaşlar bilir:ben bayağı bir araştırmada bulundum ampli konusunda.
sana en azından fiyat konusunda yardımcı olabilirim bir örnekle.

www.marshallamps.com adresindeki fiyat listesinde x modelinin fiyatı 450 pound yazıyordu.
ben zuhal müzikle görüştüm aynı model için cash ödemede 460 sterlin dediler.

böyle bir cevap umarım faydalı olur.
 
Herkese selamlar.
Bu başlığın altına yazmayalı baya oldu,özlemişim valla...🙂

Şimdi sorunum kabinlerle ilgili.Daha önce de bir şeyler yazmıştım ama cevap veren pek olmamış galiba.

Sorunum benimle de ilgili değil aslında.

Benim bir arkadaşın 150 watt hybrid bir ampli kafası var ve ona kabin yapacağız. Sorum ise şu:
Biz bu 150 watt kafaya 150 watt ın üzerinde bir kabin mi yapmamız lazım?
Yoksa 150 watt yeter mi?

Sorunun sebebi de şu: Celestion un klasikleşmiş ve çok güzel ton veren G12T-75 leri var ve adından da anlaşılacağı üzere 75 watt,bunlardan iki adet alıp işi bitirmek istiyoruz ama 150 watt sorusu kafamıza takıldı.

Eğer olmaz derseniz G12T-100 ler var(100watt) ama onlarda low endlerde çok başarılı ama mid ve high larda pek iyi şeyler duymadım.

Siz nedersiniz???
 
Bu konunun çok detayları var, birini bahsedip diğerine girmemek konu hakkında teknik bilgisi olmayanlar için biraz anlaşılması zor bir durum yaratabilir ama yine de fazla tekniğe kaçmadan anlatmaya çalışayım.

Bu konuda birkaç farklı yaklaşım var:

Birincisi, genelde hoparlörlerin yanlışlıkla aşırı yüklemeye maruz kalıp yanmasının önüne geçmek için amplifikatör gücünün hoparlörün gücünden az olması önerilir. Bu özellikle enstruman amplileri gibi cihazın bilhassa amplifikasyon eğrisinin sınırlarına itilip çalıştırıldığı uygulamalarda uygun bir yaklaşımdır. Zira amplifikatör devresi sınıra zorlandığında sinyali distorsiyona uğratır ve ilave harmonikler üretmeye başlar. Bu da bir enstruman amplisine karakterini veren özelliktir, kullanıcıların amacı da aslında o özelliği kullanıp çıkan sese yansıtmak olduğundan hem ampliyi sınıra itmek hem de hoparlörlerin bundan zarar görmemesini sağlamak için hoparlör gücünü maksimum çıkış gücünden fazla tutmak doğru bir yaklaşımdır.

Ancak Hi-Fi veya Referans Monitörleme uygulamalarında bu geçerli değildir. Zira bu tip uygulamalarda enstruman amplilerinden beklenenin tam aksine doğrusallık hayati önem taşır, amplifikatör devresinin ilave harmonikler üretmesi asla istenmez, bu referans sistemlerden beklenen saflığı ve transparanlığı bozar. Amplifikatörlerin de en doğrusal olarak çalıştıkları bölge amplifikasyon eğrisinin orta kısmıdır, eğrinin sıfıra yakın bölgesi ile maksimuma yakın bölgelerinde bu lineer (doğrusal) performans bozulmaya başlar. Dolayısı ile bu doğrusal çalışma alanından maksimum faydalanabilmek için amplifikatörün verebileceği maksimum güç çıkışına bağlanan hoparlörlerden daha yüksek olmalı, ama amplifikatör asla tam güçte çalıştırılmamalıdır. Zira hem maksimum güçte çalışma bölgesinde doğrusallık bozulur, dolayısı ile istenmeyen bir performanstır, hem de zaten hoparlörlerin taşıyabileceğinden daha yüksek bir enerji olduğundan hoparlörlere ve sisteme zarar vermesi kaçınılmaz olur.

Umarım bir fikir verebildim.
 
Daha sade bir dille, kabinlerin amfinin çıkış gücünden daha yüksek gücü olmalıdır. 10cm yarıçaplı borunun içinden gelen suyu 5cm yarıçaplı borunun içinden geçirmeye kalkarsan, direnç artar ısınmaya neden olur ayrıca debi düşer. Bunun gibi...
 
mahcem ve jeff ikinize de çok teşekkürler. Allah bu interneti ve bu forumu yaratanlardan razı olsun,allah ne muradınız versin,allah sevenlerinize kavuştursun. 😆
 
Söz konusu ampli ise, Tech-21 trademark 60 (60W tasimasi kolay) yada trademark 120 tavsiye ederim. (Hem ev hem sahne icin ideal)
Iki kanal, bosst özelligi var. Yani pedalini volume pedali gibi kullanabilirsin. Sesi 9db kadar yükseltiyor ki daha o kadar acmis degilim. Accutronics reverb var. Inanilmaz amp soundlari alabilirsin.

Kerem
 
marshall avt 150 kullanıcısı olarak diyorumki hertür müziğe ideal ve mükemmel bi amfi....piyasası 1200 dolar sanırım....ama gerçekten mükemmel bi amfi...2.driver kanalı tam bi dehşet insanın katil olası geliyo....bilmiyorum anlatabiliyormuyum...ben bu amfinin sahibiyim ve ölürsem artık hiç üzlmem...
 
ben sana birçok insanın tersine mg serisi al diyorum özellikle fiyatları tsl lere göre çok uygunsa -fiyatlarını bilmiyorum-. lamba bir dert bence. mg serileri de öyle kötüledikleri kadar berbat amfiler değil. üstündeki efektlerden tek delay işe yarar yalnız, bir de efektten sayıyorsan reverb. chorusu çok hafif kalıyor, flanger yok gibi yani. efekt olarak çok şey bekleme. ama sound olarak, hele hele thrash , speed metal yapıyorsan tatmin olursun. sesi aşırı açmadıkça -sonuna kadar falan açmadıkça- seste bozulma da çok olmuyor. - düzenli girdiğimiz stüdyoda mg100hdfx ve 4*12 marshall kabin var da ordan biliyorum-. haa taşıması zor tabii büyük amfileri, veya kafa kabin sistemleri.
ama artık gördüğüm çoğu gitarist, Line6 POD, veya Boss GT serisi gibi üzerinde oldukça iyi amfi simülasyonları olan aletler alıyorlar. bilgisayar hoparlörüyle bile nefis sound alabilirsin bu aletlerle. sesleri de sıcaktır ha, öyle dijitallik sezmezsin . yerinde olsam böyle bir cihaz alır hayrını görürdüm -ki aralarından önerim fiyat- performans oranı olarak pod2 dir. tonları nefistir, ve şu an footsw ile 400 dolara falan sahip olursun kendisine bi de 5.1 ses sistemi al mesela, o da 50-60 dolar olsn. al işte 450 dolara nefis ses sistemin oldu ev için. stüdyoda ya da performansta da mixere girebilirsin. ya da kabin ve power amp alıp ona girersin . neyse çok uzadı. 🙂
 

Geri
Üst