Neck-thru, Set-thru, Set/neck, Bolt On?

şansa da değilde aldığın ürüne bakıyo yau iyi inceleyeceksin aldığın yer kaliteli olacak ha işçiliğin farkı ne diyen arkadaşlarada şunu söyliyeyim şimdi 1 işçi öylesine gitar yapıyordur hemen gözü kapalı tak tak basar vidayı lambur lumbur oturtur floydrose yi takar 2 çevirir telleri sonra al sana gitar diye yollar... biriside vardır işini güzel yapmak uğruna vida yuvasını açarken üstüne titrer aman allahım bir boya atar baktıkça duygulanırsın falan... aradaki fark şu çinde saati 1-2 cent e çalışan adammı daha iyi gitar yapar yoksa amerikada saati en az 10-15 dolara çalışan adammı? kendini o adamın yerine koy 😀
 
korede günde 100 tane gitara binding takan ve hayatını sürdürmek için bu işi düzgün yapmak zorunda olan adam mı daha düzgün iş yapar yoksa amerikada kaçak olarak çalışıp parasını alan meksikalı eleman mı? şu an kore cort fabrikasından çıkan tüm gitarların "işçiliği" üzerinde gibson yazan herşeyden(custom shop dahil) daha iyi. japonyadaki esp üretimlerini karıştırmıyorum bile.


ayrıca şans işi de aldığın yerle alakası yok, hayatımda en kötü jacksonları almanyada en büyük müzik marketlerde gördüm ben.
 
Ya aslında obican'ın dediği gibi işçilik dediğimiz şey burgu,köprü manyetik ve tel takmaksa onu bizim luthier'ler fazlasıyla iyi yapar.

Ama işçilik dediğimiz şey başlı başına sadece bu değil.

Örneğin bazı gitarların sapları 3 parçadır ve bunlar tutkalla yapıştırılır. sonra gövdeye yapıştırılır yada vidalanır. Belki bu veya benzeri bir durum işçilikte kaliteyi ortaya cıkartır. Ama artık gitar üreten şirketler maliyetlerden kacınmak için cok ince şeyleri düşünüyor.

Örneğin bir floyd rose'u vidaları burguları yani gitardaki tüm metal aksamı daha kaliteli bir metaldan yapmanın maliyeti gitar başına maksimum 1 dolar.

1 dolar senin benim için bişey ifade etmeye bilir. Ama üreten bundan 1 tane değil belki 1 milyon tane üretiyor.

açıkcası bir gitarın üretildiği bir fabrikayı hiç görmedim. orda neleri makina neleri işçiler yapıyor bilemem. işçilik kalitesi için söylenecek bişey varsa buraları görmüş birisinin söylemesi daha dogru olur.

Şans konusuna gelince,
Atıyorum...
Bir ağaçtan 5 gitar çıkıyorsa bu 5 gitar aynı model aynı işçilik dahi olsa soundu farklı olabilir.

Çünkü bir ağacın köke yakın kısmı sert ağır oluyorsa
uç kısımları biraz daha hafif olabilir. Buda neticede sesi etkiler.
Hiç bir ağactaki damar sayısı eşit olmadıgı için ses yine bir nevze etkilenir.

Bunu en iyi gitarı hiç bir alete bağlamadan cıplak sesle deneyerek karar verilebileceğini duymuştum.

Ve son zamanlarda dikkatimi çeken bir durum var.
Aynı marka aynı model aynı üretim gitarların sorunlarıda aynı oluyor. mesela x markalı gitarının y modelinde floyd rose sistemi akord kacırıyorsa
diger tüm gitarlarda da hemen hemen aynı sorunlar oluyor.
Evet bu çok normal bir durum ama burda dikkatimi çeken ilk şey işçilik ve kullanılan materyallerin kalitesi oluyor.

Demekki Korede bulununan X ve Y fabrikalarında üretilen gitarlar da birbirinden farklı kalitede oluyor.
 
arnatuile demiş ki:
Çünkü bir ağacın köke yakın kısmı sert ağır oluyorsa
uç kısımları biraz daha hafif olabilir. Buda neticede sesi etkiler.
Hiç bir ağactaki damar sayısı eşit olmadıgı için ses yine bir nevze etkilenir.

Küçük bir dip not eklemek istedim...Ayrıca bilindik maunun sıkı yapısı dolayısıyla sesi absorbe etme yeteneği ağaç kalınlaştıkça artabiliyor.Sesi bozmayacak halde yeteneğini en iyi şekilde (gitarla için konuşuyorum) ince gövdelerde gösteriyor.Örnek olarak İbanez S serilerinin bu denli başarılı olmasındaki sebeplerden nedenide budur diye düşünüyorum.
 
nek turu:yekpare yani ustten gitarin govdesinin sonuna kadar tek parca sap.tamir ve rahatlik acisindan en iyileri yekparelerdir.rezonansi minimize eder ve sustain artirir.sonucta tek parca.ama dikkat edilmeli cunku her yekparenin isciligi ayni degildir.

bolt on:adi ustunde bolt yani vidayla baglanti.klasik kolay sistem budur.ucuz gitarlarda falan dha cok kullanilir.tabi sistemini bolt on uzerine kurmus isciligi cok iyi markalarda var fender gibi.

set nek'te catal gibi bir sap dusun o catal olan kismi govdeye yapistirma ile baglanir..yine rezonans dusurucu ozellige sahiptir.dolayisiyle yine sasteyn(sustain)biraz daha yuksektir.gibson tarzi markalarda kullanilir les paul genel olarak set nek yapar sistemleri..
 
DaRtH_ErLiK demiş ki:
arnatuile demiş ki:
Neck-thru, Set-thru, Set/neck, Bolt On çeşitleri sadece sustaini mi etkiler?

Bolt-on'larin dusuk sustain'e sahip olmasi inanci ile ilgili bazi yazilar okumustum. Makale American Luthier'de yayinlanmis, farkli sap yapilarinin spectrograph analizini yapmislar ve bolt-on'larin aslinda daha cok sustain'e sahip oldugunu bulmuslar.
Merak edenler makaleyi bulabilir sanirim:
Mottola, R.M. “Sustain and Electric Guitar Neck Joint Type”
American Lutherie #91, 2007, p. 52.

Sunlar da ilgili linkler:
Bolt-on Necks Sustain More?
http://www.elutherie.org/forum/bolt-necks-sustain-more-t18.html

Lutherie Myth/Science:
Neck Joint Type and Sustain

http://www.liutaiomottola.com/myth/neckJointSustain.htm

Benim gozlemledigim konu sap yapisinin sustain'den cok EQ'yu daha fazla etkiledigi.
Neck-thru'lar daha bass agirlikli.
Set-neck'ler warm (yuksek mid EQ)
Bolt-on daha tiz agirlikli.

Cihan hocam onunla ilgili ölçüm yapılıp sustain değerlerinin tam tersi olduğu ispatlanmış. Bir arkadaş yukarıda alıntıladığım mesajında yazmıştı. Yapılan deneyde gitarlar aynı ustaya ve aynı bileşenlerle yaptırılmış gibi bir detaya ulaşmıştım makaleyi ararken ama okuduğum sayfayı şu an bulamadım. Biraz arayınca çıkıyor googledan.
 

Geri
Üst