Bence Türk halkı gerçekten bunu istiyor, istemiyorsa da bunu hakediyor. Maiden konserinde stadyum dolduran adamlar aynı zamanda duman hayranı da.
Söylemeye çekinmemek lazım, bence çok güzel izah etmiş. 🙂Bu da biraz fazla sert ve iddalı oldu 🙂
Açıkçası, Amerika dünyaya trend satan ve belirleyen ülke. Yeniliklerin çoğu Amerika'dan türüyor, ülkemizde öncelikle İstanbul'da popüler oluyor ve buradan diğer şehirlere yayılıyor.
Rock müzik de ülkemize bu şekilde geldi ve "yerelleşti". Bu doğanın kanunu, herkes bir başka kültürün alışkanlığını edinirken kendine uyarlar. Evet, ben de sevmiyorum alaturka tınıları müzikte ama "yerelleşmek" çok çok doğal bir süreç. Rock müziğin anlamı burada, Amerika'dakinden tabii farklı olacak, bunda bir şey göremiyorum.
Pop müzik de yerelleşti. Önce "Batı müziği" denilen, Fransızca çakması tarzında söylerlerdi popçularımız. 90'lara doğru Sezen Aksu, bu Batı tarzı pop müziğe alaturka şeyler ekledi ve 90'larda pop müziğimiz bence çoğu dönemden çok daha iyi bir hal aldı. Şimdi biraz daha dans müziğine kaydı olay. Bunlar çok eleştirilebilir tabii ama zaten ticari bir tarz bu, işin amacı belli. Başta yazdığım "Trend belirleyen ülke Amerika" ne yapıyorsa onu taklit ediyordular ama ucuz taklitten öteye gidemiyorlar, bu doğru.
Rap müzik, Almancılar sayesinde ülkemize icra edilmeye başladı. Türkçesi düzgün olanlar bile Cartel yüzünden Alman göçmeni gibi şarkı söylüyorlardı. Sonradan düzgün Türkçeli sanatçılarımız rap müzik yapmaya başladı. Yani rap'in bile oturması/yerelleşmesi zaman aldı.
Her şeye rağmen, Teoman, Athena ve Mor ve Ötesi, Manga, vb, gibi gruplar var. Bunlar alaturkalığın dozajını abartmadan iyi satış rakamları yakalıyorlar.
Komik gelebilir ama Hadise ve Sertab Erener'de de fazla alaturkalık yok ama iyi satıyorlar.
Metalcilerin satanist gibi algılandığı bir dönemde Pentagram ülkemizde 100bin adet albüm satmıştı.
Popüler olan iyi midir? Tartışılır ama popüler olanın başarısını inkar edemeyiz bence. Popüler olan bence yine de bir sınırı aşmıştır. Zaten popüler olan tabana inebilendir. Biz de taban, arabesk dinliyor.
"müzik tutsun diye" bir şey yapılmaz. Zaten zorlama olur. Ama Kral TV gibi, bir dönemin parayla klip döndüren kanalında, Athena gibi bir grup, rotasyona girebiliyorsa, bence bir şeyler tekrar düşünülmeli. Güzel işe talep vardır. Evet trendler var ve rock dönemi bitti, talep az. Yine de "benim müziğim güzel ama tutmuyor" diyen sanatçı, biraz aynaya bakmalı. Belki de müziği bir "endüstri" olarak düşünen ve buna göre üreten eğitimli insanımız azdır, bu da ayrı bir sorun tabii.
Bir de klasik müzik değil bu tarzlar. Hepsi ticari ve firmalar da ticari bakıyor. Kimse satmayacak bir albüme yatırım yapmak istemez. Siz de istemezdiniz.
Biz burada müziği sevdiğimiz, gönül verdiğimiz için ticari şeyleri düşünmeden konuşuyoruz ama müzik endüstrisi "sanat sektörü" içerisinde değil, müzik, "eğlence endüstrisi" içerisinde.
Firmalarda bunu sanat amaçlı yapmıyor.
Bizim hem dünyaya açılmak hem de alt tarzlarda popüler olabilecek müzisyenler çıkarabilmemiz için, müziği biraz "iş" ("job" değil "business" şeklinde) olarak görebilecek ve pazarlama mantığıyla ilerleyebilecek "her tarzdan" müzik adamlarına ihtiyacımız var. Bu da eğitimle olabilen bir şey.
Eğitim şart.
Edit: Latin Amerika ülkeleri müziklerini dünyaya çok daha rahat satıyorlar çünkü Amerika'da Latin Amerikalı çok fazla! Shakira gibi İngilizcesi kedi miyavlaması olan bir kız, nasıl popüler olabiliyor? Çünkü Amerika'nın çoğu Latin asıllı. E ABD de, trend belirleyen ülke olduğuna göre, biz Amerika yollu bu malı satınalıyoruz. Eğer Amerika'nın çoğu Türk olsaydı, Justin Timberlake değil, Tarkan dinliyordu dünya.
Bir diğer tarafı ise, orta doğuya olan önyargı. Adama İslam diyorsun adam sana teröristsin diyor, Saddam diyor, İran diyor, Diktatör diyor. Nitekim Avrupa ve Amerika da, oryantalist eserlere olan talep zaten düşüktür. Mesela Osman Hamdi Bey'in eserleri neden batılı koleksiyonerlerin ilgisini çekmiyor tartışması vardı NTV'de. Bir uzman "oryantalist eserlerin batıda piyasası yok" demişti. Kısacası, bizim kültürümüz pek para etmiyor batıda. Bizim mallar fazlasıyla "niş".
Maiden konserinde stadyum dolduran adamlar aynı zamanda duman hayranı da.
Dinlemek istemiyorum, çok istediğimi grooveshark'tan dinliyorum zaten.Spotify, Deezer gibi siteler var. Para vermeden, yasal yollardan müzik dinleyebilirsin.
N'oldu beğenmedin mi? Git "rockstar" falan ol.Dayı sen ne diyon ya
Deniz Yılmaz çok güzel özetliyor aslında konumuzu.
Ben deniz yılmazı şahsen tanımam sadece yaptıklarını takip ederim ama söylediklerinizden anladığım kadarıyla siz yakından tanıyorsunuz. Küfür olayını falan biliyorum bence de çok yanlış ama tutup da deniz yılmazı hadiseyle falan aynı kefeye koymanız ondan daha da fazla yanlış ki saydığınız insanlarla aynı yapıya sahip olsa onlar gibi saçma sapan müzikler yapıp işi götürürdü ama adam ısrarla tarzından vazgeçmiyor. Allah aşkına böyle bir ülkede bu dönemde sahip gibi bir albüm yapan bir insanı murat bozla hadiseyle bir tutuyorsunuz. Bence çok fazla bilgi sahibi olmadan sert yorumlar yapmayalım. Forumda bu konuda en doğru bilgiyi sanırım @Sinan Güngörer hocam verebilir.deniz yılmazın özetleme gibi bi eylemi olabileceğini sanmıyorum. kendisi youtubeda ve birçok sosyal paylaşım sitelerinde bile çor çocukla küfürleşen, konserlerinde binbirtürlü soytarılığın ardını arkasını bırakmayan bıkmadan yorulmadan yeni soytarılık şekilleri yaratan, kendini sanatcı sanan bi şahsiyettir benim gözümde. @antbalci hadi gelin örnek verin bu sanatçılara dese, listenin başını deniz yılmaz ,teoman, hadise, ve rimirimiley gülseren ile murat boz çekerdi sanırım, listenin geri kalanınıda sayarsak sanatçı diyebileceğimiz 3 5 adam anca kalıcak sanırsam...
Mosh işareti ile dalga geçen,ona küfreden ve Ronie James DIO gibi bir insana hakaret eden 🙂 Evet büyük müzisyenmiş 🙂 Bu heriftrense bir Murat Kekilli, bir Murat Göğebakan, bir Ayna grubu benim için daha değerlidir 😀 Hatta Haluk Levent bile daha değerlidir bu adamdan 😀 İlk önce adam olmak gerekir.Yoksa bu ülkede Hasan Cihat Örter gibi de bir adam var, adamda yetenek de var ama bak bir çevrene bu adama saygı duyan var mı?Duymuyorsa neden duymuyor?Ben deniz yılmazı şahsen tanımam sadece yaptıklarını takip ederim ama söylediklerinizden anladığım kadarıyla siz yakından tanıyorsunuz. Küfür olayını falan biliyorum bence de çok yanlış ama tutup da deniz yılmazı hadiseyle falan aynı kefeye koymanız ondan daha da fazla yanlış ki saydığınız insanlarla aynı yapıya sahip olsa onlar gibi saçma sapan müzikler yapıp işi götürürdü ama adam ısrarla tarzından vazgeçmiyor. Allah aşkına böyle bir ülkede bu dönemde sahip gibi bir albüm yapan bir insanı murat bozla hadiseyle bir tutuyorsunuz. Bence çok fazla bilgi sahibi olmadan sert yorumlar yapmayalım. Forumda bu konuda en doğru bilgiyi sanırım @Sinan Güngörer hocam verebilir.
james dio ya çamur atan mundar bi kedidir kendisi 🙂. hadisede murat bozda enazından saygı denen bişey var. bunda oda yok. yaptığı parçalarda belli. vasat bir şahsiyet olduğu için işi hiçbir zaman götüremeyecek. gerek itici tipi gerek olmayan müzikal bilgi saymaya gerek bile yok. deniz yılmaz hadiseden daha alt seviyededir benim gözümde. israrla tarzından vazgeçmiyor konusu ise tamamen bambaşka bi olay. adamın yapabileceği tek şey bu oda kulak kirini arttırmaktan başka bişey değil. hiçbirşekilde değil. gayet iyi bilgi sahibiyim ve olanlarıda görüyorum istediğim gibi sert yorumu yaparım bu soytarıya.Ben deniz yılmazı şahsen tanımam sadece yaptıklarını takip ederim ama söylediklerinizden anladığım kadarıyla siz yakından tanıyorsunuz. Küfür olayını falan biliyorum bence de çok yanlış ama tutup da deniz yılmazı hadiseyle falan aynı kefeye koymanız ondan daha da fazla yanlış ki saydığınız insanlarla aynı yapıya sahip olsa onlar gibi saçma sapan müzikler yapıp işi götürürdü ama adam ısrarla tarzından vazgeçmiyor. Allah aşkına böyle bir ülkede bu dönemde sahip gibi bir albüm yapan bir insanı murat bozla hadiseyle bir tutuyorsunuz. Bence çok fazla bilgi sahibi olmadan sert yorumlar yapmayalım. Forumda bu konuda en doğru bilgiyi sanırım @Sinan Güngörer hocam verebilir.
Bir de işin içinde boyut var 🙂Google'a Hasan Cihat Örter yazınca "pipisi" diye tamamlıyor. Önünde eğilmek lazım aslında ya da eğilmemek lazım maazallah...
yemin ediyorum kafanıza göre cevap veriyosunuz ya cıldırıyorum.Adam aşırı saçma bi cümle kurmuş.Neyin kafasını yaşıyosun anlamında bişey yazıyorum sizin verdiğiniz cevap daha güzel.Spotify, Deezer gibi siteler var. Para vermeden, yasal yollardan müzik dinleyebilirsin.
gerçi sen o ilk cümleyi yazdıktan sonra niye şaşırıyosam.N'oldu beğenmedin mi? Git "rockstar" falan ol.
Ülkemiz siyasetinin, medyasının, korku imparatorluğu durumundaki halinde müzik yapmak hayli zor, özellikle de Rock. Bi yandan da tam yeri. Yaptığınız müziği paylaşabilmeniz de zor. Dolayısiyle de bir getirisi olmadan bu işin devamlılığı da zor. Aynı zamanda bir sanat eğitimcisi olarak sözüm "Sanat sanat içindir, ancak Mars'ta da yaşamıyoruz" olur. Sözüm SANAT ile alakalandırılabilecek olan işler içindir. Diğerleri için (popüler kültür) fazla söze gerek yok, bahsettiğim gibi bu medyada, bu çaresizlikle yapılabilecek fazla bişey de yok. Tek bişey var: Çalışın, kasın, daha iyisini yapın. Dünyada olduğu gibi Türkiye de de pop var, olacak, beğenmezseniz dinlemeyin, katılımlarınızla beğenmediğinizi belirtin, beğenilerinizi de belirtin, ancak bunu yaparken İsmail YK dinleyerek büyümüş bir ergene Skid Row dinlettiğinizde size ne tepki vereceğini hepimiz tahmin edebiliriz; biz aynı tepkiyi vermemeliyiz derim.
Bir konu da İstanbul'un Türkiye de müziğin kalbi olduğu yanılgısıdır. Evet medya, promo vs İstanbul'da dönüyor ancak özellikle Rock, alternatif vs için Ankara Türkiye'nin Seattle'ı pozisyonundadır, Son zamanlarda çıkan-çıkamayan ancak harıl harıl çalışmaya devam eden nadir de olsa rock gruplarının çoğunluğu Anakara menşeyli. Hakkını da verelim.