Arkadaşlar, bu fiyat mevzusunda olay sadece laylaylom'a indirgenmesin. benzinden tutun her türlü arabayı, elektronik eşyayı, vs yurtdışı fiyatlarının üzerinde alıyoruz. az önce bir sınava girecek arkadaşa zorunlu tutulan iki modelden birini almak için hesap makinesi baktık, amerika fiyatı 22 dolar olan makineye türkiye distribütörü olan firma 70 euro fiyat koymuş.
Fiyatlar konusunda her işletme kendi kar rakamını kendisi belirlemekte serbesttir, siz onları taleple yönlendirebilirsiniz. Gerçekten Jackson ayarında bir sürü marka var, eğer satan fahiş fiyat koyuyorsa gider aynı kaltede ama makul fiyatlı bir gitar (sb dreams 🙂 )alırsınız. Benim kişisel desturum şu: bakıyorum ki satıcısı firma burnundan kıl aldırmıyor, gidip paramı gönül rızamla alacak olan güleryüzlü ve iyi hizmet veren satıcılardan aynı kalitede mallar alıyorum, hiç de başım ağrımıyor. Fiyatlar için yapılabilcek en uygun şey, alışveriş yaparken pazarlığınızı iyi yapmanızdır. Sabırlı olun, cebinizde ğeşin parayla gidin, kendinize güvenmiyorsanız yanınızda bir büyüğünüz olsun, vs vs.
Bu arada siz hazırladığınız mektubunuzu yine atın ama olur da üretici firma sizi dinleyip temsilcisini değiştirse bile tek başına distribütör olacak firma hangisi olursa olsun karını maksimize ederek çalışacaktır, çünkü tekelci rekabetin temeli budur, aklınızda olsun. Burada müşteri olarak sizin elinizdeki güç üretici fimanınkinden fazla. Onlar mallarını sattıracak bir firmaya ihtiyaç duyuyorlar, o malların müşterisi de sizsiniz. Siz almazsanız o fiyatlar zaten otomatik olarak ayarlanır. Parası ödenip de vitrine konmuş bir malın bir sene satılmadan orada kalmasının maliyeti aslında çok fazladır, bunu en büyük firmalar bile ancak belli ölçüde göze alabilirler. Mesela bakın guitar center denen firmaya, 50s neckli cherry sunburst les paul stdları geçen sene vergi dahil 1400 dolara bastılar piyasaya, çünkü o gitarların bir yıl daha ellerinde kalmasının maliyeti 800 dolarlık fiyat farkından çok daha fazla olacaktı.
İlk önceliğiniz firmanın düzgün hizmet vermesi olsun. Daha önce de söylediğim gibi tüketici olarak kanun tarafından çok iyi korunuyorsunuz, haklarınızı bilin ve azına razı olmayın. Mesela ayıplı mal nedir ve size satıldığında neler yapılabilir bilseniz gidip üç ay önce aldığınız bası cebinizden para vererek yaptırmazsınız. Şikayetlerinizi firmalara yazın, nasıl çözüm getirebildiklerini veya getiremediklerini buraya da yazın ki insanlar görsün, bilgilensin.
Bu arada cebimde param olmadığı için bana şu gitarı denetmediler vs diye de şikayet etmeyin lütfen, her gün bu dükkanlara giren çıkanın sayısı belli değil, bir gitarı günde üç kişi ellese, en fazla iki hafta sonra ikinci elden beter hale gelir, bundan şikayet etmek firmaya haksızlık olur.